Mit tegyél, ha fizetésemelést akarsz?

munkahelyEz az írás azoknak szól, akik munkahelyen dolgoznak. Ha azt szeretnéd, hogy emelkedjen a fizetésed, van egy fontos dolog, amit meg kell értened. Valami, ami nem csak a munkahelyen alkalmazottként dolgozó emberekre, hanem gyakorlatilag mindenkire ugyanúgy vonatkozik. A vállalkozók, cégtulajdonosok, és befektetők nagy része tisztában van ezzel, de valami miatt azok nagy része, akik alkalmazottként kapják jövedelmüket, elfelejtkeznek erről.
Persze nem mindenki, de sokan panaszkodnak arról, hogy a másik, aki láthatóan kevésbé tehetséges, kevésbé jó végzettséggel rendelkezik, és kevesebbet dolgozik, mint TE, mégis több pénzt keres. Ha érezted már, hogy a főnököd igazságtalan veled, akkor feltétlenül olvass tovább.

Egy valamit meg kell értened. Mint mindenhol, a munkahelyen is szolgáltatást nyújtasz a pénzért cserébe, amit fizetésnek hívunk. Ha a főnököd határozza meg a fizetésedet, jutalmadat, vagy azt, hogy leépítéskor kit fognak kirúgni, akkor ezt az egyetlen elvet vésd nagyon jól az eszedbe. Neked jobb szolgáltatást kell nyújtani, többet kell adnod, mint amennyi pénzt neked fizetnek. Ez a legfontosabb. A szolgáltatás maga pedig arról szól, hogy hogyan teljesíted az elvárásokat!

Lehet hogy meglepő, de:
Nem az számít, hogy te úgy érzed sokat dolgozol, a főnököd számára TELJESEN MINDEGY, hogy mennyit dolgozol! Az számít csak és kizárólag, hogy az elvárásait mennyiben teljesíted.
Nem számít, hogy milyen végzettséged van, a főnököd nem egy diplomádért fizet havonta, hanem a szolgáltatásért, amit nyújtasz neki.

A főnöködet egyetlen dolog érdekli: mennyi munkát veszel le a válláról!
És vedd észre, hogy ő sokszor nem lát bele abban, hogy ki mit csinál napközben. Ő csak az eredményeket látja, és az alapján fog téged, és a kollégákat értékelni.

Azt látja, hogy van akivel nem kell foglalkoznia, mert mindent feladatot jól megold önállóan. Azt látja, hogy van aki folyton hozzá rohangál és segítséget kér, és ezt többnyire nem szeretik. De még mindig jobb egy fokkal annál, aki önállóan elvégzi a munkát, rosszul.

A megoldás tehát az, hogy az elvárásokra figyelsz, és a feladatokat megpróbálod magad elvégezni. A szuper alkalmazott csak annyit kérdez hogy mit csináljon, és hozza az eredményt amikor készen van. Ilyen egyszerű!

Persze sok más tényezőnek lehet még szerepe, például ha jópofa vagy, vagy felvidítod amikor rossz hangulata van, akkor az ugyanúgy egy szolgáltatás, amit kap tőled, mint a munkavégzésed. Ne lepődj meg hát, ha a kedves, jópofa embereket jobban szereti a főnök is. Neki is vannak érzelmei.

Ha használod ezt a néhány fontos alapelvet, biztosan sikeres leszel a munkahelyeden. A legjobb szolgáltatást kell nyújtanod, és persze meg kell kérned az árát, amikor épp az jön szóba.

Egy nagyszerű gyakorlat: ha meg akarod érteni, hogy mit és hogyan dönt a főnököd, akkor képzeld saját magad, az ő helyébe. Képzeld el, hogy ő vajon hogyan lát téged, és hogyan lát másokat. Meg fogod tudni érteni, hogy mit miért csinál, és hogy neked mit és hogyan kell csinálnod hogy te legyél a legjobb alkalmazottja. Hidd el, ha első és legfontosabb célod az, hogy a lehető legjobban kielégítsd az ő igényeit, akkor nem kérdés, hogy legközelebb ki kap majd fizetésemelést.

A konklúzióm, ami sokat segíthet:
Nem arra van szükség, hogy jól dolgozz, hanem arra, hogy azt a szolgáltatást nyújtsd, amit elvárnak tőled, a lehető legjobban.
Sokkal nagyobb hangsúly van ezen, mint a munka minőségén. Ez az, amit hozzáállásnak szoktak hívni, a megfelelő hozzáállásnak.

Sok sikert a következő fizetésemelésedhez vagy a jutalmadhoz!

A.

HozzászólásokEgyszerű pedig, Admin.

Segítő foglalkozású személyeknél nem olyan egyszerű a képlet, ahogy leírtad.
Árthat embereknek azzal, ha a főnökére hallgat sok ilyen személy.
Főleg a mai Magyarországon, ahol mindenki csak a látszatot és a konfliktusok elkerülését keresi.
Rózsafának igaza van, egy vállalatnál egyszerűen nagyszerűen bejön, amit leírtál, minden ember tudja, hogy viselkedjen, hogy neki jó legyen, nem bonyolult.
De nem csak üzleti világ létezik.nem egészen értem a

nem egészen értem a problémát, hogy került a tejföl az asztalra? :-)Igazad van, Admin, kihagytam egy lényeges elemet a ...

történetből.
Ha a főnököm igényeit kiszolgálom, gyerekek életét teszem tönkre, tehát nem tehetem, bárhogy is működjék.
Na, ilyenkor mi a helyzet?kedves rózsafa. fóki

kedves rózsafa. fóki pénzről szóló írásánál tettem egy hozzászólást, amiben e témához is van pár kiegészítés. remélem segítkedves origami. biztos

kedves origami. biztos vagyok benne hogy tévesen látod a helyzeted. amit írtam, mindenkire igaz, nincs kivétel. lehet, hogy neki más igényei vannak, de amit írtam az arról szól, hogy az igényeit kell kielégíteni, nem? gondold újra :-)Hát, az én főnököm egyáltalán nem így működik.

Neki egy a lényeg, uralkodhasson, ezért szereti, ha függenek tőle, tehát inkább futkozzanak hozzá segítségért, de kreatívak ne merjenek lenni!
Fél az erős és gondolkodni tudó emberektől.
Na, és nem bír hosszú távú stratégiákban gondolkodni.
Csak azt látja át, ami rövid távon nem okoz problémát.
Lehet, hogy hosszabb távon sokkal hatékonyabb az, ami rövid távon nehezebbnek tűnik.
Na, ő ezt nem fogja látni soha.
Mit lehet egy ilyen főnökkel tenni?
Még a pszichiáter sem segít neki, pedig addig már eljutott, hogy nincs rendben az idegrendszere.
És ez már egy pozitív lépés tőle.
Én is kedvelem őt mindezek ellenére, mert van jó oldala is.
Viszont nem tudja felmérni, ki a HATÉKONY munkaerő.
Inkább csak azt látja, ki dolgozik sokat.
És neki ez elég.
Na, mit lehet tenni a munkahelyváltáson kívül? :DKedves Admin!

Nekem ez nagyon tetszik. Én vállalatnál dolgozom, tehát rám ez egyértelműen vonatkozik.
Köszönöm. Az Ő szemével fogok magamra nézni. Ez nagyon tetszik.
Bár nekem szerencsém van vele, mert kedveljük egymást.