Leo F. Buscaglia - A szeretet útján járva

A szeretet útján járva, lehetünk néha magányosak, de....
"Ezek a gondolatok segíthetnek nekünk erőt gyűjteni a szeretethez...
- Az ember feladata, hogy érvényre jutassa igazi énjét.
- Ugyanilyen fontos, hogy segítsen másoknak megerősödni, és önmaguk egyediségét a lehető legtökéletesebben kifejezni.
- Mindezt leginkább úgy érheti el, ha társainak lehetővé teszi, hogy kimutassák érzelmeiket, kifejezzék vágyaikat és megosszák álmaikat.

- Tudnia kell felismernie a "rossznak" bélyegzett erőt, mely a szenvedőkből árad, akik hozzá hasonlóan szintén "emberek", és segítenie kell őket önmaguk tökéletesítésében.
- A cselekvő szeretet erejével fel kell vennie a harcot e gonosz erőkkel, tiszteletben tartva az egyes ember szabad önfelfedezésre való jogát.
- Hinnie kell abban, hogy nem a világ rossz, kegyetlen és pusztító, csupán az emberek tettei mutattják annak.
- Példát kell mutatnia. Nem a tökéletesség példáját, hiszen arra csupán kevesen képesek, hanem az emberiességét. Ez a legnagyobb dolog, amit az életben elérhet.
- Meg kell tudnia bocsátani önmagának, amirért nem tökéletes. El kell fogadnia a változás szükségszerűségét, és meg kell értenie, hogy ha a változás a szeretet és az önmegvalósítás irányába visz, akkor mindig jó.
- Meg kell győznie magát arról, hogy egy magatartást csak úgy sajátíthatunk el, ha kipróbáljuk. "Lenni annyi, mint tenni."
- El kell fogadnia, hogy nem szeretheti őt mindenki. Ez persze idális lenne, de a valóságban ritkán fordul elő. Lehet, hogy ő a legfinomabb szilva a világon, érett, lédús és zamatos, de nem szabad felednie, hogy mindig lesznek emberek, akik ki nem állhatják a szilvát.
- Meg kell próbálnia minden embert szeretnie, még ha őt nem is szereti mindenki. Hiszen nem azért szeret, hogy viszontszeressék, hanem azért, hogy szerethessen.
- Egyetlen embert sem szabad elutasítania. Fel kell ismernie, hogy valamilyen módon ő is része a másik embernek, és ha őt elutasítja, önmagát utasítja el.
- Ha minden embert szeret, de őt egyvalaki elutasítja, nem szabad riadtan, sértődötten, csalódottan vagy haragosan visszahúzódnia. Ne hibáztassa a másikat. Lehet, hogy az egyszerűen nem állt készen arra, hogy elfogadja, amit felajánlottak neki. Az önként felkínált szeretet nem szab feltételeket. Az ember azért ad szeretetet, mert abban a szerencsés helyzetben van, hogy van mit adnia, mert örömét leli az adakozásban, s nem azért, mert remél valamit cserébe.
- Meg kell értenie, hogy ha valaki vissza is utasítja a szeretetét, emberek százai várnak arra a szeretetre. A gondolat, miszerint csak egyetlen igaz szeretet létezik, hamis. Igaz szeretet sokféle van."