Kerüljük el a manipulációs csapdákat!

A csapda a szabadság, a függetlenség és az önállóság korlátozásának olyan mechanizmusa, amely akkor lép működésbe, amikor az áldozat realizálni akarja valamely szükségletének a mechanizmusba beépített kielégítési lehetőségét.
Ezt a lehetőséget hívjuk csaléteknek. A csapda tehát a szabadság, a függetlenség és az önállóság korlátozásának olyan mechanizmusa, amelyet az áldozat hoz működésbe a csalétek megszerzésére irányuló törekvésével. (...)

El akarok jutni a szilárd önbecsüléshez, mert szükségem van a lelki egyensúlyra, szükségem van a boldogságra. Amikor gyerek voltam és dicséretet kaptam a szüleimtől, ez büszkévé tett. Működnie kell ennek most is! Elindulok mások felé, kinyújtom a kezem, hogy támaszkodhassam rájuk, a kedvükben járok, hogy dicséretet kapjak tőlük. De amikor megkapom, amire szükségem van, vele együtt kézbesítik a "számlát" is, mert mások dicséretének e dicséretektől való függőségem lesz az ára, és a függőséggel oda az önállóság, önállóság nélkül pedig nincs önbecsülés.
Elindultam az önbecsülés felé, és olyan úton találtam magam, amelyet minél következetesebben járok végig, annál kevesebb reményem van arra, hogy megőrizhetem az önbecsülésem.
Az önbecsüléshez csak a valósággal való aktív, alkotó kapcsolaton keresztül vezet út. Azt, hogy mit érünk, magunknak kell mérnünk, méghozzá a tevékenységünk eredményeivel, nem pedig mások véleményével.

(...)
A manipulációs csapdáknak annyi változata lehet, ahányféle emberi szükséglet létezik, hiszen minden szükséglet betöltheti a csali szerepét. De mint ahogy vannak alapszükségletek, a csapdáknak is vannak alaptípusai. Ezek közül a leggyakoribbak, és lelki egyensúlyunkra nézve a legveszélyesebbek:

az Összekoldult Önbecsülés Csapdája
a Makacs NEM Csapdája
az Összehasonlítási Csapda
a Rivalizálási Csapda
az Agresszivitási Csapda

Mindezeket a csapdákat azáltal alkotjuk meg - mi magunk-, hogy lelki szükségleteink kielégítésében helytelen utat járunk.

Részletek Alexander Oakwood : Mikor mondjunk NEM et, és hogyan Avagy út az önbecsüléshez című könyvéből.

Folytatom, ha lesz kedvem hozzá.
Szép napot Nektek!
:)

B.Russel azt mondja:

" Az önbecsülés megóvja az embert attól, hogy szánalmas legyen, ha az ellenség hatalmában van, és lehetővé teszi számára, hogy higgyen az igazában akkor is, ha az egész világ ellene van."

Egy szilárd önbecsüléssel rendelkező személy el tudja viselni, ha akár hosszabb időre is nélkülöznie kell mások szeretetét és tiszteletét. Bla-bla...

De hogyan tehetünk szert szilárd, megalapozott önbecsülésre? Az önbecsülés nem más, mint az önmagunkról kialakított olyan értékelés, amely minden más érzésünket és értékelésünket döntően meghatározza. Önértékelésünk általában nem szavakban, valamilyen határozott állításként fogalmazódik meg bennünk, hanem olyan mélyen élő érzésként, olyan meggyőződésként, hogy
- képesek vagyunk sikeresen megoldani a feladatainkat, és e hozzáértésünknél fogva, továbbá
- személyiségünk megismételhetetlenségének értékénél fogva rászolgálunk arra, hogy becsüljük önmagunkat.

Az önbecsülésnek tehát két összetevője van:
-az önbizalom és
-az öntisztelet, önszeretet.

Az Összekoldult Önbecsülés Csapdája azért zárul ránk, mert mint minden ember, jó véleménnyel akarunk lenni önmagunkról, de saját értékelésünket mások véleményére, mások jóváhagyó bólintására alapozzuk.

( ...)

HozzászólásokFeladatok a manipulációs csapdák gyakorlására :)

 Feladat a manipulációs csapdák gyakorlására. A szereplők száma tetszőleges. Mind a két témát játsszák el a négy csapda alkalmazásával. A szereplőket cseréljék, hogy minél többen részt vehessenek a jelenetben!

Szereplők: ügynök és ügyfél/ek. A Zepter képviselője bejelentkezik Kisékhez. A termékbemutató után előhozakodik a kedvezményekkel. Kisék nem akarnak vásárolni, nem csábítja őket a kedvezmény. Az ügynöknek hosszú rábeszélés során mégis sikerül meggyőzni a Kis családot, hogy vegyenek egy porszívót.

Szereplők: utazási iroda alkalmazottja és a kiszemelt áldozat/ok. Az iroda alkalmazottja telefonon bejelentkezik, hogy Kovácsék nyertek egy hétvégét egy Magyarországi wellnes szállóba, hogy megkapják a nyereményt egy előadások kell nekik részt venni. Kovácsék az előadásra nem kívánnak elmenni, de szívesen elmennének a wellnes szállóba. Az ügynöknek végül sikerük meggyőzni a családot, vegyenek részt az előadáson, és akkor eltölthetnek egy kellemes hétvégét a szállodában.

A jelenetek után beszéljék meg a megoldásokat. Döntsék el, hogy melyik csapda a legalkalmasabb a két szituáció megoldására.

**
A kommunikáció munkafüzetemből hoztam, de nem nagyon való semmire!Josef Kirschner: A manipuláció művészete

A manipuláció művészete hideg logikával elemzi az érdekvezérelt emberi helyzetek kezelésének különböző technikáit.

A szerző írta: "A manipuláció az emberi együttélés elkerülhetetlen kísérője. A kérdés nem az, részt veszünk-e benne vagy sem, hanem az, kik leszünk: a manipuláció kiszolgáltatott áldozatai, vagy pedig haszonélvezői."

"Bárkinek el tudunk adni bármit, vagy majdnem bármit. Ehhez csupán az kell, hogy ezt a "bármit" a megfelelő csomagolásban tálaljuk fel. A csomagolás fontosabb, mint a tartalom."

"Egy politikus legfontosabb képessége az, hogy egyik síkon gondolkozzék és egy másik síkon beszéljen".Ma még egyébként nem mondtad...

de én mondom! :) Ölellek!:)

Ó, fergeteges napom volt, ezért most mellőzöm a metaforákat, s azt kérem, amit a lenti kép egyértelműen sugall :)

Még nem régen keveredtem haza, kedves Kezdet, nyúzott béka alakban, úgyhogy hamarosan felrázom a párnámat. Sajnálom, hogy alig tudtam itt lenni, de örülök annak, hogy beköszöntél! Szép álmokat!:D

A nagy önbecsüléssel rendelkező csodalámpás! :D

Hm, vajon mit kérhetek tőle?:)

Pipacska! Mondtam már ma, hogy?

:)Mit látsz ezen a képen? :):)

Örülök neked! Ebben a 2 szóban minden benne van!Igen

Hiszem, hogy a szeretet a leghatalmasabb erő a világon. Tudni még csodálatosabb!
Érezni leírhatatlan...Szia!

Ó, még egy könnycsepp is végiggördült az arcomon! Ölellek!Azt mondják, hogy a szeretet a legnagyobb erő az Univerzumban

Vajon mire képes a szeretet és mire nem? Az utóbbi években azt tapasztaltam, hogy csak olyan eseményekre, dolgokra van hatással, ami mögött a kölcsönösség is ott áll.

Remélem, hogy a szeretetem maradásra bír, kedves Kezdet, bár a nyitott tenyeremben tartom!
Nem sok embertől kaptam vigasztaló szavakat, amikor a keserűség erőt vett rajtam, de te közöttük voltál, s ennek az emlékét a szívemben őrzöm.

Elmondod, hogy mi bánt?Én is látlak!

Szia! :)Hé, Kezdet, itt vagyok és látlak!

Kérlek, maradj közöttünk, mert nélküled még Secret sem az igazi!Javaslat a technikai akadályok megoldására :)

http://image.slidesharecdn.com/atehetsegrol-101115150031-phpapp02/95/a-t...

Fogalmam sincs, hogy a fenti képpel mire akarok utalni, :) de egy mosolyt megér!

Jó sütögetést! Szióka!A technikai

Akadályok nálam vannak, amint megoldódik, folytatom képpel! :)

Megyek tortát sütni, neked limonádét küldök az ölelésemmel együtt!
Szióka!Szia!

A képet most is be lehet illeszteni, csak nem látszik! :)
Fülledt meleg van, párás (trópusi) levegővel, de legalább nem tűz a Nap!

Szia-mia! Ölellek!Szép vasárnapot!

Most nem tudom beilleszteni a képet Pipacska, de kb. egy hét múlva feltétlenül megteszem! Szerintem is tökéletesen illik a témához. Köszi!

Szép vasárnapi napot!
:)Szabadulás a manipulációs csapdából :)Találtam egy képet