Márványba vésett álmok – egy halhatatlan szerelem története

Egy nagy szerelemnek - ami az ember szívébe, lelkébe égett- sokféleképpen lehet emléket állítani, de talán egész Magyarországon nincsen párja Abrudbányai - Rédiger Ödön márványba vésett szerelmi vallomásának.

Létezik Fonyódon egy kripta, amely a halálon túlról hirdeti, hogy az igaz szerelem lángolását még az idő sem tudja eloltani. Évek, évtizedek koptathatják eseményeinek, rezdüléseinek, pillanatainak szép emlékét, mint ahogyan a víz koptatja a köveket, de a szerelmes szív dobbanásának ritmusa az utolsó pillanatig skandálja, hogy: „szeretlek”!

Ödön, amíg élt, ily módon tartotta életben a másikat, miközben annak már a csontjai porladnak. Halála előtt pedig márványba vésette érzelmeit, hogy a kövek meséljenek helyette arról az imádott nőről, akit az utolsó leheletéig szeretett.

Íme, a férfiú, aki szerelme alakját, nevét márványba, örök szerelmét pedig a szívébe véste: http://rediger.abrudbanyay.hu/images/rediger.odon.jpg

Abrudbányai - Rédiger Ödön egy olyan patikus volt, akinek lelkét az irodalom és egyéb művészetek is megérintették.
Az 1915-ös esztendőben jegyezte el Ada Magdolnát, de az esküvőjük előtt pár héttel szörnyű tragédia történt. Egy halvacsorán vettek részt és egy halszálka megakadt menyasszony torkán. Hiába próbált kétségbeesetten segíteni mindenki, aki jelen volt, az események visszafordíthatatlanná váltak, az ifjú ara meghalt. Ödön végtelenül összetört, s megfogadta, hogy sohasem fog megnősülni.

Végül a fogadalmát nem tartotta meg, mert a hosszú gyász elmúltával mégiscsak az oltár elé vezetett valakit, de boldogságra, megnyugvásra nem lelt. Mindez annak a számlájára is írható, hogy a szíve örökre Magdolnáé maradt, nem tudta odaadni hites feleségének, mert képtelen volt feldolgozni szerelmének és egykori álmainak elvesztését. Igen, létezik olyan személy, aki egy másik személlyel nem pótolható, mert azt az űrt, azt a hiányérzetet, amit maga után hagyott, senki sem tudja feloldani, senki sem tudja kitölteni, … és Magdus ilyen személy volt Ödön életében.

Sikertelen házasságának felbontása után a férfi elhatározta, hogy egy olyan kriptát építtet, melyben Magdolnájával aludhatja örök álmát, mint férj és feleség. Egy olyan férj és feleség, kiknek a házasságát nem egy pap szentesítette, hanem a nagybetűs, örök szerelem. De ez a vágya is éppen úgy beteljesületlen maradt, mint az első, mert máshová temették el.

Jelenleg senki sem fekszik az impozáns kriptában, http://keptar.oszk.hu/html/kepoldal/index.phtml?id=013766 … mégis a szerelmesek kultikus zarándokhelye, mert az örök hűséget és az örök szerelmet szimbolizálja. Azt mondják, aki a kriptában fogja meg kedvese kezét, az sohasem engedi el, ezért nagyon sokan keresik fel a kripta-villát annak a reményében, hogy a hely energiája, kisugárzása örök pecsétet tesz kapcsolatukra.

Bár Ödön és Magdolna nem mondhatták ki egymásnak a holtodiglan, holtomiglan szavakat, mégis a sírig tartó szerelem példaképeivé váltak. Egykoron majdnem boldogok lettek egymással, de a Sors közbeszólt. Nézzétek meg a beteljesületlen, kőbe vésett álmaikat!

videó: https://www.youtube.com/watch?v=OERDkPFfrUs

A márványból kifaragtatott nászágyon Ödön és Magdus kőmása fekszik. A lány csukott szemmel, a férfi nyitott szemmel álmodik arról a közös jövőről, arról a boldogságról, ami nem adatott meg nekik.

kép: http://muzeum.fonyod.hu/kripta3.JPG
kép: http://hevizre.hu/wp-content/gallery/fonyod/kripta_villa_in.jpg

A márványkövek Fonyódon, szerelmük története viszont mindenhol, ahol csak olvasható bizonyítja, hogy némelyik szerelem időt állóbb, mint a márvány.

---------------
forrás: világháló

Címkék:

HozzászólásokEgykor és most

Fotók bizonyítják, hogy az örök szerelem létezik.
http://xsense.net/wp-content/uploads/2016/07/orok_szerelem8.jpg

Fotókra "vésett" igaz szerelmek:
http://xsense.net/letezik-az-orok-szerelem-parok-akik-ujrafotoztak-gyere...

A link alatti fotósorozatot nézegetve, hm, eléggé savanykás lett a hangulatom, hiszen az irigység pillanatok alatt célba veszi az agy érzelmi központját, aztán mozgósítja a negatív gondolathullámokat.

A negatív rezgésekre reagálva pedig azonnal felraktam ezt a régi nótát a "lemezjátszómra".
Budapest Bár: Az egyiknek sikerül, a másiknak nem...
https://www.youtube.com/watch?v=s5yi_0iQpbY

**
Akárhogy is van, aludni mindenkinek muszáj, ezért elbúcsúzom mára.
Szép álmokat kívánok mindenkinek!

 

Kőbe vésett álmok

Úgy sejtem, hogy ez a történet illeszkedik a témához, de lefordítanom nem sikerült:
https://www.thestar.com/life/travel/2008/02/14/starcrossed_lovers.html

Lehet, hogy tévedtem... így jár az, aki csak magyarul tud!http://www.torontolawfirms.ne

http://www.torontolawfirms.net So you're an aspiring law student, hoping to get into the best law school. But you wonder: which undergraduate courses should you take to get into law school? Read on and we'll fill you in!
http://www.bruckerlaw.net The 11 Forgotten Laws by Bob Proctor and Mary Morrissey is a very popular digital product today. In this 11 Forgotten Laws review we will take a look at this product and see what are the pros and cons of it. Before the review itself we will also understand what are The 11 Laws.
http://www.libertyhomesolutions.net Getting excited about the home buying process and wanting to jump in immediately is a common reaction to most people. Having the realtor chauffeur you around to look at beautiful homes and neighborhoods, holding the door for you, etc. I mean, it feels like you're a celebrity for a day!
http://www.homeinspection4u.net Remodeling your home can be an overwhelming prospect - So where do you start? If you're a little hesitant to take the plunge into a full scale remodeling project, there are still many ways you can make a huge impact on the comfort, look, and feel of your home without breaking the bank. Start small, and work your way up to those larger projects down the road!
http://www.schomeshopper.net Purchasing a home is a fantastic experience as it usually marks the beginning of a new chapter in your life full of opportunity and the chance to redesign your daily living environment. Learn why you should and how to buy a family friendly home.
http://www.allourhomes.net Buying a home can be one of the most exhilarating experiences. After all, for most of us, a home is much more than just a shelter - it is where dreams and memories are made. At the same time, purchasing a property involves substantial investment and there are several potentially costly mistakes, which homebuyers should avoid.
http://www.ballethome.net DIY Home Security is now more popular than ever. Learn how to design your own security system and install it yourself. You will have all of the features of a professionally installed system at a fraction of the cost.
http://www.mrcalgaryrealestate.net As you know, "The Donald" invests heavily in real estate. One of the biggest deductions for real estate investors is depreciation. The way they maximize the deduction for depreciation is to:
http://www.vivianrisirealestateuniversity.net If you've been stung by unprofessional or untrustworthy estate agents in the past, you'll never tend to deal with them again. In many cases, dealing with an estate agent is the most stressful part of the selling process for a homeowner.
http://www.texashillcountrytravel.net West of Austin and north/northwest of San Antonio lies the Texas Hill Country, true to its namesake with rolling hills and deep valleys.  Settled in the 1800s, the Hill Country offers a diverse yet rural population who enjoy living the way things used to be.Az örök szerelem emlékműve: a Bory-vár

A csodaszép képek, illetve a történet a linkek alatt!
http://zacc.nlcafe.hu/2014/08/26/az-orok-szerelem-emlekmuve-a-bory-var-f...
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-hitvesi-szerelem-csodas-emlekmuve/

Érdemes megnézni, elolvasni mindkettőt!Eleonóra - keresztek

A keresztek így néznek ki: https://www.youtube.com/watch?v=AySpl3nOOYM
I. Edward király és felesége, Kasztíliai Eleonóra sírig tartó szerelmének bizonyítékai.

"A hatalmas, gótikus kereszteket a gyászoló I. Edward király állíttatta 1291 és 1294 között szeretett felesége emlékére, aki boldog házassággal és 16 gyermekkel ajándékozta meg. A 12, eredetileg fából készült emlékmű azon út mentén kapott helyet, ahol a 12 napig tartó gyászmenet végigvonult a királyné holttestével végső nyughelyéig, a Westminster-apátságig, ahol finom aprólékossággal kidolgozott aranyozott-vörösréz síremlékalakja ma is megtalálható.

A királyi szerelemnek emléket állító keresztek elkészítésén számos művész dolgozott több éven át, azonban nagy részüknek ma már csak maradványai láthatók. A legtöbb kereszt helyén ma gazdagon díszített, kőből készült emlékművek állnak, azonban eredeti, de nem teljes állapotában három is fennmaradt. Ezek közül a legismertebb Londonban, a Charing Cross állomásnál található." (http://www.femina.hu)

 

A szerelem és hűség mauzóleuma

Rövid videó: http://hu.euronews.com/2015/07/20/postcards-kazahsztanbol-a-szerelem-es-...

A legenda szerint egy ősi uralkodó építtette a helyet egy fiatal lánynak, akibe szerelmes lett. A lányt kígyómarás ölte meg, amikor szülei akarata ellenére a férfival szeretett volna menni...Szív alakú sírkő

Balatonba fulladt a lány, szív alakú sírkövet faragott neki a szerelme.

A legenda szerint a fiú kőfaragó volt. Amikor a szerelme, a fiatal lány a Balatonba fulladt, szív alakú sírkövet faragott neki - valamikor az 1800-as évek elején. Ettől kezdve 50 évig mindenki így temette el a családtagját, szív alakú sírkövet kapott mindenki. A gyerekek kicsit, a felnőttek nagyot. Hogy melyik sírkő volt az első, azt nem tudják, de állítólag az utolsó maga a mester sírköve, amelyet saját maga faragott.

Videó is van a cikk alján:
http://faktor.hu/faktor-balatonba-fulladt-a-lany-sziv-alaku-sirkovet-far...Síron is túl tartó szerelem - szoborAz örök szerelem szobra

A márványszobrot- amelyet Sidló Ferenc 1832-ben készített - idősebb Konkoly Thege Gyula rendelte fia, ifjabb Konkoly Thege Gyula és felesége sírjára. (Mindketten 1930-ban szerelemféltésből öngyilkosok lettek.)

A szobor címe: Örök szerelem
A talapzat felirata:
„Rám ezer virággal szórtad a tavaszt…” (Csokonai Vitéz Mihály: A reményhez).

http://www.budapest-foto.hu/Budapest%20kepek/Konkoly%20Thege%20Gyula%20s...

Forrás: http://www.budapest-foto.hu/Konkoly%20Thege%20Gyula%20sirja_2.htm

Róluk még nem hallottam!Végzetes szerelmi háromszög, avagy szobrok fájdalmas párbeszéde

Camille Claudel francia nőszobrász (1864-1943) Az érett kor című, bronzból készült szoborcsoportja szerelmi háromszög drámai végkifejletét sugallja. Központi alakja egy térdelő, a férfi előtt megalázkodó és felemelt karjaival kétségbeesett könyörgést kifejező nő.

Szobor: http://piktor.cafeblog.hu/files/2014/09/Az-%C3%A9rett-kor-No.2.-1889.jpg

A sztori részletei itt olvashatók: http://piktor.cafeblog.hu/2014/09/24/vegzetes-szerelmi-haromszog-avagy-s...70 éve hirdeti az örök szerelmet

Zarándokhellyé vált a rejtélyes fehér ruhás nő szobra a kaposvári temetőben. Az életnagyságú síremlékhez lányok és szerelmesek is kijárnak, hogy megérintsék a lábát.

Bözsi baba, így nevezik a szobrot - a helybéli Lovász Lajos leánya – egy magas rangú katonatiszt menyasszonya volt.
A legenda szerint 1942-ben az esküvőjére készült, és elment a fodrászhoz. Utána indult a vasútállomásra, ott várta a vőlegényét. Nagy hajkoronája azonban nem száradt meg rendesen. A hideg, téli időben Bözsike csúnyán megfázott, és agyhártyagyulladást kapott. Az esküvőre a lány halála miatt soha nem került sor, de főhadnagy vőlegénye állítólag soha nem felejtette el, és többé nem nősült meg.

Megható képek: http://m.borsonline.hu/20150512_70_eve_hirdeti_az_orok_szerelmet_bozsi_baba7 év

Megható történet.

„Nagyapám is 7 év olasz fogság után tért haza úgy, hogy előzőleg hivatalosan értesítették nagymamát a halálhíréről.
Olaszországból üzenni nem tudott, de nagymamám várt rá. végig érezte... tudta, hogy él.
7 éven át, minden étkezésnél nagyapának is megterített.” Köszönöm, hogy elmesélted, kedves Leire!

Az enyém sajnos soha nem tért haza, mert meghalt…Egy tragikus szerelem története

Kedves Leire, egy olyan érdekességre bukkantam, amit neked mutatok meg először!

A grúziai Batumiban, a tengerparton áll egy szobor. A két emberalak egy muszlim fiú, Ali és egy keresztény hercegnő. A szobor minden nap pontban 19 órakor megmozdul és eljátssza egy tragikus szerelem történetét.
videó: https://www.youtube.com/watch?v=3ds9fE0tnzE

Képek és további részletek:
http://player.hu/eletmod/szobor-jatssza-el-egy-tragikus-szerelem-tortene...

A szobor az elválás ellenére is örökké tartó szerelemnek és a nemzetek közötti megértésnek állít emléket. A két alak tíz perc alatt közelíti meg egymást, egybeolvadnak, majd elválnak, ahogy a szerelmes Alit és Ninot is elszakította egymástól a szovjet megszállás.Hűség.. :)

Igen, ez nálunk is és még elég sok családban megtörtént az I. világháborút követően.
Aki akkoriban eltűnt a háborúban, vagy nem tért haza bizonyos időn belül, könnyen halottnak nyilvánították.
A Vöröskereszt sem nagyon állt a helyzet magaslatán az eltűntek keresésével kapcsolatosan.
Nagyapám is 7 év olasz fogság után tért haza úgy, hogy előzőleg hivatalosan értesítették nagymamát a halálhíréről.
Olaszországból üzenni nem tudott, de nagymamám várt rá. végig érezte... tudta, hogy él.
7 éven át, minden étkezésnél nagyapának is megterített.
Viszont elég sok tragédia is történt hasonló esetekben. Volt. hogy hosszú évek múltán a halottnak hitt férj amikor hazatért, azzal kellett szembesülnie, hogy az "özvegye" új családot alapított... új férjjel és akár új gyermekekkel is.Igaz történet a hűségről, a szeretetről

Tudtad, hogy Budapesten – a Thököly úton áll egy ház, melynek ajtó nélküli erkélyén egy női szobor áll?
A legenda szerint, az első világháború idején a lakásban egy fiatal házaspár élt. A férfi a háború alatt a fronton harcolt. Ifjú felesége hűségesen várta, míg egy nap a férfi halálhírét hozták, amit a nő nem hitt el. Úgy érezte, hogy férje él, és egy napon hazatér hozzá. Attól kezdve minden napját az erkélyen állva töltötte, és várta, hogy a szeretett férfi hazatérjen. A spanyolnátha-járvány idején a fiatalasszony is megbetegedett. Utolsó leheletéig várta haza szerelmét, végül az erkélykorlátra dőlve, az utcát szemlélve érte a halál. A reménye viszont beigazolódott: halála után egy nappal férje hazatért a frontról.

A megözvegyült tiszt vigasztalhatatlan volt. Mély fájdalmában szobrot állíttatott hűséges kedvesének, az erkély ajtaját pedig befalaztatta, hogy többé senki ne léphessen ki rajta.

(http://szellemszive.hu)Ez a képsorGellért Oszkár: Halott szerelmek kincsei

Asszony-kíváncsiság: mért járod örömmel
A férfi-szív temetőjét?
Mért állsz meg kutatón
Elporladt elődök hantjainál?
Tolvajlámpással mért betűzöd
Szerelem-fejfák lekopott felirásait?

Asszony-kíváncsiság: mért feszited föl
A koporsók födelét?
És mért akarod, hogy a hamvak fölött
A messze szállt lélek újra ott lebegjen?

Halottfosztogató!

Míg egyik kezed a koporsóba nyúl,
Másikkal már a bölcsőt ringatod,
S a bölcsőben: szerelmed.
A te újjászült szerelmed.
Kisdeded.
Aki halott szerelmek kéjében fogant.
Akit halott szerelmek anyatejével itatsz.
Vérében fürdetsz.
Könnyével keresztelsz.

S rablott kincseivel cicomázol.Örök szerelem márpedig létezik

"Örök szerelem márpedig létezik: ez pedig az örökké visszatérő szerelem, amihez valójában mi térhetünk vissza, újra és újra."

Nem értettem a fenti idézetet, ezért itt olvasgattam: http://www.megertestablazata.hu/szer-szerelem-szeretetMindig szeretni foglak

"Mindig szeretni foglak. Amikor ez a vörös haj fehér lesz, még mindig szeretni foglak. Amikor a fiatalság sima puhaságát felváltja az idő törékeny puhasága, bőrödet még mindig meg akarom majd érinteni. Ha arcodat elborítják a ráncok a mosolyaid, a szemeden átsuhanó meglepetések miatt, amikor minden elsírt könnyed nyomokat hagy arcodon, még inkább kincsként foglak őrizni, ... (...) ... és szeretni foglak, amíg az utolsó lélegzet el nem hagyja tested vagy testemet."

(Laurell Kaye Hamilton)A szerelem olyan kényes virág, hogy...

"A szerelem olyan kényes virág, hogy nem kényszerítheted örök virulásra". Ez Osho véleménye.Mit jelent az örökké?

Sokan az Aranylakodalmakat is az örök, igaz szerelmekkel azonosítják, pedig a kettőnek csak ritkán van köze egymáshoz.
Attól, hogy két ember leél egymással 50- 60 évet, még egyáltalán nem bizonyíték semmire.

Erről szól ez a vicc is:

Az aranylakodalmon az idős férj a múltról mesél a vejeinek:
- Most már megöregedtem, bevallhatom, hogy fiatal koromban nagyon sok férj fejére feltettem a szarvat.
A felesége megszólal mosolyogva:
- Én csak egyére.Megcsókolnám az árnyékodat...

Mécses szeretnék lenni a szobádban,
Így lehetnél csak este enyém.
Arannyal zengő lángom beragyogna,
S árnyadat a falra festeném.

Kihallgatnám a némaság beszédét,
Mit szíved az éjnek tartogat
És az utolsó sápadt lobbanással
Megcsókolnám az árnyékodat.

(Falu Tamás)

Mások secretes lapjait nem akartam összefirkálni, ezért idehoztam a fenti 8 sort!Örökké!

„Örökké! - mondta a kislány, azután csak nézték egymást, és nem gondoltak arra, (...) hogy ezt a szót milliárd ember mondta ki előttük hittel és hazudva, imádva és bemocskolva, és ennek a szónak nem ártott semmi, mert mindig újraszületik…” -- Fekete István

Igen, újraszületik, mert mindenki azt hiszi, amikor kimondja, hogy az Ő ajkairól őszintén cseng, hiszen az érzelmein az idő nem foghat.

Istennek ezt a szót talán nem kellett volna az embernek adnia, mert oly kevesen vannak azok, akik megtartják!Inkább százszor meghalnék, semhogy egyszer túléljelek

Ezt Vavyan Fable írta, de tudom, hogy valamennyi szerelmes így gondolja!

No, az idézetekből mára elég, :) megyek dolgozni!Egy papír zsebkendős idézet

mert ahogy olvassa az ember, könnycseppek remegnek a szeme sarkában.

Ha meggyűlölne téged az egész világ, akkor is szeretnélek, és szeretni foglak még akkor is, amikor egyszer két nap fog sütni az égen. Bújj a föld alá, rohanj keresztül égő tűzön, én mindig követni foglak. Kölcsönös a mi szerelmünk, és nem választhat el minket senki sem. És kedvesebbek nekem a veled töltött órák, mint a túlvilág illatos mezői. Ha meggyűlölnél engem és elűznél magadtól, én akkor is tovább szeretnélek. A te képed tükröződik szemében az én gondolataimnak. És téged látlak én ébren vagy alva, mindig csak veled beszélek én. Ha egyszer meghalok, akkor ne mondd, hogy elérkezett az utolsó órám, hanem sírba tett engem hozzád való szerelmem. És legyek bármily távol tőled, mindig melletted vagyok, és szemeim csak téged látnak. --- Alexandre DumasHiába halsz meg, hiába halok meg...

Figyelemreméltó idézet:

Hiába halsz meg, hiába halok meg - évmilliárdok, csillagtrilliók végtelenjében és távolában lesz még a mi kettőnk számára egyetlen pillanat, mint mikor két vonat elrobog egymással szemben, s két elsuhanó kéz int, két ablakból egymásnak: megismertelek, te vagy az, ugye, szerelmem - szeretsz-e még? mert én még mindig szeretlek!--- Karinthy FrigyesMinden halálos szerelem halálos unalom lesz, ha sokáig tart

Ó, ezt tényleg Juhász Gyula írta!? :) A források szerint: igen, mégis meglepő!Imi, jó éjt! Köszönök mindent! A szívecskét a Secretnek tettem ki, mert különben bolondnak néznek!