Paradicsom - egy gyümölcs zöldségkarrierje

Segíteni csakis annak lehet, aki hagyja és partnerként viselkedik.

A bejegyzésem szövegtörzsét töröltem, de haladéktalanul visszaállítom az eredeti szövegtartalmat és szövegképet, amennyiben a portál tulajdonosa hajlandó lesz rendbe rakni, vagy rendbe rakatni a thesecret.hu portált!

Időközben eléggé sok háttér- információ a tudomásomra jutott, ezért a jelenlegi sakk-matt helyzetben: egyszerűen NINCS MÁS VÁLASZTÁSOM!

Secret, én még nem mondtam le arról, hogy "apád" végre észhez tér!
Csakis érted teszem, mert már nincs más eszköz a kezemben!

Hozzászólások



Merész, de nagyon mutatós



Paradicsomból rózsa

 

Paradicsomos süti

kép: http://www.videkize.hu/files/public/temp/3765_1_490x325.png

Tészta
Jól kikavarjuk a paradicsomlevet a vajjal, a porcukorral, a tojással, a vaníliás cukorral. Elkeverjük a lisztet a szalagáréval, összegyúrjuk. Négy részre osztjuk, kinyújtjuk, közepes méretű tepsiben, 180 fokos sütőben egyesével megsütjük.

Krém
Tejbegrízt főzünk a tejből és a grízből, kihűtjük. Összekeverjük a vajat a porcukorral, majd mindezt elvegyítjük a kihűlt grízzel. Az alsó lapot megkenjük tejbegrízzel, arra rásimítunk egy réteg lekvárt, s ezt még kétszer megismételjük. A tetejére tészta kerül. Hagyjuk legalább fél napig összeérni. Utána a porcukorral megszórjuk, és vékony szeletekre vágjuk.

Finomnak tűnik!



Egy Secretes összejövetel

... örömére ilyen szendvicseket készítenék:
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/394575_3579193742...

S mindenkinek lenne egy-két "katicabogara"!



Pöttyös gombák - paradicsomból

Egy recept, amit magam is többször kipróbáltam. Nagyon dekoratív és finom!

A "gombákhoz" a keményre főzött tojások végeit levágtam, hogy biztosabban álljanak a talpukon. A tojássárgáját kikapartam, összetörtem villával, majd fűszerezés után visszatöltöttem.
A tojások tetejére biggyesztettem egy-egy fél paradicsomot, és majonézzel pöttyöztem.

Íme, a pöttyös "galócák” zöldsalátával: http://www.erdko.ro/files/pottyos%20galoca%20r.pdf



Paradicsom-tulipánok

Tálalás mesterfokon! Ilyet szépet régen láttam asztalon!

"Egy kis kreativitás, kézügyesség, néhány darab paradicsom, uborka, zöldhagyma, körözött
(vagy valamilyen sajtkrém, túrókrém; csak a fantázia szab határt, hogy mi legyen a töltelék)
és már el is kápráztathatjuk családunkat, vendégeinket ezzel a tálalással! :)

http://www.oszthatod.eu/paradicsom-tulipanok/



Fetás paradicsomtorta

Ez a sós pite-torta sörözős-borozgatós összejövetelek sztárja lehet: hamisítatlan mediterrán jellegét a zamatos, napérlelte paradicsom, a karakteres feta sajt és fokhagyma, valamint az illatos oregano adja meg.

http://www.lajosmari.hu/recept/188/fetas-paradicsomtorta

Nagyon finomnak néz ki!



Bloody Mary

Kedves secret people, imádod a paradicsomot? Engedd meg, hogy meghívjalak, megkínáljalak egy jéghideg Bloody Mary-vel!

Ebből készítettem: 4 cl vodka, 12 cl paradicsomlé. 1 cl citromlé, 2-3 csepp Tabasco szósz, sipetnyi só, Worcestershire szósz, hajszálnyi :) bors.

http://www.otletkonyha.hu/receptek/innivalok/alkoholos-italok/bloody-mar...

De ha nem akarsz alkoholt fogyasztani, akkor van alkoholmentes, finom paradicsomitalom is! :)



Kedves Pipacs!

Imádom a paradicsomot, a paradicsom italt is....
Köszönöm a bejegyzésed:)



Jojóbiztos paradicsomdiéta - 3 hetes

Miért fogyaszt a paradicsom?

A paradicsom súlycsökkentő tulajdonságát elsősorban nagyon erős salaktalanító, vízhajtó hatásának köszönheti. Magas víztartalma miatt nemcsak a szomjúságot oltja, de segíti a vér megtisztulását, a méregtelenítést és az anyagcserét is.

A mintaétrend egész jónak tűnik: http://www.femina.hu/fogyokura/tartos_fogyas_3_het_alatt_koplalas_nelkul

Legkönnyebb megvalósítaniuk azoknak, akik egyedül élnek!
Egy családanyának, - aki kénytelen mást is főzni, - már nehezebb, de nem lehetetlen!



A paradicsomdiéta

Hogyan lehet megszabadulni 1 kg-tól 3 nap alatt?

A paradicsomdiéta alapjai:

- Naponta legalább fél liter cukormentes, 100%-os paradicsomlevet igyál meg.
-Víz helyett inkább a zöld teát válaszd.
- Csak csirkét és pulykát egyél, lehetőleg grillezve.
- Naponta ötször egyél, paradicsom alapú ételeket.

Receptek: Bazsalikomos paradicsomkrém leves, Töltött sült paradicsom, Böjti paradicsomleves
http://www.femina.hu/kalkulatorok/dietak/paradicsom



A ketchup sem mai gyerek!

"Az első angol ketchup recept - egy szardellás, fehérboros, édes fűszerekben gazdag mártás - 1727-ben jelent meg Eliza Smith szakácskönyvében.
Az első amerikai receptet 1812-ben James Mease jelentette meg. Az ő ketchupjának összetevői között már helyt kapott a paradicsom.

A paradicsomos mártás megjelenésével szinte egy időben kezdték el a mártás cukorral való édesítését is. A hamar népszerűvé vált szószt
1837-ben Nagy-Britanniában is forgalomba hozták, igaz, paradicsom chutney elnevezéssel, hogy a már megszokott és kedvelt gomba ketchuppal ne lehessen összekeverni az újvilági ketchupot.

Ugyanebben az évben kezdődött meg Amerika totális bevétele. A kechupot immár országszerte árulták, Jonas Yerkes jóvoltából. Az ő sikerén felbuzdulva nemsokára megjelent a piacon a mai napig igen népszerű és világszerte ismert Heinz ketchup."



Görög saláta - Χωριάτικη σαλάτα

Az egyik barátnőmnél ettem először, és azóta kedvencem! A görög saláta készítéséhez paradicsom, uborka, vöröshagyma, feta sajt, olívabogyó, és olívaolaj szükséges.

http://www.youtube.com/watch?v=sYzp0YgX834



Paradicsomsaláták

Ha valaki ránéz ezekre a képekre, összefut a nyál a szájában! A mai ebédhez magam is paradicsomsalátát készítek!

http://gasztropajtiaparadicsomban.blogspot.hu/



Zöld paradicsom

Zöld paradicsom, liliom: http://www.youtube.com/watch?v=Bxmz0LYfmKA

"Zöld paradicsom, liliom,
Megcsalt a szívem, jól tudom,
Egy életem, egy halálom,
Vagy tetőled el kell válnom,
Édes galambom."

Ahogy elnéztem a leányzót a videóban, elég féltékenynek tűnt, úgy járkált a karós paradicsombokrok között, mint egy mérgezett egér. :)

Ez a gyermekdal azt bizonyítja, hogy a paradicsom tényleg a szerelem almája. :)



Az ember eszét megcsonkítják :)

Lippai János: Posoni Kert című könyvében (1664) is Poma amorisként szerepelteti, de a szerző még nem sokat tudhatott felőle, mert leírást se ad a paradicsomról.

Annál inkább Csapó József az Uj Füves és Virágos Magyar Kertben (1775), bár ő még lebecsülően vélekedik a paradicsomról: "Kertekben termesztik az eb-szőlő Nemét; A gyümöltsei akkorák mint egy baratzk, de szegeletessek és szép piros karmasin szinűek. Nem tanátsos az gyümöltsüket enni, mert az ember eszét meg-tsonkítják."



Lecsó, lecsókoljuk ... :)



Piros volt a paradicsom :)

Ezt az egyik barátnőmnek küldöm, akinek ma igen jókedve van!

http://www.youtube.com/watch?v=IwG3p7Oo5GU

A nóta mély mondanivalója: Valaki bánatos, mert elhagyta a felesége! :)



A lecsó története

„Az évszázadok folyamán Európa több pontján is kialakultak a lecsóhoz hasonló ételek. A magyar konyhára minden bizonnyal a Szerbiában igen népszerű gyuvecs volt igen nagy befolyással.
A magyar lecsó nagyon hamar különvált a rác gyuvecstől. A szerbekkel ellentétben a magyar lecsóba nem hús, hanem feldolgozott termékek kerültek: szárazkolbász, lecsókolbász, virsli, krinolin, szalonna vagy a megmaradt pörkölt, szafttal együtt. Ezen kívül a rizst feledve más sűrítésre, léfelszívásra alkalmas elemekkel is gazdagították. A rizs mellett megjelent a tészta, a tarhonya, a nokedli és a tojás, bár a lecsó mellé a legjobb a vastagra szelt, ropogós héjú fehér kenyér.”

http://www.mindmegette.hu/lecso-lecso-48017

Lecsót mindenki tud sütni. Még a kezdő háziasszonyok sem tudják elrontani, ... sőt, a férfiak sem! :)