Győzd le a rosszat jóval!

Rosszat rosszal viszonozni - emberi dolog, … jót rosszal viszonozni - ördögi dolog, … rosszat jóval viszonozni – na, ez igazán nehéz! Olyan cselekedet, amely próbára teszi az ember lelkét, hitét, ... kinek, melyik tetszik jobban.

Az első könnyű. Rosszért rosszal fizetni … Szinte magától értetődő. A sérelemkölcsön visszaadását teljesen jogosnak érezzük, és azon nyomban fel is mentjük magunkat a „szemet szemért, fogat fogért” vélt igazával.
A számlát ki kell egyenlíteni, a pofont vissza kell adni, de nem akárhogyan, hanem kamatos kamattal!
Ha egyet adott, kapjon kettőt, ... nagyobbat, mint az övé volt, … tanulja meg, jegyezze meg egy örök életre, kivel húzhat ujjat, és kivel nem!

Valóban ez a leghelyesebb, amit tehetünk? Ne értsetek félre! Nem érzem magam jobbnak, különbnek senkinél!
Ha bántottak, védekeztem vagy visszaütöttem, - szóval és tettel, - számtalanszor.
Ha ez nem volt kivitelezhető, akkor az emberi szeretetemet vontam meg, ... szinte örökre.
Ez nem túlzás, mert haragbélyeget, amit „ellenségem” neve mellé ragasztottam, a hosszú évek sem tudták onnan letépni.

Mentségem? Nincs. Csak azaz egy, hogy mint legtöbb embert, engem is erre neveltek. Szüleim azt akarták, farkas legyek ott, ahol farkastörvények uralkodnak!

Felnőttkorom számtalan éve mögöttem van, mégis azt tapasztalom, hogy a világ e téren vajmi keveset változott.

- Ne hagyd magad, üss vissza, csapj oda!
Ezzel a mondattal búcsúzik el reggelente a pici, óvodás gyermekétől némelyik anyuka és apuka a csoportszoba ajtajában. Aztán biztatóan puszit nyom a kölyök arcára, és az „üss” engedélyével felvértezve engedi be „játszani” a többiek közé.

Remélem, nem hagytad magad? – kérdezi aztán a vacsoraasztalnál, és mosolyogva hallgatja az élménybeszámolót: kibe, hányszor rúgott, csípett, mart vagy harapott bele az ő ügyes, bátor „Pistikéje”.
Az óvodai, iskolai agresszió: tény. Az agresszív viselkedésről órákat tudnék mesélni.
De az is tény, hogy az esetek többsége mögött csakis a helytelen szülői attitűd húzódik meg.

Amiről eddig beszéltem, sokkal szemléletesebben domborodik ki Isten igéjén keresztül.

Az Ószövetségi „szemet szemért, fogat fogért” törvénye: a bosszú jogosságát hirdette.
De Jézus ennek az ellenkezőjét tanította:

"Szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót gyűlölőitekkel.
Azokra, akik átkoznak benneteket, mondjatok áldást, és imádkozzatok rágalmazóitokért.
Ha arcul üt valaki, tartsd neki oda a másik arcodat is.
Úgy bánjatok az emberekkel, ahogy akarjátok, hogy veletek is bánjanak.
Mert ha csak azokat szeretitek, akik benneteket is szeretnek, milyen hálát várhattok érte?”

Az Isten emberré lett, és Jézus Krisztus életén, cselekedetein keresztül mutatott arra példát, hogy körülményektől függetlenül, a rosszat csakis egyféleképpen lehet helyesen viszonozni: jóval.

„Ne engedd, hogy legyőzzön a rossz, inkább te győzd le a rosszat jóval.”
/Rómaiaknak írt levél 12.21/

Erről szól a mai tanmesém, amelyet talán érdemes lenne odaadni a kisgyermekes szülők kezébe is!

**
Egy idős hívő házaspár hegyek között fekvő, kicsinyke faluban lakott. A falu fiataljai bolondnak tartották és csúfolták, gúnyolták őket.
Egyszer néhány fiatal elhatározta, hogy megtréfálják az öregeket. Leszedik a cserepet házukról, aztán azok majd mondhatják: "az Úr így, ... meg az Úr úgy, ... ha jön az eső, majd megvéd bennünket az Úr."

Egy reggel valóban hozzá is fogtak. Az öreg bácsi ahogy kimegy, látja, szedik házukról a cserepet.
Visszamegy, és azt mondja a feleségének:
- Anyjuk, munkások érkeztek, tegyél ki az asztalra mindent, ami jó, sonkát, kolbászt, vendégeljük meg őket!
Az asszony kirakta az asztalra, amit tudott. A bácsi kiment és azt mondta:
- Fiúk, ti már sokat dolgoztatok, gyertek be és reggelizzetek meg!
Összenéztek: Ez a bolond, még enni is ad. Menjünk!

Amint bemennek és meglátják azt a sok jót, ami az asztalon van, mintha elszorulna a torkuk.
Aztán leülnek és az idős házaspár elkezd szívéből imádkozni, hogy a jó Isten áldja meg ezeket a fiatal életeket és tegye őket igazán boldoggá.
A fiúk egy falatot nem tudtak lenyelni, aztán ahogy mennek ki a csendben, a legvadabb meglöki a másikat, és azt mondja:
- Rakjuk vissza a cserepeket!
És vissza is tették egy szálig.

**
Az utóbbi időben úgy érzem, változtam. A haragbélyegeim közül is lekapartam néhányat.

Erős bennem a szándék, hogy a rosszat, - ha jóval nem is, - de rosszal semmiképpen ne viszonozzam!

Címkék:

HozzászólásokMintha a rákos sejteket babusgatnánk …

"A neves tudományfilozófus a VI. Magyar Fenntarthatósági Csúcson elhangzott beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy paradigmaváltásra van szükség, és a terrorizmust nem erőszakkal, hanem a megértés erejével kell elfojtani."

Néha a rossz legyőzése jóval olyan marhaság, mintha a rákos sejteket babusgatnánk … és abban reménykednénk, hogy majd „megtérnek”, s építeni fogják a testünket. Ez a véleményem a terrorizmus megértéséről.Vannak olyan dolgok, amiket...

én a saját munkakörömben nem engedhetek meg magamnak, még akkor sem, ha a düh szétvet... mert "felesküdtem" valamire. Ádám Istenre esküdött, éppen ezért nem engedhette volna meg magának, hogy Isten "utasításait" megszegje.

Tudom, hogy a magánélet nem azonos a hivatással, de az Ő hivatása olyan, aminek nincs munkaidő kerete."aki nem bocsát meg (...) lerombolja a hidat"

"Aki nem bocsát meg felebarátjának, lerombolja a hidat, amelyen őneki magának is át kell kelnie".

Egy prédikáció nemes gondolataival ajándékozlak most meg benneteket!

Mi lenne, ha Isten úgy bocsátana meg nekünk, ahogy mi szoktunk néha? Azt mondjuk például: "Jó, jó, megbocsátok, de nem felejtek". Mi lenne, ha Isten is így mondaná nekünk? Vagy azt mondjuk: "Megbocsátok, de többet látni sem akarlak, semmi közöm hozzád". Mi lenne, ha Isten is ezt mondaná? Vagy ezt mondjuk: "Most az egyszer még megbocsátok, de ha még egyszer megtörténik, akkor vége mindennek". Jó lenne, ha Isten is így bocsátana meg? Szerencsére Isten nem úgy bocsát meg, mint mi emberek.

Egy lelkész egyszer azt mondta az egyik kormányzónak: "Meg kellene bocsátania annak az embernek, aki vétett Ön ellen. Ne tartson haragot!" A kormányzó azt felelte neki: "Uram, én soha nem bocsátok". A válasz, amit kapott, mindannyiunkra érvényes: "Uram, akkor remélem, hogy Önnek sem lesz szüksége soha a megbocsátásra".

Az egyik angol lord így fogalmazta ezt meg: "aki nem bocsát meg felebarátjának, lerombolja a hidat, amelyen őneki magának is át kell kelnie".

Az ilyen gondolatok mindig megérintik a lelkemet, de utána meglátom Ádámot, ahogy a Bibliája fölé hajol, s így szólok az Úrhoz: "Atyám, a papír mindent elbír, hiszen csak elmélet, de a gyakorlati vizsgán még a legkedvesebb fiad is megbukott".Megérteni és megbocsátani

Megérteni és megbocsátani – László Ervin a párizsi vérengzésről
"A neves tudományfilozófus a VI. Magyar Fenntarthatósági Csúcson elhangzott beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy paradigmaváltásra van szükség, és a terrorizmust nem erőszakkal, hanem a megértés erejével kell elfojtani." (http://www.origo.hu/tudomany/20151125-paradigmavaltas-globalis-kihivasok... )

Érdemes elolvasni a hozzászólásokat is!
*
Én megfigyeltem, hogy akiknek kinyitották az elfogadás kapuját, azonnal visszaéltek vele, aztán a farok kezdte el csóválni a kutyát. Nem tudok mást mondani, csak azt, amit tapasztalok...Számomra ez felfoghatatlan!

„Nem érzek haragot az engem megerőszakoló iránt, mert úgy tekintek rá, mint egy igazságtalan világ termékére, aki egy háborúval teli világban nevelkedett föl.” (http://pestisracok.hu/tortenet-ferfirol-aki-megbocsatott-migransnak-aki-...)

Már mutattam korábban is ezt a cikket és egyébként egy ügyes politikai húzásnak tekintem.
Nagyon sokan csak hivatalból beszélnek úgy, ahogy beszélnek, miközben a barátjuknak egészen mást mondanak.A gyűlölet gyűlöletet szül

Antoine Leiris levelet írt a felesége gyilkosaihoz, a párizsi vérengzés elkövetőihez.
Levelének híres mondata így hangzik: "Nem adom meg nektek a gyűlöletem ajándékát"

Folytatás: http://hvg.hu/vilag/20151116_Nem_gyulollek__Egy_ferfi_levele_a_feleseHagyd az igazságszolgáltatást Istenre...

és gyógyítsd a keserűségedet a kegyelmével!Magatokért bosszút ne álljatok...

“Ha lehetséges, a mennyire rajtatok áll, minden emberrel békességesen éljetek. Magatokért bosszút ne álljatok szerelmeseim, hanem adjatok helyet ama haragnak; mert meg van írva: Enyém a bosszúállás, én megfizetek, ezt mondja az Úr. Azért, ha éhezik a te ellenséged, adj ennie; ha szomjuhozik, adj innia; mert ha ezt míveled, eleven szenet gyűjtesz az ő fejére. Ne győzettessél meg a gonosztól, hanem a gonoszt jóval győzd meg.”

Róma 12,18-21A jóból lehet rossz, a rosszból pedig jó

Nem vagyunk egyformák, és nem vagyunk sem jók, sem rosszak. A két pólus bennünk van: a jó és a rossz, a nő és a férfi, a tettes és az áldozat, a fény és az árnyék. Ha magadba nézel, rájössz, hogy benned is megvan mindez, és ha tovább gondolkodsz, belátod, hogy bármikor átformálhatod magad. Megérted a rosszat, és rájössz, hogy a jóból lehet rossz, a rosszból pedig jó. Erről szól Müller Péter Férfiélet, női sors című könyve.Kedves mélázó!

Te ráéreztél a mai napomra, ugyanis megdobáltak kővel, én meg visszadobtam őket kenyérrel, de olyannal, amit nehezen fognak megrágni, s megemészteni!Ha megdobnak kovel, dobald

Ha megdobnak kovel, dobald meg kenyerrel..
Milyen apro kulonbseg, ha a megfogalmazas egyertelmu.
Dobald meg te is. Edittnek tenyleg igaza van :D

de a josag is csodakra kepes, a turelem es a szeretet nem kulonben...Csók, drága mami! :)

Kedves Editt, van abban valami, amit írtál!

Bocs, hogy csak most válaszolok, de világháló-szakadás volt mifelénk, s "útlevél" nélkül kitoloncoltak Internet országból!

Csók, drága mami! :)Rosszért rosszal ne fizess!

Az én meglátásom ez ügyben: a rossz és a jó nem kompatibilis, nem azonos értékek.
Rosszat rosszal, jót jóval.

Bábeli zűrzavar.

Csókol anyád :DNéha nagyon kételkedem abban, hogy mindez működik!

Már mint az, hogy a rosszat le lehet győzni jóval, ... bár mindenki életében volt már rá példa!

Viszont keserű napjaimon néha így fogalmazok: minél jobb vagyok, annál rosszabb, mert visszaélnek vele!Jó ember - rossz ember

Popper Péter: Jó ember - rossz ember

http://www.youtube.com/watch?v=fy-v70QZhXo

A karakterérzékelés nagyon tetszett a videóban. Állítólag a kutyák tévedhetetlenek ilyen téren.
Tudják, ki a jó, s ki a rossz ember.

Érdekes videó!
(10 perces)Kedves secret people!

Hétvégén az alsó link alatti filmet nézem meg! Tök alsó. :) Úgy látom, ez a filmnek a címe.Kedves Pipacs!

Oksa:)Kedves secret people!

Este mozizok! Megnézem őket! Holnap már úgyis munka!
Szia!Kedves Pipacs!~filmek

http://www.youtube.com/watch?v=WaqTHnf8YX0
Az élet háza-teljes film

http://www.youtube.com/watch?v=InsFL8VZ1uY
Ház a tónál---ezt be vallom csak 1-szer láttam,moziban és nagyon vártam hogy vége legyen,és szidtam magam hogy ilyen hülye filmre vettem jegyet,de aki velem volt annak tetszett nagyon:)én nem értettem magát a filmet,aki rá jön lécci ossza meg hogy mi a szitu a filmben jó?

http://www.youtube.com/watch?v=93bZOxpWjCA
Tök alsó~teljes filmPipacsvirág!

A rossz a rosszal,de rosszabb nélküle"Krisztíne!

Imádom ezt a számot, mégsem tudtam a címét:

http://www.youtube.com/watch?feature=fvwp&v=d19eBjpP2Aw&NR=1

Miért? Mert nincs idegen nyelvű tudásom.
Ennyit az én híres okosságomról! :)

Szép napot neked is!
Köszönöm!:)

Szép napokat Harmat!

Sok jó válasz is lehet, nem csak egy. Meghatározza a pillanatnyi helyzet és az ember pillanatnyi beállítottsága, ami elmúlik szerencsés esetben.:)

http://www.youtube.com/watch?feature=fvwp&v=d19eBjpP2Aw&NR=1Krisztíne, elnézést!

Kicsit nagyokos íze volt a mondatomnak? Nem volt szándékos, hidd el!
Elnézést!

Köszönöm a választ!Erre még én is kíváncsi vagyok!

Szia Harmat!

Mert ki vagy te? Kicsit nagyokos íze van a mondatodnak.

A válasz egyszerű. Ha a rosszat jóval fizeted, beledöglesz. Bűn, magad elleni vétek.Krisztíne!

Erre még én is kíváncsi vagyok!

"Azt is mondja a biblia, hogy a bűn zsoldja halál..... A bűn gyümölcse halál, ...a bűn következménye halál. Gyümölcseiről ismerni meg a fát.
Jézus megölése nem bűn???"

Magyarázd meg, kérlek, mi köze a halálnak a naplóbejegyzés tartalmához!??
Köszönöm!:)

Nem értem, amiről hablatyolsz Pipacsvirág.
Köze nincs a mondandómhoz.

Én sokszor tévedek.A szeretet épít

"A félelemből fakad a gyűlölet, a szeretet ellentétes pólusa.

Amíg a szeretet épít, és szebbé teszi az emberi kapcsolatokat, addig az ellentéte, a gyűlölet rombol és tönkre teszi az emberi kapcsolatokat."

Kapcsolható a tartalomhoz bizonyos szempontból, úgy érzem.Legyetek jók, ha tudtok!

http://www.youtube.com/watch?v=n_EPA2rhS5w

Ennyi csínytelenség belefér! Szamárfület mutatni a másiknak. :)
A mai iskolákban ehelyett: ököljog van.Vigyázz, mit gondolsz!

Ez a cikk megdöbbentett. Témához kapcsolódó:

http://hu.ezo.tv/cikkek/emberi-elementalok.html

Igazából nem értem, mik ezek a "lények"? Átok? Rossz kívánság? Rontás?
Hmm ...Minden jóval ...

Minden jóval kiszorítasz valami rosszat.

/Vavyan Fable/