Szerelem - szex - idősebb korban. Tabutéma - de miért is?

Minap egy kávézó teraszán ültem és hallgattam, akaratom ellenére, két fiatal megrökönyödését - amint épp egy idősebb, talán újbóli szerelmük fellángolását élő pár "turbékolásáról" beszélgettek.
Meglepődtem - miért is téma ez még mindig?
T A B U.
De még milyen?

Az még valahol normális, elfogadott, hogy a fiatalok megélik, olykor talán túlságosan is nyilvánosan szerelmüket.

De miért nem tudjuk elképzelni, hogy akár az idősebbek is lehetnek szerelmesek, s továbbmegyek, még szexuális életet is élnek?

Egy film - mely pont erről szól: A kilencedik mennyország.

Sokszor elhangzik az a szólás, "mindig olyan idős vagy, ahány évesnek érzed magad", s a tényleges kor, teljesen mindegy, a szíved legyen fiatal. Nem egy film, könyv mesél igaz, szép történeteket a szerelemről, s nem egy, az idősebbek szerelmi szövevényéről.
A szerelem nincs korhoz kötve.
De az sem - ezen lehet most sokan prűden reagálnak majd - ki melyik nemhez vonzódik.
S hogy ki hány éves egy párkapcsolatban, ki a fiatalabb, és ki az öregebb.
Az meg egyenesen homlokráncolásnak minősül, mikor az idősebb generáció, szexuális életéről beszél. Mitől másabb? Miért ne lenne rá igénye? Azzal, hogy bőre öregszik, fizikálisan talán már nem oly aktív, a vágy miért ne élhetne tovább?

Vannak időtlen dolgok, melyek soha nem hiányozhatnak egy hosszan tartó boldog párkapcsolathoz.

Entrópia - mint befektetett energia. Ami egyszer felépült, az romlani is fog. Ha nincs plusz "energia", romlásnak indul - minden. Még egy szép ház is, vagy kert. Ha nem gondozod, pusztulásnak indul - s ezzel a párkapcsolattal is így van. Gondozni kell nap mint nap.

Szabadság - hagyd, hogy a másik levegőt vegyen, időnként nélküled is létezzen. Senkit és semmit nem birtokolhatsz. Még a párodat sem. Ha jól érzi magát veled, miért menne el, de ha nem, miért maradna veled?

Tisztelet - talán ez az alapja mindennek.

Konfliktusok - na azok bizony kellenek. Fogd fel úgy, hogy a konfliktus a barátod. Pontosan megmutatja, hogy hol lehet még az élet minőségét emelni. Ez vagy összébb hoz egy párt, vagy épp elválnak útjaik.

Különbözőség - Régi, szerintem elcsépelt szöveg, hogy a hasonló, a hasonlóval jó együtt. Igen. Bizonyos kereteken belül. De hisz már alapjaiban a NŐ - FÉRFI is különbözik egymástól. Mind testileg, mind lelkileg. A közös pontok (mint szórakozás, érdeklődés, stb) kellenek, de kell az is, hogy adhass újat, mást a párodnak, azt ami Te vagy. A kiegészítést. Elég unalmas lenne, ha mindig mindenben egyformák lennénk.

És persze kell az a fránya, máig megmagyarázhatatlan KÉMIA - amely, mint egy mágnes vonz, és vezet, időnként az orrunknál fogva.

Kedvem lett volna elbeszélgetni a fiatalokkal.
Miért is baj, hogy van még szerelem? Idős korban is? Hogy akarnak, küzdenek, tesznek egymásért? Hogy tudják mi az, csak csendben lenni és megfogni a másik kezét, megölelni, simogatni. De sokszor csak a szemek beszélnek.
A szó pozitív értelmében irigyeltem a párt. Egyre kevesebbet látok ilyet.
REMÉLEM, EGYRE TÖBB IDŐSEBB PÁRT LÁTUNK MAJD AZ UTCÁKON!

HozzászólásokVan ilyen is és olyan is

Így van! Ennek a kijelentésnek a legerősebb az igazságtartalma!
A válaszodnak nagyon örülök, mert már kezdtem amiatt aggódni, hogy a szívedre vetted a másféle színezetű tapasztalataimat!

Ölellek! És megnyugodtam.Nem érint :)

"Elhiszem. Félő, hogy egy olyan témába tenyereltem bele, ami valamiféleképpen Téged is érint, ezért sajnálom, hogy megtörtént! Vedd úgy, hogy nem mondtam semmit!"

Neked is van igazságod!
Mint minden egyéb más területen... iskolában, munkahelyen, egyéb közösségekben van ilyen is és olyan is.
Sajnos a rossz az, ami jobban feltűnő.
Szociális otthonokban is van ahol nagyon rosszul bánnak az idősekkel, leginkább a magán otthonokban és már csak akkor derül ki, hogy nagy a baj, amikor tragédia történik. Elsikkasztják a pénzt,
Nagy szerepe van az ellenőrzés hiányának és a nemtörődömségnek.
De hát ezeken a helyeken rendezvények sincsenek... arra sem költenek.**

"Látszik, hogy nem ismered a szociális otthonok életét és lakóit.
Akik ott élnek... ők egy nagy család".

Elhiszem. Félő, hogy egy olyan témába tenyereltem bele, ami valamiféleképpen Téged is érint, ezért sajnálom, hogy megtörtént! Vedd úgy, hogy nem mondtam semmit!Kedves Leire!

Hiszek neked. (... és néha úgy érzem, hogy én egy másik Magyarországon élek, ugyanis én sem hazudok)
Magyarország régiói között hatalmas különbségek vannak, amit talán az bizonyít a legjobban, hogy az egyik ismerősömnek egyetlenegy szavát sem akarta elhinni a soproni ismerőse.

Kedves Leire, amit írtam, azt a saját szememmel láttam, de inkább visszakozok, hiszen bizonyítani úgysem tudom!
Örülök annak, hogy neked másféle tapasztalataid vannak ... és ezt nagyon őszintén mondom (írom)! Ölellek!Félreértettél

Félreértettél Pipacska :)
Egy szóval nem azt kritizáltam, hogy az idős teste mellett a lelke fiatal maradt...
Maga a műsor is elment volna egy vidám kabaréban, vagy hasonló szórakoztató műsorban.
Viszont a hely, ahol fellépett... mégis csak történetesen egy világhírű, világszerte közvetített tehetségkutató(!!) verseny volt.
Ez itt semmi egyéb nem volt, mint egyszerű hatásvadászat, művészeti szintjét kicsit durva hasonlattal a mi kis "hungarikum" "bikicsunájunkhoz" tudnám hasonlítani.
Az is "nagy sikerű" produkció volt, egy ország "lelkesedett" érte. https://youtu.be/b8GHiCGqnFo

"Az Idősek Otthonának „bohócai” viszont egyáltalán nem élvezik: sem a produkciót, sem a közönséget – bár 1-2 kivétel azért ott is akad – csak elszenvedik, mint tehetetlen bábok, akiknek a munkaterv programjain kötelező részt venni."

De hogy ezt honnan szedted Pipacska... fogalmam sincs.
Úgy gondoltad, hogy egy idős embert kötelezni lehet bármire is, ha ő azt nem akarja?
Vagy ostorral fenyegetik őket? Nem is értem hogy jutott ez eszedbe.

Látszik, hogy nem ismered a szociális otthonok életét és lakóit.
Akik ott élnek... ők egy nagy család.
Az unalmas, kis hétköznapi életükben egy-egy rendezvény színfoltnak számít, amit nagyon várnak és igazi lelkesedéssel készülnek kizárólag önkéntes alapon egy-egy produkcióval, műsorral, tehetségüknek és koruknak megfelelően. Énekelnek, szavalnak, felolvasnak... táncolnak( legtöbbször népitáncot) színdarabot rendeznek eljátszanak... tisztelik egymás tehetségét.... vendégművészeket fogadnak.
És szó nincs kötelező fellépésekről... bohóckodásról.
Ha vidám műsort adnak elő... igenis önszántukból vállalják, hogy kacagjanak rajtuk.
Ezek a rendezvények egyáltalán nem a bohóckodásról és a külvilágnak szólnak... nagyon is korrektek, jól szervezettek és tiszteletre méltóak, nem érdemlik meg, hogy így leszóld őket.
Ugyanez vonatkozik a fogyatékosok előadásaira is.

Én már többször voltam ilyen előadáson és volt, hogy a szervezésben is segítettem.
Ha te is láttad volna, milyen örömmel készülnek egy-egy ilyen rendezvényre... nem szólnád le őket...Szia Leire!

„Szerintem mindenkinél... legyenek azok elismert művészek, vagy amatőrök... van egy határ, amikor már esztétikailag nem színpad képesek.
Ez alól azok kivételek, akik koruknak megfelelő szerepet játszanak”. –írtad.

Ez nagy igazság, de a lélek nem öregszik együtt a testtel, és ez okozza a galibát. Nekem tetszett a 90 éves nyanya bátorsága, illetve az, ahogyan ügyesen áthidalta az igazi meztelenségét.

Tudod, az idős emberekből néha az Idősek Otthonában is bohócot csinálnak a gondozók. Például farsangot rendeznek számukra és rémes jelmezekbe öltöztetik még a kerekesszékben ülő, magáról alig tudó félholtakat is. Láttam már ilyet… és a látottakhoz képest a fenti produkció szinte semmiség, hiszen a 90 éves nyanya akarta, élvezte, nem úgy, mint a farsangolásra kényszerített félholtak.

A fentiek miatt: én különbséget teszek:
- az önként bevállalt, ugyanakkor szánalmas, mégis az előadó számára élvezetes produkció
- és a rákényszerített, kötelező jellegű maskarázás között, mert az egyik élteti az embert, a másik pedig mélységesen megalázza.

Feltételezem, hogy a 90 éves táncosnő előzetes kalkulációt is végzett, ezért a vegyes fogadtatás- ami a közönség részéről érte - nem lepte meg, hiszen egy tiszta elméjű ember tisztában van azzal, hogy egy rozzant test: erotikus látványt nem nyújt.

Az Idősek Otthonának „bohócai” viszont egyáltalán nem élvezik: sem a produkciót, sem a közönséget – bár 1-2 kivétel azért ott is akad – csak elszenvedik, mint tehetetlen bábok, akiknek a munkaterv programjain kötelező részt venni.

Engem inkább lőjenek le, de pillangócsápos tündérnek ne öltöztessenek fel akkor, amikor a fél lábam már a sírban lesz! – ezt fogalmaztam meg. (De ha önszántamból akarok tündér lenni, az más tészta, hiszen a saját vágyaimat fogom követni, még akkor is, ha sokan kacagnak rajtam)prűd

Én nem vagyok prűd. Pont ezért írtam, panaszként hogy frázisokat olvashattam ráadásul még a címhez sem tartotta magát a cikk írója. Egyáltalán nem utaltam arra, hogy a spiritualitás a szexualitással ne kellene foglalkozzon, de a fenti cikknek ahhoz se sok köze van, pláne mély spirituális igénnyel. Az én spirituális izlésem meg az, hogy nyilvánosan csókolózni nem igazán illő. De főként nem fiatalkorúaknak.Prüdéria - kinél van, kinél nincs.

Violetta!
Minden vélemény - vélemény.
Ahogy elnézem a lájkolók számát, s a Facebook-on is a megosztásokat, lájkolókat - sokakat érint e téma, vagyis legalábbis érdekli.
E téma mindig is megosztó lesz, mert az emberek többsége még mindig nem mer, nem tud, nem akar beszélni e témáról.
Az élet szóba - beletartozik sok minden. S persze a szerelem, a szexualitás is.
Nem hinném, hogy a spirituális gondolkodás ezt kizárná - sőt. A valós élet, az álca nélküli élet egyik pillére.
Prüdéria - van akinél van, van akinél nincs.elolvastam, de minek

Megint egy silány, spiritualitással alig köszönő viszonyba levő, frázisokat csattogtató cikk, ami még a címhez sem tartja magát. Címlapon. Nagyon óvatos az admin, vagy aki ezt rendezi. esetleg véletlenszerű?feletbarát

szerintem a kép - elég egyértelmű.
ettől függetlenül mindenki azt gondol - önmagához képest idősnek - amit akar.menyus

Asszalamu aleykum!

"...akár az idősebbek is ..."-irtad.

Melyik korosztalyra gondoltal?

Mert ugye egy 16 evesnek a 36 is idosebb korosztaly, a 35-nek meg az 55-os szamit idosebbnek!