Szilvácska22 blogja

Minden sikeres férfi mögött ott áll egy erős nő – tartja a mondás – és ez így volt az 1848- as esztendőkben is!

A magyar reformkor társadalma bár egyértelműen férfiközpontú volt, minden olyan férfi mögött, akinek nevét jegyzi a történelem, ott állt egy erős nő. Ők voltak a biztos pontjai, érzelmi fogózkodói, erőt és hitet adó szoknyás támogatói azoknak a hősöknek, kiknek a neve fényes csillagként ragyog a magyar történelemkönyvek lapjain. Tovább »

Angyalkák, apró pocaklakók, akiknek életgyertyáját elfújta a halál (Az áldott állapot tragédiáinak karmikus okai)

- Nincs szívhang! Élettelen embrió. Üres a petezsák. Diktálja általában közönyösen, rezzenéstelen arccal az ultrahangos vizsgálatot végző orvos az asszisztensének, miközben a kismamák szája körül megremegnek az izmok.

- Ez felfoghatatlan – ordítják csöndben, csakis gondolatban – hiszen eddig minden a legnagyobb rendben volt. Tovább »

„Szulejmán” és ágyasai (Érdességek a kakasról)

Kislányként török szultánnak képzeltem a színes tollú kakast, aki olyan büszkén járkált a tyúk-háremhölgyei között, mint egy született császár. A piros turbános taréjával előkelőséget sugárzott, a színes tollkaftánjában pedig messzire virított a baromfiudvarban. Tovább »

Átok márpedig létezik!

Sokan csak egy misztikus film hátborzongató, körömrágós jelenetének képzelik ama cselekvéssort, amely során a Fekete Mágus egy konkrét célszemély fotója alatt meggyújtja az oltárán sorakozó fekete gyertyákat. A 7 gyertya, pontosan 7 percig ég, miközben a Mágus, belebámulva a fotón mosolygó áldozata szemébe, súlyos szavakat mormol. Tovább »

Halottak napja előtti vigasztaló üzenet: „Nincs halál”

Miféle badarság ez? – mondhatják erre a kételkedők – Mondd ezt azoknak, akik éppen a mozdulatlanul fekvő, kihűlt szeretteik mellett virrasztanak, vagy egy friss sírhant mellett zokognak! Számukra nagyon is úgy tűnik, hogy a „nem létező halál” végérvényesen pontot tett, pontot rakott valaminek a végére. Tovább »

Szeretnéd megtudni, hogy ki a lelki társad? A lélekszámod elárulja

Bevezető közlemény: Teszteltem, mielőtt úgy döntöttem, hogy közreadom. Ez azt jelenti, hogy valóban elvégeztem a számításokat és megvizsgáltam, hogy a lelkemben dédelgetett, ábrándos elképzelések és a lélekszámomhoz tartozó személyleírás: mennyire fedi egymást. Mivel én ráismertem arra a pasira, akire vágyok, nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, hogy tegyen egy próbát! Tovább »

Az a szép, akinek a szeme kék – avagy a kék szem színének titkai

Voltál már úgy, hogy egy-egy idézet kapcsán emlékképek villantak fel az elméd vásznán? Ahogy Márai Sándor gondolatait olvastam, nekem azonnal felkéklett nagyapám és apukám tekintete, mely ragyogóbb volt, mint a tavaszi égbolt. Íme, az idézet! Tovább »

Szent Iván-éji varázslatok - a mágikus páfrányvirág

Az európai néphit „Krónikáiba” feljegyezték, hogy Szent Iván napjának éjjelén virágzik a páfrány.
A mágikus erejű páfrányvirág kérészéletű (tiszavirág életű), hiszen a hajnali kakasszóra elhervad, de akinek sikerül leszakasztania: az különleges képességek birtokába jut és szerencse kíséri az egész életét.

Az egyik lengyel népmese így kezdődik: Tovább »

A halálmadár titkai – avagy hiedelmek és tények a bagolyról

Arról sejtésem sincs, hogy a gonosznak vagy a pogány istenek szellemének tényleg van-e köze a bagolyhoz, ahogy azt sokan állítják, de az tény, hogy a keresztény Jóisten jó párszor már megsüvegelte. Fedetlen fővel, kormos arccal állt a titokzatos madárnemzetség képviselői előtt, mert néhány templomának tornya, templomsüvege éppen a baglyok miatt égett le. Tovább »

Pünkösd – mégis hogyan varázsoljuk ünneppé?

Pünkösd a rendszerváltás után ismét munkaszüneti rangot kapott, ezért hamarosan ajándékba kapunk egy hosszú hétvégét. Persze nem Istentől, hanem azoktól, akik ezt törvénybe iktatták.

Pünkösd – ugye az ünnep? Tovább »

Így érettségiztek ők (Vigasz érettségizőknek)

Kedves érettségizők, úgy gondolom, hogy az „itt az idő, most vagy soha” érzése már sötét árnyékot vet a mindennapjaitokra, főleg akkor, ha az elmúlt években nem öltétek bele az összes szabadidőtöket a tanulásba. Tovább »

Te tetted ezt, király! (Gondolatok a Föld napjára)

Mi köze Arany János híres verssorának a Föld napjához, melyről most szólni kívánok? Hm, konkrétan semmi, de ha a verssorok alá fotókat szúrok, akkor egy megdöbbentő párhuzam mégiscsak kirajzolódik.

„Fegyver csörög, haló hörög,
A nap vértóba száll,
Vérszagra gyűl az éji vad:
Te tetted ezt, király"!

http://darkroom.baltimoresun.com/wp-content/uploads/2013/04/AFP_Getty-51... Tovább »

A Rohonci- kódex rejtélye – hatalmas csattanóval

A világ egyik legrejtélyesebb könyve: a mi kutyánk kölyke, hiszen Magyarországon őrzik. Egyáltalán nem olyan dekoratív megjelenésű, mint a híres kódexek általában, hanem csak egy szürke „kisegér”. Papírlapjait színes iniciálék nem díszítik, sőt, még címoldallal sem büszkélkedik szegényke, mégis olyan izgalmas, mint egy krimi. Tovább »

Hogy kerül a csizma az asztalra - az űrhajó meg egy középkori freskóra?

Meghökkentő, furcsa hieroglifákat mutatok, azután pedig olyan ufós, űrhajós képeket, amikkel akár művészettörténeti lexikonok, tankönyvek illusztrációi között is találkozhattok. Nézegetve őket, az ember esze megáll, és ácsorog, mert logikailag sehogy sem illeszkednek: sem az adott korszakhoz, sem a témához. Tovább »

Hagyma – Hagyj ma! :) De néha kihagyhatatlan

Ma vöröshagymát boncolok. (vagyis a hagymatémát boncolgatom)
Először letépem a rézvörös buroklevelét, aztán szép, lassan, egyesével leszedegetem az egymásra boruló, fehér, húsos hagymaleveleit, miközben beszélek.

Hagyma – hagyj ma! Tovább »