Vágy és hiány

Maga a fejezet látszólag rövid, azonban minél mélyebbre merülsz el benne, a szöveg annál többet mondóbbá és hosszabbá válik. Úgy éreztem, hogy ezt le kell írnom és meg kell mutatnom nektek. Mindent elárul.

"A nemi vágy az egyetlen, mely lényünk eredetéből fakad, ezenkívül valamennyi vágyunkat mi termeljük a magunk számára. S ahogy létrehoztuk, átadjuk neki az uralmat önmagunk fölött. A vágy létrejöttének pillanatában azt hazudja nekünk, hogy van bennünk egy hiány, mely életre hívta őt. Tudnunk kell azonban, hogy hiány nem létezik, hiszen ha szükségleteink biztosítottak, egy teljes élet valamennyi kelléke a rendelkezésünkre áll. A hiányérzet, mellyel önmagát indokolja, valójában maga a vágy hozza létre. A hazugság következménye, hogy a hiányt gondoljuk oknak és a vágyat okozatnak, ezért a hiány, nem pedig a vágy megszűnésén dolgozunk. A vágy mindig talál egy tárgyat, s önmaga megszűnését tárgyának megvalósulásától teszi függővé. Amint a tárgyat elérjük, a vágy ahelyett, hogy megszűnne, más célt keres magának, s újult erővel tör fel ismét. Ha hiányérzetem megszűnését vágyaim kielégülésétől várom, gondozom, kényeztetem a zsarnokot, mely uralkodik fölöttem. Ha felismerem, hogy valójában a vágy az ok, s a hiány az okozat, a megoldást vágyam megértésében találom meg. Ha megvizsgálom vágyamat, s megértem annak forrását, mely látszólag környezetem rám gyakorolt vonzásában, valójában önmagam meg nem értett természetében rejlik, a vágy magától eloszlik, s felszabadulok. Ha hiszek vágyaimnak örökké koldusszegény maradok, hisz világom fókuszában mindig az áll majd, ami nem az enyém. Ha eloszlatom vágyaimat, megszűnik bennem mindennemű hiányérzet, s amint nem hiányzik semmi, máris a világ minden kincsének birtokosa vagyok."

Puzsér Róbert Forrás c. könyvéből, 81. oldal

Sokan nem kedvelik Puzsért amiért elég erősen mutat rá minden olyan dologra, ami őt zavarja, azonban a könyveiben annyira mélységesen tud írni a szeretetről és az egységről, hogy az fantasztikus.

HozzászólásokAlfajáró!:D

Most olyan jól érzem magam. Már megint köszönöm! Köszi!
Ezután nem írok a vendégkönyvbe, ha késik a pincér, inkább ablakot nyítok.
Csiki-csuki!12345abcde:)))))

Rögtön na az ritka lásd a filmből : "ezért azt mondtam, hogy "Szeretnék 100.000 dollárt keresni évente!" Fogalmam sem volt róla, hogy hogyan fogom ezt teljesíteni. Nem volt stratégiám, lehetőségem, de azt mondtam: "Kinyilvánítom, hogy hiszek benne, úgy fogok viselkedni, mintha igaz lenne, és hagyom megtörténni". Ezt is tettem.

Az egyik módszer, amit megtanított, az volt, hogy naponta becsukom a szemem és elképzelem a célt, mintha már elértem volna. Szó szerint gyártottam egy 100 ezer dolláros bankjegyet és feltettem a plafonra, így az első dolog ez volt, amit reggel megláttam. Felnéztem és ott volt. Emlékeztetett rá, hogy ezt akarom elérni. Aztán becsuktam a szemem és elképzeltem azt az életmódot, amit a 100.000 dollár biztosít.

Érdekes módon 30 napig semmi komoly dolog nem történt. Nem voltak világmegváltó gondolataim, senki nem adott több pénzt. Aztán váratlanul, amint a zuhany alatt álltam - ez kb. 4 hétre történt - előjöttem a 100.000 dolláros ötlettel, egyszerűen eszembe jutott." Ha ő kitartott 30 napig mindenkinek ki kéne-és a suggalat általában épp így jelentkezik mikkor nem is gondolsz rá a legváratlanabb helyeken :)
A negativ érzelmek ablakos elengedését azzal gyakorold hogy gondolj valamire ami nagyon felhuz felidegesit akkor csináld a leírtakat (jó ha eleinte a kezedel is mimeled mintha kétszárnyas ablakot nyitnál (molokodon gyomrodnál torkodnál ahol épp érzed a testedben é) és engeded hagy menjen) Gykorlással már ha kezdödik a rosszérzés simán eltudod engedni:) Ez azért is jobb mint egyből elterelni valami jóérzésre a figyelmed mert azzal elnyomod a rossz érzést és megbetegithet-az ablakos modszernél nem nyomod el hagyod feljönni elfogadod és elengeded :) Sokan csak terelnek pozitiv mantrákkal stb de belül ott maradva kering a rosszérzés az vonz az érzés:) A negatív érzelmek elengedésének gyakorlása alap hogy kezelni tudjuk az érzéseinket :)
Bizalmat azért írom mert könnyebb érezni felidézni mint a hitet , pedig a kettő egy :P Palacskó úgy írta : "amig el nem éred azt az érzést: hogy szóltam a pincérnek tehát biztos hozza a colám" addig mindent el kell engedni :)):P Alfajáró!

Köszönöm!
Az este lefekvés előtt pontosan erre lyukadtam ki, motiváló és lehúzó vágy- két különböző dologról beszélnek mindketten. Persze ilyen világosan nem tudnám megfogalmazni( töröl), lámpást hoztál, mint mindig.
Gyakorlás, bizalom.:P- rendben! Elfelejtem néha, hogy nem jelenik meg rögtön a rózsaszín elefánt a szobámban. Nem is férne be!12345abcde:)

Na igen, vannak vágyak amik jóérzésel motiválnak, és vannak amik a hiány érzése miatt inkább csak elkeseritenek-ez utobbit kell elengedni, vagy átalakitani jóérzésűvé, motiválóvá tenni:) ha csak azt érzed nincs és ez milyen rossz, azal nem jutsz semmire :) Amiről Maharishi ír inkább a fejlődésre ösztönző érzés( motiváló vágy), és nem beleragadni a hiány érzésbe( hiány vágy): mindkettőt lehet vágynak nevezni, de ha csak hiányérzetet okozz és nem motivál nem add jó érzést, azt miért ne lehetne jobb elengedni, mármint magát a rossz érzést belőle?:)Ha jobban értelmezed a hiány nem motiváló érzésű vágyakról szól az elengedés, rossz érzés ami ural egy eléredő dolog iránt, na ezt az érzést kell elengedni: egyszerüen a negatív érzést!
Ezt tanítja a titok is : :)" Ez a második résznél van :
"Ha most hallod ezeket először, úgy érezheted: "Jujujj, akkor most ellenőriznem kell a gondolataimat?... Ez elég nagy erőfeszítésbe kerülhet!" Eleinte valóban így fest a dolog, de a kaland csak itt kezdődik.

Nem arra bíztatunk, hogy ellenőrizd a gondolataidat. Ettől becsavarodhatsz. Olyan sok gondolat érkezik olyan sok irányból, olyan sok témában. Itt lép a képbe az érzelmi irányító rendszer. Érzelmeid, érzelmi irányító rendszered segít megértetni veled, hogy mire gondolsz. A gondolataid okozzák az érzelmeidet. Az érzelem csodálatos dolog, ajándék. Tudatja velünk, hogy mit vonzunk magunkhoz A mi nézőpontunkból két érzelem létezik. Az egyik jól esik, a másik rosszul. Különböző névvel láthatjuk el őket, de alapjában véve minden negatív érzelem, hívjuk azt bűntudatnak, haragnak, frusztrációnak, mind egyformák, - nem esnek jól. Érzéseink irányítórendszerként működnek, ami tudatja velünk, hogy, amit most gondolunk nincs összhangban azzal, amit valójában akarunk. Egy másik szinten nevezhetjük "rossz frekvenciának", vagy "rossz vibrációnak" vagy bármi másnak. Az, amit jónak érzünk remény, boldogság, szeretet, a jó érzések a pozitív érzelmek irányító rendszere azt mondja, hogy amit most gondolsz, az megegyezik azzal, amit valójában akarunk."

Ezt írtad : "Még átolvasom egy párszor."
A gyakorlás többet ér :P Kitartó önmunka nélkül nem megy, eleinte nem sok eredménye van csak aprók, de ha mondjuk 21 napig csinálod-akkor is ha alig van eredmény- akkor is megtanulod minimum az érzéseid kezelni :) És hát erről szól a titok is részben ez a titok 4 résznél van írva : "A titok megértéséhez és alkalmazásához vezető folyamat nem egyik pillanatról a másikra változtatja meg az életedet. Csak úgy, mint minden mással, ezzel is foglalkoznod kell, méghozzá naponta. Szokásoddá kell tenni bizonyos feladatokat ahhoz, hogy előbb-utóbb ösztönösen összhangba hozd az érzéseidet a gondolataiddal. Az eredmény azonban egyedülállóan varázslatos. Többet között ezért születtél erre a Földre. Ha képes vagy hinni ebben, meg fogod látni... :) "
Ha csak hiány érzést add a vágy és nem motivál akkor ide is illik a negatív érzések elengedése, majd az átengedés teljes bizalommal=KÉRJ, és nyitotnak lenni a belső ösztönzésre a suggalatra- de ami nem jön ki igazán a filmből: azt hogy cselekvéssel kövesd a sugalatot a belső késztetést és MEGADATIK :) A titok azért több mint a vonzás törvénye: ami azt mondja ;hasonló a hasonlót vonza mert ez lelki törvény, a fiziai törvény szerint; hasonló a hasonlót taszitja- Ám Istenre vagy az Univerzumra (nevezheted Jézusnak, dzsinek, angyalnak, tündérnek bárhogy lényeg hogy BIZZ benne) egyik törvény se vonatkozik- ez a titok:)
A lényeg hogy fent tartsd magadban a hitadód iránti teljes bizalmat, hinned kell hogy amit kérsz megadatik nem kell semmi erőfeszités, eljátszol az érzéssel hogy már megvalósult, tied elérted könyen , örülsz-és elengeded bizva hogy meg is kapod, a megfeleló helyen időben jönni fog a sugalat a késztetés- de csak ha nincs tele a fejed azzal hogy csak így csak úgy jöhet, akkor jön az útmutatás, de ne felejsd el cselekvésel követni:) A TELJES BIZZALOM ami a kulcs :)Ez is a titok része: "Itt van nekünk az Univerzum, ami egy hatalmas Dzsinn. A történelem annyi néven nevezte már: szent védőangyalnak, felettes énnek. Bármilyen címkét ráragaszthatunk, és azt a nevet használhatjuk, ami a legmegfelelőbb számunkra. De minden hagyomány kijelenti, van valami, ami nagyobb nálunk. És a Dzsinn továbbra is csak egy dolgot mond: "A kívánságod számomra parancs."" Vagyis kérj-higgy-és megadatik:) a higgy a 3-dik lépés, amit én úgy írtam ;eljátszol az érzéssel hogy már megvalósult, tied elérted könyen , örülsz-és elengeded bizva hogy meg is kapod:" A harmadik lépés: Az elfogadás lépése, ami azt jelenti, hogy összhangba helyezed magad azzal, amit kívántál.

Amikor összhangba kerülsz azzal, amit kívántál, csodálatosan érzed magad. Itt van a lelkesedés, itt van az öröm, itt van a hála, itt van a szenvedély. De ha kiábrándultságot, félelmet, dühöt érzel, ez jelzi, hogy nem állsz irányba, nem vagy összhangban azzal, amit kértél. És ekkor észre veszed: minden attól függ, hogy miként érzed magad. Gondolataidat, érzéseid szerint kezded irányítani, és apránként megtalálod a gondolat érzését, összeolvadsz vele, és ezután valósággá válik az életedben."
Ehez elengedhetetlen a teljes bizalom ebben:
"Hiszem, hogy csodálatos vagy, hogy van benned valami fantasztikus. Függetlenül attól, hogy mi történt veled az életben. Függetlenül attól, hogy idős vagy fiatal vagy. Abban a pillanatban, hogy helyesen kezdesz gondolkodni, az a valami ott belül, a benned lévő erő, ami nagyobb, mint a világ, feléled, és átveszi életed irányítását, etet, felruház, vezet, véd, irányít, biztosítja az életet, ha hagyod." Ekkor cselekszel intuició követve teljes bizzalommal, félelem és halogatás nélkül, elengedve a kételyeket követed a belső késztetést :)
Szóval állj bizalommal a gyakorláshoz is :P Nem árt átolvasni a titokfilm szövegét ujra itt van 10 részben : http://www.thesecret.hu/titokfilm megfogsz lepödni hogy sokkal jobban fogod érteni, mint modjuk egy éve :) Kicsit sok tudom de ez a titok oldal néha róla is szólnia kell :PMaharishi a vágyak jelentőségéről

Ni csak mit találtam! Mindig jól összezavarodok ilyenkor.

"Kérdés: Úgy tűnik, hogy a változás és a halál e mezején a vágyak tartják fenn a létezést, egyébként az eltűnne.

Maharishi: Nem csupán fenntartják, hanem fejlődésre késztetik és végső soron az örökkévalóság felé vezetik. A vágy vezet el az örök élethez – a vágy, a vágy, a vágy. Hol van hát a jogosultsága annak a filozófiának, hogy „öljük meg az egót, öljük meg a vágyat, szorítsuk minimumra a vágyakat” és mindehhez hasonlók? Ez csak tudatlanság…"

http://www.tminfo.hu/maharishi/maharishi-a-vagyak-jelentosegerol/Ding

ding-ding-ding-dingding

Még átolvasom egy párszor. Köszönöm!12345abcde:)

Hát akkor azt a nem akarást kell elengedni :) Vedd észre minden akarás mögött van egy testi érzés (gyomortájék, torok stb) Ott nyiss egy képzeletbeli ablakot és enged ki az energiát-ne hajtsd ki csak enged ki :) Érzelmekre külön van egy módszer ugyan ez kell a vágyak mögöti hiány akarás megoldásának testi érzeteire is:"
NEGATÍV ÉRZELMEK ELENGEDÉSE
1.lépés: Figyeld meg, hogy mit érzel és fogadd el az érzést. Ahhoz, hogy megértsd az érzéseidet szükséged van arra hogy tudatosítsd magadban hogy pontosan mit is érzel. Ahhoz hogy megfigyeld és elfogadd az érzéseidet, lassítanod kell és leltárba kell venned őket. Elkezdheted a gyakorlást úgy hogy a nap folyamán, amikor eszedbe jut állj meg és figyeld meg hogy mit érzel. Csak egy pár pillanatig tart hogy feltedd magadnak a kérdést: „Most mit érzek?” Bármit is érzel ne ítélkezz felette! Csak figyeld meg az érzést. Érdekes dolgokat tudhatsz meg így az érzéseiddel kapcsolatban és arról hogy mi az amitől mozgásba lendülnek.
2.lépés: Próbáld megnevezni az érzést valamint azt hogy hol jelentkezik a testedben. Adj egy nevet az érzésnek: szomorúság, aggódás, feszültség, idegesség, szorongás stb. Azzal hogy megnevezed, elismered a létezésüket. Ez egy nagyon fontos lépés! Addig amíg bujkálunk előlük és a szőnyeg alá seperjük őket magunk ellen dolgozunk. Ez a lépés beszabályozza az érzelmi energiádat. Így ráveszed az érzelmi energiádat, hogy érted dolgozzon és nem ellened. Figyeld meg hogy ez az „energiagóc” hol lakózik a testedben: hasadban, gyomrodban, torkodban, mellkasodban. Figyeld meg hogy hol érzed azt a feszülő, kellemetlen érzést.
3.lépés: Engedd el a felgyülemlett energiát a testednek azon a részéből. Ezt úgy teheted meg ha odaképzelsz egy ablakot a testednek azon részében ahol a gócot érzed,  képzeletben kinyitod az ablakot és átengeded rajta a bent feszülő energiát. Elképzelheted azt is hogy gomolygó füst formájában távozik.
Amint a negatív érzelmek intenzitását csökkented, amint „kiengeded a gőzt”, elhárítod az akadályt a jó és kellemes érzések elől így a vitalitásod megugrik. Kutatások igazolják, hogy ilyenkor a testben olyan biokémiai folyamatok zajlanak, amelyek miatt a boldogság érzete uralkodik el rajtunk, a stressz hormonok szintje csökken és hát ennek a természetes velejárója hogy az immunitásunk is óriási erősítést kap.
Használd a technikát minden nap és ha kitartó vagy egy idő után észreveszed hogy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, boldogabb vagy. Észre fogod venni hogy akár öt perc leforgása alatt több érzés is átfuthat rajtad és keríthet hatalmába. Ne hagyd hogy ez összezavarjon. Használd a technikát és az energiáid kiegyensúlyozottá válnak. Az érzések kódolt üzenetet hordoznak számunkra. Ahhoz, hogy megértsd az üzenetet el kell fogadd és meg kell nevezd ezeket az érzéseket. Ha rendszeresen megfigyeled az érzéseidet és használod a Fókusz és Elengedés Technikát az érzéseid megváltoznak és megszelídülnek, a belőlük származó energiát pedig már okosabban is fel tudod használni: erősödik az immunrendszered, az intuíciódra is jobban oda fogsz tudni figyelni, az egész kedélyállapotod pozitív irányba változik."
Az ablakos módszer általában mindenkinél müködik, csak gyakorolni kell:)
Minél többször keresztülmégy az eljáráson, annál relaxáltabb és teljesebb leszel belül. Ezzel az eljárással felszabadítod és elmozdítod a "szükséges/kell" blokkot, ezáltal kinyitod az ajtókat, hogy fogadj és birtokolj.

De ha úgy könnyebb, akkor nevezd átengedésnek :) Ehez viszont HIT kell: Jézus azt tanította, hogy boldogok a lelki szegények (amit sokan félreértenek, valójában arról van szó, hogy boldogok azok, akik nem a saját vágyaik beteljesülésétől várják a boldogságot, hanem egyedül Istentől. Egyszer így írtam róla valakinek:
"Szerintem az elengedés valójában ÁTENGEDÉS és bizzalom kérdése, hogy hiszel-e:) Ezért van a titokban ez:"A dolgunk az, hogy ne szabjuk meg a hogyant. A Hogyan majd megjelenik az Elkötelezettségből, a Hitből, a Miből. A "Hogyan" az Univerzum felségterülete. Mindig tudja a legrövidebb, leggyorsabb, legközvetlenebb, legharmonikusabb utat közted és az álmaid között. Ha az Univerzumhoz fordulsz, meglepődsz, hogy mit szállít le neked. Itt történik a varázslat és a csoda." A vonzásfaktor érteti ezt meg a legjobban:"Gallwey rájött, hogy aki megtanul elengedni és megbizzni a világegyetem erőiben, nagyobb valószínűséggel számithat vágyai megvalósulására, vagyis könnyebben jut hozzá, mintha erőnek erejével küzdene értük.Ugyan ez áll az önök életére is..Gondolják meg, mit akarnak,majd hagyák, hogy Isten vagy a mindenség(bármit is jelent önöknek ez a fogalom)önök elé hozza.Hagyják hogy a Gondviselés hangolja össze azokat az eseményeket, amelyek megvalósítják ábrándjaikat.NE FIRTASSÁK, HOGYAN , MERT EZEL IS BEHATÁROLJÁK A LEHETŐSÉGEK KÖRÉT....Mondjanak le a feltétlen irányitásról és adjanak szabad kezet a mindenségnek..Kérjenek bármit a mindenségtől...zárják valamenyi kérésüket a következő szavakkal:"ezt kérem,vagy valami jobbat" Ezzel tudtára adják a világegyetemnek,hogy a legfontosabb:"Legyen meg a Te akaratod":Önöknek az a dolguk , hogy megszólítsák a világegyetemet, majd kérésük elhangzása után BELSŐHANGUKRA hagyatkozva LÉPJENEK A TETTEK MEZEJÉRE:telefonozanak, leveleznek,látogatsák meg ezt vagy azt.és így tovább.Bob Proctor írta You Were Born Rich cimű csodálatos könyvében."Tanulják meg meghallgatni azt a hallk belső hangot,amely inkább érzésekben, mint szavakban szól hozzánk.EZT KÖVESSÉK, ne pedig mások diktátumait" Ekkor maga a mindenség lép közbe,hogyközelebb vigye önöket céljaikhoz és visszont..
-Hagyjuk rá céljainkat a tudatlanra amelykapcsolatba áll a Világlélekkel,s engedjük hogy ő hozza közelebb a célunkat.Nem kell mást tennünk, mint követnünk a belső késztetéseinket,és megragadnunk azutunkba kerülő lehetőségeket.A végén oda jutunk ahová indultunk...Bizzanak abban , hogy jó az, ami történik, és az is ha valami nem következik be"Kedves Alfajáró!

Köszönöm szépen.
Ismerem a videót, nálam nem használ vagy nem tudom alkalmazni rendesen a tanításokat.

Nem akarok akarni!12345abcde :)

Elengedésel :) Ez a hiányzó része a titoknak :) Lester Levenson így foglalta össze ezeket a tanításokat:

Törekedjünk arra, hogy elérjük a vágynélküliség állapotát.

Mindaddig, amíg vágy van bennünk, hiányt szenvedünk.

A hiány és az akarás egy és ugyanaz.

Az akarás a korlátok világában tart minket.

Az akarás az öröm legnagyobb ellensége!

(Megjegyzés: angolul a „want” szó egyszerre jelenti azt, hogy akarni valamit, illetve szűkölködni, hiányt szenvedni valamiben).

Senki nem tud egyszerre leülni és felállni. Ugyanígy, nem lehet egyszerre vágyni valamire és birtokolni azt a valamit.

Itt az elengedésről egy 1 órás mini tanfolyam videó a HOGYANra válasz, nézd meg :) http://www.thesecret.hu/blogok/palacskoandras/elengedesrol-ismet-video-t...A vágy eloszlatása

Hogyan lehet ezt elérni? Segítene valaki?Léteznek olyan vágyak ...

"Hozzáteszem, ez nem azt jelenti, hogy életünkben nem vágyhatunk semmire sem, hiszen a legelső mondatokat az író is már azzal kezdi, hogy léteznek olyan vágyak, amelyekre minden embernek szüksége van, pl. a társas élet."

Ez pedig megnyugtató! :)

Szép estét!Kedves Agyideg!

Van egy javaslatom!

A hozzászólásodat szerkeszd hozzá a bejegyzésedhez!
Olyan magvas, okos gondolatokat írtál, amelyek tökéletesen megvilágítják a lényeget.

Nekem a kettő együtt: kerek és egész!

Köszönöm a magyarázatot!
Így már érthető!

Szia!Ok-okozat Re

Nem egyszerű a könyv, az én agyam is még mindig birkózik vele. :)

Ezt úgy kell elképzelni, hogy először mindig a vágy jön létre, és csak ezután a hiányérzet . Vagyis egy telefont csak akkor hiányolhatok az életemben, ha nagyon vágyok rá, nem pedig fordítva, ami úgy hangzana, hogy már alapból minden ok nélkül nagyon hiányzik egy telefon, és ez a hiány kelti bennem azt a vágyat, hogy vegyek magamnak egyet. Tehát van egy sorrend: vágy ---> hiány.

"A vágy létrejöttének pillanatában azt hazudja nekünk, hogy van bennünk egy hiány, mely életre hívta őt."
Van egy hazugság, ami a sorrendet megcseréli ezzé: hiány ---> vágy
Erre a hazugságra érti azt, hogy:

"A hazugság következménye, hogy a hiányt gondoljuk oknak és a vágyat okozatnak [...]"
A sorrend megváltozásával azt fogom ezután hinni, hogy már alapból van bennem egy hiányérzet, ami azt állítja, hogy már születésem óta sokkal kevesebbet ér a személyem egy telefon nélkül(hiány), ezért(--->) minden áron szereznem kell egyet(vágy) ahhoz, hogy kiteljesülhessek. Ez azonban nem így van, hiszen hiányok nélkül születtem a világra: "Tudnunk kell azonban, hogy hiány nem létezik, hiszen ha szükségleteink biztosítottak, egy teljes élet valamennyi kelléke a rendelkezésünkre áll."

"[...] ezért a hiány, nem pedig a vágy megszűnésén dolgozunk. "
"A vágy mindig talál egy tárgyat, s önmaga megszűnését tárgyának megvalósulásától teszi függővé."
Ha megtörténik ez a csere a hiány és a vágy között, akkor azt fogom hinni, hogy van bennem egy hiányforrás, ami csak egyetlen módon orvosolható, mégpedig úgy, hogy a vágyaimnak teljesülniük kell minden áron. Reményeim szerint abban a pillanatban, amikor megveszem a legújabb telefont, a hiányérzet el fog tűnni az életemből, és én teljesnek fogom érezni magam.

"Amint a tárgyat elérjük, a vágy ahelyett, hogy megszűnne, más célt keres magának, s újult erővel tör fel ismét."
X idő eltelte után megveszem magamnak a legújabb telefont, és az én elképzelésem szerint ettől a pillanattól kezdve már teljes az életem, hiányok nélküli, de nem így történik, mert ezután egy csodás autónak fogom érezni a hiányát. A magyarázat az, hogy nem egy telefon hiányzik az életemből, hanem konkrétan ez a birtoklási vágyam, amit élőzsör a telefonnal próbálok megszüntetni("Amint a tárgyat elérjük"), de amint ez megtörtént, a birtoklási vágyam már egy autót fog kiszemelni magának("más célt keres magának, s újult erővel tör fel ismét"), és minden frusztráció kezdődik elölről, amíg én úgy hiszem, hogy egy autó nélkül az életem értéktelen:
"Ha hiányérzetem megszűnését vágyaim kielégülésétől várom, gondozom, kényeztetem a zsarnokot, mely uralkodik fölöttem."
Uralkodik azért, mert egy zsarnok(jelen esetben a birtoklási vágy vagy az egó) szabja azt meg hogy teljes-e az életem vagy sem, nekem pedig látszólag(!) semmi beleszolásom nincs ebbe.

"Ha felismerem, hogy valójában a vágy az ok, s a hiány az okozat, a megoldást vágyam megértésében találom meg."
Ha felismerem a helyes sorrendet(vágy ---> hiány), akkor nem a hiányt, hanem a vágyat tekintem minden kínlódásom forrásának, ezért kizárólag a vággyal(mindenképp kell egy telefon) fogok tovább foglalkozni, nem pedig a hiánnyal(egy telefon nélkül nem lehet teljes az életem), ahogyan azt eddig tettem. Ha ezen az úton haladok, akkor megértem azt, hogy van bennem egy birtoklási vágy, ami egy telefont követel tőlem("a megoldást vágyam megértésében találom meg"). Lehet, hogy azért van ez így, mert a környezetemben mindenki a vagyont hajszolja és ezt tanultam el("látszólag környezetem rám gyakorolt vonzásában"), de mindenképp azt jelenti, hogy képtelen vagyok azt megérteni, hogy én, mint egy végtelen tudat megtestesítője nem függhetek egy mulandó tárgytól, mert még nem tapasztaltam meg azt, hogy az én létem minden földi vagyonnál többet ér("valójában önmagam meg nem értett természetében rejlik").

Remélem, hogy sikerült elég érthetően megmagyaráznom ahhoz, hogy világos legyen minden más esetre is. :) Hozzáteszem, ez nem azt jelenti, hogy életünkben nem vágyhatunk semmire sem, hiszen a legelső mondatokat az író is már azzal kezdi, hogy léteznek olyan vágyak, amelyekre minden embernek szüksége van, pl. a társas élet. Csak azok a vágyaink hamisak, amiket önérdektől, félelemtől vagy pedig birtoklási vágytól hajtva próbálunk elérni.
Hűha, ez jó hosszúra kerekedett... Elnézést érte utólag is :D

Egyre jobban!Ok - okozat :)

" A hazugság következménye, hogy:

- a hiányt gondoljuk oknak
- és a vágyat okozatnak,

ezért a hiány, nem pedig a vágy megszűnésén dolgozunk.

A vágy mindig talál egy tárgyat, s önmaga megszűnését tárgyának megvalósulásától teszi függővé.
Amint a tárgyat elérjük, a vágy ahelyett, hogy megszűnne, más célt keres magának, s újult erővel tör fel ismét.

Ha hiányérzetem megszűnését vágyaim kielégülésétől várom, gondozom, kényeztetem a zsarnokot, mely uralkodik fölöttem. Ha felismerem, hogy valójában a vágy az ok, s a hiány az okozat, a megoldást vágyam megértésében találom meg."

Kedves Agyideg, próbálkoztam, :) de magas ez nekem!
Kérlek, világítsd meg egy konkrét példával!

Köszönöm!