Hol van a határ a kreativitás és a rombolás között?

Dubaj.
A város közvetlenül az arab sivatagban fekszik.
Dubajnak nincsenek természetes folyói vagy oázisai, azonban van egy természetes öble, a Duhaj-öböl, mely elég mély ahhoz, hogy a nagy hajók átkeljenek rajta.
Szakértők szerint a cunami lehetősége minimális, mivel a Perzsa-öböl vize nem elég mély ahhoz, hogy szökőár keletkezzen benne. Szeizmográfiailag is Dubaj stabil zónában fekszik.

Dubaj napi 240 000 hordó olajat termel, és jelentős mennyiségű gázt a part menti területeken.
Dubaj olajtartalékai azonban jelentősen csökkennek, 20 éven belül várhatóan ki is merülnek.
Ezt felismerve, Dubaj gazdaságában az ingatlanberuházások, a kereskedelem és a pénzügyi szolgáltatások lettek a meghatározóak.
Dubaj a számtalan innovatív, nagyszabású építészeti és egyéb beruházásaival, valamint kiemelkedő sporteseményeivel vált ismertté a világ számára.
A legtöbb új város, melyet a kikötők területén emeltek, a banki és pénzügyi központok fellegvára.

A Pálma Sziget:
A Pálma Sziget napjaink legszebb és legnagyobb mesterségesen előállított szigete, amely a legmagasabb szintű szolgáltató egységeivel, fényűző hoteleivel és milliókért megvásárolható mediterrán villáival a a világ legtehetősebbjeinek a célpontja. Igazi státusz szimbólum lett.
A "leveleken" jelenleg 2000 luxusvilla és 40 exkluzív hotel található.
A Pálma-Sziget építését rengeteg előzetes kutatómunka és tanulmány előzte meg.
A munkálatok megkezdését követően (a Perzsa-öböl aljából nyert) több millió köbméter homokot és követ használtak fel ahhoz, hogy GPS koordináták alapján feltöltsék a 17 levelű, pálmafa-alakú mesterséges sziget helyét az óceánban. A pálmafát egy 12 km hosszú és 5 km átmérőjű, félhold alakú hullámtörő gát védi a hatalmas hullámok ellen.

Világ-szigetek:
A parttól négy kilométerre, egy mesterséges lagúnában létrehozott, összesen 54 négyzetkilométeres szigetcsoport építése 2003-ban kezdődött azzal a céllal, hogy a világ legfényűzőbb, exkluzív luxushoteleit és magánbirtokait alakítsák ki rajta. Több mint 320 millió köbméter homokot mozgattak meg az építkezés során a szigetek felépítéséhez, és 37 millió tonna sziklát a szigeteket körülölelő hullámtörő gátak felhúzásához.
A Világ szigetek Dubaj egyik hatalmas beruházása volt a világ háromszáz országát építették fel mesterséges szigetekként. A beruházás összesen tizennégy milliárd dollárt emésztett fel.A szigetek megvásárolhatók voltak, el is keltek 15 millió dollártól egészen 250 millió dollárig.A szigetekre ezután a világ leggazdagabb emberei építették fel villáikat, palotáikat.A szigetek hetven százalékát már eladták, de egyik sem állandóan lakott Grönland kivételével, ahol Dubai emírje él.
A Világ szigetek rossz híre elterjed a világban, ugyanis mostanra fény derült arra, hogy valószínűleg a szigetek hullámsírba vesznek, eltűnnek a Föld színéről. A NASA műholdas képein a Föld térképét formázó, 300 szigetből álló építményben az utóbbi időben több sziget formája is megváltozott, néhány összeolvadt, mások pedig elsüllyedni látszanak. Az építtető cég szerint nem süllyed...

Tagadhatatlan tény, hogy ezek az építkezések csodák. A kreativitás egy megtestesült formái.
Bámulatos, ha az ember valamit megálmodik, azt képes megvalósítani is.

Ezzel azonban a természetet megerőszakolták, akárhogy is szépítjük.
Rombolás a természetben, a természet ellen.
És ő előbb-utóbb azt fogja mondani, hogy ÁLLJ!

Hol is van akkor a határ?