Járj mezítláb az egészségedért!

Mikor vágtál keresztül utoljára egy harmatos, nyárszínű réten, csupasz lábakkal, mezítlábasan?
Mikor érezted az eső utáni földutak agyagos simogatását? Emlékszik-e a talpad a vízpartok homokjának meleg puhaságára vagy a szemcsés kavicsropogások apró tűszúrásaira?

Manapság még nyaranta is cipőkbe, szandálokba, papucsokba bújtatjuk a lábaikat, pedig mezítlábasan járni nemcsak kellemes, hanem bizonyítottan egészséges is!

Váci Mihály költeményének vershelyzetét hajdanán a talpaimmal is megtapasztaltam, midőn csupasz lábakkal jártam be a falu határának földútjait, kezemben lóbálva a szandálomat.

„Gyalog szerettem volna jönni
a porral lepett füveken,
mezítláb, hogy frissen érezzem,
ha felmelegszik a szülőföld
pora, mikor megérkezem”.

Nagymamám azt mesélte, hogy legtöbb osztálytársa már a március 15-ei ünnepségen is mezítlábasan álldogált, és az iskolapadok alatt is csupa csupasz lábacskákat lehetett látni kora tavasztól késő őszig. A cipő és a csizma akkoriban nagy kincs volt. A sokgyerekes családokban nem is jutott mindegyik lurkónak külön lábbeli, ezért felváltva hordták, hol az egyik, hol a másik, attól függően, melyik ment a délelőtti, melyik a délutáni misére.
A régieket megedzette a cipő nélküliség, nem úgy, mint a mezítlábaskodásról szinte teljesen lemondó, megfeledkező későbbi generációkat.

MIÉRT AJÁNLATOS MEZÍTLÁB JÁRNOD?

- A világon a legtermészetesebb és egyben legolcsóbb talpmasszázs nem más, mint a mezítlábazás!
(A talpmasszázs csodálatos hatásairól a későbbiekben készülök bejegyzést készíteni)
- A zárt cipőkben, főleg a keményebb talpú változatokban a talpad és a lábfejed izmai nincsenek igazán karban tartva. Ha rendszeresen mezítláb jársz, akkor azzal izmaidat újra munkára fogod, ezáltal pedig erősebbé és stabilabbá válik a járásod, amit a gerinced is meghálál.
Érdemes megnézned ezt a rövid, mindössze 6 perces videót, amelyben Benke Rita reflexológus fejti ki a véleményét minderről: http://napidoktor.hu/tart-video-141-4978
- De nemcsak az izmaid, a bokád, a gerinced profitál a mezítlábazásból! Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a cipő nélküli séta során magának a földfelszínnek is gyógyító ereje van. Ugyanis a földfelszín elektronjai a bőrön keresztül a szervezetbe jutva antioxidáns hatásúak.

AZ UTÓBBIRÓL BŐVEBBEN:

Elektromos Lények vagyunk, a Föld felszíne pedig elektromosan vezető.
A Nobel-díjas Richard Feynman előadásaiban elmondta, hogy amikor a test potenciálja megegyezik a Föld elektromos potenciáljával (vagyis le van földelve), akkor része lesz a Föld hatalmas elektromos rendszerének.

A történelem során (a régi korokban) az emberek többnyire mezítláb vagy állatbőrből készült lábbelikben jártak és a földön aludtak. Az állatbőrökön keresztül a Földből származó bőséges szabad elektronmennyiség képes volt belépni a szervezetükbe, s így a testük minden része egyensúlyba került a Föld elektromos potenciáljával, stabilizálva a szerveik, szöveteik és sejtjeik elektromos környezetét.
A modern életforma elszakította az embereket a Föld elektronjaitól. Az 1960-as évektől már egyre többen hordtak egészségtelen, jól szigetelő gumitalpú vagy műanyagtalpú cipőket, és nyilvánvaló, hogy a földön való alvás is kiment a divatból.

Mi történne akkor, ha mindezt tudatosan ellensúlyoznád azzal, hogy rendszeres mezítláb jársz? Sokkal egészségesebb lennél! Mert bármennyire is hihetetlen, az emberi test elektronokat tud felvenni a Földből, amellyel meggyógyítja önmagát. A talaj felszínéről beáramló szabad elektronok semlegesítik a szabadgyököket, csökkentik a szervezet akut és krónikus gyulladásait, ezért a leghatásosabb antioxidáns.

Érdemes tudnod, hogy a rendszeres mezítlábaskodás pozitívan befolyásolja:

- Az alvászavarokat, beleértve az alvási apnoe-t is,
- Krónikus izom-és ízületi fájdalmakat, illetve más típusú fájdalmakat
- Asztmás és légzőszervi betegségeket
- Reumás ízületi gyulladásokat
- A magas vérnyomást, az egész vérkeringést és a szívritmust.

Tested energiaszintje érezhetően javul, az immunrendszered erősödik. Megszabadulhatsz az egészségügyi problémáidtól és a tested öregedése lelassul. Ugye jól hangzik? Hogy mindezt egy neves szakember szájából is halld, nézd meg az alábbi videót!

http://egeszseghit.network.hu/video/egeszsegunk_erositese/testunk_lefold...

Ha mezítláb millió számra szívhatod magadba a gyógyító elektorokat, miért ne tennéd meg? Még a városi életforma sem akadályozhat meg abban, hogy kirándulj, parkokban sétálj!

HARMATTAPOSÁS: KNEIPP- KÚRA

A mezítlábazásnak létezik egy speciális változata is, az úgynevezett harmattaposás, amely a híres Kneipp-kúrának is része.

A harmattaposás lényege nagyon egyszerű! Hajnalban kimész egy közeli tisztásra vagy kertbe, és mezítelen lábbakkal végigsétálsz a harmatos füvön. Csodálatos élmény! A rendszeres (5- 10 perces) harmatjárás megedzi a szervezeted és jót tesz a szívednek, vérkeringésednek, közérzetednek!
Nem kell hozzá más, csak egy füves terület és egy ébresztőóra. Az utóbbit húzd fel jó koránra, mert a fű csak kora hajnalban bőségesen harmatos. Utána alaposan töröld meg a lábad és húzz rá meleg zoknit!
Azt mondják, hogy a harmattaposás egész napra felfrissít és garantálja jó közérzetet.

*
A mezítlábazás (mezítlábaskodás) az élet legegyszerűbb öröme! Amikor a cipőbe bebörtönzött lábad a kiszabadul, szinte fellélegzik és élvezi a szabadságot. Egyszerűen csodálatos érzés! Felszabadít téged is.
Próbáld ki! Magam is azt teszem.

-----------------------------------

Források: http://fenymag.hu/2014/03/jarj-mezitlab-az-egeszsegedert/
http://www.bien.hu/8-ok-amiert-jarj-minel-tobbet-mezitlab

HozzászólásokErre régóta vágyomMezítláb sétálva a homokos tengerparton...

nem láthatjuk a homoktenger parányi alkotóinak csodavilágát. Mikroszkóppal azonban igen!

A nagyító alatt pedig azt látjuk, hogy nincs két egyforma homokszem sem.

Csodaszép képeket hoztam: http://szepvilagunk.weebly.com/csodaacutes-termeacuteszet/homokszemek-es...

Ezekre mindig emlékezni fogok, amikor a homokban járok..."Mezítláb képzeli el a Chanel nőideálját"

Karl Lagerfeld legújabb reklámjában mezítláb képzeli el a Chanel nőideálját.

A 81 éves, német dizájnerkirály gondolt egyet, és a mindig tökéletes külsővel rendelkező Chanel nőideál helyett mezítláb, kócos hajjal képzelte el márkája szóvivőjét, Gisele Bündchent, akit Párizsan fotózott le új divatkampányhoz.

Képek: http://marieclaire.hu/Napi-favorit/2015/01/05/Gisele-Bundchen-mezitlab-p...Mezítlábas hóban járás

Kneipp: Vízkúrám című könyvében leír egy esetet, amikor fogfájást 5 perces intenzív hóban járás szüntetett meg.

Hozzáteszi: sohasem szabad hóban járni, ha az egész test nincs alaposan felmelegedve, vagy felhevülve. A hóban járás után szintén intenzív melegítés szükségeltetik. Én például imádok olyan helyen szaunázni, ahol télen ki lehet szaladni a hóba. A hóban járás egyébként erősíti az immunrendszert, megelőzhetőek vele a megfázásos betegségek, fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatású.

Egyéb érdekességek: http://antalvali.com/megelozes_3_a_csodalatos_vizdoktorok_priessnitz_es_...A gyógyító kertMezítláb a főúton

A szövege miatt választottam, mert magam is mezítláb mennék végig Pest főutcáján, amikor Secrethez igyekeznék!
Zalatnay Sarolta - Mezítláb a főúton: http://www.youtube.com/watch?v=mUxEizxMVe4"Jobb mezítláb, mint könyv nélkül"

"Jobb mezítláb, mint könyv nélkül"
(izlandi közmondás) ·

Ezt a Libri Aranykönyvében találtam! :) Bár a fenti tartalomhoz semmi köze sincs, megosztottam, mert tetszik!Tolsztoj a nap legnagyobb részét mezítláb töltötte

... nem törődve egyes arisztokraták gúnyolódásával. No, én nem Őt utánozom, mégis szinte egész nap mezítláb vagyok! :)

"Mezítlábas kúrák:

Kneipp szerint a mezítláb járás az, ami a legjobban kapcsolatba hozza szervezetünket a földdel, és annak gyógyító energiáival. Nem csak a vérkeringést szabályozza, hanem az egész alhasra is hatással van.
A reggeli harmatos fűben való járás nem csak a vérkeringést serkenti, hanem a talpon található nagyszámú izzadságmirigyet is fokozott munkára és kiválasztásra serkenti, ezáltal salaktalanít, javítja az anyagcserét és az emésztést, többek közt a migrént is megszünteti.
Tolsztoj például a nap legnagyobb részét mezítláb töltötte nem törődve egyes arisztokraták gúnyolódásával.
Kneipp reggel felkelés után, és este lefekvés előtt közvetlenül 5 perctől fél óráig tartó mezítláb járást ajánl a harmatos fűben, vagy földön."

Ez csak egy rövid részlete annak az írásnak, amit Antal Vali honlapján találtam.
Érdemes elolvasni az egészet és megnézni a hozzátartozó képeket is: http://antalvali.com/megelozes_3_a_csodalatos_vizdoktorok_priessnitz_es_...Gyógyító sár, iszap, agyag

A föld-jegyűeknek (Bika, Szűz, Bak) különösen jót tesz, ha sárban. iszapban járkálnak.

Az agyag pedig olyan gyógyító anyag, amit már a több ezer éves ősi kultúrákban is alkalmaztak.

Bibliai utalások: Érdekes az, hogy a Föld és az emberi test között több párhuzam fedezhető fel. Jézus több esetben is ajánlja a nap szárította agyagot duzzanatok, csontok gyógyítására. A vakon született ember szemére sarat ken, aki Siloám tavában megmosakodva látóvá válik. (János Evangélium 9.)

Gandhi elkötelezett híve volt az agyag-gyógyászatnak.

Mindezt a világháló nagykönyvtárában olvastam. Érdekes téma! Sokáig el lehetne rajta csemegézni!Makóig mezítláb József Attila tiszteletére + FOTÓK

A hír nem friss, mert 2011-es, de engem így is érdekelt!

József Attila-emléktúrát szerveztek Szegedről Makóra. A zarándoklat az egyetemi könyvtár (TIK) elől indult kedd reggel hat órakor a Móra Ferenc Múzeum érintésével, az újszegedi Maros-töltésen keresztül egészen a költő makói szobráig, a bátrabbak mezítláb vágtak neki a túrának.

A túra szervezőjétől, Odorics Ferenctől a Szegedi Tudományegyetem Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet docensétől megtudtuk, hogy a zarándoklat apropóját egy irodalomtörténeti esemény adta, hiszen a fáma szerint József Attila 1922. augusztus 18-án kapta meg azt a levelet Juhász Gyulától, melyben közli, hogy ajánlásával verseit, mint várhatóan első publikációit a Színház és Társaság című lap szerkesztői elfogadták közlésre. József Attila ettől kezdve tekinti magát „hivatalosan” is költőnek. „József Attila a hír hallatán Kiszomborról – ahol ekkor épp csőszként kereste a kenyérre valót – gyalog jött be Szegedre, hogy a találkozzon Juhász Gyulával és beszéljenek első kötetének megjelentetéséről is (ez év decemberében meg is jelent a Szépség Koldusa).

http://szegedma.hu/hir/szeged/2011/08/makoig-mezitlab-jozsef-attila-tisz...

Érdekes, hogy a költő 32,6 évet élt, a TIK-től pedig épp ennyi kilométerre van a makói József Attila-szobor” – mesélte a docens indulás előtt. :)

Véletlenek nincsenek!Mezítlábas élményösvény - vakoknak és gyengénlátóknak is

"A mezítlábas élményösvény, melyet immáron a vakok és gyengénlátók is élvezni tudnak, a bejárathoz közel, a látványtó körül lett kiépítve. Az ösvény összesen 200 méter hosszúságú, s 18 különböző anyagból készült taposóakadályt tartalmaz, a szalmától a fémen át, az iszapos patakmedren keresztül egészen a fenyőtobozokig.
Az egyébként bárki számára támaszt nyújtó, Telifából készült korlát az ösvény bal oldalán helyezkedik el, kb. 70 cm magasságban húzódik és teljesen folytonos az ösvény hosszán. A Braille feliratokat közvetlenül az egyes akadályok előtt helyeztük el a korláton, ép látású emberek számára is érdekes a kitapogatása.
Az út végén lábmosót építettünk ki, hogy a kaland után mindenki felfrissült és tiszta talpakkal léphessen bele lábbelijébe."

Erre a hírre azért figyeltem fel, mert a fogyatékkal élőkre is gondoltak az élményösvény tervezői!

http://holdfenyliget.hu/hu/szolgaltatasok/reszletek/mezitlabas-elmenyosv...Mezítlábas forradalom, mozgalom

TESTÜNK LEFÖLDELÉSE AZ EGÉSZSÉG TITKA:
http://www.leleplezo.hupont.hu/24/testunk-lefoldelese-az-egeszseg-titka-...

Új, „mezítlábas mozgalom" van elindulóban, amely végig fog söpörni a civilizált világon.

Ennek a cikknek minden sorával azonosulni tudok!Az év melyik szakasza számít mezítláb-barátnak?

Vagyis mettől meddig terjed dátumra az az időszak, amikor már-még nyugodtan lehet mezítláb járni bárhol? Régen biztosan volt erre valami mondás, népi tapasztalat, amikor sokan jártak mezítláb mindenfele.

Válaszok:
- Szent György naptól Szent Mihály napjáig (míg kinn a gulya). "Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet."

- Nincsen ilyen időszak meghatározva. Ez nem dátum, hanem időjárás függő. És én nem tudok olyan mondást ami kifejezetten erre vonatkozna (néprajz szakos vagyok). Ezt is a család anyagi helyzete, és az időjárás határozta meg.

Forrás: http://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__bio-eletmod__1940325-az-ev-melyi...

Nekem anyukám mindennap sopánkodik, amikor meglát: - Már megint mezítláb vagy? :)

Olyannyira szeretek csupasz lábbal járni-kelni, hogy még autóvezetés közben sem húzom fel a cipőm! :))Miért ment haza mezítláb egy férfi?

Sokkal szebb történet, mint amire gondolnál.
Ha néha te is kételkedsz az emberiségben, ez a történet meg fogja melengetni a szívedet.

Kanadában, Vancouver városában történt az inspiráló eset, egy hajléktalan férfi felszállt a buszra, és leült az egyik székre. A férfi lábán nem volt cipő, hanem műanyag zacskót viselt a lábán.

Folytatás, képekkel: http://www.erdekesseg.hu/cipo-jotett/

Témát törtem, de secret szellemiségéhez nagyon illik ez a történet!Mezítlábas futás, más néven natural running

"A mai tanulmányok tanúsága szerint a mezítlábas futás erősíti a lábad és sokkal természetesebb, mint a futócipőben való mozgás.
Képzeljük el, hogy egy hónapig be van gipszelve a nyakunk, majd miután leveszik a gipszet, a nyakizmaink teljesen el vannak gyengülve. Ugyanez történik akkor is, amikor cipőben futunk.

Nem csak lábfejünk, hanem térdünk és más ízületeink is megsínylik, ha olyan cipőben futunk, mely teljesen körbefogja a bokánkat. Ekkor ugyanis lábunk elgyengül, bekeményedik, így ne is csodálkozzunk, ha folyton lesérülünk.

Amikor először futsz mezítlábasan, nagyon gyengének fogod érezni a lábad, ezért csak lassan mozogj! Hetekbe vagy hónapokba is telhet, míg megerősödik a lábad, hogy gyorsabban vagy több ideig tudj sportolni. Végül azonban erősebb lábaid lesznek, mint valaha.

Van egy dolog, amire mindenképp fel kell hívnom a figyelmed: ha azt gondolod, hogy mezítláb sokkal gyorsabb leszel, valószínűleg csalódni fogsz. Ez nem a gyors futásról szól – habár lehetséges. Amit én tapasztaltam, hogy gyorsabban futottam, mint valaha és könnyebbnek éreztem magam, mint 18-19 évesen. Mezítláb ráhangolódsz a talajra, az érzéseidre, a szabadságra, melyek nagyon jó érzésekkel töltenek el. Ez a sportág nem a sebességről szól."

Persze nem a betonon! Én a földutakat javaslom.Egy ilyet szeretnék!

http://neszeszer.blog.hu/2013/02/26/szexi_labak_hol_bujkaltok
Csak azt nem tudom, hová mennék benne!?Egész nap mezítláb vagyok! :)

Ezt nem én szerkesztettem, de tetszik, még akkor is, ha csak 4 ujjú! :))

...oooO…………..
…..(….)…Oooo…
……)../…..(….)….
…..(_/…….)../…..
……………..(_/…….Mezítláb, vagy kiscipőben járjon otthon a baba?Sós-vizes lábfürdő

A mezítlábazás elkötelezett híveként ajánlom figyelmetekbe a sós-vizes lábfürdőt, amelynek jótékony hatására megesküszöm!

A kettő együtt csodákat művelhet, s szinte semmibe nem kerül!

A szervezet nagytakarítása:
http://www.baratok.sk/index.php/egeszsegvedelem-erdekessegek/721-sos-viz...

Ugyanis nemcsak téli estéken alkalmazható!Kő - kavics talpacskák

A Jóisten az embert eredendően mezítlábasnak teremtette.
Mivel emiatt nem pusztult ki az emberiség, úgy gondolom, hogy a 21. században sem árt senkinek a mezítlábazás.

Nézzétek ezt a képet! Én minden óvoda elé kiraknám.

http://fabolfabrika.blogspot.hu/2012/04/ko-talpacskak.html

Miért? Hogy felhívjam a szülők figyelmét arra, hogy cipők nélkül járni: EGÉSZSÉGES!Járj mezítláb és tovább élsz!

“Miért fontos testünk rendszeres leföldelése?

Testünk rendszeres leföldelése visszaállítja szervezetünk természetes elektromos állapotát, megnyugtatja az idegrendszert, csökkenti a gyulladásokat és az álmatlanságot valamint javítja a véráramlást. Nem létezik olyan gyógyszer, amely tudná azt, amit az Anyaföld elvégez számunkra!"

Az alábbi animációs film szemlélteti a fent leírtakat!
http://www.youtube.com/watch?v=HMFHEtDGC6EFehér orchidea lesz tűzve a hajamba!

Ez annyira az én stílusom, hogy ide is elhoztam!
http://ideafashion.hu/tengerparti-eskuvo-mezitlab-ugyan-itt-a-megoldas/

Esküvőre készülök? Isten ments! :) Csak szerelmi fogadalom lesz a fehér homokos tengerparton.
Mikor? No, az jó kérdés! Majd. Egyszer. Valamikor.

S fehér orchidea lesz tűzve a hajamba!:-)

"Én bizony otthon mezítláb járok!"

Én is!
Ez a bejegyzés nem kamu! Tényleg imádok cipő nélkül létezni.

Olyan jó, hogy megjöttél, Uni! Milyen napod volt?**

Én bizony otthon mezítláb járok!

És voltak olyan romantikus esték, mikor véletlen koncertre bukkantunk egy homokozó mellett... naná, hogy jó a homokban járni, csápolni!

(TEngerparti) meleg homokban sétálni, csodálatos!Igaz történet egy gyógyulásról

"A mezítláb járás egészséges voltát példázza a kanadai Kate Kift esete. A 37 éves nő egészségügyi okokból kezdett el futni, de az eredmény minden volt, csak egészséges nem. Több úgynevezett stressztörést is elszenvedett a sarokcsontján, míg végül az orvos azt tanácsolta neki, hagyja abba a futást. Kate azonban nem ezt tette, hanem eldobta a futócipőjét, és mezítláb futott tovább.

Hat hónappal később részt vett élete első félmaratoniján, méghozzá mezítláb és sérülések nélkül. Ma aktív tagja a kanadai Mezítláb Futók Egyesületének. De nem ő az egyetlen futó, aki arról számol be, hogy térd- és hátproblémái megszűntek, miután áttért a cipő nélküli futásra."Van pár pillanat, amiért megéri élni

Van pár pillanat, amiért megéri élni,
Látszólag semmiség, az ember mégis érzi.
Jó pár pillanat, van belőle bőven:
Kettesben kézen fogva, mezítláb a fűben,
Mikor megszűnik minden, nem számít semmi,
Pont így, pont most veled szeretnék lenni.

The GrenmaKányádi Sándor: Mezítláb

Lehúztuk a cipőt is,

úgy mentünk, kéz a kézben.
Ázott hajad esővíz-
illatát most is érzem.
Tapicskoltunk a sárban;
sikolyaidtól bokrosodva
futott a sáncban
a sárga patakocska.
– Gyermekkoroddá lennék
érted, te kedves.
– Te jó, te drága.
Társtalan lép az emlék
a kármin-köröm pettyes
tavaszi sárba.Mezítlábas élményparkok

Ilyesmin a vidékiek nevetnek, hiszen mifelénk szinte bárhol le lehet rúgni, le lehet húzni a cipőket, de tudom, hogy nagyvárosokban mindez nem egyszerű!

" Bár mezítláb sétálni a természetben szinte mindenütt lehet, aki különleges élményre vágyik, keressen fel egy mezítlábas élményparkot, amelyekből Európában egyre több van már. Lényegük, hogy egy-öt kilométeres túraútvonalakon úgy sétálhatunk mezítláb, hogy a lábunk alatt a talaj folyamatosan változik.

A kontinens leglátogatottabb mezítlábas parkja Németországban, a Fekete-erdőben, Dornstetten közelében található. Évente 170 ezren sétálnak itt különböző méretű kavicsokon, fafelületen, agyagon, de még akár üvegen is. Nem széttört sörösüvegekre kell persze gondolni, hanem lecsiszolt üvegdarabkákra, amelyek egyenetlensége a talpak számára különleges izgalmat jelent, sérülést azonban nem okoznak. A 2,5 kilométeres út erdőn, mezőn, folyóágyon keresztül vezet.

Egy mezítlábas park már Magyarországon is található, a Budapesttől 45 kilométerre, Fejér megyében fekvő Tabajdon, ahol huszonegyféle felületen adhatunk magunknak talpmasszázst, illetve edzhetjük a talpizmainkat."

Képek: http://www.origo.hu/egeszseg/20140415-tobbet-kene-mezitlab-setalni-mezit...Ellenvélemények

Mindenki véleményét tisztelem, de ezek között sok a butaság!

Kérdés: Milyen következménye lehetne annak, ha mezítláb mennék suliba?

Válaszok: http://www.gyakorikerdesek.hu/szepseg-es-divat__oltozkodes__2544976-mily...