A szomszéd füve mindig zöldebb, a húsvéti dekorációja meg ötletesebb?

Na, ne már, ez az idén ez egyszerűen megengedhetetlen!

Hidd el, gyerekjáték a dobogós hely megszerzése, ha végiglapozod az ötletgyűjteményem!

Ha szereted a humort, illetve élveznéd annak a pillanatvarázsát, amikor Piroska nénit, Kovács bácsit és a nagyképű pereputtyát szinte megüti guta, miközben végigpásztázza szemeivel a kreatív húsvéti műalkotásod, akkor kérlek, szánj rám néhány röpke percet!

Mindenféle nagyképűsködés nélkül állítom, hogy az én dekorációs ötleteim – persze csakis a maguk nemében – egyszerűen lekörözhetetlenek, hiszen olyan színpompás minőségi giccsek, amik akár egy – egy komolyabb művészi alkotással, nívósabb kompozícióval is simán felveszik a versenyt!

Gondolom, te is megtapasztaltad már jó párszor, hogy a sablonos tojásfákat már a kutya se méltatja figyelemre, hiába vacakolsz vele hosszú órákig, ezért sokkal célszerűbb, ha egy olyan meghökkentő látványú, szinte felejthetetlen vizuális sokkélményt okozó húsvéti kompozíciót készítesz, aminek különleges formagazdagsága, egyedisége és különcsége meglepi (lehengerli) a vendégeket!

Mivel a cél mindenképpen a polgárpukkasztás, nem szabad ám fukarkodni a látványelemek összeválogatásakor!

Ha jól emlékszem, a giccs definíciója, hm, valamiféleképpen úgy hangzik, hogy túlságosan szép ahhoz, hogy valóban szép és igaz legyen, vagyis művészi értékű.

A sablonos tojásfák készítésének fortélyait az 1880-as esztendőkben lestük el az osztrák szomszédjainktól, és a húsvéti nyuszit is akkortájt fogadtuk ide, mert előtte az egyszerű magyar nép – amin egy csöppet sem csodálkozom - a német nyelvterületekről származó bohóságokra (bohóckodásokra) nem volt vevő. Persze a festett hímes tojás - mint ősi termékenységszimbólum – a mi asztalainkon és a fonott vesszőkosarainkban is ott díszelegtek, de minálunk azokat nem a nyuszi tojta, hanem a tyúk, ami a magyar nép bölcsességét egyértelműen bizonyítja.

Az ötletgyűjteményem szintén külföldi forrású, de könnyen adaptálható, hiszen a hazai boltok polcain is ott sorakoznak a hozzávaló kellékek.

Ó, szegény, megboldogult nagymamám, aki hajdanában a jóízű, ehető, hagymahéjas tojásokat még szalonnacsíkokkal fényesítette, és a vendégeinek a főtt sonkaszeletek mellé bátran, nyugodt szívvel kínálgatta, bizonyára dünnyögne egy sort az orra alatt, amikor ezzel a giccses tojássorral szemben leültetném az ünnepi asztalhoz.

- Hát ez meg mire jó, drága gyermekem – kérdezné meghökkenve – hiszen se nem szép, se nem ehető.

Ha alaposan megfigyeled a link alatti fotót, akkor észreveheted, hogy a színes tojások között a karácsonyi égősor is ott bujkál, ami lehetővé teszi a színes tojásfüzér esti kivilágítását! Kettő az egyben, vagy kettőt egy csapásra, hm, nem is tudom, melyik fejezi ki jobban, hogy a két ünnepkör – a karácsony és a húsvét - ily módon remekül összekapcsolható, és az égősor sem porosodik haszontalanul 12 hónapig a szekrény (vagy a fiók) legmélyén. Agyrém a javából, de mutatós! S ha egy villogós, színes égősorral dobod fel a hangulatát, nincs az a szem, ami ne jegyezné meg örökre!
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/0c/96/cb/0c96cbbdd1833d80...

Ha számodra ez nem elég meggyőző, akkor mutatom a következőt!

Ez a cuki asztali dísz igényel némi kézügyességet, de annyira egyedien karakteres, hogy megéri a vesződséget! Apró nyulak, madarak és kis pingvinek, ó, egyszerűen szemet gyönyörködtetőek, ahogy kikukucskálnak a színes tojáshéjakból! Kattints a linkekre, aztán meglátod, hogy nem túlzok!

Az elkészítéséhez a következő kellékek szükségesek.

- tojáshéjak,
- akril festékek,
- kartonpapírok (különböző méretben)
- kartonhengerek, olló, ragasztópisztoly,
- dekoratív csomagolópapír,
- moha, színes rizsszemek, amik színes töltőanyagként funkcionálnak,
- műanyagból készült cuki állatfigurák,
- és egy talpas tortatartó, amire ráhelyezed a kompozíciót.

A kellékek összefoglaló fotója:
http://3.bp.blogspot.com/-0hII_0uoq8g/UyIKB03qsVI/AAAAAAAAMmk/nAcm9bQ7o4...

A színesre festett tojáshéjak lyukait (réseit) természetesen nagyítani szükséges, hogy a kis műanyag figurák kényelmesen elférjenek benne! Mindegyik tojásházikónak más – más a lakója, mégis hűen szimbolizálják a húsvéti ünnepkört. Kivétel a pingvin, :) ami számomra komoly fejtörést okozott, hiszen a húsvéti állatok között eddig még találkoztam vele!

http://3.bp.blogspot.com/-ke4Cm4YGLoU/UyIKCZf-iGI/AAAAAAAAMm8/djCVXGPmTj...

Első lépés a száraz tojások belső és külső héjának különböző színű akril festékkel történő beszínezése. A színskála összes rikító színe bátran használható, hogy minél vidámabb legyen az alkotás! Amíg a tojáshéjak száradnak, elkészítheted a tojástartó állványt, amihez kemény, formára vágott kartonlapokra és a dekorációs papírra van szükséged! A fotók egyértelműen megmutatják, hogy kartonhengerek segítségével hogyan alakítod ki a szinteket, a dizájnos háromemeletnyi húsvéti mesevilágot. Ajánlatos meleg ragasztóanyaggal rögzítened a kompozíció emeleteit, hogy stabil legyen, és hamar kössön a ragasztás!

Áh, húsvéti mesevilág összerakása piszkosul időigényes, ezért egy „asszisztens” segítségét is célszerű igénybe venned, ha egyedül nehezen boldogulsz! Tény, hogy igencsak aprólékos, pepecselős munkafolyamat, ami nagy figyelmet és türelmet követel, de a végeredmény tutira párját ritkító! Voilà! http://4.bp.blogspot.com/-0u0CSvtqkPc/Uz2J2JBlICI/AAAAAAAAM2s/SG49H4fUkq...
http://2.bp.blogspot.com/-G00yQq9_QFI/UyIJ_yIxxaI/AAAAAAAAMl0/5O60teBoFB...

A tojáslakók – 3 szinten
http://4.bp.blogspot.com/-BnWOMiinnIM/UyIJ_D14BeI/AAAAAAAAMl4/rG-mrHPxUW...
http://4.bp.blogspot.com/-iC2U4A55cT0/UyIKAAx6w-I/AAAAAAAAMmM/3-9zjfhq2B...
http://4.bp.blogspot.com/-19RKueWfNWE/UyIJ_M4UNeI/AAAAAAAAMls/FvUtroIeYR...
http://3.bp.blogspot.com/-2aGg2LbEdx0/Uy2TS7q60VI/AAAAAAAAMtY/I-5CKwuW5m...

Ugye leesett az állad? Nyugi, nekem is, ezért még fel is kiáltottam: ilyen nincs, és mégis van! :)

Az elkészítésének lépéseit ez a fotósorozat illusztrálja.
http://4.bp.blogspot.com/-uii3Yjd2qjc/UyIKDkNEWII/AAAAAAAAMnA/pcNq8iygRA...
http://4.bp.blogspot.com/-m3JqxjNupxM/UyIKB0IRuvI/AAAAAAAAMmw/Wk0GbwdC3O...
http://4.bp.blogspot.com/-YZkMuMxQMFE/Uy2QkRx8SoI/AAAAAAAAMtM/BhUWN50eSx...

Ha a fenti asztali kompozíció mégsem a te stílusod, akkor előrukkolok egy újabb „ajánlattal”. Ha szerencsés vagy, akkor neked is sikerül valahol beszerezned azokat a csillogó habszivacs tojásokat, amiknek az eredeti ötletgazda úgy örült, mint a majom a farkának! Természetesen a szivacstojások abszolút nem törékenyek, nem sérülékenyek, hanem pillekönnyűek, formásak és ragyogóak! :)
http://2.bp.blogspot.com/-3boB6wVCyN8/TZZhS2jdGXI/AAAAAAAAEJo/9VhRjNkOIt...

Mivel a rendkívül engedelmes anyag, tök felesleges őket fellógatnod a tojásfára, hiszen könnyed, laza mozdulatokkal – és röpke pillanatok alatt is – simán felszúrhatók a faágakra! A tojásfákat helyezd ízléses kerámiacserepekbe, ne műanyag vacakokba! Az extra meglepetéseket pedig, főképpen a pénzt, hiszen az mindenkinek jól jön, gondosan rejtsd el a cserepek belsejében! A tojásfák, ha másért nem is, de a lóvé miatt rendkívül értékes és mutatós ajándékok, amiket tutira örömmel fogadnak azok, akiknek átadod. Húsvéthétfő előtt a cserepeket sorakoztasd fel az ablakpárkányon, hogy a húsvétvasárnap ünnepi fényét emeljék! A végeredmény ismét magáért beszél, ezért nem ragozom.

http://1.bp.blogspot.com/-l8g18oJzXEQ/TZZggI6iuMI/AAAAAAAAEJU/IACs8-Il-x...
http://3.bp.blogspot.com/-QQoaSKC8tMc/TZZgr0uy2II/AAAAAAAAEJY/nU0fKRgWr_...

Láthatod, hogy a cserepek szélét félbevágott tojások díszítik, amiket forró ragasztóval tudsz rögzíteni!

Egyéb kellékek: http://2.bp.blogspot.com/-1-BFbbXzLcg/TZZhML-9iBI/AAAAAAAAEJk/frN6-bCKuF...
Az elkészítésének lépései egyszerűek és nagyszerűek, amiket szintén fotók szemléltetnek! http://3.bp.blogspot.com/-uPLS4qkjmEw/TZZha0EtffI/AAAAAAAAEJs/5I4nFItHVk...
http://2.bp.blogspot.com/-hY5ojdjX7jI/TZZfF_dMF0I/AAAAAAAAEIs/qDaDRzK2JT...
http://2.bp.blogspot.com/-KZkmlgwyRDs/TZZfVc6dEUI/AAAAAAAAEIw/7uOIihgtBn...
http://2.bp.blogspot.com/-Rk9Hl_2grB0/TZZgEpiUPrI/AAAAAAAAEJE/LLhWTzAY83...
http://4.bp.blogspot.com/-SdoQ3hjO2TQ/TZZgRpP6YTI/AAAAAAAAEJI/M3mWlkOU7T...

Ha véletlenül a futballrajongók táborához tartozol, vagy a párod kedveli ezt a sportágért, akkor mindenképpen ajánlatos labdaalakú húsvéti tojásokkal teli tojásfával várnod.
Nézd csak, a labda- tojásfa elkészítése nem nagy ördöngösség, hiszen csak apró labdákkal kell helyettesítened az unalmas tojásokat! http://www.cuckooland.com/dnc/cuckooland/artwork/product_images/fathers-...

Mi a véleményed erről a hatalmas színes gombokból összetákolt tojásról? Nem semmi, én azt mondom, mert vonzza ám a figyelmet rendesen!
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/12/5b/1b/125b1b42c217b38853286...

Csibék, hófehér nyuszik a zöld pázsitos „réten”, hm, erre már a legrosszabb indulattal sem mondhatja senki, hogy nem tipikusan húsvéti! A zöld füves rétet egy nagy kerek tepsin varázsolhatod az asztalod közepére, ami közül huncutul kikandikálnak a húsvéti állatok, a nagy tojáshegy árnyékában. :)
http://alwaysfestive.com/wp-content/uploads/2015/03/Easter-Egg-Tree.png

Itt a vége, fuss el véle, de kárpótlásul – amiért a humoros ötleteimre időt szántál - mutatok néhány ízlésesebb dekorációt is. Bár ez nagyon szubjektív, ezért a minősítése szintén az, hiszen ahogy mondani szokás, kinek a pap, kinek a papné, hiszen az ízlések és pofonok igencsak különbözőek!

1. Természetes anyagokból készült tojásfa utánzat
http://radmegan.com/wp-content/uploads/2015/03/EggTree-DoneVerticalonSma...

2. Csoki cserepes cukortojásokat termő húsvéti fa, illetve csoki tojásokból készült asztali kompozíció.
http://sheerluxe.com/sites/default/files/2015/03/noths-chocolate-egg-tre...
http://lh6.ggpht.com/_SPehGi65iKU/TaECPPAM-MI/AAAAAAAABro/kl1pMVjyJhM/IM...

3. Dekoratív tojásrakások, amik a tavaszi fák alakját idézik.
http://images.huffingtonpost.com/2016-03-11-1457739776-2663684-SandSisal...
http://www.lovethispic.com/uploaded_images/165061-Easter-Egg-Tree.jpg
http://factorydirectcraft.com/pimages/20151113112440-420315/artificial_h...

4. Bejárati ajtó előtti tojásfa:
http://tutorialspress.com/wp-content/uploads/2015/02/Easter-DIY-topiary-...

Mivel az ehhez hasonló ékszertojás az egyszerű pórnépnél csak álom https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/564x/17/e3/d0/17e3d0faa6cca51586482... ... muszáj abból „főznünk”, amik van!

Az én tojásfám az idén is nagyon egyszerű lesz, és azt hiszem, hogy a nagymamai örökséget követem, vagyis csakis hagymahéjas tojásokat rakok fel az ünnepi asztalra, mégis érdekesnek találtam bekukucskálni néhány ismeretlen külföldi szomszéd ablakán.

Boldog húsvéti ünnepeket!
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/ae/e9/34/aee93459ac99305e...

------------
Források: külföldi portálok

HozzászólásokAmire még Jézus is csóválja a fejét :)Juj, ez már nagyon durva! :)

 

Na, melyik aranyosabb!?

A nyuszi? Vagy a nyuszit utánzó kisgyerek?
https://www.youtube.com/watch?v=ng6A6JTEtXQ
(Némelyik szülő így csinált sztárt a lurkójából) :DCsakis pasiknak! :)

Nyugi, nem a bortól láttok a csajból többet!
https://www.youtube.com/watch?v=FTFTtSJAjqQ
Ó, ez valószínűleg egy reklám, ezért megértem, ha Admin törli!Nektek táncol ám a nyuszi! :)

Nyomjatok neki egy lájkot, mert belerakta a szívét is!
https://www.youtube.com/watch?v=F5FAAC9JHZM"Gyere be hozzám egy kávéra, teára" típusú ajtókoszorú :)Csibe, csirke, tyúk, vén tyúk :)

Ez a fotó a csajok "pályafutásának" kezdőképe! :)
http://c8.alamy.com/comp/BXH928/kitsch-souvenir-greetings-card-happy-eas...Ó, egy csudiszép ajándék kislányoknak! :)

A fotón látható a kislány határtalan öröme!
https://cdn.shopify.com/s/files/1/1145/4632/products/50b3d267f2476337d0b...

Ez pedig egy évtizedekkel ezelőtti boldog pillanat lenyomata.
http://www.nopatternrequired.com/wp-content/uploads/2012/04/s14_thumb.jpgHúsvéti „oltár”, ahol a tojások „felszentelhetők”

A giccskategóriás fotók gyűjteményéből.
https://nickygrace.files.wordpress.com/2013/03/easter-rabbits-002.jpg

Erre még Jézus is azt mutatja, hogy lájk! :)
http://www.abc.net.au/reslib/201104/r755487_6302333.jpg

 

Ezen mindig könnyezek...

és álszenteskedés nélkül! https://www.youtube.com/watch?v=3x2Lx3KIqq8
Annyira szeretném, ha a Biblia mindegyik sora igaz volna, de gyakran kételkedem!Isten szent házába ma sem jártam...Jézus Krisztus ( Pintér Béla dala)Áldott ünnepeket, drága Magyarország…Most látom, hogy Tóth Árpád volt...

hajdanában a Nagyerdőn és a víztorony mellett, nem Te! :)

Figyelmetlenségem oka: a kölnivíz készítése lekötötte a figyelmem. :)
http://hatterportal.hu/wp-content/uploads/2014/04/Pomp%C3%A1s-H%C3%BAsv%...

Szép délutánt!Nem akartam ám elhinni…

még a jó Atyaúristennek sem, :) hogy a lenti sorokat tényleg Tóth Árpád írta, de a forrás hitelessége előtt kénytelen voltam meghajolni! Ez a debreceni fószer piszkosul meglepett ma engem, de igyekszem felocsúdni az ámulatomból.
http://mek.oszk.hu/01100/01112/01112.htm#408

Olvasgatnék még szívesen, de illatos kölnivizet készítgetek a lányoknak! :)
Ti a Nagyerdőn vagytok, kedves onix!? Épp a víztorony mellett?

Kívánok nektek kellemes időtöltést és szép délutánt!
http://hatterportal.hu/wp-content/uploads/2014/04/Pomp%C3%A1s-H%C3%BAsv%...Ezt bizony, Tóth Árpád írta. :)

Kíváncsivá tettél kedves András. :)
Én sem gondoltam volna, de Tóth Árpád írta a "TRÉFÁS HÍRLAPI VERSEK, RÖGTÖNZÉSEK" címszó alatti versek csoportjába, 1913-ban.

HÚSVÉTI APOTEÓZIS
https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/17862676_756084187893485_4...
A Nagyerdőn vagyunk! A viztorony mellett.

NYUSZIK KARA (üdvözli a felkelő napot).
Mi vagyunk a nyuszikák,
Rajtunk gyönyör uszik át,
Ma fog a húsvét lefolyni,
Ma fogunk, ma fogunk
Piros tojásokat tojni.
Megírta az Én Újságom
Szép húsvéti száma,
Tojunk egy szép piros tojást
Mindenkinek máma.
Mindenki kap egy szép tojást,
Nem vagyunk mi meddők,
Még Prohászka is kap tőlünk
Egyet avagy kettőt.

PROHÁSZKA HANGJA (a távolból).
Rátok gondolok, nyulacskák,
S kél bennem fohászka,
A távolból áldást küld a
Búcsúzó Prohászka.
Áldott legyen tojásotok
Sárgája s fehérje,
Tojjatok egy piros tojást
A szerbek fejére.

Hajnali görögtűz. A nyuszikák tojnak. A víztorony orma zengeni
kezd, mint Memnon szobra Egyiptomban, s ő is köszönti a hajnalt.

A VÍZTORONY:
Felépültem végre
Pótadói pízből,
De testemben nem megy
Sehogyse a víz föl.
Na de csakhogy felépültem,
Kint vagyok a vízből.
Csak egy nagy súlya nyom
Engemet a gondnak:
Mért van nekem olyan ormom,
Mint amilyen Párizsban van
A nagy Pantheonnak?

AZ ALKOTÓ SZAVA (t.i. a víztorony alkotójáé):
Ne nyomjon tégedet
Nagy súlya a gondnak,
Pantheonnak kell lennie
A jó víztoronynak:
Beléd lesz majd sok városi
Vívmányunk temetve,
Nagyszerűen illenek majd
A te - vízfejedbe.

A HÚSVÉT NEMTŐJE:
De most kezdődjék a locsolkodás,
Az ősi szertartás! Jó víztorony,
Loccsants a légbe enyhe vízsugárt,
Locsold le például a szürke port,
Mit Debrecenben szellők szárnya hord.

A VÍZTORONY (búsan):
Szép az, amit kegyed izen,
De kevés ahhoz az én kis vizem.

NEMTŐ:
S nyulacskák, ti is legyetek serények,
Viruljanak a nyuszika-erények,
Lustálkodni egyőtöket se lássak,
- Költsétek ki az ajándékokat,
Amit majd örömmel fogad
És elküld sok nagy férfiú egymásnak.
Igyekezzetek nyuszikák:
K. Tóth Mihály úr puszikát
Küldjön Márk Endre bácsinak,
Aki viszont barátilag
A kultúrtanácsnokot lepi meg,
Ez meg prezentet küld a Beöthynek,
És így tovább, körbe-körbe,
Költsetek ki egy új Nemzetes asszonyt
A Csokonai-körbe.
Csináljatok sok ilyen kedves dolgot,
Legyen Debrecen végre boldog.

Tableaux! A húsvét végleg felvirrad. Ünnepi csend,
melyben csak az üzleti élet halk pangása hallik:

Ping-pang,
Giling-galang.
Ácsi, ácsi.

Húsvétra írta ezt a jó kisgyerekeknek
Torpedó bácsi.

forrás: http://mek.oszk.hu/01100/01112/01112.htm#408Ezt tényleg Tóth Árpád írta? :)

Mi vagyunk a nyuszikák,
Rajtunk gyönyör úszik át,
Ma fog a húsvét lefolyni,
Ma fogunk, ma fogunk
Piros tojásokat tojni.

http://mosaicon.hu/wallpapers/unnepi/fullhd-hatterkep-448774848-husveti-...

A fenti verssorokon egy picikét meghökkentem.:)