Érzelem, vagy nem érzelem?

James BondEgyszer egy párkapcsolati konfliktusba is beleláthattam. Az egyik fél megsértődik valami apróságon (mert túlérzékeny), duzzog, elrohan és várja, hogy utánaszaladva majd kiengesztelik. Hisztizik, mint egy kisgyerek, telefonon azzal fenyegetőzik, hogy elmegy. A másik fél nagyon helyesen nem enged az érzelmi zsarolásnak. Folytatódik a hiszti: hogy tényleg elmegy. Menjen. Újabb telefonon, hogy de tényleg elmegy. Gyerekes viselkedése nem válik be, a másik fél érettebb ennél. Megint telefon: azzal fenyegetőzik, hogy talál magának más szórakozást. Találjon, talán ezzel azt akarta mondani, hogy keres magának másik partnert? Hiába. Ezután azzal fenyegetőzik, hogy összetöri a saját gitárját. Bár szomorúvá tesz vitájuk, de a helyzet komikumán szinte már nevetnem kell. Azzal fenyegetőzik, hogy saját cuccát tönkreteszi, kész vicc. De a zsarolás beválik, megtalálta párja gyenge pontját, aki inkább utána megy.
Miért írom ezt le, hiszen a múltkori bejegyzésnél azt ígértem, hogy arról lesz szó, hogyan lehetne ügyesebben ismerkedni. Azért, mert az ismerkedés és a párkapcsolat annyiban összefügg, hogy a nő az ismerkedés során vizsgálja, hogy ki vagy emberként, és milyen lehetsz a párkapcsolatban. Ha csak nem lelki sérült maga a nő is, akkor nem egy hisztis kisgyereket keres párnak. Merthogy a fenti helyzetben a hisztis zsaroló férfi volt. El tudod képzelni, hogy James Bond hisztizne egy nővel? Hogy duzzogna, és azzal fenyegetőzne, hogy elmegy? Hogy azzal a vicces dologgal próbálná rávenni párját, hogy fusson utána és kérjen bocsánatot, különben összetöri a saját gitárját? Ugye nem, csak egy paródiában képzelhető el ilyen vígjátéki elem James Bond-tól. Mert ő ennél erősebb belül. A zsaroló azonban saját gyengeségéről árulkodik, amivel csak egy dolgot ér el: párja kevésbé fogja erősnek látni, ezáltal kevésbé fog tudni férfiként ránézni, ezáltal kevésbé tudja tisztelni, és kevésbé fog vonzódni hozzá. Vagyis a szerelem csökken, a párkapcsolat veszélybe került a férfi gyengesége miatt.
A következő napokban James Bond flörtölési stílusát elemzem, elsősorban azt, amit kimondatlanul is kommunikál magáról, s hogy az miért vonzó egy nő számára. Kezdjük az első James Bond film, az 1962-ben bemutatott Dr. No első ilyen jelenetével. A fordítás sajnos szokás szerint nem tökéletes, ezért ahol szükséges, pontosítom a feliratozást.

A hölgy veszítésre áll a kártyában, de továbbjátszik, Bond pedig közli, hogy csodálja („tiszteli” nem megfelelő fordítás) a hölgy bátorságát. Mindjárt egy lehetőséget is ad a nőnek, hogy bemutatkozhasson neki, aki pedig válaszában szintén kimondatlanul is érdeklődik Bond neve iránt. Ezzel Bond meggyőződik a nő esetleges nyitottságáról. Hiszen ha a nő egyáltalán nem lenne kíváncsi rá, nem kérdezne rá ilyen indirekt módon a nevére. A legfontosabb azonban ezután következik. Az egész jelenet legfontosabb része az, ahogyan bemutatkozik, és ami egyfajta védjegye is lett a filmnek, annyira el lett találva.
Ott ül vele szemben egy csinos nő, aki a nevét kérdezi, és ő tökéletes nemtörődömséggel mutatkozik be. Mint akit egyáltalán nem érdekel semmi az égvilágon. Mennyire más ez, mint amit az előző bejegyzés két kiéhezett sráca mutatott magáról, akik csak hamis nemtörődömséggel próbálták álcázni kezdetben azt, hogy valójában bármit megtennének a lányok kedvéért. Vajon hány férfi tudna ilyen nemtörődöm módon viselkedni egy számára gyönyörű nővel?
Mindez azt mondja el, hogy a pasi rendben van önmagával, az életével és azzal, ami abban található. Teljesen a saját világában van, nem pedig a nőéhez próbál görcsösen kapcsolódni. Ha a nő vele tart, az csak egy plusz számára, nem attól függ az élete és a boldogsága, hogy mi lesz a kimenetele a beszélgetésnek.
És pontosan ezért meri bátran meglépni azt a pimasz mondatot is, ami nemsokára következik, de csak azután, hogy szemeznek. Bond hihetetlen önbizalommal és flegmasággal rámosolyog a nőre, de éppen csak egy kicsit. Sármos mosolyával elvarázsolja a nőt, ez egyértelműen látszik a nőn, aki alig tudja leplezni örömét és vonzalmát. Erre Bond rátesz egy lapáttal, pimaszul egy kétértelmű mondatot mond: „Úgy tűnik, el akar kapni.” Ezt lehet a kártyajátékra is érteni, és természetesen arra is, hogy tudja azt, hogy tetszik a nőnek. Ez megint szinte már túláradó önbizalomról árulkodik, azonban a kétértelműség adta humorosság tompít rajta, s inkább csak csipkelődő pimaszság lesz belőle, ami tovább növeli a dolog játékosságát, ami a flört alapja.
A nő erre azt mondja, hogy (ismét nem tökéletes a fordítás) „Ez csak egy ötlet egyelőre.”. Vagyis hogy ilyen könnyen azért nem adja magát, persze Bond folytassa csak így tovább, és akkor talán. Olyan ez, mint egyfajta tánc, ahol már az elején mindketten tudják, hogy mi lesz a végkimenetel, ha a férfi ügyesen vezeti az eseményeket, és nem követ el hibákat. A Bond karakter persze nem hibázik.

ezzel csak azt akartam, mondani, hog ynem biztos, hogy az "érzékeny" odafigyelő stílus vezethet célra minden esetben....bár most két kisarkított végletet láttunk, de talán sikerül megtalálni a középutat...

jóétvágyat annak, aki tud enni:)

HozzászólásokNémelyik...

pasi néha túllő a célon. Annyira hisz a saját vonzerejében, varázslatos személyiségében, hogy tetteivel, cselekedeteivel közben átesik a ló másik oldalára.

Az ostoba (picike butácska) nők talán megelégszenek a vonzerővel és a varázslatos személyiséggel, de léteznek olyan csajok, akiknek ez édeskevés!Hm.JAMES BOND!Milyen régi írás.

csenge333
Nagyon régi.Drága SzélÚrfi!

Megnéztem a 2 Bond-filmet, a Casino Royale-t és a Quantum csendjét. (Egy "csöppnyi vigasz", magyarul:))
Ha erre jársz, és van kedved "beszélgetni" majd, jelentkezz! :)))
Nagyon tanulságos, bár sok férfi lenne ilyen...
Lehet, több lenne a normális nő is.Neked is!:):)

Neked is!:):)Köszönöm szépen:)

Köszönöm szépen:)Kedves Úrfi!

Szép napot Neked!a szokásos:)

"aki tényleg olyan csábító kívül -belül, azzal gondok lehetnek a jövőben...olyan nincs aki csak neked csábító?:) s utána idővel felveszi a "jófeleség szerepet"?:)" - Már megint az ebből fakadó félelem.... miért nem lehet hagyni, kedves fériftársaim, hogy az a NŐ, minden pillanatban NŐ legyen?! Egy nő és egy férfi szeretetén, szerelmén semmit nem csorbít, ha mások is lógó nyelvel ott lihegnek az általam szeretett nő sarkában.:)SzélÚrfi:)))

Kedvencem:))

Az anya elment otthonról, és a gyermeket az apára bízta. Az apa viszont a tévében nézte a focit, és a gyermeknek mondta, hogy kösd le magad.
-Ó, de apa gyere játsz velem!
-Menj csináld meg a házi feladatodat.
Egy kis idő múltán, már ott is volt a gyerek - Apa kész van! Gyere játsz velem!
Jaj de hát a foti meccs most van, mit is adjon a gyerelnek, hogy lekösse magát. Aztán hirtelen megvilágosodott, fogott egy magazint, abból kitépett egy lapott, ami a világtérképet ábrázolta. Apró kis fecnikre tépte, és a gyerek kezébe nyomta, tessék rakd össze. Na gondolta simán végignézheti a meccset. Igen ám, de a gyerek pár perc múltán már megint ott volt, és jelentette, hogy kész.
-Na ne viccelj velem, már hogy lenne kész:) - mondta az apa.
-Kész van apa, gyere nézd meg! - És úgy is volt, tényleg készen volt, a térkép egyben volt.
-De hogy csináltad?
-Egyszerű volt:) Megfordítottam minden darabot, és a másik oldalon, egy kisfiú arcképe van, és azt raktam ki.

Ha összerakjuk magunkat, megismerjük magunkat, a világot raktuk össze. Mert a világ olyan, amilyenek mi vagyunk. Minnél békésebbek vagyunk, annál békésebb a világ.a világ tett ilyenné....

a világ tett ilyenné....SzélÚrfi:-)

"rengeteg ilyen példa van az életben...én sorra de sorra így jártam...úgyhogy hölgyeim, Nektek is változni kell...."

Változz meg és megváltozik a világ.:-)))én mindenkihez így állok

én mindenkihez így állok hozzá, de még nem oké a dolog....hiba van a matrixban...:D

:Dmajd az lesz jó, mikor

majd az lesz jó, mikor túlmisztifikálod, vagyis azt hiszed, s utána nem csalódsz:) na az lesz a legkomolyabb dolog:)...

"olyan nincs aki csak neked csábító?:) s utána idővel felveszi a "jófeleség szerepet"?:)"

Bizony ez jó lenne :D

Vagy fordítva ... csak én ismerem fel hogy jó feleség lehet és mindenki másról kiderül hogy csak csábítani akar :)

én is túl misztifikálok nőket magamban :( ... :)
és én egyet csak ... de az épp elég ... a lényeg hogy amikor túl misztifikálódik akkor az már nem ő ... ahogy te is írod ...Az a gond, hogy rengeteg

Az a gond, hogy rengeteg tanulsag alapjan vontam le a kovetkeztetéseket s ez alapján állt össze a lista....s jelen pillanatban nem tudok olyat, amit ki tudnék húzni...s akik "képbe" jönnek, túlmisztifikálom őket magamban, de valami hihetetlen magas szinten...... s a végén már odáig jutok, h nem is őt keresem....régen nem voltam ilyenx...régebben sokkal inkább kompromisszumképes voltam...elromlottam
igen, fontos hogy erős legyen, bár akkor tud sebezni is ahogy írtad....
nehéz...aki tényleg olyan csábító kívül -belül, azzal gondok lehetnek a jövőben...olyan nincs aki csak neked csábító?:) s utána idővel felveszi a "jófeleség szerepet"?:)

szóval nehéz...gondoltam, hogy megírom egy blog formájában az egész gondolatmenetet, de elég vicces lenne nyíltan ennyire ábrándozni....
érdekes...Bond

például azt hagyta ki a számításból, hogy ha talál egy olyat, aki ugyanúgy áll a lábán és ezért "erős" az ő szemében,
az megsebezni is képes lesz Őt.
Egy fontos dolgot kihagyott, mikor elképzelte a nőt.
Vigyázni kell hogy mit kívánunk, mert megkapjuk.Betoppan majd...

És akkor észreveszed, hogy mik voltak a lényegtelen dolgok a listádon.
És mi volt az, amihez viszont jó hogy tartottad magad.Persze, tudom...azon is

Persze, tudom...azon is vagyok...csak nem tudom pontosan, hogy mit akarok....:) illetve tudom, csak nem tudom megfogalmazni.....most az van bennem, hogy a tökéletes kívül belül....írtamlistát is, s rá kellett jönnöm, hogy ilyen illető nem létezik....:(

Dehat majd csak betoppan...Szerintem is

sérülékenyebbek a férfiak.
De ha hiszed, hogy létezik olyan nő, aki ezzel nem él vissza, akkor létezni fog.Egyetértek...

És meg is értelek.
Mostmár felejtsd el...És koncentrálj arra, amit szeretnél.Na, latod, ezert vannak

Na, latod, ezert vannak jegcsap emberek, meg ezért nem mutatnak ki érzelmeket a férfiak, amikor egy nő arra vágyik..mert visszaélnek vele...ez egy példa volt egy filmen keresztül..és rengeteg ilyen példa van az életben...én sorra de sorra így jártam...úgyhogy hölgyeim, Nektek is változni kell....SzélÚrfi!

Casino Royalt megnéztem... (A Kvantum csendjét sajnos nem találtam.)
Meg kell mondjam, Bond volt a szimpatikusabb kettejük viszonylatában...Kedves SzélÚrfi!

Amikor elolvastam az írásodat a flört művészetének leírásáról nagyon kellemes érzések jártak át.:)
Csodás átélni a nem bántó játék örömét. Amikor tudod h a játéknak, játékosságnak NEM a bántás, hanem az emelés a célja, s mint eme céllal nem is foglalkozól, csak élvezed a játékot. Aztán lehet, hogy egy-egy érzelmi hullám "berekeszti" a játékot, akkor más csodák mozdulnak meg... aztán persze visszaállunk a játékos térbe, hogy folytassuk tovább a "jól érzem magam vele" életérzés ízlelgetését.
Hogy közben merre visz a szél (úrfi nélkül:D), azt előre sose tudni.
Nekem az ilyen csodás, flörtös ismerkedésből lett egyszer csak a szerelem, dehát nem is lehetett máshogy, hiszen ennek az ismerkedési módnak tulajdonképpen táptalaja maga a cset (Valit cseten ismertem meg), mert ott nincs más lehetőség, csak ez. Élőben, is ez az áramlás a jó, de ott bejátszik sokminden más is, a látvány, és egyéb... az egész komplex embert fel lehet fogni sokdimenziós voltában, egyből. A cseten, később MSN-n viszont csak max. "monitoron keresztül" látod/hallod a másikat! Valinak csodálatos hangja van, s úgy vettem észre h a gesztusok mellett az viszi a prémet... egyszerűen az a férfi, aki rárezonál a hangjára, az "rabja" lesz a leányzónak.:) Vali úgy játszik - nagyon tetszik a példád az utcán levő emberekről -, hogy minden egyes játékos, flörtös, megnyilvánulása mögött egyből megérzed, hogy az milyen ízvilágot takar. Látszik rajta, hogy erre nem is figyel oda, mégis minden hang a helyén van.:) Egyszerűen nem kellett "gyötörnöm magam", hogy rájöjjek mit mond... miközben tényleg nem litániáztunk olyan sokat, noha volt sok át-MSN-nezett este az is tény.:) A lényeg, hogy közben kevés beszéd, sok gesztus, sok játékos mondatocska, és több együtt cselekvés (Ő nézegetett valamit a neten, én is nézegettem valamit a neten, közben hallottuk egymás atmoszféráját). Szóval az MSN-n is voltak együtthallgatások.:) Szoktuk egymás ízét. Ez a játékos flörtölés csak akkor "szakadt meg", amikor Vali úgy döntött, hogy egy-egy mélyebb, fontosabb érzelmet kíván elémtárni, cakk&pakk teljes valóságában. Ekkor érződött, hogy nincs játék, jó értelemben vett komolyság van, és jön valami nagyon érdekes információ. Átéltem az általa átadott szavait, érzéseit, majd amikor ugyanolyan módon közeledtem felé, tehát nem történt bennem semmilyen változás, akkor éreztem Tőle, felém egy szeretetrobbanást, melynek a végére "kötött" egy belépőt a játékos flört világába.:)
Talán, ha tanácsot kéne belekvartyognom ide a virtuális térba, akkor azt írnám: természetesen, akarás nélkül! Dehát nem ezt gyakoroljuk a vonzásokkal kapcsolatban?:) Csak ez itt miniben, hamarabb "leellenőrizhető", hogy jól csináljuk e.:) Az akarás nélküliség azt jelenti: annyira nagyon tetszik a lány, hogy megengedem magamnak, hogy nem akarok tőle semmit, mert az akarás eltakarja azt, hogy élvezhessem őt. Ebben a nagy együttörömködésben, élvezetben, aztán úgy is megszületik a kapocs, a következő lépcső, mely egy közelebbi együttlétet takarhat nyilvánvalóan.Rendben,

SzélÚrfi! Szólok ha megnéztem.
Bár én azt hiszem, tudom miért félti a szabadságát.
Én is szeretem a Szerelmemét (szabadságát), és ettől nekem is sokkal jobb. :))Na, majd akkor küldök

Na, majd akkor küldök elébe egy kis előszelet:):)SzélÚrfi!:-)

Talán elfújta a szél:-))
vagy eltévesztette a tornádót:-)
én elküldtem:-)Rndben...utána elemezzük

Rndben...utána elemezzük tovább a helyzetet:)

S rájössz, h miért félti jobban a szabadságát:)Jó,

Megnézem :)...

Bea, nézd meg a casino royale-t:):) utána egyből a quantum csendjét...(az egyetlen eset, h a következő részben folytatódik egy bond történet...)
:):)

Ejjj Tiszavirág elég messziről küldheted azt a királylányt:)Kedves SzélÚrfi, Fiúk, Lányok,

Bondok, és Merilynek! :))
Még az elején olvastam a beszélgetést, most már kicsit elvesztettem a fonalat, de most van időm leírni, ami akkor eszembe jutott a hozzászólások kapcsán.
Egy férfi tényleg legyen erős. Akinek, ahogy Lolli írta "van önuralma, céltudatos", áll a lábán, mert nem üres a lelke és van saját érdeklődése, (és mindezek mellett: szüksége van egy szerető nőre).
Bond amiatt vonzza a nőket, mert mindezek megvannak benne, még a zárójelben leírtak is, - csak hát ő - kém a lelkem. Az életmódja miatt nem "kötheti" le magát.
És mindezekkel együtt, szerintem, a nőknek, még ez is szimpatikus benne, addig a pillanatig, amíg meg nem tapasztalják "testközelből".
Onnantól már férjnek szeretnék, de ezzel el is vész szemükben az elérhetetlenség varázsa.
Feloldhatatlannak tűnő ellentmondás...?

A harmónia - mindenkinek mást jelent.
Bond is vágyik a biztos szeretőre, de a szabadságot meg a munkáját a biztonságnál is jobban szereti. Azért biztos, hogy van a szívében egy fájdalmas hely, ami sír odabent, hogy nincs nő, aki el tudná így fogadni ilyennek, amilyen, a szabadságával együtt.

Van Pierce Brosnann-al egy másik nagyon érdekes film, az Utolsó gyémántrablás, ami kiegészíti szerintem a Bond figurát, és abszolút ideillik. Ott Salma Hayek a párja, ott is "rosszfiút" játszik, abban az értelemben, hogy sikeres tolvaj, de ott megállapodik egy nő mellett, és egy óriási sikeres rablás után úgy döntenek (Szerintem inkább a nő dönt úgy itt is), hogy visszavonulnak:)), és egy álomszép Carib-tengeri szigeten nézik majd életük végéig a gyönyörű naplementéket...:)))) Ugye milyen romantikus? :)))) De:
Ez nem teljesen így történik, ugyanis idővel itt is kijön a férfi-nő különbség. (?)
A férfin itt is hamar kiütközik, hogy számára igenis fontos a "munkája".
A nő - itt arra a gyámántra lesz féltékeny! :))), ami jobban foglakoztatja párját mint a parti naplementék meg a "merriage vow" (házassági fogadalom -jó amerikai szokás szerint) megírása.
A nagy ellentmondás a nőkben szerintem az, amit az ennél az írásnál megszólaló férfiak is érezhetnek, hogy egyszerre vágynak a Rosszfiúra (aki a kaland, az erő, a változatosság, az elérhetetlen, a kiismerhetetlen) és a Jófiúra (Aki eltart minket, aki a biztonság, az érző lélek, aki a "mienk", mert átlátható, mert megmutatja magát nekünk).
Ugyanez az ellentmondás a férfiakban is megvan, mikor Merilynre vágynak. (Merilyn, amint mondjuk meghallgatja a férfit, vagy ebédet főz neki...hm...:))

Mindenkinek mást jelent a harmónia, más arányban vágyunk különböző lelki összetevőkre, csak tudni kell hogy mire vágyunk.
Jól kell ismerni magunkat, és akkkor a nekünk tetsző szereplő fog besétálni az ajtónkon.
Az Utolsó gyémántrablás-ban ez a probláma valahogy nagyon klasszul van megmutatva, húsvér a férfi, húsvér a nő, és életszerű az itt boncolgatott probléma az összes vágyunkkal és lelki ellentmondásunkkal együtt...