Napfogyatkozás

Láttad ma a napfogyatkozást?
Érezted szívedben a természet csodáját?
Meg tudtál állni néhány pillanatra,
Megízlelni mekkora erő van a most-ban?
Vagy végig csak a dolgod után rohantál,
a lassulni tudó embereken bosszankodtál?
Meghallottad, ahogy a természet elcsendesedik?
Ahogy a fénybe az árnyék belesettenkedik?

S azt vajon észre vetted-e,
Ami történt, a minden, és a semmi se.

Címkék:

HozzászólásokHiedelmek

Az égi jelenségek közül alighanem a napfogyatkozások gyakorolták a legjelentősebb lélektani hatást az emberekre. A minden élet forrásának tekintett Nap eltűnése, vélt elvesztése nagy riadalmat keltett.

A fogyatkozások okainak első magyarázatai a különböző népek mítoszaiban lelhető fel.

Az egyiptomi legendákban a sólyomként ábrázolt Hórusz szemei jelenítik meg a Napot és a Holdat. Hórusz állandó harcban áll halálos ellenségével, a gonosz Széthtel, és amikor a párviadalban Széth kitépi a szemét, a földön újhold vagy holdfogyatkozás van.

A finnek nemzeti eposzában, a Kalevalában, Louhi, az északi vidék gonosz úrnője, a pohjolai vén banya lopja el a Napot és a Holdat, rejti el egy-egy hegy gyomrába, s csak miután Vejnemöinen félelmetes fegyvereket kovácsoltat Ilmarinennel, adja vissza oket az égnek.

Az indiai asztrológusok szerint a nap- és holdfogyatkozást, az eredetileg szörnyűséges démonként ábrázolt Ráhu bolygó okozza. A Puránákból ismert történet szerint, egyszer, amikor az elbűvölő Mohini a halhatatlanság nektárját, az amritát osztotta az égieknek, isten formáját öltve Ráhu is beült közéjük, és mire a közelében lévő Nap és a Hold figyelmeztették erre, már késő volt, az italra vágyó démonok közül egyedüliként, sikerült pár kortyot innia belőle. A rögtön megjelenő Visnu hiába vágta le harci korongjával a démon fejét, az előzőleg megivott amritától már halhatatlan lett, a feje, és a teste egyaránt életben maradt. A démon feje Ráhu, a teste pedig Ketu néven vált ismertté. Ráhu és Ketu azóta bosszúvágytól lihegve követik a Napot és a Holdat. Amikor utolérik valamelyiküket, azonnal elnyelik azt. Az emberek ilyenkor a földön bőkezűen adakoznak, hogy megszabadítsák isteneiket a gonosz szorításából.

További érdekességek itt: http://www.erzsebetrosta.hu/Hiedelmek-babonak-nepszokasok/napfogyatkozas...✿ ♡ ✿Erin, előkerültél?

Örülök ám neked! Adok neked egy szép idézetet!

"A Nap talán sosem hűl ki. Merj álmodozni! Az álmok nem fogynak el..."ez a versecskéd is tetszik

ámbár a napfogyatkozás olyan a mostban,
mint porszem a végtelenben.
biztos csodás ünnep (volt),
s mint minden ünnep ritka,
és ez minden pillanat titka
:)Napfogyatkozás Európa-szerte

Kövesd fotókkal a Nap-Hold páros útját: http://hvg.hu/instant_tudomany/20150320_napfogyatkozas_europaban_fotok

Ó, hát mégis sikerült a randijuk, pedig a mesék mást állítanak!