A „légy” szavaink spirituális következményei - Légy az első, aki hozzászól!

Légy jó mindhalálig!

Én erre spirituális okok miatt szólítalak fel téged, mert a magyar nyelvünk szókincsében létezik egy olyan baki, aminek komoly következményei lehetnek!

Mivel hiszek a szavak teremtő erejében, hiszen a világmindenségben a kimondott szavak rezgései akár hegyeket is képesek mozgatni – persze csakis jelképesen, mégis bizonyítottan, ha eseményekre gondolunk – nem értem, hogy a bölcs magyar népünk szókincsében, hogyan és miképpen nyerhetett létjogosultságot a „légy” szavunk kétféle jelentéstartalma.

A téli fagyok elmúltával, amikor kisüt a nap, szinte azonnal megjelennek az idegesítő legyek, aztán zümmögve köröznek, röpködnek össze-vissza a lakásban és pimaszul rászállnak mindenre, amire csak akarnak: ételre, csészék és tányérok szélére. Sajnos nemcsak piszkosul zavaróak, hanem veszélyesek is, hiszen „összeköpködnek” mindent.

Lehetséges, hogy 10 perccel korábban még egy büdös kutyakakin ücsörögtek, szárnyukat hegyezve, utána meg a frissen sütött rántott hússzeletek fölött köröznek, mint a dögkeselyűk.

Köztudott, hogy a magyar nyelvben léteznek olyan azonos alakú szavak (homonimák), amik tök egyformán hangzanak, mégis teljesen mást jelentenek. A „légy” főnév szótári alakja tökéletesen megegyezik a lenni ige E/ 2. személyű felszólító módú igealakjával. (légy/ legyél)

Érzékelitek az ellentmondást? A „légy” óhajtást kifejező, teremtő erejű igéjével „becézgessük” azokat a szárnyas rovarokat, amiknek létezését egyáltalán nem óhajtjuk!

Mivel a magyar nyelvet az egyik legokosabb, legképszerűbb, leglogikusabb nyelvnek tartom, nem értem, miképpen követhették el őseink ezt a szakállas hibát.

Szerinted az Univerzum végez szófaji vizsgálatot, amikor „meghallja” a légy kifejezést? Nem tartom valószínűnek…

Most pedig rátérek arra, hogy miért rágódom ezen a nyelvtani érdekességen (vagy problémán), amit eddig – a Google nagy könyvtárának katalógusbázisa szerint – még senkit sem foglalkoztatott.

A legtöbb ókori kultúrában a betegség és a halál démonait légy formájában ábrázolták. A test oszlásának görög démonát, Eurünomoszt is légy alakban képzelték el. A Bibliában a legyek részesei voltak az egyiptomiakat ért harmadik, illetve negyedik csapásnak. Az ókori népek természetfeletti hatalmakhoz fordultak a légy okozta csapások elkerülése végett, mi pedig, mármint a magyarok, a „légy” felszólító módú igénkkel teremtjük őket.

A legyeket sok-sok kultúrában azonosítják a démonikus lényekkel. A röpködő, szemmel látható legyek halálos járványokat terjesztettek, de ha hiszünk a rovarokhoz tapadó láthatatlan jelentéstartalom igazságában is, akkor lényegében démonok voltak azok, akik légyinváziók formájában csapást mértek az emberiségre. Megtizedelték a lakosságot és rettegésben tartották a fertőzött vidékeket.

Az Újtestamentumban a legyek istene, Belzebub, aki nem más, mint a Sátán, az ördögök, a sötétség fejedelme (Mt 10,25). A középkorban egyértelműen a tisztátalanság, a bűn, a pestis, az ördög, a gonosz megtestesítője, illetve a halál szimbóluma volt mindegyik légy, amely feltűnt az emberek közelében. A legendák szerint léteztek olyan légyűző képességével rendelkező szentek, akikhez az emberek rendszeresen fohászkodtak, amikor a halál naponta tarolt a városokban és a holtesteket ellepték a zümmögő rovarok. A rettegő emberek próbálták különböző légyábrázoló praktikákkal is távol tartani az igazi legyeket, de nem sok sikerrel.

Ez a koponyára festett légy memento mori funkciójú:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b9/Et-in-Arcadia-ego.jpg

A XX. századi irodalomban és filmművészetben szintén a halál, a pusztulás, az agresszivitás szimbóluma a légy. (pl. Golding: A legyek ura; Le Clézio: A légy).

A látható rovarokat ellen könnyű védekezni: szúnyoghálóval, vegyi anyagokkal, légycsapókkal, vagy különböző növényekkel, illóolajokkal, amiktől a legyek tényleg úgy irtóznak, mint az ördög a szenteltvíztől, illetve tömjénfüsttől, de démoni lények távoltartása már sokkal keményebb dió!

A bazsalikom, a paradicsom, a levendula és egyéb fűszernövények tutira nem tartják távol a démonokat, és a szegfűszeges füstölőn ugyanúgy röhögnek, mint a légyűző babérolajon.

Belzebub neve – aki állítólag légy alakjában jelenik meg- többször is előfordul az Újszövetségben, például Máté és Lukács evangéliumában, mint a Sátán egyik megjelenési formája.

Belzebub tényleg a "Legyek ura"? Azoké a repülő rovaroké, akiket mindenki ismer?

A választ nem tudom, de valószínűsítem, hogy a legyek és a démonok hasonlóságának (hasonló viselkedésének) párhuzama miatt van ez így jelen a köztudatban.
A legyek szeretnek a trágyán ücsörögni, utána pedig mindent beszennyezni, a démonok pedig az emberek lelkét szennyezik be, vagyis tisztátalan és gonosz cselekedetekre ösztönzik őket. Léteznek olyan emberi gyengeségek, amik ajtót nyitnak démonoknak. Amikor emberi testbe költöznek, hamarosan kikelnek azok a légylárvák, amik az áldozat lelkét dézsmálják, vagyis a legyek kedvelt élettere a trágya, a démonoké pedig a bűnös emberi lélek.
A légyformájú Belzebub az eretnekség szimbóluma is, vagyis azoké, akik megtagadták Istent, Isten szent tanításait.

Olvastam egy magyar nyelvű imaszöveget a démoni befolyás ellen. Így kezdődik:

„Áldott légy, mindenek Alkotója!
Áldott légy, teremtő Bölcsesség!
Áldott légy, felfoghatatlan Szentség!”

Jaj, Istenem, ez rémisztő, hiszen a fenti szöveg értelmezhető egészen másképpen is!
Ugye senkinek sem kell elmagyaráznom, hiszen a vak is látja! Mivel a magyar nyelvben a „légy” főnév szótári alakja tökéletesen megegyezik a lenni ige E/ 2. személyű felszólító módú igealakjával. (légy/ legyél), a szavak teremtő ereje által – az ima szövege- pontosan a visszájára fordul. (… vagy fordulhat).

Persze mindezt sokan egy oltári nagy baromságnak tarthatják, amire még az időmet is kár volt pazarolnom, de itt, a Vonzás Törvényének hivatalos weblapján talán néhányan elhiszik, hogyha tényleg léteznek démonok…. és a szavaknak tényleg teremtőereje van, akkor az őseink óriási bakit követtek el akkor, amikor az „légy” (legyél) felszólító módú igealakkal azonos szóalakú főnévvel nevezték el azokat a röpködő legyeket (rovarokat) is, amik az ősi hiedelmek szerint kapcsolatban állnak a démoni világgal.

Légy jó mindhalálig, hogy a Te lelked a démonok martalékává soha ne válhasson!
És légy az első, aki hozzászól, még akkor is, ha az egész bejegyzésemet egy lefelé mutató hüvelyujjal minősíted!

----------------------------------
Forrás: Szimbólumtár: http://www.balassikiado.hu/BB/netre/Net_szimbolum/szimbolumszotar.htm

HozzászólásokEgy rovar, aminek a lárvája "leharapja" az áldozata fejét

Amerika déli területei most egy olyan fegyvert vetnek be a félelmetes tűzhangyák ellen, ami leginkább egy scifi filmre jellemző: egy olyan rovart, aminek a lárvája leharapja az áldozatok fejét.

A Mezőgazdasági Hivatal (USDA) több százezer hangyaevő legyet akar most szabadon ereszteni Georgia és más déli államok fölött, valamint California egyes területein, hogy megfékezzék a tűzhangyák terjedését. A hivatal szerint a Braziliából exportált legyek senkinek és semminek nem ártanak csakis a hangyáknak.

A legyek a bolyok felett lebegnek, majd egy alkalmas pillanatban rátámadnak egy-egy hangyára, és belerakják petéiket az áldozatba. Miután a pete kikelt, a lárva megbénítja, majd elpusztítja az anyaszervezetet azzal, hogy megeszi annak agyát és más fontos szerveit. A lárva bebábozódik, kikel majd az egész kezdődik elölről. (https://sg.hu/cikkek/13693/agyevo-legyek)

Kezdetnek igaza van, hiszen mégis léteznek hasznos legyek!Üdvözlégy, áldott légy...

„Üdvözlégy, áldott légy, legméltóságosabb Oltáriszentség, annyiszor, ahány csillag van az égen, szikra a tűzben, vízcsepp a tengerben, porszem a földön: amennyi virág van tavasszal, gyümölcs nyáron, levél ősszel, hópehely télen: amennyi teremtett lény van az égben és a földön, mert minden dicséretre legméltóbb vagy, Isten báránya, aki itt a kenyér színe alatt valósággal jelen vagy”. (Nagy Szt. Getrúd)

+ kép: https://i.ytimg.com/vi/pTzkmIH-qRQ/maxresdefault.jpg

(Komolyan érdekelne, hogy az idegen ajkú - magyar nyelvet tanuló személyek – miképpen tanulják meg, hogy melyik szófajú „légy” szerepel a fenti szövegekben)Kokainfüggő legyek?

Ó, a cím nagyon csalóka, ami egyértelműen bizonyítja, hogy András „kutatásai” figyelemreméltóak! :)

Megnyugtatok mindenkit, hogy a fenti kérdés a rovarokra vonatkozik! :)

A gyümölcslegyek agyának tanulmányozása sokat segíthet a kokainfüggőség kialakulásának megértésében, legalábbis erre a következtetésre jutott a Howard Hughes Medical Institute. A gyümölcslegyek leginkább az amerikai farmerek ősellenségeként tartják számon, most azonban akár a leszokásban is segíthetik az embereket.

Folytatás: http://index.hu/tudomany/legy/Megbuherálták a legyek agyát

Amerikai kutatóknak sikerült lézersugár segítségével úgy módosítaniuk a legyek viselkedését, hogy azok bármilyen közeli tárgynak, például egy viaszgolyónak is udvarolni kezdtek.

A lézersugár bekapcsolása után a légy hevesen elkezdett udvarolni a táljában elhelyezett viaszgolyónak. Körözött körülötte és a szárnyát rezgette. Az udvarlási viselkedés még 15 perccel a lézer kikapcsolása után is folytatódott, ami arra utal, hogy a hő tartós, összetett viselkedési állapotot idézett elő. (forrás: http://www.origo.hu/tudomany)

A kísérletről készült videó itt nézhető meg: http://www.nature.com/news/laser-beam-makes-flies-flirt-1.14794

A tudósok néha olyan hülyeségekkel foglalkoznak, hogy az eszem megáll! :)

A világhálóról gyűjtött bejegyzések egyértelműen bizonyítják, hogy a tudósokat rendkívül érdekli, hogy hogyan "működnek" a legyek."Alapjában véve, mi is csak nagyra nőtt legyek vagyunk"

Persze ezt nem én állítom, hanem Charles Zuker, a San Diegoi Egyetes biológia professzora.

A gyümölcslégy jelenleg a legnagyobb állat, amelynek a teljes génszerkezetét sikerült feltérképezni. A génszekvencia megismerése hozzásegíthet az emberi gének és betegségek megismeréséhez.

Folytatás: http://index.hu/bulvar/muslinca/A kutatók kedvence :)

Bár a hétköznapi emberek általában csak akkor csodálják meg a legyek repülési képességeit, amikor megpróbálnak lecsapni egy-egy példányt, egyes kutatócsoportok azért még komoly energiákat fektetnek a rovarok kutatásába. Tudta például, hogy amíg ön egyet pislog, egy légy ötvenet csap a szárnyaival?

Egy speciális eljárással ezért videóra vették, mi történik az élőlény szárnymozgató izmaiban repülés közben, a végeredmény pedig azt mutatja, hogy a legyek hajszálvékony kis izmokat mozgatnak hihetetlen rendszerben azért, hogy másodpercenként akár százötvenszer is csapjanak.

A kutatásnak persze nem az a lényege, hogy minél többet megtudjunk a legyek belsejét alkotó fehéres rózsaszín trutymóról, amit legtöbben csak a légycsapóra száradva látunk, hanem hogy a hihetetlenül összetett és hatékony rendszer tanulmányozásával hasonlóan összetett és hatékony gépeket és szerkezeteket tervezhessenek a mérnökök.

videó: http://index.hu/tudomany/2014/03/26/rontgenvideo_keszult_a_legyek_repule...Fogadjunk, hogy ezt a viccet egy pasi találta ki!

A vicc címe: Hogyan teremtette Isten a legyet?

- Hogy teremtette Isten a legyet?
- ???
- Légy
- Hogy teremtette Isten a nőt?
- ???
- (legyet hessegetve) k...va légy!

(http://vicc.eu/index.php?vicc=2175):)

Ó, egyszer én is összemértem az erőmet egy Ördöggel,:) de alulmaradtam, mert jóval magasabb és erősebb volt nálam!

**
Hoztam én is egy viccet!

Egyszer régen, egy japán császár rendeletet adott ki: keressék meg neki a világ legügyesebb szamuráját, hogy őt állítsa a serege élére. Egy év után hárman jelentkeztek: egy japán, egy kínai és egy zsidó jelölt.
Eljött a nap, hogy bemutassák tudásukat. A japán szamuráj kinyitott egy kis dobozt, ebből felröppent egy légy. A szamuráj kirántotta a kardját, és sutty! - a légy pontosan kettévágva hullott le.
- Hihetetlen képesség! Lássuk, mit tud a következő!
A kínai magabiztosan előlépett, szintén kieresztett egy kis legyet, és a kardjával sitty-sutty - röptében négyfelé vágta!
- Elképesztő! Kíváncsi vagyok, ezt még tudja-e fokozni az utolsó jelölt.
A zsidó is felreptetett egy legyet, elő a kardját, sitty-sutty-sityi-sutyi... a légy még mindig ott röpködött.
- Na mi az? Nem tudod megölni? - kérdezte gúnyolódva a császár.
- Ugyan már! Megölni? Az túl könnyű lett volna! Viszont sikerült reptében körülmetélni... :)A magyar népmesék bölcsek

és érdekes módon a videóban is felfedezhető a legyek és az ördögök közötti párhuzam, bár nem nyíltan, hanem csak burkolt formában.

Kedves Kezdet, elképzeltelek a szűcs szerepében, ami egyáltalán nem volt nehéz, hiszen furfangos vagy, ezért simán túljársz akár 7 ördög eszén is.

Hoztam neked én is egy tanulságos mesét!
Címe: Az aranyruhás légy
http://jazsoli.blogspot.hu/2014/10/szamomra-ismeretlen-szerzo-az.html360 fokban, tehát hátrafelé is látnak

Megtudtam, hogy miért nehéz leütni a legyet!

A legyek 360 fokban, tehát hátrafelé is látnak. Ez egyrészt a biztonságuk miatt fontos (mármint nekik), másrészt előnyös, ha a légy látja a saját lábait, miközben le- illetve felszáll a mennyezetre. A legyek három alapszínt látnak.
Szemük sokkal hatékonyabb a mozgás felbontásában, mint az emberé. Míg az emberi szem 24 képet tud felbontani másodpercenként, addig a légy szeme 250 képkockát különít el. A mozifilm tehát a légy számára diavetítés, a fénycsővilágítás pedig diszkófény (mert másodpercenként százszor elsötétedik, de ember ezt nem veszi észre).

Egyes orchideák kellemes illatot árasztanak, ilyen pl. a vanília, míg más orchidea fajták borzasztó bűzt árasztanak, így legyek porozzák be őket. (forrás: világháló)Szerintem nagyon jó írás, lájk!

Légy vídám! Vídám légy! Vídám légy. :)

Olyan jó az a licitálás! Köszönöm, hogy megmutattad! A vicces képeket is!
Elhoztam cserébe a mesét, amiről beszéltem.

https://m.youtube.com/watch?v=qyloIVbSV0o

Imádtam a meséket olvasni, úgy az az előny, hogy saját ízvilágomnak megfelelően képzelem el a szereplőket.
Most képzeljétek el, hogy a szűcs az Kezdet! :)

Légy vídám! :)A Google szerint semmi hasznuk sincs!

Csupáncsak a táplálékláncban töltenek be hasznos szerepet, hiszen kedvenc csemegéjük a békáknak, pókoknak…stb. De mindezt megcáfolja az a tény, hogy 9.999.900.000 forintot adott valaki egy döglött légyért.

Kedves Kezdet, olvasd el ezt a vicces írást!
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/elkelt-a-doglott-legy/

 

Hét démont üldözöl el egyszerre?

Most a bogarat a fülembe ültetted, kedves Kezdet, mert a "hetet egycsapásra" is egy érdekes téma! Az általad közreadott információknak utánanézek, mert sajnos nem vagyok légyszakértő! :)

Nagyon köszönöm a hozzászólásodat, mert már féltem, hogy senki sem méltatja figyelemre!Ahogy a legyek kelnek ki a bábjukból, az kifejezetten durva!

A videó megtekintését csak erős idegzetűeknek ajánlom!

„Megszületni általában nem könnyű az állatvilágban, de ahogy a legyek kelnek ki a bábjukból, az kifejezetten durva, derül ki a netre mostanában feltöltött videóból.
A legyek szaporodása elég egyszerű: a petékből 12-24 óra alatt lesz a csontkukacként is ismert átmeneti állapot, ami 3-4 nap után bábozódik be. A tudományos megfogalmazás szerint a bábból kikelő fiatal légy még nem teljesen kifejlett, de ez erős alul fogalmazása annak a ténynek, hogy a frissen kikelt légynek konkrétan fel kell fújnia magát, miután kibújt a kemény bábból. Erre azért van lehetősége, mert a teste külső vázát alkotó kitin még nem keményedett meg.

További érdekesség, hogy pontosan nem is tudjuk, mi megy végbe a csontkukac és a légy közti állapotban. Az biztos, hogy a kukac belső szervei teljesen átalakulnak azért, hogy a végén egy légy bújjon elő, de a pontos folyamatot még ma is kutatják a legyekkel foglalkozó szakemberek” (forrás: http://index.hu)

Videó: http://index.hu/tudomany/2014/09/29/oruljon_hogy_nem_legynek_szuletett/Jó leszek, mindhalálig!

Vártam, vártam, hátha nem én leszek az első hozzászóló.
Te András, a házi légy, tényleg csapnivaló. Még nem értem utol a mesei hőst, azaz hetet egy csapásra, de igyekezni fogok. Hét démont üldözök el egyszerre!
Olvastam, hogy elég fontos szerepet játszanak bizonyos légyfajták, a természet "takarításában", na meg a táplálékláncban. Ez akkor a légy javára írható? Mert talán így nem lenne olyan óriási őseink bakija.

Szeretem a hasonlataidat!
Kár, hogy a démonok nem zümmögnek idegesítően, mert akkor mindenki észrevenné mindenhol, s nem húnynának szemet az emberek a rossz, gonosz felett, hanem akcióba lépnének.

Légy jó mindhalálig s ha légy zümmög az orrodon, légy óvatos, légy határozott s egy pillanat erejéig légy mesehős! :)