Kalácska blogja

Vallási témájú szaktanácsadás

Az elmúlt évtizedekben a nyugati lelkigondozás és lelkipásztorlás több olyan területtel bővült, amely a sajátos problémák miatt speciális képzést igényel (pl. drogosok). Ide tartoznak azok az erőfeszítések is, amelyek a "szektáknak" az egyénre gyakorolt negatív hatásait próbálják kezelni. Tovább »

Címkék:

Vallási fogyasztóvédelem

Ma Magyarországon a közismert nagyegyházak mellett több mint 300 többé-kevésbé ismert kisegyház működik. Vallásszociológusok szerint azonban ez utóbbi csoporthoz a lakosságnak talán csak 2%-a kötődik valamilyen módon.

E vallási-világnézeti közösségekről, mozgalmakról, egyesületekről vagy szervezetekről az átlagember szinte semmit sem tud. Nem is nagyon törődik velük egészen addig, amíg ő maga nem válik érintetté valamilyen módon, például amíg egy egyház, közösség vagy szervezet kiadványa, képviselője vagy pogramja fel nem kelti a személyes érdeklődését. Tovább »

Címkék:

Egészségesebb, aki igazat mond. Megbetegít a hazudozás?

Ha egészséges akarsz lenni, egyél sok zöldséget és gyümölcsöt, rendszeresen mozogj - és a lehető legritkábban hazudj, tanácsolják amerikai kutatók.

A félig tréfás jótanács a legújabb kutatás szerint a gyakorlatban is igaz, mert az eredmények szerint kézzelfogható mentális és fizikai előnyök származnak abból, ha valaki jelentős mértékben ritkítja a szokásos napi hazugságokat. Tovább »

Címkék:

Kik azok a pszichopaták?

„Az évek során megszoktam az alábbi élményt. Amikor egy vacsora során valamelyik alkalmi ismerősöm udvariasan a munkám felől érdeklődik, röviden felvázolom a pszichopata ismertetőjegyeit. Az asztalnál minden esetben valaki hirtelen gondolkodóba esik, azután felkiált: te jó ég! Tovább »

Nárcisztikus személyiségzavar

Nárcisztikus személyiségzavar

Habár a legtöbb egyénnek vannak nárcisztikus személyiségvonásai, ennek túlzott mértékű megjelenése már kórosnak számít, ennek neve a nárcisztikus személyiségzavar. Jellemzője, hogy az egyén túlbecsüli képességeit, és túlzott mértékben igényli a csodálatot és elismerést. Hotchkiss létrehozott egy listát, melyet a nárcizmus hét főbűnének nevezett el. Tovább »

Nárcizmus

A nárcizmus a nárcisztikus személyiség által mutatott tulajdonságok és viselkedés absztrakciójának a neve. A nárcizmus beképzeltség, hiúság, önhittség vagy egyszerűen az önzés szemelyiség vonása. Alkalmazzák az elnevezést társadalmi csoportra, gyakran használják utalásként elitizmusra, vagy közönyösségre mások nehéz helyzete iránt. Tovább »

Személyiségzavarok - A nárcisztikus személyiségzavar

A nárcisztikus személyiségzavar létező rendellenesség, amely a beteg önmaga iránt érzett erőteljes szégyen- és elégedetlenségérzetéből táplálkozik - olvasható a Medbroadcast internetes portálon. Tovább »