Istenfélelem - bátorság (szerintem :) )

Az Istenfélelem önbecsapás. Nem akarom megismerni, ki vagyok én, ezáltal jól viselkedem, nehogy egy nálamnál magasabb hatalom megharagudjon. Egy üzlet. Viszont önfegyelmez, és ez által rend lehet életemben. A rend rendezettség, még több rend, még több rendezettség. A rendezettség szilárd talaj, és nyugalom, béke. De önbecsapás, mert véletlenül sem szeretnék rálátni valódi énemre. Nem a gyengeségeimre, hanem a nem látott tulajdonságaimra, amik a váratlan helyzetek hoznak elő.
A bátorság előre nem látott váratlan helyzeteket szül. A váratlan helyzetekben előjöhet nem ismert reakciód. Így ha már ismerni fogod, és tudod, hogy mi van magadról, tudatosan szabadon használhatod később. A bátorság megmutathatja igazi valódat, és felkínál választásokat, amiket már általa megismerhettél. Felfedi az igazságot. Ha tudatos az ismeretlen választása, akkor az is fegyelemre, szorgalomra tanít. Én erről beszélek most. A félelem nem tesz ismertté. Csak a félelem oldalát ismerheted egy torzított valósággal. A félelem egy oldalú. A bátorsággal, olyan dolgok mellé tudsz állni, amit senki nem választana, amerre kevesen mennek, csak a megismerés miatt. Önmagad legyőzése. Megismerése. A félelem átértékeli, formálja a valóságérzékedet. Mivel fegyelmez, a félelem is segít legyőzni önmagadat, de csak a programod által általad is jól ismerteket. Egy másik világot mutat. Egy jól ismertet. A bátorság azt a valóságot próbálja megmutatni, ami van. Még ha szörnyű is. Ez a megszokottól egy másik út. Ez kezdetben kaotikusnak tűnhet, de mivel kiteljesedik a látószög, lehet választásod egy rendezettebb élet. A félelem a múlthoz ragaszkodás. A megszokott sémákhoz, módszerekhez ragaszkodás, mert azt ismerjük. De nem ismerjük a valóságot. A bátorság jövőbe tekintés. Bizalom.
Bár az előre lépést valahol mindig a múlt sémái, építkezései határozzák meg, mégis a bátor lépésekben olykor-olykor lehet valami új. Új séma, módszer, ötlet. És ez az új emlékeztetni fog másokat is.
A félelem is lehet út. Jól kipárnázott. Alapból választás. Van, aki ettől is tanulhat magáról és kiteljesedhet benne. Egy függőség végső soron. Viszont a függőség vagyunk mi.
A bátorság is lehet romboló, ha sosem követi feldolgozás. Nem szükséges választani mindenáron.

Befejezésként a Beszélgetések Istennel című filmből idézet:

„A szülő szerepét ruháztátok Istenre, és azt hittétek Isten ítélkezik, jutalmaz, vagy büntet.
Félelem alapú valóságot építettetek a szeretet köré,
és ez a félelem alapú szeretet valóság uralja szeretet élményeteket.
Mi több, az éppen ebből fakad.
Félelemre van szükségetek, hogy helyesen cselekedjetek, és következetesen igazak legyetek.
Csak fenyegetés hatására tudtok jók lenni ?
És mit jelent jónak lenni ? Ki mondja meg, hogy végső soron mi a jó ?
Megmondom neked : Ti alkotjátok a szabályaitokat, Ti állítjátok fel a mércét !
A SZERETET MINDENT ÁTHAT !”

Címkék:

HozzászólásokKedves simsam,

a témához kapcsolódik OSHO: Bátorság c könyve, ami az én nagy kedvencem és ajánlom mindenki figyelmébe, aki még nem olvasta.

A kedvenc tanításom belőle az, hogy indulj neki a szakadéknak lesz ami lesz. Bízz benne, hogy nem fogsz lezuhanni, helyette inkább felemelkedsz..
A bátorság veszélyes de felpezsdíti a véred vagyis élettel tölt fel. A biztonságban való ücsörgés pedig egyenlő a halállal.

Életem legnagyobb válságában ez segített. Becsuktam a szemem, összeszorítottam a fogam, mindent feltettem egy lapra, kockáztattam.... neki indultam a szakadéknak... és... legnagyobb meglepetésemre nem lezuhantam, hanem felemelkedtem és akkor ott változott meg igazán az életem pozitív irányba....

Szép napot! :-)¤

"Ha tudatos az ismeretlen választása, akkor az is fegyelemre, szorgalomra tanít. Én erről beszélek most. A félelem nem tesz ismertté."

Szerintem, az ismeretlenen túl van, a megismerhetetlen. Ha tudatod magaddal, hogy megismerhetetlen vagy, és az Élet is megismerhetetlen, mégsem félsz, akkor szabad vagy :)

Szép napot :)