Amibe görcsösen kapaszkodsz, azt elveszíted

szív szeretetMi a szeretet? Akit szeretsz, azt hagyd elmenni! Engedd a maga útjára! Amit oda tudsz adni, csak az a tiéd. Amibe görcsösen kapaszkodsz, azt elveszíted!

Szeretet vagy szerelem? Mindkettő együtt! Nem hinném, hogy más nyelvben volna ilyen végtelenül finom megkülönböztetés e két fogalomra.
A szeretet adni akar ellenszolgáltatás nélkül. A szerelem birtokol. Akit elhagynak, őrjöng a féltékeny fájdalomtól. Párja inkább haljon meg, mint másé legyen. A szeretet nem köt, hanem old. Kétségtelen, hogy az anyai, vagy akár apai szeretet hatalmas archetípusai az emberi együttélésnek. Rang, áldozat, kötelesség vagy zsarnokság.

Hosszú életem folyamán sok ember keresett fel súlyos érzelmi problémáját rám hengerítve. Köztudott, hogy írói munkám része a pszichológia és a karakterológia. Új módszert teremtettem, amelynek könyvsorozata évtizedek óta a lélektannal foglalkozók kézikönyvei lettek. Két egészen sajátos történetet említek meg itt.

Nemcsak előttem vált az áldozatos szeretet példájává az érett korú híres színésznő, akibe a fiatal színész komolyan, mélyen beleszeretett. A színésznő független volt, s a férfi is. Az okos, tapasztalt nő nehezen ment bele egy ilyen kapcsolatba. Végül is ellenállását megtörte a férfi határtalan ragaszkodása. Összeházasodtak. Párkapcsolatuk hosszú éveken át példaképpé vált. Noha a körülrajongott színész külön turnéi alatt könnyű kalandokba sodródott. Bölcs felesége tudott erről, mert ismerte a férfiak libidófüggő, poligám természetét. Tudta, ő nem sextárgy, hanem társ, s férjének mindenkinél nagyobb szüksége van rá.
Véleménye megváltozott azonban, mikor barátok meghozták a hírt, hogy egy szép fiatal leány terhes lett férjétől és fiút szült. Nem vonta kérdőre. Csak elmondta neki szelíden, hogy az eddigiek nem számítottak, ez azonban más. Ennek a gyereknek apára van szüksége. Férje bevallotta, ha ő nem lenne, akkor csakis gyermeke anyját venné feleségül. – El fogod venni! – mondta asszonya. És ezt a meglepő kijelentését, minden nehézségen át, a férfi tiltakozása ellenére véghezvitte, pedig az idős színésznő életének egyetlen nagy szerelme volt ez a csodálatos partner. Elváltak. A férfi feleségül vette kisfia anyját. S amit nem várt el, megkapta. A szeretetet és a barátságot ajándékul élete végéig a gyarapodó szép családtól.

A másik eset a birtokló szerelemről szól. Egy okos, csinos mérnök ember, aki éveken át harmonikus házasságban élt szenvedélyes, birtokló feleségével, elérkezett az ötvenes évei férfi klimaxához. Ezzel az ijedt, erotikus szorongással pillantott rá fiatal kolleganője megszokott arcára a hivatalban. Vad kamasz szerelem lobbant fel iránta. Már az első csókja közben kiderült, ez a magányos leány régóta szerelmes belé. A mindig gyanakvó, őrülten féltékeny feleség rögtön észrevette a veszélyt. Együttélésük pokollá változott. A férfi menekülni próbált. A nő beteges gyűlölet-imádattal görcsösen kapaszkodott belé. A férj volt a gyengébb, de nem akart lemondani az utolsó nagy szenvedélyről sem. A feleség tudta, színházat játszanak, mikor a szeretővel szakítást mímelnek. A titkos terv az volt, hogy a nő rokonaihoz utazik külföldre, s ő kiküldetés címén követi majd.
A házas felek eközben végigcsinálták a megbékélés komédiáját. Mint a régi szép időkben, elmentek vasárnap kirándulni, gombát szedni. Mindketten szakértők voltak. Az asszony a gombák közé egy kis gyilkos galócát rejtett. Azt nem tudta, hogy e kis mennyiség is halálos. Ő készítette a vacsorát. A férfi még sosem találta ennyire ízletesnek a gombás rántottát. A nő csak keveset kóstolt belőle. Férje rettenetes kínok között másnap estére halott volt. Felesége még napokig gyötrődött. Tettét bevallotta. Nem ölni akart, hanem minden áron megtartani a férjét.

És hányféle anya- vagy apaszeretet-szerelem van még?
Egyik anya életre neveli a gyermekét, segíti, hogy önálló egzisztenciát teremtsen, családot alapítson. A másik sohasem vágja el a köldökzsinórt, s ezzel egy életre megnyomorítja. Lelkét-szellemét függőségben tartja.

-Forras ismeretlen (talaltam e-mailjeim kozt,gondoltam,megosztom veletek,szerintem tanulsagos sokunknak!)

CsatolmányMéret
szivecske.jpg11.09 KB

Hozzászólásokhuha

Ez kemény.......gorcsosen....

Asszalamu aleykum!

"...Amibe görcsösen kapaszkodsz, azt elveszíted!..."

Es amibe csak ugy, gorcs nelkul kapaszkodsz???Kedves Shila

Köszönöm írásod !

Ezt mintha nekem írtad volna, pont rátaláltam. Ebbe az irányba indúltam el, és most kaptam hozzá egy kis segítséget tőled !

Köszönöm !

STEVETanulságos..

Szia:)

Tetszik amit és amiről írtál.. tanulságosnak vélem és sok igazság van benne....!

Kellemes hétvégét!Könyörgöm!Én már nem ragaszkodom görcsösen!!!

------------Igazán nincsmit!;-)

:)Helyesbites

A szemem ragad le,a kezem meg gorcsot kap... :P
Es koszonom a bokot ismet,igan kedves toled :*
Shila :)

"Kevesebbet gondolkozz,tobbet erezz!"Kedves (es "nemtudomhogykinezo") Zsul,

Koszonom a kifejtett nezeted,igazan meghatott!
Nagyon sok igazsag van abban,amit irsz.. Es abban is hiszek kicsit,amit ide bemasoltam!
Bar ugye ez nem az en velemenyem,hanem az iroe...
Mjad egyszer talan en is kifejtem a sajatom,de az nem most lesz,mert leragad a kezem es gorcsot kap a szemem.

Joejt Neked,
Shila :)

"Kevesebbet gondolkozz,tobbet erezz!"Csenge,Peterbacsi,Orok Boldogsag!

Koszonom a hozzaszolasotok!
Orulok,h en is nyujthattam nektek valamit!
Joejt,
Shila :)

"Kevesebbet gondolkozz,tobbet erezz!"Kedves és igen gyönyörű Shila!

Az az igazság, hogy érthetőek ezek a jelenségek, de én a következőben látom a kulcsot: a szeretet és szerelem ugyanabból a végtelen energiából van, s ez az, ami körbevesz minket. Hogy a szívünk mennyit képes magábafogadni ebből az érzésből, az függ az EGO-tól. S most a kulcsmondathoz idéznék:
"Szeretet vagy szerelem? Mindkettő együtt! Nem hinném, hogy más nyelvben volna ilyen végtelenül finom megkülönböztetés e két fogalomra.
A szeretet adni akar ellenszolgáltatás nélkül. A szerelem birtokol." - Lássuk sorjában:
1. Tökéletes, hogy a magyar nyelvben van megkülönböztetés: A szeretetnek 100 milló féle árnyalata és színe lehet, de semmiképpen nem olyan ízű, mint a szerelem. A szerelmet teljes mértékben el tudjuk választani a szeretet sokszínűségeitől és fel tudjuk ismerni. Jó hát ez a megkülönböztetés. Ugyanakkor jó a szerelmünknek néha csak ennyit mondani: "Szeretlek!"
2. A szerelem NEM birtokol... továbbá minden más, amit a szerelemnek tulajdonítanak, az valójában az EGO reakciója a szerelemre. A szerelem annyival másabb a szeretetnél, hogy megrázza az EGO-t is. De persze nem csak itt van ilyen, hanem bizonyos szűlői-gyermek kapcsolatoknál is bekapcsolódhat az EGO. A "kivágott" történetek jól példázzák az EGO-s működés legszélsőségesebb formáját. A második történet akár egy Columbo rész is lehetne.:) Szóval a szerelmet ne vádoljuk az emberi fejlődések kezdeti szakaszának tetteivel. Mindenk bátortalanúl kezdi, de minenkinek van lehetősége dönteni a tiszta szerelem mellett. Az első történetnél azonban látszik, milyen az, amikor a világra, és a szerelemre nyitott szív győzedelmeskedik! A szerelem tehát ugyanúgy önzetlenűl ad, ad, ad, és csak adni akar... a bennünk lévő szerelem tökéletesnek látja a másikat, de NEM azért, mert vakok volnánk, hanem azért, mert a szerelmünket korlátjaival együtt szeretjük, s nem gáncsolni, hanem segíteni szeretnénk... hogy hogyan az már függ világbéli beállítottságunktól és EGO-s gondolkodásunk által kifőzött különböző stratégiáktól... dehát a gondolatok jönnek mennek, a szerelmes szív marad.:) Ettől szép egy kapcsolat, amikor közösen képesek megoldást találni valamire... lehet a probléma még nem lesz megoldva, de ketten boldogásgot adhatnak egymásnak... ez épp olyan, mint egyedül: egyedülre is így szól a "törvény": ne mindjárt megoldani akard a problémát, ne a problémára, a kevésre, a hiányra koncentrálj, hanem hozd magad hála és a boldogság állapotába. Ez megy egyedül is, de kész főnyeremény, amikor szerelmünknek megengedjük, hogy segítsen ebben... ragozhatnám, de most nem teszem... amúgy is lesz nekünk egy szerelem és egy hála csütörtökünk.:) Szóval a szerelem tiszta, csak az embernek van lehetősége megtanulnia szeretni... van időnk... egy élet rá.:)Köszönöm

A szeretet mindent áthat.....
Mosolyogj Drága Magyarország :)Shila

Valóban nagyon tanulságos történet, magam is így élek!nagyon jó az írás, tetszik...

csenge333Origami,

En is remelem,azert tettem fel,mert nagyon tanulsagos! En sokat tanultam belole..

Mosolygos napot,
Shila :)

"Kevesebbet gondolkozz,tobbet erezz!"Nagyon tanulságos!

Remélem, sokan elolvassák!