Leo F. Buscaglia - A szeretet definíciója

Leo F. Buscaglia nem vállalkozott kevesebbre, minthogy a szeretetről írjon könyvet. Tette ezt saját tapasztalatain túl un. szeretet órák alapján. A szeretetórákat ő maga vezette be az iskolába, ahol tanított. Nem volt kötelező és különböző évfolyamok vehettek benne részt. A tanár kollégák közül sokan őrült ötletnek tartották, furcsállták, de az idő Buscagliat igazolta... a diákok ugyanis roppantmód élvezték. Idővel pedig megérett a Szeretet c. könyve.

Ebből idézném a szeretet definíciójára vonatkozó lényegre törő, összegző fejtegetését:
"Nos tehát tudjuk, hogy a szeretet sok dolog egyszerre, de nem olyasmi, ami megmérhető, eladható vagy megvehető.
Csak önként lehet adni és kimutatni.
Nem lehet rabul ejteni, fogva tartani, mert leláncolni sem lehet.
Különböző mértékben jelen van mindenkiben és mindenben, csak arra vár, hogy felismerjék és kibontakoztassák. Az ember lényegéhez tartozik, mert az ember lényege és a szeretet egy és ugyanaz.
Nincsenek különféle szeretetek. Szeretetből egy van, noha léteznek különböző szintjei.
A szeretet bizakodó, elfogadó, és alapja a feltétel és garancia nélküli hit.
A szeretet türelmes és vár, de várakozása cselekvő, nem passzív, hiszen folyamatosan felkínálja magát a kölcsönös felismerésben és önátadásban.
A szeretet spontán: ott van az örömben, a szépségben, az igazságban, sőt még a könnyekben is. A pillanatban él; nem merül el a tegnapban, nem sóvárog a holnap után. A szeretet maga a jelen!"

HozzászólásokIgaz, de ez már nem aktuális,

Igaz, de ez már nem aktuális, mint látható....:)Kedves Ritocska!

Itt is kifejteném, hogy örülök jelenlétednek a secreten.:)
Az általad említett művet még biztosan nem olvastam. Hogy beszéltünk e róla, azt nem tudom... csak az a tuti h nem olvastam.

pusszantás:)

Köszi szépen Zsűl! Ez nagyon szép. Erich Frommtól A szeretet művészetét olvastad? Beszéltünk már róla?
Puszi!
RitocskaKedves Admin!

Köszönöm szívmelengető soraidat!
Amíg nem írtam, addig is megfordultam itt, csak ez ugye nem mutatkozott meg írás formájában.:)
Amúgy ebből a könyvből van még tervem idézni, mert... mert csak.:)
A végére egy technikai kérdés: mivel már mi is tehetünk ki képet a cikkekhez; amikor te úgy döntesz, hogy főoldalra teszel egy cikket, akkor már saját kezüleg nem raksz hozzá képet? Én mindig szerettem azt, hogy lehetett látni, hogy te hogyan "reagálsz le" egy cikket... ez lejött a képválasztásodból. Szép hagyomány szakadt volna most meg?:)szia Zsul, örülök hogy újra

szia Zsul, örülök hogy újra itt mindig jó újra látni a "régi motorosokat!" :-)) a téma örök, és erről mindig is te tudtál a leghitelesebben írni, hiánypótló gondolatokat hoztál nekünk újra. köszönet érte!