Osho:A szeretet és a szabadság

Ez az emberi lények minden problémája: szeretet és szabadság. Ez a két legfontosabb szó az emberi nyelvben.

Nagyon könnyű választani közöttük: a szeretetet választani, és lemondani a szabadságról, de akkor mindig kísérteni fog a szabadság, és el fogja pusztítani a szeretetedet. Úgy tűnik majd, hogy a szeretet a szabadság ellen van, a szabadság ellensége, szemben áll a szabadsággal. Hogyan hagyhatnád el a szabadságot?

Azt nem lehet elhagyni, még a szerelemért sem. Lassan-lassan megelégeled a szerelmet, és a másik szélsőség felé mozdulsz.

Egy nap elhagyod a szerelmet, és elrohansz a szabadság felé. De csupán szabadnak lenni szeretet nélkül – hogy lehet úgy élni? A szeretet nagyon nagy szükség. Szeretve lenni és szeretni, az szinte spirituális légzés. A test nem tud lélegzet nélkül élni, és a lélek nem tud szeretet nélkül élni.

Ezért úgy hintázol, mint az inga: a szabadságtól a szerelemhez, a szerelemtől a szabadsághoz. Így a kerék foroghat tovább sok-sok életen át. Így megy tovább és tovább. Az élet kerekének nevezzük. Szüntelen forgásban van: ugyanaz a küllő jön fel, halad lefelé. Akkor jön el a felszabadulás, amikor sikerül elérned a szintézist a szeretet és a szabadság között. Válaszd a paradoxont. Ne válaszd az alternatívákat, amelyeket a paradoxon kínál. Válaszd az egész paradoxont. Ne válassz egyet, válaszd mindkettőt; válaszd együtt őket. Lépj be a szeretetbe, és maradj szabad. Maradj szabad, de sose tedd a szabadságodat szeretetellenessé.

HozzászólásokÉn is szeretlek

Kila néni...:haha

ne röhögj, nincs hó, becses moyo.Jhóvan..:)))

Elgondolkodtatott bennünket ez a téma...szerintem pedig, egy szabad ember, szabadon szeret...egyszerű a képlet...akkor és úgy, és azt akit...és addig...megőrizve az individualitását....ez má megint egy jó kis spiri téma...hogyan szeressünk szabadon.....hihi:)

A szeretet és a szabadság nem zárják ki egymást. Sőt!
Csak akkor van igazi szeretet, ha közben mindenki szabad. :))))

Ahogy elkezded a saját korlátaidat (szabadságodat szabotáló tényezőket) letenni,
úgy fogod érezni, hogy szabad vagy, és mindig is szabad voltál.
Minden más csakis a Te fejedben létezett. :)))

a kedvenc filmemből egy idézet cserébe neked:
"Elvehetik az életünket, de soha nem vehetik el a szabadságunkat!"
http://www.youtube.com/watch?v=6Ku35vyJiBs

ölelés neked. :*