személyiségzavarok

Személyiségzavarok

Személyiségzavarok fajtái

Paranoid személyiségzavar

Schizoid személyiségzavar

Dissocialis (antisocialis) személyiségzavar

Az emotionalis-instabil személyiségzavar

Borderline személyiségzavar

Hystrionicus személyiségzavar

Anancaszticus (kényszeres) személyiségzavar

Szorongásos (elkerülő viselkedést tanúsító) személyiségzavar Tovább »

Kik azok a pszichopaták?

„Az évek során megszoktam az alábbi élményt. Amikor egy vacsora során valamelyik alkalmi ismerősöm udvariasan a munkám felől érdeklődik, röviden felvázolom a pszichopata ismertetőjegyeit. Az asztalnál minden esetben valaki hirtelen gondolkodóba esik, azután felkiált: te jó ég! Tovább »

Nárcisztikus személyiségzavar

Nárcisztikus személyiségzavar

Habár a legtöbb egyénnek vannak nárcisztikus személyiségvonásai, ennek túlzott mértékű megjelenése már kórosnak számít, ennek neve a nárcisztikus személyiségzavar. Jellemzője, hogy az egyén túlbecsüli képességeit, és túlzott mértékben igényli a csodálatot és elismerést. Hotchkiss létrehozott egy listát, melyet a nárcizmus hét főbűnének nevezett el. Tovább »

Nárcizmus

A nárcizmus a nárcisztikus személyiség által mutatott tulajdonságok és viselkedés absztrakciójának a neve. A nárcizmus beképzeltség, hiúság, önhittség vagy egyszerűen az önzés szemelyiség vonása. Alkalmazzák az elnevezést társadalmi csoportra, gyakran használják utalásként elitizmusra, vagy közönyösségre mások nehéz helyzete iránt. Tovább »

Személyiségzavarok - A nárcisztikus személyiségzavar

A nárcisztikus személyiségzavar létező rendellenesség, amely a beteg önmaga iránt érzett erőteljes szégyen- és elégedetlenségérzetéből táplálkozik - olvasható a Medbroadcast internetes portálon. Tovább »