Sütőtök

A sütőtök kedvező élettani hatásait már az indiánok is ismerték, kígyómarást kúráltak a segítségével és szeplő eltüntetésére is használták.

Napjainkban tudományos kutatások támasztják alá, hogy a sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír.

A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében, de alkalmazható tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások kezelésére is. A sütőtök enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti az asztma rohamokat.

Fogyasztása szebbé teszi bőrünket, különösen a pattanások kezelésében jelenthet nagy segítséget. A népi gyógyászatban hashajtóként és béltisztítóként használták. Fogyasztása jótékony hatást eredményez az emésztési gondokkal küszködőknek. A sütőtök serkenti a máj működését, segít a szív és koszorúér problémák megelőzésében, fogyasztásával csökkenthető a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata.

A sütőtök alacsony kalóriatartalma révén fogyókúrázóknak is ideális! A piacon az előre felvágott termésekből kisebb darabot is választhatunk, nem kell egy egészet megvenni. Minél sárgább a húsa, annál érettebb, édesebb, ízesebb.
A sütőtök az ősz és tél nagy slágere. Nem véletlenül, hisz kedvező árfekvésű, magas tápértékű zöldség, amely nemhiába a kicsik és nagyok kedvence.
Téli időszakban nemcsak igazi finomság, hanem a megfázásos betegségek hatékony ellenszere. Csökkenti az érelmeszesedés és a prosztatabetegségeinek kialakulását.
Nemcsak a sütőtöknek, hanem a tökmagnak is rengeteg jótékony hatása van. Magas zsír- és élelmiszerrost, E vitamin tartalmának köszönhetően, hashajtóként és béltisztítóként is használják.
Vértisztító hatással rendelkezik, ezért hasznos a köszvény ellen, és fokozza az A vitamin felszívódását is. A férfiak nagy örömére a tökmag kifejezett hasznos a prosztata bántalmak ellen.

Fogyasszátok bátran,nagyon finom:)~Én imádom:)

Címkék:

HozzászólásokSparhelt :)

Kila, nagymamám a fűtőjének a sütőjében sütötte a tököt.

Nagyon elbizonytalanodtam most a szavak miatt. Vajon érthető, amit leírtam?
Lehet, hogy a fűtőnek, amiben mindennap tüzet kellett rakni, valamilyen másik neve is van? Gyanúsan hallgat róla a net.

Ahogy ezt leírtam, beugrott egy szó: sparhet. :) Amit a fórum helyesírási szakértője így ismer: sparhelt. :)

Nálunk csak fűtő volt!Napfürdő előtt érdemes a

Napfürdő előtt érdemes a szervezetet belülről is felkészíteni a sugárzásra. Répa, paradicsom, sárgabarack a sütőtök mellett szintén jó szolgálatot tesz.

Pipacska, nagyon jó ez a szövegrész! Tetszik a történet. Köszönöm, hogy megosztottad. :) Az élet szépségei piciny részletekben rejlenek. :)Bálint gazda sütőtökös története

"A háziasszonyok régebben kenyérsütő kemencében vagy búbosban, készítették ezt a fölséges, ámde nyersanyagában valójában olcsó ételt, ami valamikor - a második világháborút követő szűkös esztendőkben - szinte néptápláléknak számított.

A háborút követő ősszel és télen az élelmiszerrel gyöngén ellátott budapestiek egyik nagyon fontos étele volt az utcai árusoknál kapható, forró és édes sült tök. Aki sokat evett belőle, annak még a szeme fehérje is sárga lett a tökben levő sok karotintól.

Személyes emlékem is fűződik a sült tökhöz, és ez kellemesebb, mint az ostromtól megcsigázott főváros nagymértékű tökfogyasztása! Fiatal gyakornok koromban, Szatmár megyében hajnalban kellett felkelnem, hogy ellenőrizzem az istállókat. Ehhez pedig jó félórát kellett lovagolnom a sáros, deres dűlőutakon. Útközben mindig megálltam egy almatábla szélén, ahol Péter bácsi őrizte a prizmába rakott almát. Már este tüzet rakott egy malomkeréknyi kő fölött, és amikor az izzani kezdett, rátett egy félbevágott, jóféle tököt, ami napkeltére finom porhanyósra, illatosra sült. Még ma is emlékszem annak a sült töknek az ízére és kezet melengető forróságára.":)re

Értem. A sárgadinnyéből én is ettem most nyáron,de csak egy kis falatot,de utána az ize a nyelvemen volt,és majdnem hányingerem volt tőle...................hmm....................nem tudom mért. De furcsa nem? Mert kívánom,de nem bírom..............A vadast imádom:) A sztrapacskát régen utáltam,de most már szeretem...............:)

most, hogy mondod!
A sárgadinnyével úgy vagyok, hogy a szagától is ....blöööö :D viszont minden évben megeszek ennek ellenére belőle egy kis cikket. Ez milyen fura nem? :)
A sütőtök amúgy fog mégegy esélyt kapni nálam is, mert régen a vadast sem szerettem, viszont ma már igen. Na jó, főzni nem főzök, de megeszem örömmel. :):)

A mákot szeretném,de rosszul vagyok tőle,fáj tőle a gyomrom A sóskát utálom Az ananászt is utálom,allergiás vagyok rá,a szagától is hányok A sárgadinnyének is rosszul vagyok még a szagától is Én sem vagyok válogatós,csak van amit szeretek van amit nem........ A sütőtökért se rajongtam,de most meg kóstoltam,és meg vagyok veszve érte.........komolyan.kakukktojás

vagyok.
Nem szereteeeeeeeeeeeeeeeeem! :((((((

Alapjaiban véve nem vagyok válogatós természet.
A mákot nem annyira kedvelem, de megeszem.
A sóskát nem szeretem.
A sütőtöknek azonban még a szagától is rosszul vagyok! :/ brrrrrrrrr............

Ezen túl mindent szeretek. :):)

Jó étvágyat nektek:)