Szív és kéz

Szív és kéz. Bátorság és lépésváltás. Szemszögek és árnyszögek találkozása. A naiv, elszánt, tudott, megvalósuló, önmegvalósító hit.

A film, ami erről szól, még többet is ad.

Amikor azt gondolják mások, hogy idealisták, naivak vagyunk, az emberek úgy sem segítőkészek, mindenki önző, hazudik, vádol és elvesz, abban sajnos van tapasztalat-igazság. De amikor megnézed a filmet, annyira átjön az egész hangulata, ahogy egy naiv és őszinte ember kitartóan és pénz nélkül, kreatívan és az emberek segítségével eléri a célját! Csodálatos. A főszereplő is. Anthony Hopkins. A történet is. Egy motorversenyző álmai és csúcsrakerülése. A leggyorsabb indián.

Az a csodálatos, belső hit: amikor tudod, hogy mit akarsz, es meg is valósítod, mert egyszerűen értesz hozzá, kitartó vagy és hiszel magadban, és az álmodban. Céllá válik.
Maga (lesz) a cél, az út, benned.
Késztetés, kényszer nélkül.

A főszereplőben kétség és kérdés se merül fel, hogy ne lehetne megvalósítani. Annyira ő maga ez a hit, hogy megingathatatlan és nagyon is elbizonytalaníthatatlan abban, hogy neki ezt kell tennie, így kell tennie. A kivitelezés kicsit bonyolultabb, de kreatívan és rugalmasan, nyitottan mindent megold ingyen, baráti segítséggel, okosan, kreatívan, észreveszi és felhasználja a pillanatban s a körülményekben rejtőző lehetőséget, bármilyen egyszerű vagy kicsinykének is tűnik az és távolról sem látszik, hogy bizony a célhoz vezet, messze még az út, és sok az előre nem látott fizikai akadály, és tudatlanságból eredő probléma. (Nem regisztrál időben, s így a hosszú, a fél Föld megkerülése után esélye sem lenne ... megvalósítani az álmát?)

Kívánom mindenkinek, hogy valósítsa meg az álmait. Hogy higgyen bennük, magában, és hogy ott rejtőzik a segítőkészség az emberekben.

Anthony Hopkins életigenlése:

**
"A leggyorsabb indián - Antony Hopkins életigenlése

Öreg főhősre filmet építeni mindig kockázatos vállalkozás kereskedelmi szempontból, hisz minden híreszteléssel ellentétben a mozibajárók többségét továbbra is a fiatalok teszik ki. Az idős, de vagánynak bemutatott főhősökről készült újabbkori munkákhoz többnyire az öregesség és avittas rendezői hozzáállás sztereotípiája társul, s legyen bármennyi ellenpélda, az előítéletektől nehéz szabadulni.
A gonosz kérdés a fiatalabb nézőkben első körben továbbra is úgy fogalmazódik meg, hogy "aha, biztos, de egy újabb öreg sztori kit a francot érdekel?" És valóban, a Leggyorsabb indián kapcsán is ki a fenét érdekelhet egy új-zélandi vén csóka, aki két kezével eszkábált motorján megdöntött valami Isten tudja milyen gyorsulási rekordot a századelőn (vagyis az előző századelőn?) Minden tiszteletem a megmintázott valós személyé, de nem minden nap adnám ilyesmire a fejem a moziban én se. Most se kívánok senkit győzködni arról, hogy miért is érdemes beülnie a Leggyorsabb indiánra. Csak annyit mondok hogy beültem és nem bántam meg.

Először is, rokonmunkákat után kutatva rögtön dobjuk sutba a múzeumszagú és belterjes Űrcowboyokat, és kezdjük a keresgélést Jack Nicholson egy személyre épített keserédeseinél (Schmidt története). Az ironikus felhangot azonban felejtsük el, nem kell az, s nem is volt az jó sose Hopkins-nak. Ő az őszinte érzelmek embere volt mindigis, aztán hogy az általa hozott karakter hogyan veszi ki magát az adott filmben az rendezőfüggő, és merőben más kérdés.

A leggyorsabb indián egy szelíd és végtelenül jószándékú öreg motoros, Burt Munro "based on a true story"-s története, aki fejébe veszi hogy kedvenc eszkábált, Indián névre keresztelt motorjával gyorsulási rekordot dönt. A feladat teljesítéséhez ott kell hagyni kicsiny, még nálánál is szelídebb, gyéren lakott hazáját, Új-Zélandot, és át kell cuccolni a nagy és ismeretlen Egyesült Államokba. Ott van ugyanis olyan hosszú pálya, ahol el lehet érni a kívánt (szél)-sebességet. A film tulajdonképpen erről az útról szól, de mögötte persze többről.

Hopkins finoman árnyalt, ízes karaktere a burokban élő csupa szív, jóhiszemű és ezzel együtt végtelenül naív ember sztereotípiájaként kerül szembe a zordon, materiális világ (ez lenne az USA) gyermekeivel. E találkozások azonban e filmben nem válnak tragédia forrásává. Máshogy szocializált emberek egymásra való rácsodálkozásai inkább, egymás felé biccentések és markáns kézfogások a humanizmus jegyében.

Munro hobbija tekintetében megrögzött, de határtalanul emberbarát természete lenyűgözi a környezetét vásznon innen és túl, s ez a jellem pajzsként óvja minden gondtól s bajtól a film teljes hosszán keresztül. A gondviselés végig mellette áll, megelőző "pozitívhullám"-csapásai minden mellé kerülő, alapvetően gyanakvóbb amerikánerből barátot faragnak néhány szemvillanás alatt. Ennek hatására jó unalmasan le is lehet írni, hogy miután Munro megjárta az ismeretlen ország meghatározott számú, a film 127 perces hosszába belesűríthető stációját, szépen sikerül is megtalálnia a kívánt határtalan fennsíkot. Barna bőrsatyi, kvázi-hegesztő motorosszemcsi fel - a film utolsó perceiben indulhat is a rekorddöntési kísérlet, ha bírja még az az öreg indián.

Tény, hogy Antony Hopkins-ban idősebb korára jó adag "Robin Williams faktor" alakult ki. Ez nem jelent mást, mint hogy hajlamosak olyan filmekbe pakolni, amelyeknek jó esélyük van arra, hogy (a színész jó játéka ellenére) határtalan giccsparádéba torkolljanak. Bevallom őszintén, A leggyorsabb indián nekem messziről bűzlött a giccsszagtól, ehhez képest azonban sikerült csúnyán benéznem a dolgot. A film amellett, hogy életigenlő, pozitív üzenete egyértelmű, kerüli az olcsó érzelem-vadászatot és nem váltja mártírkodásra a saját hozzáállását sem.

Roger Donaldson rendezőnek nem volt szüksége a mesterséges állagjavítókra egy hiteles, pozitív üzenetű filmhez. Csak a téma és a megalkotni kívánt karakter személyes ismerete kellett hozzá (Burt Munro-ról a rendező a hetvenes évek elején dokumentumfilmet készített), no meg kellett Antony Hopkins, aki páratlan tehetségét bizonyítva újra oroszlánméretűt alakít a filmben. A leggyorsabb indián újabb nagy kisfilm; artos hangulatú kismozik vásznainak kedvelt lakója, a hirtelenből jött délutáni DVD-ötletek garantált babér-learatója lesz. Szépen, csendesen, stílusához mérten." (Zsellér Máté írása)

http://sg.hu/cikkek/48113/a-leggyorsabb-indian-antony-hopkins-eletigenlese
***
A leggyorsabb indián - Antony Hopkins

A leggyorsabb Indian (The World's Fastest Indian)
színes feliratos új-zélandi-amerikai életrajzi film, 127 perc, 2005

Rendező: Roger Donaldson
Forgatókönyvíró: Roger Donaldson
Zeneszerző: J. Peter Robinson
Operatőr: David Gribble
Producer: Roger Donaldson, Gary Hannam

Sir Anthony Hopkins (Burt Munro)
Annie Whittle (Fran)
Aaron Murphy (Tom)
Craig Hall (Antarctic Angel)
Jim Bowman (Cook)
Alison Bruce (Doktor)
Bruce Greenwood (Jerry)
Kate Sullivan (Doris)
Patrick Flueger (Rusty)
Christopher Lawford (Jim)
Jessica Cauffiel (Wendy)

HozzászólásokSzív és Kéz

Harmat, gyönyörű vagy, hogy ilyen viccet hoztál ide! :)
Látod, nekem a fenti címről az jutott eszembe, hogy létezik a "Szív és Kéz Sajátos Nevelési Igényű Gyermekekért Alapítvány".

Az alapítvány hivatott minden olyan kezdeményezésre, szervezésre és tevékenységre, mely az "eltérő fejlődésű", sajátos nevelési szükségletű, fogyatékosságban, pszichiátriai betegségben szenvedő, tanulás és/vagy viselkedési problémát mutató gyermekek, fiatal felnőttek és családjaik életkörülményeit és életminőségét pozitív irányban befolyásolja.Uninak

Drága Uni, tegnap este kimerültem, de apránként összeszedegetem magam. Lefekszem, hogy holnapra ismét a régi legyek! Aludj jól! Szia-mia!:D

Az Ösztön című filmet is ismerem, de a pszichopatás nekem emlékezetesebb! :)

*
Egy fickó odamegy a mozi pénztárához, a kezében egy csirke. Kér két jegyet az előadásra.
- Uram, a csirkével mi a szándéka? - kérdi a pénztáros.
- Ó, ez az én kis háziállatom, nagyon szereti a filmeket.
- Sajnálom uram, háziállatot nem engedhetünk be a moziba!
A férfi nem adja fel, bemegy a wc-re és bedugja a nadrágjába a csirkét. Beül a nézőtérre, majd amikor elkezdődik a film, lehúzza a cipzárját, a csirke pedig kidugja rajta a fejét és nézi a filmet.
A mellettük ülő nő megböködi a barátnőjét:
- Úristen! A mellettem ülő pasi lehúzta a cipzárját!
- Na és? Mit esel pánikba, már láttál f@szt, nem? Egyet láttál, mindet láttad - nyugtatja a barátnő.
- Igen, ez igaz. Viszont ez itt mellettem megeszi a pattogatott kukoricámat!

:)

BOCSI!Akkor talán az Ösztön, ami

Akkor talán az Ösztön, ami nagy filmje volt.
:):)

Köszi! A "pszichopata" nagyon szép muzsikát írt!
Látod, ilyen a néző, :) a színészt néha azonosítja az egyik leghíresebb szerepével.

Jó, hogy itt vagy! Ölellek!**

Ezt már lehet, hogy láttad:

https://www.youtube.com/watch?v=Zrygr2g54RU

Szép napot!Nézek, mint a moziban

Uni, a fenti filmet még nem láttam, mégis nézek, mint a moziban, mert hihetetlen dolgokat "vetítenek" itt egyesek, a thesecret.hu webhelyen.

Szia-mia!