Az ellentétek harmóniája

Ellentétek harmóniájaFérfi vagy Nő?
Fény vagy Árnyék?
Fekete vagy Fehér?
Jó vagy Rossz?
Jin vagy Jang?
Pozitív vagy Negatív?
Hiány vagy Többlet?

Csupa-csupa ellentét! Csupa-csupa dualitást kifejező szópár. És mind arra utal, hogy a Világ és az Élet ellentétek összessége, és hogy bárki, vagy bármi, vagy az egyik, vagy a másik végpont szerint jellemezhető, csak az egyik, vagy csak a másik végponthoz tartozik.

Ez a fajta világnézet azonban, véleményem szerint meglehetősen korlátolt nézőpont, és alapvetően semmi másra nem jó, mint hogy termékeny táptalaja legyen ítélkezésnek, ellenségeskedésnek és háborúskodásnak.

A Világ összes létező bajának egyik alapvető gyökere ez a fajta nézőpont és beállítódás! Kiinduló pontja csaknem minden rögzült és kártékony beidegződésnek, meggyőződésnek, hiedelemnek és szokásnak.

Csakhogy az Élet nem rögzített állapotok összessége! Az Élet állandó átmenetek összessége!
Az Élet soha nem áll meg egyetlen pontban, egyetlen állapotban! Az Élet folyamatos hullámzásban van különböző állapotok között!

Az Életben nem léteznek rögzített állapotok, ezért nem létezhetnek rögzített végpontok sem.

Az Élet soha nem áll meg egyik vagy másik végponton, hanem folyamatos ingadozásban van a végpontok között. Nem igyekszik egyik vagy másik végpont felé. Nem akarja elérni egyiket, vagy másikat, és egyensúlyba sem akar kerülni a kettő között, mert mindkettő hozzá tartozik! Mindkettő a része!

Ez alapján értelmét veszti minden ellentét, minden szembeállítás, minden abszolutizmusra utaló kijelentés vagy következtetés. Értelmét veszti még az is, hogy bármit bármivel, egyszer és mindenkorra, végérvényesen és visszavonhatatlanul egyenlővé, azonossá, egymásnak megfelelővé bélyegezzünk.

Lehet, hogy most, ebben a pillanatban a benned lévő remény, vagy akár düh érzése azt jelzi, hogy úton vagy vágyad tárgyának megvalósulása felé, de lehet, hogy éppen azt, hogy távolodsz attól. Minden csak attól függ, hogy milyen állapotban voltál, hogyan érezted magad az előző pillanatban. Csakis az előző pillanathoz viszonyítva tudod egyértelműen eldönteni azt, hogy a reményed kellemesebb érzés-e vagy sem, mint az, amit az előző pillanatban éreztél. Ugyanígy csakis az előző pillanathoz viszonyítva tudod egyértelműen eldönteni azt, hogy a dühöd vagy a haragod még kellemetlenebb érzések felé taszít, vagy inkább felszabadít a nyomás alól és tovább lendít a kellemesebb érzelmek és ezzel vágyad megvalósulása felé.

Nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a remény vagy a hit jobb érzés, mint a harag vagy a düh. Természetes, hogy önmagukban, csakis egymáshoz viszonyítva a remény és a hit jobb, kellemesebb érzés és állapot, mint a düh, vagy a harag. Ugyanakkor mindegyik jelezhet rezgés-szint „emelkedést” és „csökkenést” egyaránt. Nem egymáshoz kell mérnünk ezeket az érzelmi állapotokat, hanem ahhoz, hogy mit éreztünk az előző pillanatban.

Ebben is segít az Éber Figyelem, az Éber Jelenlét! Hiszen ha figyelsz, éber vagy és jelen vagy, akkor pontosan tisztában vagy azzal, hogy mit érzel az adott pillanatban, a következő pillanatban pedig emlékezni is fogsz erre a tapasztalatra, így abban a pillanatban fennálló érzelmi állapotodat képes leszel összevetni ezzel az előző érzelmi állapotoddal. Ily módon pedig minden pillanatban tökéletesen tudatában vagy annak, hogy éppen merre is tartasz: közeledsz-e álmod megvalósulása felé, vagy éppen távolodsz tőle.

Értelmetlen a dolgok abszolút szembeállítása! Értelmetlen és nem vezet sehova, ami építő, ami élő, ami kreatív, ami teremtő, ami igaz! Csakis ellenségeskedéshez, háborúskodáshoz, romboláshoz, pusztításhoz és hazugsághoz.

Az Életnek, a Mindenségnek éppúgy része a harag, mint a remény.
Éppúgy része a düh, mint a hit.

Nincs közöttük középpont sem!
Együtt alkotnak harmóniát, együtt alkotnak teljességet, együtt fejezik ki mindazt, amit úgy hívunk: Élet!

Remény és Harag!
Düh és Hit!
Férfi és Nő!
Fény és Árnyék!
Fekete és Fehér!
Jó és Rossz!
Jin és Jang!
Pozitív és Negatív!
Hiány és Többlet!

Nem egymás ellentéteként léteznek! Még csak nem is kiegészítői egymásnak! Hiszen, ha kiegészítői lennének egymásnak, azzal is azt feltételeznénk, hogy egymástól különválaszthatók és egymással szembeállíthatók.

Együtt, egymásrautaltságban képeznek teljes egészet!

Ez az Ellentétek Harmóniája!

Az Élet Harmóniája!

Ez Boldogságod egyik Titka!

HozzászólásokKedves Bari! :)

Teljesen igazad van! :)
A Világ olyan, amilyen: sem nem fehér, sem nem fekete... :)

Szeretettel,
Álomkereső
Ingyenes e-könyv a Vonzás Törvényéről
Kövess a Twitteren!Drága Zsul Barátom! :)

Abszolút szembeállítás alatt azt értem, amikor az egyik álláspontra helyezkedünk és csak azt fogadjuk el egyedüli üdvözítő álláspontnak, a másikat pedig teljességgel elutasítjuk. :)

És köszönöm a kiegészítést Neked is! :)

Szeretettel,
Álomkereső
Ingyenes e-könyv a Vonzás Törvényéről
Kövess a Twitteren!Kedves Liemont! :)

Köszönöm a kiegészítést! :)

Szeretettel,
Álomkereső
Ingyenes e-könyv a Vonzás Törvényéről
Kövess a Twitteren!Drága Leila! :)

A Világ nyelvei tele vannak ilyen ellentét párokkal. :) Én is csak kiragadtam néhányat! :)

Szeretettel,
Álomkereső
Ingyenes e-könyv a Vonzás Törvényéről
Kövess a Twitteren!Bari baratom!

Ritkan latlak,orulok neked!:)
Miert nem felesleges? Nezdd csak:Peldabeszedek 20/18
De egy kamilla tea is johatassal van a idegessegre, a kozonyre pedig az orbancfutea.A hasmenesre a lososkateat ill. jo kiszaradt szilvalekvart ajanlok.
Jobbulast.:)))

Szeretettel,
felebaratVilágnézet

Szerintem az egész szófosás felesleges.
A világ olyan amilyen.Kedves ÁLomkereső!

Ezt a részt nem értem!
"Értelmetlen a dolgok abszolút szembeállítása! Értelmetlen és nem vezet sehova, ami építő, ami élő, ami kreatív, ami teremtő, ami igaz! Csakis ellenségeskedéshez, háborúskodáshoz, romboláshoz, pusztításhoz és hazugsághoz."

A másik: a nő és a férfi ha rájönne, hogy együtt mikre képesek... hogy hová lendíthetik egymást...hmmm.:) Azt hiszem ezt a csodás jelenséget tennék az első helyre, s a problémáknak tűnő jelenségek csak utána következhetnének.szerintem...

szerintem úgy is lehet értelmezni mindezt, hogy csak úgy tudjuk meg, hogy mi is az a jó, ha tudjuk mi a rossz.Azaz valóban nincsen egyik a másik nélkül, talán pont azért, mert külön külön elveszítik értelmüket.És valóban mindkét érzéstípusra szükség van az életben.Szép írás volt, köszönöm.Kedves Álomkereső !

Ezt a pár dolgot még hozzáírnám a az ellentét párokhoz:

Nap és Hold
Tudat és tudattalan
Akarat és az elfogadás
Harc és a Harmónia
Egy és a kettő

Ezek jutottak még eszembe, valószínűleg leírtad ezeket is csak más szavakkal, viszont a jelentésük ugyanaz.

Szeretettel: LeilaKedves Origami! :)

Én köszönöm! :)

Szeretettel,
Álomkereső
Ingyenes e-könyv a Vonzás Törvényéről
Kövess a Twitteren!