Kik azok a pszichopaták?

„Az évek során megszoktam az alábbi élményt. Amikor egy vacsora során valamelyik alkalmi ismerősöm udvariasan a munkám felől érdeklődik, röviden felvázolom a pszichopata ismertetőjegyeit. Az asztalnál minden esetben valaki hirtelen gondolkodóba esik, azután felkiált: te jó ég! Azt hiszem ez és ez is biztos, hogy az volt… Vagy: tudja, eddig fogalmam sem volt róla, de az, akiről beszél, a sógorom…” – írja Robert D. Hare, a téma egyik világhírű kutatója. A legtöbben úgy gondolunk a pszichopatákra, mint félelmetes és perverz sorozatgyilkosokra, akiket biztosan kiszúrnánk, ha szembejönne velünk az utcán. A valóság azonban az, hogy ha belebotlanánk egy példányba, minden bizonnyal nagy hatással lenne ránk kellemes, behízelgő modora és úgy általában véve elbűvölőnek tartanánk. És mire észbe kapnánk, már rá is tenné a kezét a bankszámlánkra, esetleg belevonna valami kétes üzletbe vagy egyszerűen csak padlóra küldene érzelmileg.
A pszichopátia, amit szakszerűbb antiszociális személyiségzavarnak nevezni, a felnőtt lakosság mintegy 3,5 százalékát érinti és férfiak körében háromszor gyakoribb. A pszichopaták legfontosabb jellemzője, hogy teljesen hiányzik belőlük a lelkiismeret, ezért szemrebbenés nélkül gázolnak át másokon, miközben fel sem fogják, hogy mit tesznek. Jellemző tulajdonságaik közé tartozik még a mások manipulálására irányuló törekvés, a szeretet, a szégyen és az empátia alacsony szintje, a beteges hazudozás és a felületes, megtévesztő kedvesség. Mindez sokszor társul magas intelligenciával, ami különösen veszélyessé teszi az illetőt. A tünetek ismeretében nem meglepő, hogy gyakran bűnöző életmód a végállomás, ami kisstílű csalásoktól egészen a sorozatgyilkosságig terjedhet. Az viszont már sokkal meglepőbb, hogy a börtönökön túl a pszichopaták másik gyakori előfordulási helye a multik felsővezetése. Egy néhány évvel ezelőtt végzett vizsgálat ugyanis arra az eredményre jutott, hogy körükben jóval nagyobb arányban fordul elő ez a személyiségzavar, mint az átlagemberek között.

Mint minden személyiségzavar, ez is csak 18 év felett diagnosztizálható, de bizonyos viselkedésmódok már 15 éves kor előtt megjelennek. Az iskolakerülés, az otthonról való elszökés, a verekedés, az állatokkal és emberekkel való szándékos kegyetlenkedés, a rongálás, gyújtogatás, lopás és hazudozás figyelmeztető jeleknek tekinthetők, bár nem minden esetben áll antiszociális személyiségzavar a háttérben, sokszor csak az átlagnál kezelhetetlenebb kamaszról van szó. A tapasztalatok viszont azt mutatják, hogy akiknél diagnosztizálják ezt a személyiségzavart, kivétel nélkül effajta tevékenységekkel ütötték el az időt kamaszkorukban.
Ha az okokat keressük, a legtöbb pszichés zavarhoz hasonlóan itt is sok mindennel találkozhatunk. Egy izgalmas vizsgálat kétséget kizáróan bebizonyította, hogy genetikai alapja van. Megvizsgáltak ugyanis közel 15 ezer olyan elítéltet, akiket gyerekkorukban örökbe fogadtak, és arra jutottak, hogy a biológiai szülők körében jóval magasabb volt a kriminalitásra való hajlam, míg a nevelőszülők vonatkozásában nem találtak ilyen összefüggést. Egy másik kutatás arra mutatott rá, hogy a pszichopaták idegrendszere másképp működik: központi és vegetatív idegrendszerük ugyanis jóval lassabb, ami azt eredményezi, hogy nem észlelik a veszélyes vagy erős érzelmekkel járó helyzeteket, illetve ezek kevésbé hatnak rájuk. Ez a speciális idegrendszeri működés minden bizonnyal kihat az úgynevezett szociális tanulási képességeikre is. Ez azt jelenti, hogy elsősorban azért tanuljuk meg a társadalmilag elfogadott viselkedésformákat, mert attól félünk, hogy nem megfelelő magatartásunkkal kivívjuk mások rosszallását. Megtanulunk tehát viselkedni, hogy elkerüljük a megrovó tekinteteket, hogy a megjegyzésekről már nem is beszéljünk. Az antiszociális személyiségzavarral megáldott egyedek azonban az átlagosnál jóval kevésbé szorongnak, sőt leginkább egyáltalán nem, így gyakorlatilag még a legelemibb normák vonatkozásában is tesznek rá, hogy mit gondolnak mások. Ezzel magyarázható, hogy a klasszikusan szociális érzések, mint például az empátia, a szégyen, a szeretet és a lelkiismeret teljesen hiányoznak belőlük, ahogy a társadalmi normákat is figyelmen kívül hagyják.
A biológiai okokon túl a környezeti hatások sem elhanyagolhatók. Linda Mealey kétféle pszichopatát különböztet meg. Az elsődleges pszichopata esetén az antiszociális viselkedés a fent vázolt biológiai alapokon nyugszik, míg a másodlagos típus esetén a környezeti tényezők alakítják ki. Ezek a gyerekek nagyon kedvezőtlen családi környezetben nőnek fel, gyakori a szülői elhanyagolás, a következetlen nevelési módszerek és a bántalmazás. Mindez arra vezet, hogy szocializációjuk vakvágányra kerül, ugyanis téves szociális és érzelmi problémamegoldási módszereket sajátítanak el. Nem meglepő, hogy hamar kiszakadnak a családból és különböző bandákhoz csapódnak, melyek szintén nem a támogató attitűdről és a cizellált szociális érzésekről híresek. Mindez azt eredményezi, hogy fokozatosan ragadozóvá válnak: megtanulják, hogy erőszakkal, illetve mások megtévesztésével és kihasználásával tudnak boldogulni.

Ha a probléma kezeléséről van szó, leginkább az jellemző, hogy a társadalom nem tud mit kezdeni ezekkel az emberekkel. Mivel már kamaszkorban megjelenik náluk az antiszociális viselkedés, többnyire iskoláról iskolára vándorolnak, ha elkövetnek valamilyen törvénybe ütközőt, akkor különböző javító intézetekbe kerülnek, később pedig jön a börtön és a sorozatos visszaesés. Ha fehérgalléros változatról van szó, elképzelhető, hogy gazdasági bűncselekményekbe keveredik, ha pedig mégsem a bűnöző életmódot választja, a már említett multik felsővezetésében, esetleg más szakmákban kamatoztatja képességeit. Bárhogy történik is, igencsak megkeserítik környezetük életét. Mindössze egynegyedük kerül pszichológus vagy pszichiáter kezei közé, de igen gyenge eredményt lehet elérni náluk, ugyanis többségükből teljesen hiányzik a változásra való motiváltság, így 70 százalékuk idő előtt abbahagyja a terápiát. Megoldás egyelőre nincs. Az Egyesült Államokban gyakorlattá vált, hogy bűnözők esetén különböző diagnosztikai eljárásokkal igyekeznek kiszűrni a pszichopatákat; egy ilyen diagnózis ugyanis hatással van a büntetési tételre és kizárja a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségét. Persze, ez is csak részleges és felületi megoldás a problémára.
http://cotcot.hu/cikk/2010/11/16/kik-azok-a-pszichopatak

HozzászólásokAz áldozatok érzelmileg érzékeny személyek

Érdekes, hogy az érzéketlen pszichopaták általában érzelmileg érzékeny személyekre vadásznak, tehát egyáltalán nem az önmagukhoz hasonlók „társaságát” keresik.

Ezt egy külföldi lapon olvastam.A látszat és a valóság...

néha ilyen szélsőséges:
http://www.ultracurioso.com.br/wp-content/uploads/2016/06/toda-mulher-9-...

Kiszámíthatatlanok!Talán az igazi arcukat senki nem ismeri"Menekülj, amíg nem késő"

https://www.youtube.com/watch?v=HLztm3PD-KQ
A lelkem csakis egyszer verte félre a "harangot", de nem is akárhogyan, de ez nem jelenti (és nem is jelentheti azt), mert NEM AKAROM, A LEGHATÁROZOTTABBAN TILTAKOZOM ELLENE, hogy jogos volt a félelme!Érzéketlen szörnyeteg

Igen csak övön aluli ütésként érne, ha valamelyik ismerősömről kiderülne, hogy pszichopata!
Miért? Mert a Vonzás Törvénye szerint mindenki olyan személyt vonz be az életébe, amilyen maga, se jobbat, se rosszabbat! :)

Mivel én rendkívül érzékeny vagyok, semmiképpen nem hozhatott még össze a sorsom egy érzéketlen szörnyeteggel!Olyan társadalmi ragadozó, aki szándékosan bűbájt ...

és manipulációt használ céljai elérésére. Ezt Robert Hare definiciója.

Hm, a pszichopata bűbájos személyiség?

"A társadalom eme ragadozója kifinomult receptoraival letapogatja a gyenge pontjaidat és azt mondja majd, amit hallani akarsz. Ha tervei vannak veled, minden elképzelhető módszert bevet, hogy manipuláljon. Hatni fog az érzelmeidre, jól bevált taktikával, szuggesztív beszédével és tekintetével hatékonyan győz meg téged bármiről, ha kell, zsarol, képes bármit elhitetni veled, csak, hogy elérje célját. Jó színben akar feltűnni előtted, ezért lesz majd olyan meglepő, ha egyik pillanatról a másikra eltűnik, vagy, ha viselkedése megváltozik.

Ha egy pszichopata kivetette rád a hálóját, biztos lehetsz benne, hogy nem menekülhetsz. Minden eszközt latba vet, hogy elérje, amit akar. S ha vágya teljesült, vagy az események nem az elképzelései szerint alakulnak, olyan gyorsan és könnyedén vált hangot, vagy távozik, vagy fordít hátat - legtöbbször szó nélkül, minden előzetes figyelmeztetés nélkül - hogy azt is megkérdőjelezed majd, vajon megtörténtek-e azok az események, amelyekre emlékszel." (http://tulaszemelyesen.blog.hu/2015/06/10/honnan_tudod_hogy_pszichopatav...)

Ilyen alapon sok pasira ráfogható, főképpen azokra, akik szó nélkül lelépnek, hogy pszichopaták!

Rengeteget olvastam már ezekről a "betegekről", de nem áll össze a fejemben róluk a kép!Ó, de hülye vagyok!

Az előbb összekevertem a szezont a fazonnal, :) ezért elnézést kérek!
A cikk nem a pszichopatákról, hanem a szociopatákról szól!

http://www.hazipatika.com/psziche/pszichiatriai_betegsegek/cikkek/16_pro...Az almás pasik pszichopaták? :)

Ezt csak http://www.hazipatika.com portál cikkének illusztrációja miatt kérdezem.
http://media.hazipatika.com/cikkek/main/82/1282/szociopata.jpg

A cikk egy kicsikét káoszos, de lehet, hogy csakis nekem!
A link alatt olvasható: http://www.hazipatika.com/psziche/pszichiatriai_betegsegek/cikkek/16_pro...

1. Ön felületesen elbűvölő és intelligens? (A szociopata válasza: igen.)
2. Vannak téveszméi vagy egyéb jelei az irracionális gondolkodásnak? (A szociopata válasza: nem, ugyanis szuper racionális és hidegen gondolkodik.)
3. Ön túlságosan ideges, vagy van más neurózisa? (A szociopata ritkán ideges vagy nyugtalan, és nem fél a kockázattól.)
4. Ön megbízható? (A szociopaták megbízhatatlanok, bármi is legyen a válasz.)
5. Ön hazudik, vagy mond őszintétlen dolgokat? (A szociopata kényelmesen hazudozik, s nem mond igazat, amikor nekik az felel meg.)
6. Érez bűntudatot vagy szégyent? (A: szociopata ritkán érez bűntudatot.)
7. A viselkedése antiszociális különösebb ok nélkül? (A szociopata lehet "nem magyarázhatóan motivált antiszociális viselkedésű" Cleckley szerint.)
8. Vannak rossz döntései, és nem tanul a tapasztalatokból? (A szociopata azt hiszi, hogy okosabb, mint mindenki más, több kockázatot vállal, mint mások és nem tanul a büntetésből.)
9. Ön kórosan egocentrikus, és képtelen a szeretet? (A szociopata ilyen.)
10. Általában nem képesek reagálni érzelmileg? (A szociopata nem úgy tapasztalja meg az érzelmeket, ahogy a többiek.)
11. Hiányzik belőle a magába tekintés képessége? (A szociopata nem önreflexív vagy meditatív.)
12. Ön fogékony mások iránt szociálisan? (Érdekes, hogy a szociopaták gyakran hamis a reakciókat színlelnek és válaszokat adnak annak érdekében, hogy kiszúrják őket.)
13. Ön egy őrült party démon? (A szociopaták olykor túlzó italozásokat rendeznek a szociopata gyakran vágyik értelmetlenül sok szexre, többre, mint a többiek.)
14. Szokott hamis öngyilkos fenyegetéssel élni? (Igen, szociopaták között vannak dráma királyok és vannak dráma királynők.)
15. A nemi élete személytelen, triviális, vagy rosszul integrált? (A szociopata nem képes szeretni.)
16. Már képtelen követni az eltervezett életét? (A szociopata nehezen tudja elviselni a munkahelyét, mert ott szükség van mások iránti hosszú távú elkötelezettségre is.)Kedves Leire, tetszik az összefoglalód!

Mindig olyan szemléletes példákkal világítod az adott témát, hogy csak ámulok és bámulok.
A kerek egészhez pedig már nincs mit hozzátennem. Szép estét! Ölellek!Bizony, nincs jel a homlokán...

"Senkinek sincs a homlokára írva, hogy pszichopata
ezért nagyon óvatosan kezelem ezt a témát, pedig olvasás közben mindig felrémlik 1-2 dolog. Ha megkérdeznék tőlem, hogy találkoztam -e már pszichopatával, csakis azt tudnám a kérdésre válaszolni, hogy nem tudom, mégis van gyanúsítottam.
Viszont ilyen bélyeget én senkire nem vagyok hajlandó ráragasztani, mert gyalázatos volna részemről."

Teljes mértékig egyetértek mindazzal, amit írtál Pipacska!
Az emberi elme nagyon érzékeny és sérülékeny, nem lehet néhány, vagy akár nagyobb csoportokra ugyanazt a sémát ráhúzni. Embercsoportok megvezetéséből hasznot húzni.
Aki az emberek pszichéjével, elméjével kísérletezik... olyasmivel befolyásolja az érzékenyebb, hiszékeny személyeket szavakkal... esetleg még tudatmódosító kotyvalékokkal, szerekkel is... hülye agymosó tréningekkel, hamis illúziók kecsegtetésének bármely formáját alkalmazva... vagy labilis emberekre a pszichopata bélyegét égetve garázdálkodik... az embertársai ellen szörnyű bűnt követ el.

A pszichiátria komoly tudomány, melynek elemzéséhez, gyógyításához rengeteget tanulnak a valódi szakemberek. Hat év egyetem, ahol megtanulják az emberi test felépítését... minden működésének legapróbb csínját-bínját, anatómiáját, élettani működését, egészséges és kóros életfunkciókat testileg-lelkileg és még sorolhatnám. Mindezek alapos kivizsgálását és gyógyítását. Mindezek után, további 4-5 év a szakosodásuk.

Ezzel szemben ma azt tapasztaljuk... mindenféle "civil" emberek, akiknek jó szókincsük van beleolvasnak mindenféle pszichologiai könyvekbe, összeollóznak az internetről ilyen-olyan tüneteket, felelőtlenül összepárosítják... elkezdik terjeszteni, nem törődnek azzal, hogy az áltudományukkal hány embert tévesztenek meg és tesznek tönkre hiszékeny embereket, vagy hozzátartozóikat, mert megbélyegzik.
Például itt van ez a weboldal Pipacska, amit belinkeltél: http://mentalhigiene.webnode.hu/a3-a-pszichopata-13-alapveto-tulajdonsaga/
Tényleg leír egy sémát, a pszichopatákról, amit egy átlagos gyenge jellemű emberre is rá lehet húzni.. és ez már tényleg ijesztő.
Az oldal egyik szépséghibája viszont, amikor rákeresnél az üzemeltetőkre... a te adataidat fogja elkérni. A sajátját titkolja.
Egy diagnózis felállításához... az elme és a lélek működésével kapcsolatosan alapos, mindenre aprólékosan kiterjedő kivizsgálásra van szükség egyénre szabottan, amit egy jó pszichiáter meg is tesz. Mert ha téved, annak következménye akár végzetes is lehet.

A sok interneten keringő áltudományos, kiollózott cikkek miatt a köztudatban pszichopaták már olyan emberek is, akiket általában nem kedvelünk, nem értünk meg vagy egyszerűen gonosznak tartunk. A különféle jellemhibákkal, akár nevelési hibák miatt is... vagy különböző "bogarakkal" rendelkező embereket nemes egyszerűséggel lepszichopatázzuk, mert a neten kutakodva legalább három olyan jellemhibát találtunk benne, ami a fenti betegségre ráillik. Mit számít az, hogy aki megítéli a másikat laikus és a véleménye a másikról szubjektív?
Van, hogy csupán az a megítélt személy bűne, hogy intelligens, sármos és nem fordít kellő figyelmet az ítélkezőre... aki ezt nyilván zokon veszi, főleg ha az illető nem közli egyenesen a másikkal, hanem inkább bunkóskodik, hogy a másik "észrevegye" magát.

Jól láttad Pipacska... és én is ugyanezt látom... és mások is, ha nem felületesen olvassák ezeket az írásokat:
Számos pszichopatákkal foglalkozó, tudományos cikk többsége egymásnak ellentmondó megállapításokkal van tele. A pszichopata viselkedést sokáig egyszerű személyiségzavarként tartották számon, ám valójában ennél összetettebb dologról van szó, mivel a pszichopata személyiségjegyek között a gátlástalanság, az arcátlanság és az aljasság legkülönbözőbb fokai is megjelenhetnek.
Nagyon fontosak a fokozatok, a tünetek és a jellem összességében való vizsgálata, hogyan jutunk el a jellembeli hibáktól kezdve, a gyengébb, sérülékenyebb lelkű embereken át a a különböző enyhe pszichés labilitáson keresztül a pszichés... különböző fokozatú betegségekhez.
Ezért aztán sokan, akiket a közvélemény pszichopatának tart, valójában inkább érzelmileg labilis, szorongó vagy depressziós egyének.

Ez a fajta hozzáállás olyan, mintha én eldönteném most, hogy felépítek egy toronyházat... mondjuk 30 emeleteset, tele luxus lakásokkal.
Szépen kinézném az interneten mi-mindenre van szükségem. Nem kérnék fel építészmérnököt segíteni... ugyan már! Van nekem szemem, tudok olvasni. Fogadnék egy segédmunkás csapatot egy művezetővel, bérelnék gépeket... aztán uccu neki... haladjunk, ahogyan azt az internetről kinézem..
Még az is elképzelhető, sikerülne felépítenem úgy, hogy ne dőljön össze.
Na de... bele tudna-e? Akarna-e bárki is beleköltözni?
A lakhatási átadásról ne is beszéljünk.

Ehhez a témához, mi laikusok csak így tudunk hozzáállni.
Kellő tudás nélkül, nincs jogunk senkire rábiggyeszteni egy bélyeget, hogy már pedig ez az ember egy pszichopata... csak azért mert mi ezt mondjuk! Hiszen olvastunk ez-azt... itt ott, ezért aztán mi már olyan nagy szakemberek vagyunk, hogy csak na!

További szép estét kívánok mindenkinek!Olyan, mint egy bájgúnár, mindenkinek udvarol? :)

Vajon ez igaz?

Simulékonyság, felszínes vonzerő, felületes báj, amit a saját céljai elérése érdekében fel is használ.(bájgúnár, mindenkinek udvarol, minden nővel kéjeleg, felkészül az áldozatból, kikérdezi mit szeret, mit nem, először azt csinálja, amit szeret, később majd azzal kínozza, ami a gyengesége; saját magát mint keresett árucikket, ajándékot prezentálja a másik félnek, de a bűbáj csak maszk, eszköz, hogy elérje a célját, a totális kontrollt)

Személytelen, unalmas szexuális élet. Rendszeresen létesít alkalmi, személytelen, alantas szexuális kapcsolatokat. A testi kapcsolata öncélú, gépies, érzések nélkül végzett testgyakorlat, a partner bárki lehet - mint a kutyáknál pl. ; ez a legfontosabb szükséglete, csak ekörül forognak a gondolatai, ez tölti be egész tudatát; ezzel jutalmazza magát -, ez az egyedüli sikerforrása, egyéb céljai nincsenek; párkapcsolatban is kényszeresen keresi az újabb és újabb partnereket, mivel sosem érez megelégedettséget; a szexuális élete kontrollálhatatlanná válik. Sérült személyisége miatt képtelen igazi intimitás és kötődés megélésére. ( pl. az előjáték számára szükségtelen, ami az intimitás hiányára vall, és az érzelmek elutasítását jelenti)

forrás: http://mentalhigiene.webnode.hu/a3-a-pszichopata-13-alapveto-tulajdonsaga/Senkinek sincs a homlokára írva, hogy pszichopata

ezért nagyon óvatosan kezelem ezt a témát, pedig olvasás közben mindig felrémlik 1-2 dolog. Ha megkérdeznék tőlem, hogy találkoztam -e már pszichopatával, csakis azt tudnám a kérdésre válaszolni, hogy nem tudom, mégis van gyanúsítottam.

Viszont ilyen bélyeget én senkire nem vagyok hajlandó ráragasztani, mert gyalázatos volna részemről.Kedves Pipacska! :)

"Minden szinten úgy tűnik, le van tőled nyűgözve...
Miután egy ideig fürödtél a figyelmében és imádatában, hirtelen úgy tűnik, mintha megunt volna. A hallgatásával büntet, és mérhetetlenül idegessé válik, ha számon kéred rajta azt a szenvedélyes kapcsolatot, amit ő kreált az elején.

Ez nagyon hasonlít az én sztorimra, mégsem minősítem az elkövetőjét pszichopatának, mert azzal csak felmenteném!
(..........)
Ha pszichopatáknak nincsenek érzelmeik, akkor hogyan és miért gurulnak be?
Áh, mindenki mást mond, ezért nehezen igazodok el a pszichopatatémában!"

Minden szavaddal egyetértek Pipacska... a kérdés felvetésével és a válaszoddal is rá!
Sokan inkább mögé bújnak ilyen-olyan pszichés betegségnek... akár van reális/valós alapja a viselkedésük alapján, akár nincs. Szinte már divat felelősségvállalás helyett...
Csak hogy másoknál és önmaguknál is felmentsék magukat.
Mennyivel szebben hangzik, mint ha azt mondanák... "gonosz vagyok... vagy egyszerűen csak semmibe veszlek... te meg csinálj az összetört lelkeddel amit akarsz.
Így jártál... edd meg, amit főztél."

Szép álmokat.„Kiválaszt téged, a szavaival lefegyverez"

„Kiválaszt téged, a szavaival lefegyverez, a jelenlétével irányít. Elbűvöl a szellemességével és a terveivel. Kellemesen töltöd vele az időt, de mindig benyújtja a számlát. Mosolyog és megtéveszt, a tekintetével megrémiszt. És amikor kiélte magát veled – s ezt fogja tenni – otthagy, és magával viszi az ártatlanságod és a büszkeséged. Sokkal szomorúbb leszel, de nem sokkal bölcsebb, és sokáig töprengsz majd, hogy mi történt, mit tettél rosszul. Ha pedig a hozzá hasonlóak közül egy másik kopogtat nálad, vajon ajtót nyitsz-e?” (forrás: világháló)

Félelmetes. Szinte beleborzongtam, ahogy olvastam.Igen hevesen reagálnak vélt inzultusokra vagy megaláztatásokra

Legtöbbünkben erős gátló mechanizmusok működnek viselkedésünk féken tartására. Még ha agresszíven szeretnénk is reagálni, többnyire képesek vagyunk visszafogni magunkat.

A pszichopatákban ezek a gátló mechanizmusok gyengék, a legkisebb provokáció is elég, hogy összeomoljanak. Ennek folyamán a pszichopaták lobbanékonyak, forrófejűek, és a frusztrációra, a kudarcra, a fegyelmezésre, és a kritikára jellemzően hirtelen erőszakkal, fenyegetőzéssel és verbális sértésekkel reagálnak. Könnyen megsértődnek, dühbe gurulnak, és agresszívvé válnak, jelentéktelen dolgok miatt , gyakran olyan helyzetekben , amely mások számára ezt nem indokolja. (http://www.pszicholife.eoldal.hu)

Ha pszichopatáknak nincsenek érzelmeik, akkor hogyan és miért gurulnak be?
Áh, mindenki mást mond, ezért nehezen igazodok el a pszichopatatémában!Minden szinten úgy tűnik, le van tőled nyűgözve...

Miután egy ideig fürödtél a figyelmében és imádatában, hirtelen úgy tűnik, mintha megunt volna. A hallgatásával büntet, és mérhetetlenül idegessé válik, ha számon kéred rajta azt a szenvedélyes kapcsolatot, amit ő kreált az elején.

Ez nagyon hasonlít az én sztorimra, mégsem minősítem az elkövetőjét pszichopatának, mert azzal csak felmenteném!Érdekes

Amikor találkozol egy pszichopatával, hirtelen felgyorsulnak az események. Az mondogatja, milyen sok közös van bennetek, hogy te vagy a tökéletes társ számára. Olyan, mint egy kaméleon, visszatükrözi a reményeidet, álmaidat és belső bizonytalanságodat, hogy azonnal bizalmat építsen köztetek. Folyton beszélgetést kezdeményez, és minden szinten úgy tűnik, le van tőled nyűgözve.

Megvonja tőled a figyelmét és aláássa az önbizalmadat

Miután egy ideig fürödtél a figyelmében és imádatában, hirtelen úgy tűnik, mintha megunt volna. A hallgatásával büntet, és mérhetetlenül idegessé válik, ha számon kéred rajta azt a szenvedélyes kapcsolatot, amit ő kreált az elején. Úgy érzed, már csak teher vagy a számára.

http://www.nlcafe.hu/eletmod/20160308/pszichopata-jellemzok-parkapcsolat/Kímélet nélküliek (a pszichopaták sokkoló világa)

Egyik arcuk szórakoztató, magával ragadó, gyakran elbűvölő. A másik egy érzelmek és empátia nélküli vadállaté.

Körbeszaglásznak, bizalmunkba férkőznek, levesznek a lábunkról, aztán - kímélet nélkül - lesújtanak. Hol az érzéseinkre, a szeretetünkre, naivságunkra, hol a pénztárcánkra, hol pedig a testi épségünkre, az életünkre. Felbukkanhatnak a segítőkész jó barát, a magányt enyhítő társ, jóképű férj vagy bomba nő feleség, ragyogó szakértelmű üzletember, vagy akár orvos, ápolónő, ügyvéd, lelki fájdalmakra gyógyírt ajánló pszichológus álarcában. A maszkok sokfélék, a lényeg, a tartalom mindig ugyanaz: a vágyaik azonnali kiélése, önös, másokat maguk alá tipró céljaik könyörtelen megvalósítása.

A társadalom fehér cápái akkor is gyilkolnak, ha csak a bizalmunkkal élnek vissza: megnyomorított, összetört emberi lelkeket és sorsokat hagynak maguk után ámokfutásuk közben, de nemritkán halottakat is. Védekezni pedig csaknem lehetetlen ellenük, hiszen nekik - a gátlástalanság rablólovagjainak - nincs fogalmuk a lelkiismeretről, amelyet az ép pszichéjű ember belső strázsaként magában hordoz, nem ismerik a félelmet, a szorongást, a bűntudatot.

Kímélet nélkül - A köztünk élő pszichopaták sokkoló világa (Robert D. Hare ): https://www.libri.hu/konyv/robert_d_hare.kimelet-nelkul.html

A belső hangom azt súgja, hogy nekem közöm van ehhez a témához!A pszichopata hideg és ragadozószerű...

de ezen tulajdonságait általában felszínes báj mögé rejti.

Hogyan lehet kiszúrni őket?
- Gyors és intenzív kézmozdulatok: a szakértők szerint a pszichopaták több kézmozdulatot használnak, mert sokat hazudnak és a gesztikuláció időt ad rá, hogy megtalálják a megfelelő szavakat.
– A pszichopaták kevesebbet pislognak, sokat bámulnak és állják a tekintetünket. A szemmozgásaik néha lassúak, katatónok, nem élő, eleven tekintettel rendelkeznek.
– A pszichopaták „nem veszik az adást”, nem érzékelik, vagy nem érdekli őket, amikor a partnerüknek valami kényelmetlenné, kínossá válik. Amennyiben ezzel szembesítjük őket, vagy felelősségre vonjuk, idegessé válnak, mert a kritikát nem viselik el. Némelyikük simán az arcodba hazudik, figyelmen kívül hagyva, hogy esetleg a saját szemeddel láttad a tettét. Volt olyan gyilkos, aki elmagyarázta pókerarccal, hogy az áldozat volt a hibás, amiért felidegesítette őt…
– Ha valaki nagyon kedves és előzékeny velünk, de szemét a személyzettel, annak felszínes a viselkedése.
– Ha egy pszichopatát hazugságon kapunk nem pirul el és nem jön zavarba, mint egy nem beteg ember.

forrás: világhálóEgy pszichopata ultra normális benyomást kelthet

Egy pszichopata minden szempontból ultra normális benyomást kelthet, mi több: ápolt, jól öltözött, akár még az átlagosnál is tökéletesebbnek tűnhet. Kellemes a modoruk, tudják, mit kell mondani az adott helyzetben, és milyen viselkedés dukál hozzá. Tehát látszatra semmi gond, de ez csak a felszín. Ezt a jelenséget szakmai körökben úgy hívjuk, hogy a „pszichopata báj”.

A feszültségüket azonnal a környezetükre ürítik, emiatt sem szoronganak.

Hihetetlenül manipulatív emberek, az empátiájuk csak addig terjed, míg felmérik, mit szeretne hallani a másik fél. Ezt gyorsan megteszik, és a reakciójuk sokszor lefegyverző, megtévesztő, míg a sértett fél gyanútlanul besétál a csapdájába. Ezért is vágnak át sokadszorra másokat. Ők egyáltalán nem érzik át, mit okoznak ezzel, nincs belátásuk, nincs bennük megbánás.

(Szalánczi Kriszta klinikai szakpszichológus írása)Pszichopata állatok, akiket szeretünk

Egyik feje: mosolyog
De lehet, hogy a másik „feje”: gyűlöl.
http://tordmegacsendet.cafeblog.hu/files/2015/12/TriadBlog.jpg

Ez egy roppant érdekes cikk: http://tordmegacsendet.cafeblog.hu/cimke/felszines/:)

Visszamosolyodtam! Na, zsupsz az ágyba!Már jobb

a kedvem... mosolyt csaltál az arcomra... köszönöm :)

Szép álmokat... jobb kedvet Neked is :)Szia! Jobb már a kedved?

Küldtem neked szeretetenergiát.Nagy lájk :)

Az összes képnek :)
Nekem ez a kedvencem közülük, de nehéz volt választani :)
http://www.humoros.ujpestinfo.hu/wp-content/uploads/2014/01/sakatkezuleg...

Jó éjt...Ilyennek képzelem a pszichopatákat

Szerintem a szemük mindenképpen árulkodó:
http://static.napjaink.org/2016/07/Psychopath-Norman-Bates-631.jpg__800x...

Ne nézzen úgy rám, a hideg, kék szemével! - mondanám neki.
https://www.youtube.com/watch?v=Gmqt4Hf_1Sc

 

:)Amit írtál nagyon igaz...

ezért csak bólogatni tudok.Kedves Leire!

Önmagamat is gyanúsítom néha, mert bizony-bizony előfordul, bár csakis gondolatban, hogy kinyílik a bicska a zsebemben. Szerencsére nagy az önuralmam és óriási higgadtsággal kezelem, amikor egy "tetű" megmondja nekem a tutit, de olyan stílusban, amit igencsak kevesen képesek elviselni.

És pontosan a „tetű” minősítésem miatt: gyanúsítom meg olyankor önmagam.
(... bevállalom... bár ennek kívülről nézve: nincs jele)