Mit eszünk?

Ne ámítsuk magunkat! Aki reggelire "kakaóitalt" iszik, a laboratórium ízeit nyeli, aki eperjoghurtot kanalaz, fűrészport fal, aki bolti citromlevet tesz a teába, az a penészgomba "váladékát" kapja, bármennyire tiltakozik is. Az édeset idomított baktériumok "köpik ki", a savanyú a mikroorganizmusok "izzadmánya".

Érzékeinket (észrevétlenül) manipulálja egy világhatalommá szerveződött maffia, az ízipar, s laboratóriumokban előállított (titkos) aromákkal, ízfokozókkal megváltoztatja ízlelésünket. Veszélyben az ízlés szabadsága, a kulináris önrendelkezés joga. Nem azt esszük, amit enni vélünk. Mert semmi sem az, aminek látszik.

Az eperaromát egy Holzmindenben székelő német aromagyár állítja elő ausztrál fűrészpor, alkohol, víz és néhány titkos összetevő keverékéből. A Föld teljes epertermése az "eperből" készült fagylaltok, joghurtok, desszertek mennyiségének egy százalékát sem fedezné!

Egy amerikai konszern baktériumból kávétejszínt és krémsajtot varázsol, egy másik vörös áfonyából cseresznyét, ricinusolajból őszibarack-aromát. Az Athlon nevű cég (nem vicc!) madártollból péksüteményt, a General Foods vízből, fehérjéből és gyanús zsiradékból műszalonnát.

A Procter and Gamble nevű amerikai vállalat még a gyapotszálat (pamutot) is fogyaszthatóvá teszi: a növény rostjaiból kenyeret sütnek. Az ízek e szép új világában a menthenthiol nevű vegyület a grépfrút, az acetyl-pyrolin egyik változata a ropogós kenyérhéj, a filberton a mogyoróíz illúziójáért felel.

Mint a Mátrix című filmben. Nem eperjoghurtot eszünk, hanem vizet mesterséges illúziókkal. A szagok és ízek e virtuális valóságában már a füstölt sonka és lazac sem eredeti: napjainkban a húsgyárak “folyékony füstöt”, azaz műfüstöt használnak, amiben 30-90 másodperc alatt meg lehet “füstölni” a terméket. Ráadásul a vásárlókat mézédes hazugságokkal etetik.

A csalafinta íztrükkök aztán megteszik a magukét, aki gyerekkorától hozzászokott a víz-, szén-dioxid-, karamell-, foszforsav, citromsav-, nátriumbenzoát-, koffeintartalmú italhoz (ez a kólák összetétele), annak az igazi bodzaszörp ízetlen. Az élelmiszeripar tehát “maszkírozza” az ízeket, ha kell, korrigálja és retusálja őket, hozzászoktat bennünket a kémiai édesítőszerek, ízfokozók, sűrítőanyagok ízéhez, reklámokkal és aromákkal etet, ízfüggővé tesz.

Mit és hogyan eszünk?
Napjaink fontos része a táplálkozás. Ha összeadjuk az étkezésre fordított időt, kiderül, életünk során majdnem három és fél évig eszünk.

Az evés az ősidőkben az éhség csillapítására szolgált. Eredetileg az emberi szervezet képes volt arra, hogy táplálkozását a végzett munkához, a táplálék energiatartalmához igazítsa. Ez a képesség manapság elveszni látszik, az étel egyre inkább élvezeti értékkel bír. Az igazság pedig a kettő között lehet: az étkezés biológiai szükséglet, de örömforrás is. Az éhségérzetet, az étvágyat sokan a gyomorhoz kötik, pedig az irányítás a központi idegrendszeré, a hipotalamuszban középen helyezkedik el a jóllakottság központja, kétoldalt pedig az éhségcentrumok. Ezenkívül számtalan érzékszervünk segíti ezeket a folyamatokat.

Egy feldíszített, megfelelő színharmóniájú étel ösztönösen megindíthatja a nyálelválasztásunkat. Ha elmegyünk egy kenyérbolt mellett, és megérezzük a friss kenyér illatát, elindul az emésztőnedv- termelésünk. A szépen terített asztal, a kellemes társaság is befolyásolja az étvágyat

Az életműködés fenntartásához energiára, tápanyagokra: fehérjékre, zsírokra, szénhidrátokra, vitaminokra, ásványi anyagokra és vízre van szüksége a szervezetünknek.

Legjobban 10-20 Celsius-fok között érezzük az anyagok ízét. Gondoljunk a melegen megcukrozott feketekávéra! Ugyanaz a kávé hidegen sokkal keserűbbnek tűnik.

A fogak feladata a táplálék rágása, aprítása. Minél jobban megrágjuk a falatot, annál inkább megkönnyítjük az emésztőrendszer munkáját, megfelelő időt biztosítunk az emésztő nedvtermeléshez, illetve a falat felületének növelésével, azaz a rágással az emésztőenzimek könnyebben hozzáférnek a táplálékhoz. Egyebek között ezért is fontos, hogy ne habzsoljuk az ételt

Jelez az idegrendszer
A fentiekből kiderül, minden ajánlásnak megvan a miértje. A szépen terített asztal és az étel látványa, a finom illatok már az evés előtt megindítják a nyálelválasztást, bizonyos enzimek termelődését. Így amikor az első falatot a szánkba vesszük, az emésztőrendszerünk már felkészült.
Ha jól megrágjuk az ételt, lassan eszünk, van idő a teltségérzet kialakulására, vagyis az idegrendszer időben tud jelezni a szervezetnek, ha már elég.

Szeretlek – etetlek

Miért az etetés a szeretet legkézenfekvőbb megnyilvánulása? Miért nem jött divatba, hogy a családi-baráti összejövetelekkor mondjuk, táncolunk vagy társasjátékozunk? Dr. Valló Ágnes belgyógyász-mentálhigiénikus szerint – aki számtalan kövér honfitársunknak segített már a normális testsúly visszanyerésében
– a jelenség legfőbb oka a gyerekkori emlékekben keresendő. Hiszen ha egy kisbaba sír, az édesanyja általában mellre teszi, vagy ha nem szoptat, akkor legalább megteáztatja. Pedig lehet, hogy a kicsinek csak arra van szüksége, hogy kézbe vegye, mert érintésre, ölelésre, az anya hangjára vágyik.

De a kisbaba vigaszul mindig enni kap! Érthető tehát, hogy már csecsemőkorban kialakul az érzés: akkor „vagyok szeretve”, akkor jó nekem, akkor támad kedvem sírás helyett mosolyogni, ha tele a hasam. Arról már ne is beszéljünk, hogy később is az etetés a dicséret- jutalmazás-szeretet legfőbb eszköze!

http://www.nlcafe.hu/noklapja/20130809/miert-eszunk-folyton/

A túlságosan gyors evés és általában a mindennapi teendők gyorsasága hatással van egészségünkre. A Journal of the American Dietetic Association lapban közzétett tanulmány szerint a 40-50 éves nők esznek a leggyorsabban, és sokkal előbb kövérek lesznek, mint a lassú evők.

A ghrelin nevű hormon mennyisége pedig, mely akkor termelődik, ha a gyomor üres és leadja az éhség jelzést, csökkenni kezd. Nagyjából 20 percig tart az evés elkezdésétől, amíg az étkezés abbahagyására intő üzenet megérkezik.

Ez a gyors evési szokás sokaknál még gyermekkorban alakul ki - azért, mert a csemete minél előbb el akar tűnni az asztaltól, mondjuk azért, hogy megint játszhasson. Hihetetlen azonban, hogy ezt a szokást mennyien továbbviszik felnőttkorukban is.

http://eletmod.hu/tart/cikk/j/0/114690/1/eletmod/Vigyazz_A_gyors_eves_gy...

Az étrendi piramis alapját a rostokban gazdag gabonafélék alkotják. Ilyenek a teljes őrlésű kenyerek, a rizs, a müzli, a napi kalóriabevitel legnagyobb részét ezekből kell fedeznünk.

Erre épülnek a zöldség- és gyümölcsfélék, feljebb haladva a tej és tejtermékek, valamint a húsok és húskészítmények következnek.

A piramis csúcsát az édességek és a zsiradékok foglalják el, tehát ez azt jelenti, hogy fogyasztásukat a többi táplálékhoz képest a minimálisra kell szorítani.

Az egészséges táplálkozás alapja a gabonafélék napi többszöri fogyasztása.

A zöldség- és főzelékfélék számos vitamint, valamint karotinoidokat, a diófélék pedig igen jelentős mennyiségű E-vitamint tartalmaznak.

A tej és tejtermékek a leggazdagabb kalciumforrások. Fél liter tej fedezi napi kalciumszükségletünk 60-70 százalékát.

Húsok
A húsok és húskészítmények teljes értékű fehérjetartalma jelentős. Zsírtartalmukban nagy az eltérés, nemcsak a különféle állatok, hanem ugyanazon állat különböző részeiből származó húsok között is.

Tojás
A tojás kitűnő vitaminforrás.

Üres kalóriák
A zsírok, a cukor, a só, az alkoholtartalmú italok és édességek a piramis csúcsán helyezkednek el. Magas a kalóriaértékük és vitaminokat sem tartalmaznak. Ezért ajánlatos őket havonta csak néhány alkalommal fogyasztani.

http://www.gondtalanfogamzasgatlas.hu/egeszseg/1/Mibol_mennyit_egyunk__a...

Egy új kutatás szerint nem elég "csak" arra figyelni, hogy mit és mennyit eszik valaki, legalább ennyire fontos szempont az is, hogy mikor.

Szerveink ugyanis egy "belső órarend" szerint működnek, amelyben vannak csúcsra járatott időszakok és pihenési fázisok; nem mindegy tehát, mely szakaszban fogjuk munkára gyomrunkat, májunkat vagy a beleinket - derül ki az amerikai Salk Intézet kutatásából.

Az anyagcsere-ciklusok kulcsfontosságú szerepet játszanak például a koleszterin lebontásában, valamint a glükóz termelésében, és e folyamatok beindítása és leállítása az evéssel áll összefüggésben. Ha valaki a nap folyamán össze-vissza eszik, összezavarhatja a szervezet belső óráját: előfordulhat, hogy az anyagcsere-folyamatokért felelős gének működés helyett " alszanak", vagy fordítva, pihenés helyett működnek - mondta el a kutatás vezetője.

http://www.origo.hu/egeszseg/20120518-sokat-szamit-hogy-mikor-eszunk.html

Mindenki tudja, hogy kellene enni őket, mindenki tudja, hogy egészségesek, és nagyjából mindenki szeret legalább egy-kétféle zöldséget és gyümölcsöt. Valahogy mégis, a legtöbbször úgy alakul, hogy kimaradnak a napi menüből. Íme néhány tipp, hogy ezentúl ne így legyen.
"Fogyasszon naponta 3x3-féle zöldséget, gyümölcsöt az egészségért.

Gyümölcsök
1 - Tartsa őket szem előtt

Egy szép kosárban a konyhapulton sokkal valószínűbb, hogy elfogynak a gyümölcsök, mint akkor, ha elrejtjük őket a kamrapolcon.

2 - Vágja fel

Törődjön bele, a családtagjai lusta disznók. Nem lesznek hajlandóak gyümölcsöt enni, csakis akkor, ha a narancs meghámozva és gerezdekben, az alma pedig cikkelyekre vágva vándorol eléjük, lehetőleg az íróasztalra, vagy a tévé elé. Ez borzasztó igazságtalanság, de legalább működik: az így kínált gyümölcs szinte mindig eltűnik a tányérról.

3 - Készítsen gyümölcssalátát

Ez tulajdonképpen az előbbi megoldás felturbózott változata. A gyümölcssaláta finom, és az elkészítése a rendelkezésre álló idő szerint variálható.

4 - Nassoljanak süteménytölteléket

Azaz reszelt almát darált dióval. Viszonylag hamar készen van, nagyon finom, és szinte garantált siker a finnyásabb családtagoknál is. A recept annyiból áll, hogy lereszelünk néhány almát, meglocsoljuk kis citromlével, és hozzáteszünk annyi darált diót, hogy a levét felszívja

http://divany.hu/egeszseg/2012/01/09/8_1_tipp_hogy_hogyan_egyunk_tenyleg...

http://www.lugositas.info/hogyan_egyunk_hogy_jol_emesszunk

Reggelire gyümölcs?
A táplálkozástudomány ajánlása alapján napi több alkalommal, kisebb mennyiségeket célszerű étkeznünk. Ezzel nemcsak a gyomor túlterhelését előzhetjük meg, de így az egész nap folyamán egyenletes vércukorszintet biztosíthatunk szervezetünk számára. Hozzá kell tennünk, hogy a régi mondás ma is aktuális, vagyis: reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus. Kizárólag gyümölcs fogyasztását tehát reggelire nem javaslom. Azonban egy pohár narancslé, kiegészítve valamilyen alacsony glikémiás indexű szénhidrát-tartalmú étel fogyasztásával, megfelelő választás lehet. Vitamin pótlás céljából a narancslevet helyettesíthetjük valamilyen zöldségfélével is: például paprika, paradicsom, uborka, vagy retek.

Miből, mennyit?
Még tart a friss gyümölcsök szezonja, a hónap slágerei kétség kívül a szőlő, a körte és szilva. Idénygyümölcsökből érdemes naponta több alkalommal is fogyasztani, mivel a hazai áruk vitamin tartalma igen magas. A gyümölcsök is tartalmaznak azonban szénhidrátot, ezért túlzásba esnünk itt sem szabad. Fontos, hogy a gyümölcsöket mindig két étkezés között, vagy étkezés előtt fogyasszuk, ellenkező esetben nem hasznosulnak kellőképpen a szervezetben és kellemetlen erjedéses folyamatokat indíthatnak el.

http://www.eletforma.hu/eletmod/mikor_egyunk_gyumolcsot_zoldseget/

http://www.femina.hu/egeszseg/a_legveszelyesebb_adalekanyagok_listaja

Én például felvágottat alapból nem eszem,hogy mért.....?
Nézzétek csak meg a hátulját hogy mik vannak benne,még a hányinger is rám jön komolyan mondom.

Nah és a margarin az meg olyan mint a paszta,borzalom,azt se eszem meg.

Címkék: