Mi a hit tulajdonképpen?

Sokan, nagyon sokan beszélnek a hitről hogy ha hiszel benne akkor bevonzod, létrejön stb. Hinni kell, akkor fog működni és még lehetne sorolni. De el tudja valaki mondani, hogy mi a hit?
Van itt valaki, aki tudna érthető definíciót írni a hitről? Több alternatíva is jöhet, tehát érdekelnek a vélemények, az egyéni definíciók.

Köszönöm szépen.

Címkék:


Hit

ha van gondolatod és hiszel benne van hited is a gondolatod tárgyára vagy oksági okozatára vagy bármely mások számára érthetetlen válaszba adva is a hitedet. de tudsz hinni másokban szavaikban vagy bármely dolgaikban hisz tudsz és mersz gondolkodni az értelmezéseiken amik a szavakban vagy bármiben tárul elibéd, tudsz hinni a szemed látványában ami elibéd tárul, még akkor is ha hologramként látod az eseményeket, igen a hitem az erősségem, és a változásom gyökere.A te értelmezésed inkább a

A te értelmezésed inkább a bizalomról és a bizonytalanságról szól.
Bizonytalanság jött át az általad közölt információból.
Ezért mondom mindig, hogy a hit a bizonytalanok eszköze, mert amíg a te értelmezésedben véve hinnék, akkor az azt jelentené, hogy bizonytalan vagyok. Amíg valaki így hisz, addig csak hinni fog és nem tudni, tapasztalni. Azt tuti nem, amiben hinni próbál. Tehát a remélt dolgokban való bizalom egyértelműen a bizonytalanságot tükrözi. Valamint te is írod, hogy vannak sokan, akik nem reális dolgokban hisznek.
Ezzel kapcsolatban akkor felmerül a kérdés, hogy te mit nevezel reálisnak, és hogy az a valami esetleg tényleg valódi? Hogyan döntöd ezt el?

Nézd Kedves Anikó! Az elején a bejegyzésednek, megadta a választ arra, hogy valójában mi a hit. Sokkal egyszerűbb, mint a te bizonytalanságról szóló hosszas írásod, de gondolom még lehetett volna folytatni sokáig. Ezért volt számomra probléma, a hitről szóló meghatározások, értelmezések értelmezése, mert nem azt írták le hogy mi a hit, hanem hogy hogyan higgyek és miben. Te is leírtad a hit különböző formáit, de nem tudtál egy mondattal válaszolni, hogy MI A HIT. Szerintem nem a bizonytalanság, amit nekem az írásod mondott.

Itt az én rövid, kurta de egyszerű meghatározása annak,hogy mi a hit:

A hit, az ember figyelmének irányát mutatja. Tehát figyelem. Semmi más.
Volt egy enyhe sugallatom erre, mikor feltettem ide a kérdésem, de mostanra ez a dolog összeállt.

És hogy válaszoljak neked arra, hogy miben hiszek: Semmiben.A te értelmezésedben meg főleg. Én nem hisze, hanem tapasztalok és tudok.
Olyan dolgok, amik számomra elképzelhetetlenek, azok a nincs kategóriába tartoznak. Amiket el tudok képzelni, azok pedig a vannak kategóriába. Honnan tudom hogy van? Onnan, amit te is leírtál a bejegyzésedbe.
Tudom és kész. Nem hit, mert nem vagyok bizonytalan.Egyszerűen tudom, hogy létezik. Nem hiába tudom elképzelni.
Nem hiszek magamról semmit, hanem tudom hogy vagyok. Tapasztalat. Ennyi.
Az igaz,hogy ameddig csak hittem,reménykedtem, bizakodtam, addig csak hit volt, de semmi tudás nem volt enne.

Az írás leginkább téged jellemzett a legjobban. Ott, amikor azt írtad, hogy: "Mit mondasz erre? Már látom előre, szkeptikus vagy ez írásba is, nem hiszed el, hogy ez igaz lehet. Ugye?"

Na akkor most ki is a szkeptikus, hitetlen? Ki itt a bizonytalan? Látod ugye, hogy mire gondolok?

Lentebb, az utolsó mondataiddal pedig már el is tértél a hit tárgyától,mivel már erősen összezavartad magad, mivel összekeverted a szezont a fazonnal.Nem tudom miért.

Hát ennyi. Ami ég eszembe jutott, hogy Te nagyon félreértettél engem. És a többiek hozzászólása is befolyásolt. Lehet nem vetted észre.
Szó ami szó,nem értettél meg, hogy mit is kérdeztem, és a válaszaimat sem lentebb.

Na most már, hogy megvan a válasz, lehet vitatkozni, persze csak módjával, és lehet véleményezni a Hit általam tett definícióját, és nem személyemet, mint ahogy ezt elindította itt valaki. Nem én,hanem a kérdés és a válaszok voltak fontosak. Én neked csak egy képzelet szüleménye vagyok. Nem tudod ki vagyok és így csak bizonytalanul feltételezgetsz. Ezek a feltételezések pedig tőled jönnek, ami kiállítja a bizonyítványodat.Mi a HIT?

Mi a Hit?

Az igazi HIT, a láthatatlanba vetett bizalmunkat tükrözi, előre megteremteni vágyaim tárgyát, ezt tükrözi, nekem. Kitartani ezt a képet a végtelenségig, s amikor már azonosulni tud a bennem élő hitrendszeremen belül, akkor a fizikai síkon is megteremtődik, nekem.

Addig a nem fizikai sík képlékeny tényezői sorát szaporítja. Bevonzom, amikor már a hitem valóságtalaja termékennyé vált.

Van egy mondás:

" Ha azt hiszed sikerül, és ha azt, hogy nem, mindenképp igazad lesz. " Henri Ford.
Az igazi Hit, a tudat felszabadításában rejtőzik, szándékunk szerint.
Hitünknek több köze van a biztonsághoz és a kényelemhez, mint az igazsághoz. / mindig azt hiszem el, amitől jobban érzem magam /

Mit mondasz erre? Már látom előre, szkeptikus vagy ez írásba is, nem hiszed el, hogy ez igaz lehet. Ugye?

Aztán van az emlékezés hite, amikor azt állítjuk, hogy igen, emlékszem.... Mi a hit? -

"A hit pedig a remélt dolgokban való bizalom, és a nem látható dolgok létéről való meggyőződés." (Zsid 11,1) "A hit bizalom Istenben, mely által gyermeki kapcsolatot teremtünk Istennel, gondviselő Atyánkkal." Hinni csak abban lehet, ami (még) nincs. Amikor már hiszünk benne, azonnal létezővé válik, mert a hit az ember legerősebb teremtő funkciója. Hatékonysága egyenes arányban áll a megalkotott kép tisztaságával. A hit tehát inkább érthető igeként, mint főnévként; folyamatként, semmint állapotként. Inkább újra és újra, mint most vagy soha. Hinni annyi, mint nem tudni biztosan hová, mégis menni - bizalommal. Egy utazás térkép nélkül. (Buechner)

A hit legerősebb formája az Istenben való hit, mert Ő az ember által felfogható leghatalmasabb nemlétező létező. Így a hit voltaképpen életstílus, olyan életvitel, amellyel Isten szeretetére válaszolunk. Ez nem hiedelmek gyűjteménye, hanem személyes hit. • S a kétség... ? - A kétség nem jelenti a hit ellentétét, szerves része annak. (Paul Tillich) Valójában a kétségeinken, szárnyalásokon és zuhanó mélységeken megedzett hit az igazi hit. A személyessé tett, megküzdött hit igazabb minden örökölt vagy másoktól készen kapott hitnél. A hit lehetősége Isten ajándéka bennünk (Ef 2,8), amelyet szabadon elfogadhatunk vagy elutasíthatunk. • Miben higgyünk? - Hinni mindenben lehet, de a hit olyan, mint az útjelző: amiben hiszünk, arra tartunk. Arra törekedjünk, hogy hitünk Istenben élő bizalommá váljon, mert bízni csak abban lehet, aminek létezéséről meggyőződtünk. Az ilyen hit nem szemlélődő, hanem aktív, cselekvő hit: "Ugyanígy a hit is, ha cselekedetei nincsenek, halott önmagában". (Jk 2,17) • A hit esetében hogyan érvényesül az arany középút? Az ész világosságával átvilágított, és misztériumától meg nem fosztott hit útja számunkra, az arany középút. Ezek után jöhet a VT. és a teremtés? Én benne vagyok:) Majd van a konformizmus hit, ez már nagyobb jelentőséggel bír, mint az emlékezés hite, itt már a bizonyítás erejét vetjük be. Milyen bizonyítékod van rá? És lényeges szempont még, hogy hitünket fejleszteni kell, mint képességeink bármelyikét.

És a hitrendszerünk a legnagyobb gátló tényező életünkben, mert alattomos módon, a tudatalattinkon keresztül akadályozza életünket, sikereink elérésében.
(Lásd, pénzvonzás).... apró teremtések sikerülhetnek a mindennapokban mindannyinknak,: pl. erre, én a közlekedő járatot tudom magamnak teremteni, ha utazok.

Te, mit hiszel magadról Krisztian01?

Mit hiszel a téged megillető pénzről, vagy bármiről el?
Mit hiszel el a világról?
Mit hiszel árukról, melyeket a boltban megvehetsz?
Mit hiszel a válságról?
Mit hiszel jövedelmed alakulásáról?
Mit gondolsz a pénzről? Vagy a sarkallatos pontunkról, a nyugdíj rendszerről?
Mit gondolsz az ADÓ-ról?
Kell az nekünk?

Mit hiszel arról amit írok? Tudsz-e gondoskodni kellőképpen magadról? És sorolhatnám a hithez szervesen kapcsolódó kérdéseket, bár, az eddig hozzászólásaid már minősítették azt, aki VAGY. Ki tudja te mit is keresel igazán? Tán még te sem.
Tudod, olyan nagy az Internet adta lehetőség... Ahelyett, hogy itt lekicsinyled mindenki hozzád intézett, segítő írását, javaslom, keresd meg magadnak.

Szeretettel: AnikóNincs válaszom Kedves

Nincs válaszom Kedves Enti!

Látom nem figyeltek. Kérdésem van, amire nem jön válasz. vagyis jön, csak nem a kérdésre.

És nem tudom mi a lélek, de nem is ez a kérdésem.

ÜdvMi a szeretet tulajdonképpen?

Kedves Krisztián!

Türelmetlenül várom a válaszod :)

Mi a lélek tulajdonképpen?

Ki, mi, Isten tulajdonképpen?De legyen, itt van a kérdés

De legyen, itt van a kérdés egyszerűen:
MI A HIT?

De szerintem Keisla, csak magadra vetted azt, hogy visszautasítottalak. Ennyi. Bocsesz, hogy kellemetlenségedhez hozzájárultam.

Szép napot neked!Kedves Keisla! Elnézésedet

Kedves Keisla!

Elnézésedet kérem, hogy a gyenge pontodat érintettem, de aki itt elégedetlenkedik, az pontosan te vagy. Én csak tényeket közöltem, hogy a feltett kérdésre nem odaillő válaszok születtek. Elégedetlenségről szó sincs. Nagyon is meg vagyok elégedve azzal, amiket leírtatok, csak közöltem, hogy nem a kérdésre válaszoltatok. Te pedig kiakadsz ezen. De ha ez neked jól esett akkor...

A kérdés helyesen és érthetően van feltéve. Olvasd csak ismét!

De igazából a fene akar veled, vagy bárkivel is vitázni ilyenekről, mikor nem is a témához kapcsolódik.
A lényeg, hogy nem tudtál rá válaszolni és ennyi. nincs ezzel semmi gond. Még azzal sem, ha nem érted, vagy nem tudod. És aztán?!
De a tudálékoskodás nem megoldás itt, nyilván ezzel tisztában vagy.Kedves Krisztián!:)

Miután leírtam a hozzászólásomat, elolvastam az alatta lévőket, és rájöttem, hogy ugyanarról beszél mindegyik. Te viszont minddel elégedetlen vagy, szerinted egyik sem válasz arra, amit kérdeztél.

Nos, ha egy kérdésre rendre elégtelen válaszok érkeznek, nem feltétlenül tudatlan az összes válaszadó, lehet, hogy a kérdést kellene pontosabban megfogalmazni. A jelek szerint, amit a kérdésedből ki lehet érteni, a kérdésed valójában nem az. De akkor mi?:)) Talán tedd fel úgy, hogy érthetőbb legyen:)Köszönöm Keisla, hogy Te is

Köszönöm Keisla, hogy Te is megosztottad, miben hiszel.

Azt gondolom, hogy azt, mi a hit, még mindig nem válaszolta meg nekem senki.

De türelemmel olvasom ezek is, köszönöm.Hinni csak abban lehet...

...amit fizikai érzékszervekkel nem érzékelünk, hisz amit látunk, tapintunk, szagolunk, hallunk, ízlelünk, arról már nem hisszük, hanem tapasztalat alapján tudjuk, hogy létezik.
Hinni lehet a jövőben, abban, hogy vágyaink szerint alakul, s ez már közelít a valódi hithez, mégsem az. Vágyaink ugyanis elvárásokra épülnek, elvárásokkal fordulunk a jövő felé.

A valódi hit az, amikor érzem magamban az Örökkévaló Én jelenlétét - ez még nem hit, ez tapasztalat, hisz érzem, s ezáltal tudom, hogy ott van -, azt viszont csakis HINNI tudom, hogy akármerre vezet, az a helyes út, az a helyes utam. A HIT szó HÍD szavunkkal azonos - hangértéke szerint -, és Eckhart Tolle beszél arról, hogy az az ember, aki engedi önmagán át megnyilvánulni a megnyilvánulatlant, azaz a Teremtőt, az gyakorlatilag HÍD a két világ, a fizikai világ, és a megnyilvánulatlan világ között, az ilyen ember mintegy kapuként funkcionál, s ezen a kapun a Teremtő energia árad a fizikai világba, lehetővé téve, hogy a Teremtő tervei valóra váljanak. Ilyen HÍD, KAPU volt Jézus, és az összes megvilágosodott, krisztusi tudatszintre elért ember.

Ehhez azonban arra van szükség, hogy higgyünk Benne, és higgyünk abban, hogy helyesen cselekszünk, ha Őrá bízzuk az irányítást. Nem az elménkkel, mert az nem hit, az csupán az ego egyik megnyilvánulási formája, hanem a szívünkkel, az érzéseinkkel. Míg az elme, az ego jelen van, addig ezt megérteni is nehéz.A poén, hogy ti nem azt

A poén, hogy ti nem azt írtátok le, hogy mi a hit, hanem azt, hogy miben hisztek.

A kérdés az, hogy mi a hit tulajdonképpen?

Szóval?:) Pont tegnap volt részem egy hatalmas adag HIT-ben :)

Agykontroll havi találkozón, meditációmban amíg gyógyítottam gondolatban a kisorsolt beteg társakat ( Minden ember felelős minden emberért!") saját, megoldatlan ügyemet is az Univerzum terítékére raktam, elmondva, hogy mit szeretnék, és lemoziztam a VÉGEREDMÉNYT: hogy felhív aki segíteni tud érdemben ügyemben és elmondja, hogy minden OK. Ezt egy nagyon rövid idő alatt cselekedtem, és álmosan, mert fáradt is voltam a napi munka után de a meditáció segített:) Elképzeltem, hogy felhív a segítőm és elújságolja, hogy tudott segíteni, és így lett! Már az előadás alatt hívott, csak lehalkítottam telefonomat, és amikor kimentem felhívtam.

Pontról-pontra úgy lett, ahogy elmém Internetjén lemoziztam. És velem volt egy kedves, frissen megismert társ is, aki alátámaszthatja, bár nincs rá szükség!, csak az, hogy ott lehetett mellettem, amikor a hírt kaptam, szerintem ezt ő is hatalmas energiabombaként nyugtázhatta... nos, ez egészen biztosan más megvilágításba helyezhette az ő meglátását is az addig gondolt Agykontrolljáról :)

Mi a Hit?
Bizalom a láthatatlanban. Hinni azt, amit kértünk, s tudni, hogy úton van felénk. A Hit a Teremtő, s mi aki az Élet vizein hajózunk, jó, ha a másodtiszt szerepét töltjük be a hajónkon. Vagyis, ne görcsöljünk amikor célunk felé törekszünk! Csak lágyan engedjük el amit kértünk, bízzunk a Gondviselés bölcsességében, abban, aki pl. a természetet igazgatja :) Honnan tudják a virágok, hogy itt a tavasz? Vagy másik évszak jő?Betegség

Ez a legrövidebb és legérthetőbb meghatározás.Rögeszme

Ez a legrövidebb és legérthetőbb meghatározás.Eltérés a mostanitól

Próbálkozom, ahogy én értelmezem:
A hit tárgya, az tulajdonképpen egy olyasmi, ami eltér a mostani világképünktől, egy kicsit más világ, amelyet elképzelünk. Tulajdonképpen a teremtés avagy vonzás eszköze. Olyasmi, amit mostani állapotunkban/világunkban nem akarunk vagy "tudunk" látni. A kvantumos rendszer egy másik állapota.

Az az érdekes kérdés még, hogy kinek mitől van hite, hogyan lehet ezt generálni. Alapvetően egy változást jelent a világképben, vagy egy bizalmat, hogy valami "meg fog változni", legalábbis így könyebb létrehozni magunkban. Vannak segítségek, hogyan lehet könyebben elhinni valamit, és a legtöbb ahhoz kötődik, hogy hogyan tudjuk közelebb hozni a jelenlegi világképünkhöz. Ahol csak kis változást kell elérni, azt könyebb elhinni. Szerintem a változáshoz, megszokáshoz, makacssághoz kötődik..

Rossz értelemben is használják a szót, például a fanatikus hit, ott azt értik alatta, hogy valami nagyon másban hisz, mint én. A fanatizmus a szokásostól való eltérést jelöli. Általában az a helyzet vele, hogy túlságosan eltér a többiek világképétől, és szinguláris dolgokat tartalmaz, amik nem fonódnak szervesen a világ többi részébe. Vagyis nem magyarázható racionálisan (ez jelenti azt, hogy nem tudjuk a többi gondolat közé illeszteni rendesen, hanem elkülönül). Például, ha hiszem, hogy tudok repülni, de azt is "tudom", hogy van gravitáció, és az mindenre hat.. akkor az szinte lehetetlen. De ha utánajárok, hogy a gravitáció mi is tulajdonképpen, kiderül, hogy van, amivel lehet csökkenteni, és akkor már "tudományosan" is lehetséges, vagyis magyarázható lett.. A "vakhit" is azt jelzi, hogy nem látja, ami az orra előtt van, és ezt negatívként szokás mondani, holott csak azt jelenti, hogy erősen változni akar valamilyen téren. Hogy az jó vagy rossz, az teljesen más kérdés.

Aztán van a hit a "túlvilágban", istenben, a szerencsében, meg olyasmiben, ami ugyan a jövő, de elég "távoli" a legtöbb ember számára, főleg, aki nem spirituális szókészlettel bír, annak valami megfoghatatlan, egy természetfeletti erő. Valóban ezek is olyasmik, amik léteznek és láthatóak, csak a mostani állapotban (földi) ezt elég nehéz látni. Ezek nem az időhöz kötöttek, nem elvárjuk, hogy később teljesüljön, inkább valami általános, mondhatni csak egy szóhasználat, főleg amíg nincs valódi tartalom mögötte. Mondjuk, ha azt mondom, hiszek a szerencsében, az általános, és néhány más általános világnézethez kapcsolódhat, de hogy ha konkrétan egy esemény előtt állok, és akkor hiszek abban, az nem feltétlenül ugyanaz a dolog, mert az már a jövőbeni világ megváltozásához kötődik.

Nem tudom, ez mennyire érintette a kérdésed:)