Nézz bele egy vakvezető kutya szemébe!

Vak vezető kutyák

Épp tegnap láttam egy ilyen kutyát,ment a gazdájával,be mentek a pékségbe.
Mindenki őket figyelte.
Mélyen a szemébe néztem a kutyának,és majdnem sírtam,láttam mindent,az őszinteséget,az alázatot,a tiszteletet, a fegyelmet,és mindezt egyszerre.
Meghatódtam.
Csodálattal figyeltem,ahogyan óvta a gazdáját,és vezette.
Ő ment elöl,és a gazdája az út testnél kérdezte hogy le léphet e.
Ő mutatta meg hogy hol van a pékség ajtaja.
Hihetetlen mennyire okosak,értelmesek ezek a kutyák.
És ez egy sérült ember számára nélkülözhetetlen társ a minden napokban.

Egyszer, ha úgy alakul, nézzetek bele egy vakvezető kutya szemébe. Érdemes! Olyat láthattok benne, ami az emberekből javarészt már régen kiveszett. És ha mindez nem elég, beszélgessetek nemlátó embertársaitokkal! Hagyjátok, hogy elmeséljék többek között azt, hogy mekkora segítség nekik egy ilyen négylábú társ!

http://www.haziallat.hu/kedvencem/e-mailen-erkezett/vakvezeto-kutya-kike...

Talán sokan nincsenek is tisztában azzal, mit tud egy vakvezető kutya, miért fontos megemlékeznünk róluk, és világnapot szentelni nekik. Nem véletlen a dolog, hiszen olyan csodálatos kutyákról van szó, amelyek emberek életét könnyítik meg, de nem csak megkönnyítik, hanem igazi barátjukká, társukká válnak. Hiszen a sérült embereknek azonkívül, hogy meg kell küzdeniük a betegség okozta nehézségekkel, szemben találják magukat a társadalom előítéletével is. Az állatok soha nem az alapján adnak szeretetet és segítséget, hogy egészséges-e valaki, hanem önszántukból, ösztönből.

A vakvezető kutyák a szemüket adják gazdáiknak, de sok mindenről le kell mondaniuk abból a célból, hogy megfelelő segítői legyenek a sérüléssel élő embertársuknak. Épp emiatt nem alkalmas bármelyik eb erre a feladatra, mert ha a munka során - a vakvezetés egy kemény munka a kutya számára - egyetlen pillanatra kizökken a koncentrációból, játéknak veszi a feladatot, akkor súlyos következményként megsérülhet a gazdája. A legalkalmasabb kutyák erre a célra a labrador retriever, a golden retriever és a német juhász fajták.

Mi a vakvezető kutya feladata?

A látássérült embert úgy vezetni, hogy kikerülje az útjába kerülő akadályokat, jelezni a lépcsőt, az ajtót, a le és fellépés lehetőségét, a zebrán az átkelés idejét, és az utasítások ellenére sem engedelmeskedni, ha a parancs veszélybe sodorhatja gazdáját. Nem utolsósorban a szeretet, amit egy ilyen kutyától kaphat a sérült ember, el sem mondható.

Az iskolában elsajátítják a kutyák az alapokat, legelőször elnyomni a veleszületett ösztönök egy részét, mint például a vadászat. Aztán megtanulják, miként vezethetik gazdájukat úgy, hogy elöl haladjanak, valamint kalkuláljanak az ember magasságával is. Miután megfelelően tudja húzni a látássérültet, rengeteg gyakorlás során vésődik be, hogyan viselkedjen, jelezzen. A kiképzés alatt nagyon fontos a dicséret és a jutalmazás. Ezután már vezényszóra képesek lépcsőt, padot, liftet, postaládát, zebrát keresni. A vakvezető kutya viszont nem GPS, nem lehet beprogramozni a címet, ahova el akarunk jutni. A gazdájának kell tudni, hány sarokra, megállónyira van a cél, az oda vezető úton a kutya abban segít, hogy elkerülje a veszélyt a vak ember, ne menjen neki semminek, ne lépjen le vakvezetőa járdaszegélyről rosszkor.

http://www.csaladinet.hu/hirek/csaladi_temak/allatbarat/12103/nem_minden...

http://www.hvskalapitvany.hu/vakvezeto-kutyak

Jelenleg körülbelül 70 vak ember vár vakvezető kutyára, miközben egy évben legfeljebb 25-30 kutyát képeznek ki az országban. Magyarországon három kutyakiképző iskola van, ezek közül az egyik inkább külföldre adja el kutyáit. Egy vakvezető kutya eszmei értéke körülbelül egy-másfél millió forint itthon, külföldön ennél valamivel többet adnak egy jól képzett, egészséges kutyáért. Egyelőre csak 120 van belőlük, ennyi kutya jut 20 ezer látássérült emberre.

http://www.origo.hu/itthon/20080208-az-allamra-mutogatnak-a-vakvezeto-ku...

Címkék: