Az első sakkozógép rejtélye

Az „egy mindenkiért, mindenki egyért „elvét és fogadalmát szem előtt tartva: csatlakozom Pipacshoz!

A bejegyzésem szövegtörzsét töröltem, de haladéktalanul visszaállítom az eredeti szövegtartalmat és szövegképet, amennyiben a portál tulajdonosa hajlandó lesz rendbe rakni, vagy rendbe rakatni a thesecret.hu portált!

Nagyon sajnálom, hogy idáig fajultak a dolgok!

A bejegyzések szövegeit természetesen mentettük, ezért VÁLTOZÁS után: helyreállítunk mindent, de ez nemcsak rajtunk múlik!

A szerzői jogaimra magam is érzékeny vagyok, ezért tisztelettel megkérek mindenkit, hogy írásbeli beleegyezésem nélkül sehol ne adja közre a törölt bejegyzésem! Köszönöm!

HozzászólásokAz ember nem isten...

ezért képtelen lelket lehelni a robotokba: https://www.youtube.com/watch?v=746Z6RoX1ME
Hiába szépek, látszik rajtuk, hogy csupáncsak élettelen tárgyak!Egy 19. század végi színpadi automata (robothölgy)Ehhez a hölgyhöz eddig még nem volt szerencsém!Ó, milyen kiábrándító...

egy jelmez nélküli sakkozógép! https://www.youtube.com/watch?v=lpJIBVU_WJEEgy vérbeli realista... és józan gondolkodású

Találós kérdés: Vajon kinek a jellemzése ez?

"A Bak ennek megfelelően profi az önmérsékletben, a megoldások keresésében és a lelkiismeretes munkában, jelleme kemény drágakővé csiszolódik az évek során.

Józan gondolkodású, abszolút gyakorlatias és megfontolt.

Az élet problémáit logikusan közelíti meg, vérbeli realista, :) de úgy tűnik, mintha a szíve helyén is kő csillogna. :) Ám csak úgy tűnik!

A Bak ódzkodik attól, hogy gyengének tűnjön, és az érzelmek kimutatását a gyengeség jeleként fogja fel. :) Azok, akik értik őt és képesek megérinteni a lelkét, át tudnak törni a láthatatlan páncélján, akikkel pedig nincs egy hullámhosszon, azokkal soha nem is lesz".

Szabad a gazda?
Aki ráismert a fentiek alapján Pipacsra, annak fizetek egy sört! :)
Ezek után már csak azt nem értem, hogy mit keres itt?

A Titok nyitja: Valójában nem 12 csillagjegy létezik, hanem 13! ( ... és Pipacs csillagjegye "kakukktojás")Secret, te olyan vagy, mint a híres sakkozógép...

mert valahol, elrejtőzve ücsörög a színfalaid mögött egy ember!

Úgy sejtem, hogy Ő nem török származású, hanem magyar!
Úriembernek semmiképpen nem nevezhető, hiszen még soha nem hagyott engemet győzni!
Ha tényleg az önbizalmam erősítése, helyreállítása lett volna a célja, akkor lovagiasan - vagyis direkt - engedett volna néha győztesként is felállni a sakktábla mellől, de Ő sokkal inkább azt óhajtotta mindvégig bizonyítani, hogy egy szánalmas pancser vagyok.Vág az esze, mint a borotva... :)

Sakkozó robot: https://www.youtube.com/watch?v=51b10w3nTS4
Én az emberi formájú robotokat sokkal jobban kedvelem.Igazán látványos, mégis alacsony a nézettségeIlyesmire mindig rácsodálkozom

https://www.szeretgom.hu/static/25482_b.jpg ... mert mifelénk tutira eltűnnének a sakkfigurák.Mi a címe a képnek?

http://wiki.startlap.hu/wp-content/uploads/2015/03/sakkoz%C3%B3.jpg
Kell nekem ez a király? Vagy maradjak inkább az én saját parasztom mellett? :)

Ó, az ilyen játékokat nagyon szeretem! Már korábban is felfigyeltem a képes, címadós játékokra, de kommentet még nem írtam.

A játék lényege:
"Te vagy a szerző. A lap alján a kommentekben várjuk a legtalálóbb, legérdekesebb, legszórakoztatóbb képaláírásokat. A legszellemesebbet megjutalmazzuk".Hm, ez érdekes elgondolás!

"Egyes feltételezések szerint a kora-középkori katedrálisok padlózatát azért rakták ki fekete-fehér kőkockákból, mert ezzel is arra utaltak, hogy az ember lépésről lépésre közelítheti meg Istent. Vannak kutatók, akik úgy vélik, a keleti filozófiákban a tökéletesség elérésének ugyanezt a fajta útját szimbolizálta egy szobrocskákkal ellátott, fekete-fehér kockákból álló asztali ábrázolás, ilyenformán tehát a sakkjáték eredetileg valamiféle ősi, vallási rítus része lehet."Ehhez egyszer majd írok egy történetetCasanova sakktáblája :)Nagy bölcsesség :)**

Ennek a csajnak éppen olyan a frizurája, mint az enyém :) és pontosan így ülök a sakktábla mellett.
http://image.hotdog.hu/user/_hotdog_/magazin/adrenal-fatigue.jpg

Miután magamhoz térek, kábé 1 óra múlva itt leszek!A nők a fehér királyt várják...

"A nőknél a szerelem olyan, mint a sakk, a fehér királyt várják, de sokszor csak egy sötét paraszt érkezik!" :)**

"Szemben a régi bölcsességgel, miszerint a sakkozás elemzésen alapuló szellemi tevékenység, a sakkmesterek fontos döntéseinek jó része azt illetően, hogy mit lépjenek, a tábla érzékelésének pillanatában jön létre. Ahogyan a csibeválogató, aki csak ránéz a naposcsibére, és meglátja a nemét, vagy a SWAT-tiszt, aki azonnal észreveszi a bombát, a sakkmester is csak rápillant a táblára, és egyszerűen meglátja a legígéretesebb lépést". -- Joshua FoerA magyarok mindig élen jártak a feltalálásban

ezért ma délután megfordult a fejemben, hogy mi: egy kiválasztott nép vagyunk.
Olyan tudás birtokosai, amikről más nemzetek csak álmodnak.Még mindig nem tudom...

hogy melyik sakkfigurával, hová kell lépnem ahhoz, hogy megoldódjon az a rejtély...*

Ha a sakk egy háború, melynek fő célja megtörni az ellenfél elméjét, akkor őszintén be kell vallanom, hogy én már számtalan csatát elveszítettem, s lehet, hogy magát a háborút is, mert annyira összezavart az, aki a másik színű bábuval játszik, hogy néha már magam is kételkedem a saját épelméjűségemben..

Falusi kiskirályok néha emberekkel sakkoznak. Ez azt jelenti, hogy tökéletesen tudják, kinek mit kell mondani, kit hová kell rakni, berakni, kit kell a "tábláról" leseperni ahhoz, hogy a hatalmuk dicső fénye ragyogjon!...

Ezt tegnap találtam, de olvastam, hogy Budapesten is táncoltak már élő sakkfigurák:
https://www.youtube.com/watch?v=_lusd-vPmGs

(Pesten „csodák” történnek, nem úgy, mint mifelénk)Sakkpalota meséje

Innen: http://sakkpalota.hu/index.php/hu/sakkpalota-program/sakkmese

A sakkjáték a logikus gondolkodást olyan nagymértékben fejleszti, hogy talán minden iskolában ott lenne a helye!

Kár, hogy engem senki sem tanított sakkozni, mert most kamatoztathatnám az általa megszerzett tudást a saját rejtélyes történetem megoldásában!Erre a tanmesére véletlenül találtam, de jelnek veszem

Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod. Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem. /Zsoltárok 32:8/

- Papa, te mit lépnél a helyemben? - tetted fel unos-untalan a kérdést, mikor már hosszú percek óta meredten nézted a sötét és világos bábukat a táblán. De a sakkjátszmát így sem tudtad soha megnyerni, annak ellenére, hogy Ő segített. Ő mindig segített. Már az első szokásos kezdő lépésed után érezted, a királyod veszélyben forog, és végül rájöttél, hogy te és a sakk, az két egymástól hihetetlen távolságra lévő világ. Ő ránézett a táblára, és látta szinte a játék lefolyását, miközben te azt sem érezted, mit fogsz lépni ott és abban a pillanatban. És valószínűleg még rövidebb lett volna bábuid haláltusája, ha nem teszed fel a mentő kérdéseket.

Most pedig nosztalgikusan visszasírod azokat az időket, amikor még megmondhatta valaki, hogy mit lépne a helyedben. Amikor nem neked kellett egyedül döntened fehér és fekete, a ló vagy a bástya elmozdítása, igen vagy nem, menni vagy maradni, jó és rossz között. Néha visszanézel a magad mögött hagyott útra, és újragondolva annyiszor döntenél másként, jobban, értelmesebben. De sokszor az adott pillanatban nincs meg a döntéshez kellő mértékű és minőségű bölcsességed, és Éden almájának ízével a szádban nem tudhatod, mi a jó és mi a rossz.

Isten feléd nyújtja gyermekkorod mentőövét, és szeretné megmutatni, mit lépne a helyedben. Szeretne bölcsességet adni neked, ha elfogadod, és szeretné bekötözni a fejeden lévő sérüléseket, amik a legutóbbi koppanásból valók, amikor teljes erődből rohantál neki a falnak. Egy közös utat, kalandot ígér neked, melynek során megtanulsz végre igazán dönteni jó és rossz között. Tanácsot, vezetést, bölcsességet ajánl fel neked, csak el kell fogadnod.

Hát nézz reménnyel szívedben az előtted lévő kérdőjelek felé, és fogadd el Istent útitársadnak! Fogadd el feléd nyújtott jobbját, és járj vele a mindennapok labirintusában!

*
Erre a tanmesére véletlenül találtam, de jelnek veszem, s annak a reményében fekszem le, hogy van valaki, aki vigyáz rám, mint ahogyan Isten vigyáz a báránykáira, s ha nem is lép helyettem a sakktáblán, de a szeretetével segít nekem!

Szép éjszakát mindenkinek!A sakk és a kamat

A kamattal érdemes vigyázni!

"Ha érzékeltetni akarom, hogyan működik a kamat, azt a régi anekdotát szoktam említeni, ami a sakk feltalálójáról szól, akinek az uralkodó felajánlotta, hogy bármit kérhet tőle, mert annyira tetszett neki a játék, amit kitalált. A feltaláló annyit kért, hogy a tábla első kockájára egy búzaszemet tegyenek, a másodikra kettőt, a harmadikra négyet, és így tovább, minden mezőre kétszer annyit, mint az előzőre.

Az uralkodó legyintett egyet, hogy ugyan már, kérjen valami nagyobbat, tud ő ennél nagyobb ajándékot, drágakövet, aranyat is adni nagyon szívesen. De a feltaláló ragaszkodott a kéréséhez, ő beérte azzal a pár búzaszemmel... vagy mégsem? Mikor az uralkodó kincstárnoka kiszámolta, hogy hány szem búzát is kért a feltaláló, igencsak elcsodálkoztak az eredményen! A Föld több éves teljes búzatermelése sem lett volna elég hogy kifizessék a feltalálót. Emberi aggyal szinte felfoghatatlan, hogyan lehet pár szem búzából a kamatos kamat mintájára több tízezer tonna azon a néhány sakktábla mezőn..."

Ezek Szilágyi Imre (közgazdász) gondolatai.
Annyira képszerű, annyira beszédes történet, hogy azonnal megértettem a kamat lényegét!Szólna, de az ajkai már nem nyílnak :)

Amit most leírok, az egy nagy bolondság, de a lenti filmszituáció megihletett. :)
Egyszer az is megfordult a fejemben, hogy valaki helyett (valakit helyettesítve) vagyok itt. :)

Nem tud az írni, aki a helyettesítésével engem "megbízott", mert már a földben fekszik, de ottan neki egy szem nyugta (nyugalma) sincsen, mert itt van a nagy szerelme.

Szólna, de az ajkai már nem nyílnak, ezért velem mondatja ki mindazt, amit "üzenni" akar.

Akik itt vagyunk, jól tudjuk, hogy mindez elméletileg nem lehetetlen, de valóságalapja még sincsen, mert én tudom, hogy a saját gondolataimat, érzéseimet szoktam leírni!

Jó éjt!

Simándy József - Egy rózsaszál szebben beszél: https://www.youtube.com/watch?v=eDHMbszV-0k
:-)Egy kis misztika :)

1976-ban készült az a francia misztikus film amely bemutatásakor itt Magyarországon is nagy sikert aratott. A film története röviden: a fiatal zongoraművész Penny Vanderwood (Claude Jade) egy vidéki kastélyban ad koncertet ahol a következő szenzációnak szánt előadás egy robot amelyet úgy harangoznak be mint aki verhetetlen a sakkban. Penny érdekesnek találja az előadást azonban felfigyel néhány különös eseményre. A "gép" szinte teljesen azonos módon játszik a sakk partiban mint Penny elhunyt vőlegénye, Robert. A lányt nem hagyja nyugodni ez a gondolat. Megkéri közeli barátját Lewist, hogy nyittassák fel az elhunyt vőlegény koporsóját, amelyet végül üresen találnak! Penny nyomozásba kezd és a rejtély nyomába ered...

Rövid részlet:
https://www.youtube.com/watch?v=QR58LJjH6Ic"Engedd meg, hogy bemutatkozzam, XY vagyok!"

"Már a győzelem sem fontos, csak azt szeretnék tudni: kivel sakkozok!?
Olyan jó lenne, ha az a kéz nem a bábuk után nyúlna, hanem felém: "engedd meg, hogy bemutatkozzam, XY vagyok!"

Erre vágyom már nagyon -nagyon régóta, mert a sejtéseimből bizonyosság csakis akkor válhat!Már a győzelem sem fontos!

"Az élet is olyan mint a sakk.
Bizonyos lépéseket azért teszünk meg hogy nyerjünk, másokat pusztán azért, mert így kívánja a játék menete ..."

Már a győzelem sem fontos, csak azt szeretnék tudni: kivel sakkozok!?
Olyan jó lenne, ha az a kéz nem a bábuk után nyúlna, hanem felém: "engedd meg, hogy bemutatkozzam, XY vagyok!"Az Istennel sakkozok :)

még akkor is, ha közbe van iktatva egy ember, aki remélhetőleg egy férfi! Isten rendelte "játszótársamnak", mint ahogy engem is Ő rendelt neki, mert véletlenek nincsenek!

Elkészítem az új bejegyzésemet, aztán ezen még elgondolkodom!