Kecsketartás

Tehén helyett kecske
"A szegény ember tehene" - tartja a közmondás. Mostoha körülmények között is tartható, rendkívül élénk, érdeklődő, a környezetéhez kiválóan alkalmazkodik. A kecske az egyik legjátékosabb haszonállatunk. A kecskegida (vagy gödölye) talán a legkedvesebb fiatal háziállat -gyermekekre is teljesen veszélytelen (gödölyének hívják a kis lánykecskét, míg gidának a kis fiúkecskét).

Mit eszik a kecske?
Ha nincs mód legeltetésre, takarmányozása is megoldható. Napi 2-3 kg szárazanyagot igényel. Azonban a közhiedelemmel ellentétben a kecske válogatós, az egyféle takarmányt hamar megunja. Tegyük változatossá étrendjét különféle kerti gyommal, gyümölccsel, desszert gyanánt pedig konyhai maradékokkal is kedveskedhetünk. Téli időszakban létfenntartásra1-1,5 kg réti széna, 0,5-1 kg takarmányszalma és 2 kg takarmányrépa adagolása elegendő. És hát ki ne emlékezne a nagy ezermester Mekk Elekre, aki bármit "megjavított" egy kis káposztáért - nos, ha kecskénk nem is fog házat építeni de hálás mekegésére biztosan számíthatunk.

Kecsketej
Az ember már az ősidőkben felismerte a kecsketej hasznosságát a táplálkozásban. Magyarországon is több generáció nőtt fel kecsketejen. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy teje rendkívül értékes. Könnyen emészthető, vitaminokban (A-, E-, K-, és C-vitamin), ásványi sókban gazdag, létfontosságú aminosavakkal bőven ellátott nagy értékű tápanyagforrás, amelynek óriási jelentősége van az egészséges táplálkozásban.

Kecskesajt készítése
A friss, édes tejhez kultúrát kell adni, de otthon, ennek hiányában lehetséges a kultúra nélküli gyártás is abban az esetben, ha az esti tejet lehűtve tároljuk reggelig és a reggeli tejhez hozzákeverjük.Ebben az esetben az esti tejet mint " érett "tejet kultúraként használhatjuk.

A beoltási hőmérséklet 28-34 C. Az oltó mennyisége függ az oltó erősségétől, és a kívánt sajtállománytól. A megkívánt alvadási idő pedig 35 perc.

A megalvadt tejet összevagdaljuk. Először nagyobb rögökre vágjuk, majd várunk addig, amíg savó jelenik az alvadék felszínén. Ezután ismét vágni kezdjük az alvadékot egyre kisebbre, és újra kivárjuk a savó megjelenését. Ezt a műveletet addig folytatjuk, amíg a megkívánt rögnagyságot el nem érjük. Általában búzaszem nagyságú csomókra törjük, így a savó könnyen leszűrhető. Mialatt vágjuk az alvadékot, a tej hőfokát folyamatosan emeljük ( kb. 3-5 percenként egy fokot ). A háztáji sajt végső melegítése 40-42 fok, csak ez után kerül formázásra vagy préselésre.

Ízesítőket is keverhetünk a sajthoz ( apróra vágott vöröshagyma, metélőhagyma, fokhagyma, kapor, petrezselyemlevél, sárgarépa, kömény, bors, paprika, sonka, dió, napraforgómag, tökmag, gyógynövények és más fűszerek ). Az ízesítőanyagot a savó eltávolítása után adjuk a sajttésztához.Egy kilogramm sajtanyaghoz négy csapott evőkanál só is kell. Ezeket belegyúrjuk a sajtanyagba, mielőtt vászonruhába tesszük.

Végül a négy sarkánál fogva felakasztott muszlinszövetbe vagy ebből készült zsákba öntve a savót lecsöpögtetjük a sajtanyagról (8-12h alatt lecsöpög). A sajtokat nedves, sós ruhával letakarva hűvös, hideg helyen tartjuk és hetenként kétszer átforgatjuk. A lágy sajtok eltarthatósága 2-3 hét."

Forrás: internet

Hozzászólásokbæresele baby 2 mnd �ulike typer

bæresele baby 2 mnd �ulike typer kosmetiske flasker som dårlig luft flasker, plastflasker, aluminium, krem flaske og mye mer. Du kan kjøpe den kosmetiske pakkemateriale basert på dine behov. Uten luft flasken brukes til,bæresele baby 2 mnd, ulike formål, for eksempel krem, prøven for kampanjen, øye krem, iskrem, flytende Foundation, Travel Kit og andre.har for dårlig luft pakking materiell - denne emballasjen har flotte funksjoner, for eksempel praktisk i bruk, ulike former og størrels,babyutstyr salg,e, et stort utvalg av innredning og andre. Den er laget av materiale av høy kvalitet som tilbyr holdbarhet. Den har både skrues og klikker på type. Så kan du kjøpe et produkt som passer best for din virksomhet. Online-butikken tilbyr mindre kosmetisk,Baby klær,e emballasjen produktet i forskjellige former og en spesiell shell. Mange bedrifter bruk:)

Köszi. :) Szerintem jó sok kecskét megfejtek ahhoz, hogy alámerülhessen a lágy, selymes, fehér tejben.
Mondjuk bennem másért mozgatott meg némi fantáziát a gidatanya gondolata... :)