EGO: A feltétel nélküli szeretet

Az Egó:
Szerbusz Én! Így karácsony táján érdekesen meg szoktál változni, kiszámíthatatlanná válsz, teljesen felborítod a hétköznapjaimat. Mond az idén se lesz másképp. Mesélj, mire számíthatok!

Az Én:
Szerbusz, semmi akadálya, én szívesen megosztok veled mindent, amire kíváncsi vagy. Csak kérdezz, és én válaszolok.

Az Egó:
O.K. Az első és legfontosabb kérdés, hogy honnan meríted azt a mérhetetlen erős energiát, ami betölti lelkedet, s melyet ti szeretetnek hívtok?

Az Én:
A szeretet az csak van. Hordozom magammal életről életre, és ez az-az energia, amin keresztül kapcsolatba tudok lépni egy másik ember lelkével.

Az Egó:
Igen, ez az-az állapot mikor kihagysz a dolgaid intézéséből, és olyan kész tények elé állítasz, melyek létrehozásában sokat munkálkodtam.

Az Én:
Nem értem mire gondolsz?

Az Egó:
Mondanék egy példát. Van egy közeli ismerősöd, barátod vagy rokonod. Ritkán találkozol vele, néha meghívod egy beszélgetésre, vagy vendégségbe, mert valami miatt vonzódsz hozzá, szereted. Én akkor tudomásul veszem a döntésed, de néha eszedbe juttatom, hogy e helyett más kellemesebb elfoglaltságot is folytathatnál. Ekkor máris feszültebbé válsz, amit a partnered is érzékel és Ő rá is, átragad a feszültséged, és máris nyeregben érezhetem magam, mert máris a tervezetnél korábban befejeződik a program és még a feszültség negatív emléke is, megmarad, így egyre kevésbé keresed a társaságát.
Karácsony közeledtével felerősödnek a szeretet adásának és kapásának impulzusai, esetleg még lelkiismeret furdalásod is támadhat, megbocsátasz az el nem követett negatív érzéseknek, ajándékokat veszel, mert annak adása örömet okoz neked, és máris minden munkám hiábavalóvá válhat. Hiszen ezekben a pillanatokban én háttérbe szorulok, és helyemet átveszi egy számomra idegen érzés, a feltétel nélküli szeretet. Csak terajtad múlik, melyik irányba mozdul el egy ilyen szituáció, és én utálom ezeket a helyzeteket. Én a tiszta, egyértelmű, számomra átlátható megoldásokat szeretem, nem azokat, amelyekben az érzelmeid motiválnak.

Az Én:
Miért mi a bajod az érzelmi motivációimmal?

Az Egó:
Egyszerűen csak kiszámíthatatlanok.

Az Én:
De én csak szeretni szeretnék, és szeretetet kapni, és ezek megéléséhez próbálok helyzeteket teremteni. Egyszerűen törekednék afelé, hogy boldogabb életet élhessek.

Az Egó:
Az én általam adott tanácsoktól miért nem tudsz boldog lenni?

Az Én:
Való igaz, hogy adsz tanácsokat, amivel néhány percig akár még boldognak is érezhetném magam, de utána jön az üresség, a csalódottság. Neked csak a hideg, racionális önzés diktálta tanácsok jutnak az eszedbe, amelyek még köszönő viszonyba sincsenek a szeretettel.

Az Egó:
Természetesen én csak olyan tanácsot tudok adni, ami számomra, az én szempontjaim szerint helyénvaló, és nem rombolják le azokat a korlátokat, amelyeket nagy nehezen felépítettem köréd.

Az Én:
Tudom, meséltél már ezekről a korlátokról, de azt mégsem tudom megérteni, hogyha én szeretni szeretnék valakit, abban miért akadályozol, miért zavarsz be.

Az Egó:
Mint máskor is - tanítási célzattal.

Az Én:
Nem értem. Te, aki nem ismered a szeretet érzését, mégis hogyan tudsz megtanítani erre?

Az Egó:
Szeretni valóban nem tudlak, megtanítani, de meg tudlak tanítani a lényegre.

Az Én:
És mi a lényeg?

Az Egó:
A feltétel nélküli szeretet felismerése.

Az Én:
És arra hogyan tanítasz meg?

Az Egó:
Folytatom az előző példánál. Te szeretsz valakit, vonzódsz hozzá, és a szereteted viszonzásra talált valamilyen formában. Soha se felejtsd el, hogy a másik embernek szintén van egója és neki teljesen más a tanulási feladata. A feladat számára ugyanaz: felismerni a FELTÉTEL NÉLKÜLI SZERETETET! Ti csak gyakoroltok egymáson, de valójában teljesen különböző érzéseket fogtok megélni ennek kapcsán.
A feltétel nélküli szeretet érzésének megélésének közelébe, csak az juthat el, akinek az EGÓ nem befolyásolja tudatát.
Én gerjesztem a TÚLZOTT ELVÁRÁSOKAT, a CSALÓDÁSOKAT, melyek az elvárások elmaradása miatt keletkeztek.
Gondolj bele, amikor Te azt mondod egy másik embernek, akihez pozitív érzések kötnek, hogy nagyon szereted, már a nagyon szócskában benne vagyok én is, mert ráveszlek arra, hogy rangsorolj. Tudatosítom benned, hogy vannak, akiket nagyon tudsz szeretni, van, akiket "csak" szeretsz, és akik nincsenek ebben a kategóriában, azokat már csak negatív megközelítésben tudod minősíteni. Sokkal hamarabb fogalmazol úgy, hogy ezt és ezt miért nem szereted, vagy egyenesen utálod, vagy a legrosszabb esetben gyűlölöd.
Tapasztaltad-e már, hogy milyen fájdalmas az, amikor nem szerethetsz úgy valakit, ahogy szeretni szeretnéd, mert ilyenkor az Egó, vagyis én ki szeretném sajátítani a másik lelkét?

Az Én:
Hogy mondtad?

Az Egó:
Jól hallottad! Az átlag ember ebben a civilizáltnak mondott világban többnyire összetéveszti a birtoklás illúzióját a szeretettel.
Biztos érezted azt a terhet, amikor valaki birtokolni szeretett volna úgy, hogy Te nem tudtad viszonozni az érzéseit, és ezt számon kérték rajtad, "Te miért nem tudsz úgy szeretni Engem, ahogy én szeretlek téged?"
Csak azért nem, mert az sem szeretet, hanem csak egy kisajátítási kísérlet. Ha valaki önzetlenül tud szeretni NEM, KÉRI SZÁMON, HOGY KI ÉS HOGYAN SZERET! Ez nagy különbség.

Az Én:
És ezt te honnan tudod?

Az Egó:
Én ismerem a feladatod, amiért ideszülettél, és amit fel kell ismerned. Ugye abban már a kezdetek kezdetén, amikor először egymásra találtunk - megegyeztünk, hogy én az Egó vagyok a te Mestered.

Az Én:
Jó, hogy emlékeztetsz, taníts még meg néhány dologra, amivel szorosabbá tehetjük kapcsolatunkat, és amikor szükséges, nélküled is élhetem az életem. Így karácsony környékén olyan jó akár néhány percre is boldognak lenni, szeretetet adni és kapni.

Az Egó:
Az első tanácsom, hogy soha se tőlem kérjél tanácsot, ha boldognak szeretnéd érezni magad.
A második: az igazi válaszokat csak akkor kapod meg a kérdéseidre, ha csak a szívedre hallgatsz, hiába akarlak azok ellenkezőjéről meggyőzni.
A Karácsony a mi kultúrkörünkben nagyon fontos fordulópont, az újjászületés ünnepe, a szeretet ünnepe. Ezekben a napokban van lehetőségünk igazán magunk felé fordulni és a szeretet adásának, kapásának misztériumát megélni és gyakorolni.

Az Én:
És mi van akkor, amikor korlátolt anyagi lehetőségeink miatt nem tudjuk viszonozni azokat az ajándékokat, amiket kapunk, vagy mi ajándékozunk, és rólunk közben megfeledkeznek?

Az Egó:
Ha a szeretetet az anyagi síkon történő események oldaláról szeretnénk megismerni, akkor az eddigi beszélgetéseink teljesen hiába valóak voltak. Soha sem az a lényeg, hogy ki kinek milyen értékű ajándékot ad, hanem az, hogy mennyire önzetlenül adja, vagy mennyire működnek a hátsószándékok, vagyis én. Az ajándékozás azért került bele a karácsonyi misztériumba, hogy nagyobb nyomatékot adjunk ezzel a gesztussal a szeretetüknek, de sokan ezt félreértelmezik, szeretnék a szeretetet megvásárolni.

Az Én:
Szerinted, ha mindenki önzetlenül tudna szeretni, kevesebb lenne a fájdalom és a csalódás a világban?

Az Egó:
Fordítsuk meg. Sérelmeink és csalódásaink önzésünkből fakadnak, s abban a pillanatban, amikor mindezt felismerjük, lehetőségünk nyílik rálépni az önzetlen szeretet útjára.

Az Én:
Ha sikerül erre az útra rálépni, Te segítesz nekem, hogy ne tévesszem el az irányt, vagy inkább csak részt veszel a továbbhaladásban.

Az Egó:
Én csak gondoskodom arról, hogy megdolgozz a Szeretet megéléséért, amiben benne van a törődés, a gondoskodás, az öröm a derű, az odaadás, a felelősség és a tisztelet.
Kiáradásod igénye hatással van a többi ember lelkére, egójára és ez által egy olyan láncolatot indíthatsz el, amely sok-sok emberben pozitív változásokat hozhat létre.

Az Én:
Ez egy nagyon magvas útravaló így Karácsony előtt. Valamikor valaha Krisztus is hasonló gondolatok mentén próbálta az embereknek megmutatni a szeretet útját, de a vallási dogmatizmus kiüresítette a lényeget.

Így karácsony táján mindenkiben felerősödik az igény a bensőséges, szeretetben és békességben eltöltött családi-baráti együttlétek iránt, mégis ennek ellenére, sőt különösen ilyenkor vágyaink és elvárásaink feszültséget gerjeszthetnek, melyek észrevétlenül az elkülönültség és magányosság érzését táplálják.
Ilyenkor jussanak eszünkbe Assisi Szent Ferenc szavai: "Boldog az-az ember, aki hozzátartozói tökéletlenségét ép úgy elviseli, ahogy szeretné, ha az Õ tökéletlenségét mások elviselnék".

Az Egó:
Valóban szép gondolat, s kíváncsi vagyok az ünnepek alatt mennyire, tudod ezt majd a gyakorlatba átültetni!

Forrás:net

Hozzászólásokhttp://www.womenandsport.org

http://www.womenandsport.org The Wakefield, MA sports news online covers all local news including sports, business, jobs, community etc. The Wakefield Observer is published every week on Thursday and has a pretty wide circulation. Apart from local news that covers sports from road races and bike-a-thons, Golf Tournaments, Major League Softball, Football, Baseball to Judo and hockey events.
http://www.gsmglobalsports.org For the 30 million student athletes in America, sports can be an excellent way for high school students to build relationships, stay in shape and learn valuable skills about teamwork. But high school sports aren't always fun and games.
http://www.realestateguide2success.org Real estate advertising may be no picnic in today's competitive market. But that doesn't mean it's impossible to stand out... Ultimately, there is something unique within your brand that sets you apart, you may just not know it yet or know how to sell it to your tribe. Here are five qualities of highly effective real estate advertising.
http://www.petcheck.org Dog owners today have many options available to them to train their dogs. Behavior modification is no easy task, and the consensus seems to be in, shock collars are dangerous. So why then are they still being used?
http://www.petadvantage.org Pet crayfish can actually be a very interesting and fun hobby. Here are some great tips for getting started and info on electric blue crayfish care.
http://www.doc4pets.org Over the years, in the various administrative and management positions I've held, I've accumulated a few pet peeves when it comes to the interviewer vs. interview candidate encounters. These experiences taught me many lessons which I gladly pass on.
http://www.myinteriordesignonline.org If you are searching for tattoo designs, the internet is a great place to start. You can find tons of tattoo designs online, both free and paid. Most people searching for tattoo designs online choose not to pay to join tattoo design membership sites and rather dig around for free artwork.
http://www.ballethome.org The lace curtains have an ethereal effect in the home decoration practices. Different patterns, styles, and colors available among the lace curtains make them easy to incorporate into your home. This article will help you in making the right choice while buying lace curtains for yourself.
http://www.worldcitizentraveler.org There are a plethora of full service travel agents who prepare the itinerary of the traveler from researching, planning to purchasing an entire trip to 'Discover India'. The tour packages are at a discounted or subsidized rate due to channel partners that comprises of economic luxurious hotels, airlines, railways, transporters so on and so forth.
http://www.roadsyoutravel.org Travel helps personal growth. Here are 5 different areas of our lives that have changed because of travel experiences.http://www.microbubbletechnol

http://www.microbubbletechnologies.org Innovation means technological change. The technology change results in practical implication or commercialization, it does not mean just generation of ideas. The importance of technological innovation in today's competitive economy is very clear, as today the worldwide economy depends on technology and technological innovation to an extraordinary degree.
http://www.hitechlearning.org Almost everyone uses digital computers or other electronic devices nowadays. It is no doubt necessary, considering that we live in the age of technology and deal with massive information on a daily basis. We load all the information on cell phones, laptops and personal computers.
http://www.theproshop.org One of the major advantages of the internet is the ability of shopping at the comfort of your home. While online shopping comes with its perks, you need to be careful for you to get the most from it. Here are 3 mistakes that you should avoid making:
http://www.sitoecommerce.org There are many eCommerce systems available on the Internet, each comes with different features. This article identifies the 5 most important features an eCommerce store needs to operate efficiently. It also help anyone wanting to setup an eCommerce store know which feature is important for his business.
http://www.buyersdesire.org If you are among those who love shopping, here are some amazing tips for weight loss during shopping. Yes you read it correct, weight loss can be done while you are enjoying shopping. The only key is to change the way you shop, read on.
http://www.shopmckenzietn.org Are you are new to online shopping? Do you want to know the advantages and disadvantages of online shopping? If the answers to these questions are yes, read further to get more information on this new form of shopping, which is also called internet-based shopping.
http://www.glassmanlaw.org There's much talk about the Universal Law of Attraction these days. Many have heard about it through movies like 'The Secret', but few have managed to achieve really significant results from it, let alone the life of their dreams.
http://www.forsheylaw.org Business law is one of the branches of the huge field of law. There are many things one has to keep in mind when starting a business; let it be a small or a large business. Breaking these laws may land you in deep trouble, so it is always advisable to have some basic knowledge of both small business law and business corporate law.
http://www.sports-index.org In these days, sports events are not only entertainment activities, but also are great money-spinning businesses. Undoubtedly, sports and sports events can yield huge amounts of earnings and profits for both the players and the organizers. Actually, nowadays, you can earn money even by watching your favorite sports event or game and predicting on its outcome.
http://www.ninjasports.org If you have a favorite player or favorite team, chances are you have some sort of merchandise of that player or team. Whether it's a jersey, a banner, a blanket, a helmet, or even just a baseball cap. You may want to expand your horizons and invest in some memorabilia which would perhaps be investments for your future financial gain.http://www.svbusiness.net Thi

http://www.svbusiness.net Think of your enterprise powered by CRM technology, designed to perform and easy to use. Deep industry-specific functionality and an interactive interface, deliver new solutions that endue your business to innovate and stay competitive.
http://www.rfmbusiness.net Your business will need a feature-rich and user-friendly website to get the most out of the internet. The site has to be both engaging and interactive at the same time so that it catches the attention of more users.
http://www.optimumfinancetaxconsultants.net I was excited when author, entrepreneur and fellow management consultant Greg Blencoe called and asked me to preview his new book, The Supermanager. The final product is a short story about an extremely successful manager who imparts his wisdom to a recent college graduate who has entered a large electronic company's management training program.
http://www.creditreporterror.org Business is business. It's not personal. It can be personal to you. It is your ideas, your creativity, your decision making - that all drive your business.
http://www.businessnetpages.org Learn about the fantastic and incredible benefits of marketing your business using articles. Article marketing is considered one of the most powerful and cost-effective ways to increase your business sales and profits. Using articles you can not only increase your revenues but also be seen as an expert in your field.
http://www.avonbusinessassociation.org There are three main reasons many people fail building business credit. The 1st BIG reason people fail, is that their business isn't setup credibly in the lender's eyes. The perception lenders, vendors, and creditors have of your business is critical. Before applying for business credit a business must insure it meets or exceeds all lender credibility standards. There are over 20 credibility points that are necessary for a business to have a strong, credible foundation.
http://www.bestkeptsecretofinternetbusiness.org Writing a business plan or even thinking about doing it drums up feelings of dread. It is a bit tedious and takes some dedicated time. You may even think it isn't really needed for your small business. But, you are wrong.
http://www.glasgowbusiness-magazine.org The term Business Process Management (BPM) is a systematic approach to making a company's workflow more efficient, more effective and more capable of adapting to the ever changing business environment. It also refers to how professionals study, change and monitor business processes for purposes of ensuring they run well and can be upgraded over time.
http://www.gammatech.org Technology refers to the collection of tools that make it easier to use, create, manage and exchange information. In the earlier times, the use of tools by human beings was for the process of discovery and evolution.
http://www.superiorecotech.org Advancement in technology has made the world go "gaga". As far as technology is concerned, you can expect the unexpected or imagine the unimaginable. The world has left the stage of crude implementation. Every facet of life has been touched and affected by technology. The bewilderment of everyone is that existing technologies are fast becoming obsolete by the day; courtesy of advancement in technology...Mit jelent a feltétel nélküli szeretet?

Sokan válaszoltak a fenti kérdésre.
Itt: http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__1552919-mit-j...

Én azzal értek egyet, aki ezt írta: "Ha valaki "szeret" minden embert, azt sem érdek nélkül teszi, hanem azért, mert viszont szeretetet remél, és mit ahogy egy előző hozzászóló írta ettől jobban érzi magát. Tehát itt az érdek".

Amikor észrevesszük, hogy valaki nem szívlel bennünket, nem vagyunk szimpatikusak számára, akkor a szeretetajándékunkat, amit neki szántunk, gyorsan a hátunk mögé rejtjük.

Ez szinte az összes "idegenre" vonatkozik, akivel egy közegbe kerülünk.
Talán egyetlen kivételt képez a viszonzatlan szerelmek szituációja, amikor néha még sokáig erőlködünk azon, hogy a másik az ajándékunkat elfogadja.Okos gondolatokat vetettél papírra

kedves Leire, olyan okos gondolatokat, amikhez újabbakat hozzáfűzni már nem tudok!

Viszont a versnek a lenti 2 sorát - ha nem is ugyanezekkel a szavakkal - már én is többször megfogalmaztam.

"Valahogy mindig félúton vagyok.
Remélve, nem vagyok útban senkinek"Feltétel nélküli szeretet...

-- A feltétel nélküli szeretet fogalmát rengetegen megfogalmazták már szebbnél szebb köntösbe csomagolva...
Viszont a gyakorlatba áttéve csak elvétve működik.
Legfontosabb eleme a kölcsönösség elve, ennek hiányában a viszonzatlanság érzésétől az egyik fél boldogtalanná válik... még ha nem is mutatja...
A feltétel, illetve elvárások nélküli szeretet képességét legtöbbször gyermekkorunkban, a családba sajátítjuk el, majd alaptermészetünk függvényeként és egyéb hatások után alakul úgy, tudunk-e élni ezzel?
Nálunk a családban működött ez a dolog... Az édesanyám arra nevelt, elég gyakran sulykolva:
Tégy előbb te jót a másokkal... ne várj el érte semmit, mert az élet kamatostól visszafizeti a jóságodat. Ha bármiért, amit tőlük kaptunk, szeretet, jóság, ajándékok... segítség... támasz, köszönetet mondtunk, mindig azzal hárította el a hálálkodásunkat:
-Nem tartozol hálával, nekünk, mint szülőknek ez a dolgunk. Háláld meg majd a saját gyermekeidnek azzal, hogy szeresd teljes szíveddel, tereld az életét a helyes irányba és a lehetőségeid szerint adj meg neki mindent, hogy az álmait megvalósítsa. Mindezt szerető családban.
Az anyukám valóban ezek szerint élt és nevelt minket, ami által csodálatos gyermekkorunk volt. Pedig nem volt vallásos, nem valami égi csodától várta a segítséget, nagyon is a földön járt... egyedül a sors hatalmában és kiszámíthatatlanságában bízott. (ezzel én is így vagyok)
Ezzel az útravalóval igyekszem ma is élni az életem... sőt nevelni a gyermekeimet. DE!!!
Gyakran előfordul, hogy a feltétel nélküli szeretettel visszaélnek. Ez is emberi tulajdonság...
Hiszen azt ami "ingyen" van nem várnak el érte semmit... azt egy idő után megszokják, elvárják...nem tisztelik, szinte semmibe veszik. Legyen szó családról, munkahelyről, netán párkapcsolatról. Sorozatosan megbánthatnak, kihasználhatnak... eleinte még bocsánatot kérnek... Majd, mikor látja aki megbánt, hogy valóban feltételek nélkül, önmagáért szereted mindenestől, elfogadva a hibáival együtt, már bocsánatkéréssel sem strapája magát... Sőt!

A feltétel nélküli szeretet és segítségnyújtás borzasztó sok kudarcélménnyel is jár és az, hogy szinte "burokban" nőttem fel, sok csalódáshoz vezetett. Mai napig sokszor megingat az emberekben való hitemben.
Ilyenkor "hátrahúzódok" és megpihenek . Majd rájövök, erre a kis időre már nem szabad megváltoznom. Muszáj hinnem abban, hogy az emberekből még nem halt ki egészen az emberség... mindemellett borzasztó nagy kincs az, amikor tiszta lelkiismerettel nézhetek az emberek szemébe. :)

Ha nagyon elkeseredek.. ez a vers vigasztal, erőt ad az utamon:

Félúton

Valahogy mindig félúton vagyok.
Remélve, nem vagyok útban senkinek.
S míg „valahonnan” "bárhova" jutok,
valami jót mindig magammal viszek.

Valahogy mindig félúton vagyok.
Úton a múltból talán a most felé.
S ha elhiszem, szép jelenem élem,
hegyek zúdulnak a két lábam elé.

Valahogy mindig félúton vagyok.
S néha félek, elfogy alólam az út.
Olykor elfog az a furcsa érzés,
hiába megyek – minden út körbefut.

Valahogy mindig félúton vagyok.
S azt mondják, az út a fontos, nem a cél.
Vezet hitem eltökélt-magamban,
s hogy minden lépés a csillagokig ér.

Valahogy mindig félúton vagyok.
Mint ki örökké utazni kényszerül.
Csomagom könnyű, egy szív, s egy lélek.
S próbálok úton maradni – emberül
-Sárhelyi Erika-

http://edesviz.hu/hu/ezo_magazin/rovat/Minden%20napra/cikk/feltetel-nelk...
"A feltétel nélküli szeretet minőség, amelyet bárki magáévá tehet. Ha lényünk részévé válik, a párkapcsolatokra törvényszerűen jellemző konfliktusokat is könnyebben áthidalhatjuk.

Ha feltétel nélkül szeretünk valakit, nem csak egyszerűen vonzódunk hozzá, hanem szerető emberekké válunk. Ha szeretünk, nem csak a kapcsolatunkat, hanem a külvilágot is harmóniába hozzuk. Ha hátat fordítunk a szeretetnek, automatikusan problémák keletkeznek körülöttünk – még azokon az életterületeken is, amelyeknek semmi közük a kapcsolatunkhoz.

Egy párkapcsolat a mennyországot és a poklot is magában hordozhatja. Boldogságot, beteljesedést, könnyedséget és szerencsét, de problémákat, fájdalmat és hanyatlást is hozhat. Mindezeknek az okát nem az éppen aktuális partnerünkben kell keresnünk, hanem abban, hogyan tekintünk mi magunk a kapcsolatra: a szeretet elsajátításának vagy elutasításának a lehetőségét látjuk-e benne.

Amikor megkérdezték Szókratészt, érdemes-e az embernek tartós kapcsolatban élnie, a következőket válaszolta: „Természetesen! Ha a párod örökösen dicsér, előkelő úr leszel, ha pedig folyton piszkál, nagy filozófus válik belőled.” Tudjuk, hogy Szókratész felesége, Xanthippé mindent megtett azért, hogy megnehezítse férje életét, a filozófus azonban kellőképpen bölcs volt ahhoz, hogy tisztában legyen a párkapcsolatok nehézségeivel. Hasonló felismerésre jutott az egyik tanítványom is: „Ha meg akarsz világosodni, szerzek neked partnert.”

Ha mindkét fél arra törekszik, hogy szeressen, könnyebb dolguk lesz, mint Szókratésznek és Xanthippének volt, és akár „meg is világosodhatnak” a kapcsolatuk által. A szeretet segítségével megoldhatjuk konfliktusainkat, kiszélesíthetjük látókörünket, és a rejtett egységet is felszínre hozhatjuk.

Ha valamilyen különös vonzalom miatt ragaszkodunk egy meghatározott típusú férfihoz/nőhöz, tudnunk kell, hogy a párkapcsolatok nem az egónkat akarják kielégíteni vagy boldoggá tenni. Az ego szintjén a partner csak egy árucikk. Amelie Fried egyszer a következőket mondta: „Ideális kapcsolatról akkor beszélhetünk, ha saját neurózisaink illenek partnerünk neurózisaihoz.” Ez azonban csak az ego szintjén érvényes. Ha csak ezen a szinten keresünk hasonlóságokat, szem elől tévesztjük a kapcsolatok valódi értelmét: ha fellelkesülünk a köztünk lévő hasonlóságok láttán, csalódottak leszünk a különbözőségek miatt.

Az egónk annyira elvakít minket, hogy elszalasztjuk megkövetelni a kapcsolatunktól a közös spirituális fejlődést és a feltétel nélküli szeretetet.".

Ugyan elmúlt Karácsony, de a mondandó örök...