KARÁCSONY SZELLEME

A karácsony talán az emberiség egyik legnagyobb ünnepe, az emberi érzelem legnagyobb kifejezésének az ünnepe, a szeretet ünnepe. A karácsony, mint bizonyság, mindig megmutatja, hogy az ember valójában miért van a földön, miért él itt, mi a célja ezen belül a létnek. Ez a cél valójában a szeretet megtanulása, a szeretet megtapasztalása, de ami a legfontosabb, a szeretet felismerése. Nagyon sokszor egy karácsony estén évtizedes feszültségek múlnak el.

Nos, mi lehet ennek az egésznek az oka? Talán elképzelhető, hogy a világot alkotó tudat ezen az éjszakán, karácsony éjjelén maga is mintha alászállna az emberek közé és szétáradna az emberek között, s ez a szétáradás valójában az emberi lélek hatalmát, az emberi lélek fényét jelenti.

Az emberek összekapcsolódnak egymással, szinte automatikusan, s ez az összekapcsolódás le tudja győzni az akadályokat. Hiába gondol valaki éppen valami szürke hétköznapi dologra, ami jellemzi a mai kultúrát és társadalmat, akkor is van a karácsonynak valami megfoghatatlan mélysége, misztériuma, varázsa, s ez a szeretet. A szeretet ezen az éjszakán - mint megnyilvánult erő - jelképezi az embereknek, ha egyszer működik, akkor miért ne működne másodszor is. Ha egyszer az ember meg tudja tenni, hogy szereti a másik embert, akkor semmi nem tiltja neki, hogy annak folytatása legyen, hogy működjön, hogy állandóvá tudjon válni. Az embernek éreznie kell azt, hogy mindig képes a megújulásra, a felismerésekre, és mindig képes befogadni azokat az információkat, amelyek az ő számára a szeretetet és a boldogságot jelképezik.

A karácsony, mint egy örök visszatérő jelzi és tanítja az embernek, hogy van valami, amire mindig oda kell figyelnie, mindig szem előtt kell tartani, hogy valójában az nem minden, ha az ember egy gyönyörűszép, zöld fenyőfát feldiszíthet, - hanem az a fontos, hogy megérezze a másik ember lelkéből áradó szeretetet.

A régiségben ezek az idők, a karácsony körüli ünnepek, a karácsony idején történt ünnepek az „év fordulókkal” függtek össze. Karácsony körül voltak a leghosszabb éjszakák, karácsony után már elkezdett növekedni a fény, elkezdtek a nappalok hosszabbodni, ami azt jelentette, hogy a sötétség felett az értelem újra diadalt aratott, újra az ember került ki a fénybe, újra legyőzte önmagát, újra a zárt világból a térbe, a messzeségbe tud átlépni. Mélyen beágyazódva ott él tudatának rejtett zugában, hogy várni kell, amikor a fény eljön, várni kell amikor a fény elkezd növekedni.

A felismerés, az valójában nem abból állna, hogy az emberek ott állnak a karácsonyfa előtt, s csodálják , s arra az egy pillanatra úgy érzik, hogy mint egy több ezer éves, vagy talán még annál is régebbi rituálénak a részesei. . . Nem ez lenne a megoldás igazából, - mert a fa nézéséből, a fa csodálatából még nem ébred föl az emberben az a lehetőség és az a tudás, hogy felismerje önmaga helyét az élet rendszerében. Ellenben, ha az ember magába tekint ezekben a napokban, s végiggondolja saját életét s a gyertyának a fényét, erejét, varázsát, misztériumát a saját életében próbálja meg felismerni, a saját életébe átvetítenie, akkor az élete más jelentőséget, más értelmet kap.

A legfontosabb dolog, hogy az ember fel tudja ismerni, hogy igazából a szeretet az egyetlen erő, amely méltóságot és varázst ad az emberi életnek. Így eggyé tud válni azzal az erővel, amit teremtésnek nevezünk, s azonos azzal az erővel, amit szeretetnek nevezünk. A szeretet maga a teremtés, s abban a pillanatban, amikor a karácsony szelleme megérinti az embert, új gondolatok, új élethelyzetek, új csodák történnek az emberi élet apró kis világaiban, amelyeket azonban nem úgy kell nézni, hogy kicsik mennyiségileg, hisz valójában minőségileg óriásiak.

Az életben minden egyes pillanat fontos, és minden egyes pillanat megismételhetetlen, pótolhatatlan, - de ha szeretet van benne, akkor múlhatatlan is.

Karácsony szelleme mindig arra világít rá, hogy az embernek észre kell vennie, hogy mi végre van itt a földön, mi célból, - ez az egész csak azért van, hogy az ember megtanuljon egy aprócska hitet, de egy óriási szabadságot, amit úgy neveznek: S Z E R E T E T.

Címkék:


Beke legyen veletek

Kedves Apokrif, karacsony ma, valoban a szeretet unnepe. Azza lett az idok folyaman.
De vajon mi volt eredetileg? Mikor kezdett a kereszteny vilag karacsonyt unnepelni?
Ma mar annyi mindent kotnek hozza, hogy talan elveszett az igazi eredete a koztudatbol, es igy a karacsonyt unneples lenyege is homalyba veszhet!

Aldott unnepet!

Szeretettel,
felebaratKedves Ragyogás!A szép és csodálatos dolgai mellett nem is

csenge333
megyek el./A kevésbé szép "impulzusokon" meg csak mosolygok, és csak konstatálom magamban:"na, kezdődik..."Csengének:) A világ olyan, amilyen, de mi, akik

világunkat magunk alkotjuk gondolkodásunkkal, nem mehetünk el a szép és csodálatos dolgai mellett életünknek. Mert azok vannak, csak mi feledkezünk el rájuk csodálkozni, mert életünk mindennapi megélése közben ÉLNI EL FELEJTÜNK:)

Igen. Igen. Igen. Élni jó:) És én IGENT mondok életemre.Sajnos a legtöbb ember már nem tudja

csenge333
megélni a karácson igazi lényegét...Nem az a szeretet, ha rohanunk a bevásárlóközpontba minél drágább dolgokat venni...De ami a legfontosabb:az év minden napján kellene szeretni...Karácsonykor a család "védőszelleme, védőangyala" is megjelenik és megnézi egy év távlatából, hová fejlődtek az emberek...Magának a karácsonyfa díszítésének is jelentősége van. Szellemi háttere:A színes, fényes gömbök az angyalok fényét jelképezik, amikor za emberek még látták ezt a fényt...Ha valakinekl karácsonykor nem vágott fája van, hanem élő, ott valódi "fényfelvétel" történik azon az éjszakán.../Óh karácsony! nagyon szeretem!!!! és imádom " megkomponálni" a fát...Minden évben más színű díszeket rakok rá, amit a családom "pazarlásnak" tart, de nekem segít ráhangolódni a csodákra.Perzse a látványnak a végén mindenki örül....Apokrif.....

Juhász Gyula. : karácsony felé . c. verse tetszett a legjobban, ha lehet választani..... Köszönöm az egészet és a beirásod is nagyon megfogott. Közben Anikó is felvetett egy témát.:

Kinek mit jelent a karácsony? ölel benneteket . ágicaApokrif.....

Juhász Gyula. : karácsony felé . c. verse tetszett a legjobban, ha lehet választani..... Köszönöm az egészet és a beirásod is nagyon megfogott. Közben Anikó is felvetett egy témát.:

Kinek mit jelent a karácsony? ölel benneteket . ágicaDrága Ragyogás!

Köszönöm szépen, hogy felnyitottad a szemem! Én is kicsit olyanná kezdtem vállni, mint az a bácsika, akiről írtál. Szeretem én a karácsonyt, de már nem arról szól, amiről kellene - mondogatom, ill. mondogattam. Mert igazad van, arról szól, amiről mi akarjuk, hogy szóljon és olyan, amilyennek mi megteremtjük!
Köszönöm, hogy eszembe juttattad ezt!Anikóm.....

..........Kis versed nagyon szép..... az irásodról , nem is beszélve! Hasolóképen érzem és várom a karacsony szent estét, mert akkor itt nálunk vannak , gyerekeim.menyeim , unokáim...... És én sokszor ugy meghatódom a hangulatától, hogy könnybelábad a szemem.....10-en,szeretetben, eggyütt. Nem is emlékezve rá , hogy egész évben mi törtent.... Csak örülünk egymásnak, hogy vagyunk..!!!! És nemcsak ezen a napon !! Ölel :ágicaKarácsony felé

Karácsony felé

Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.

…Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Beheggesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.

…És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorún nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben.

/Juhász Gyula/A világosság csodája

"A világosság csodája, hogy attól lesz több és
nagyobb, ha többfelé osztjuk: a továbbadott világosság
gyarapodni kezd. Ezt a sötétségből feltámadó világosságot
és megvilágosodást kívánom minden embertársamnak.

Kívánom, hogy a FELTÁMADÁS ünnepkörét mindenki
szeretetben töltse! ! ! "

"Das Wunder des Lichtes steht darin, daß es mehr und größer
wird,wenn es immer mehr verteilt wird; das weitergegebene Licht
wird immer zunehmen. Dieses die Dunkelheit durchdrungene Licht
wünsche ich jedem Mitmenschen.

Ich wünsche allen die AUFERSTEHUNGSFEIER in Liebe
zu verbringen! ! !"

"It’s a miracle of the light, that it becomes more and
bigger if it is shared;the on handed light will grow.
I wish this, through the dark arising light to every
fellow human being.

I wish a feast of RESURRECTION spent in love
to everybody! ! !"Karácsonyi üzenet

Karácsonyi üzenet

Legördült lassan két évtized:
Mégis vár Rád a Kis Gyermek
Ott a barlang, ott a jászol,
NEKI, mégis TE hiányzol . . .

Hiába zeng a sok-sok angyal:
Ö csak Rád vár, széttárt karral . . .
Jézus közénk jött: Értem, Érted,
Vállalva jászolt, gyöngeséget.

Nem igénye trón s az oltár,
Csak Te légy mindig aki voltál,
Mikor az Isten tiszta álma,
Szeretni küldött a világba.

Nyomorba, könnybe, szenvedésbe,
Hogy légy a lelkek csöppnyi fénye,
Mely szívtől-szívig átvilágít,
Hogy legyen végre jobb világ itt . . .

Szűnjön meg a bánat-tenger,
S az ember végre, legyen EMBER !
Ami hiányzott Betlehemben,
Benned éljen, szív melegben . . .

Hogy aki Rád néz, Őrá lásson:
Legyen lelkedben Szentkarácsony !

/Victor Ughy/Karácsony fényei

Karácsony fényei

Karácsony fényei, égjetek,
Komorak úgyis az életek.
Betlehem melege, légy velünk,
Amikor vétlenül szenvedünk.
Csillagod mutasson fény-utat,
Virrasszon hószínű almokat.
Vigyázzon népekre mindenütt,
Küldjön a világnak friss derűt!
Őrködje szegények sóhaját,
Szép legyen, akar egy rozsaág.
Karácsony fényei, jöjjetek,
Szívünket békesség töltse meg.
Szeretnénk boldognak látszani,
S lehetnénk egymásnak társai.
(Balog József)Drága apokrif! Számomra a Karácsony egy a Csodával.

Szeretem. Áhítattal várom minden évben, és felöltöztetem szívemet lelkemet erre a szépségre.

A minap történt meg velem: Kutyasétáltatás közben nagyon sok emberrel kerülök közelebbi kapcsolatba. És egy kedves, Kormi névre hallgató, ámde a csodákban már rég kihülő hitű Bácsikával eszmét cseréltünk. Ő úgy mondta vitatkoztunk, Én nem így éreztem. Nos, elmondása szerint, ezek a Karácsonyok már régen nem a Karácsonyról szólnak.... bla-bla-bla... egy kis politikai körítést tett még mellé, és a Pénz uralkodására hívta fel figyelmemet. Hogy minden a pénzről szól, még a Karácsony is.

Én, mellé álltam, igazat adtam neki, ám nem mulasztottam el megjegyezni, hogy a Karácsony arról szól, amit Mi, Emberek a szívünkben - lelkünkben megőriztünk a Karácsony hangulatáról. És a kinek-kinek hite dönti el, neki mit is jelent a Karácsony maga. És megemlítettem, hogy Nekem a Csodavárást, a boldog szeretetteljes fényes kivilágított házakat, ablakokat.... a fenyőfa illatát, a családomat magát, az örömöt, az áhítatot arcukon, a diós-mákos beiglit.... Ó még annyi mindent felsorolhatnék!
Tényleg. Kinek mit jelent a Karácsony? Megírnátok!

Karácsonyi csillag

Karácsony fénylő csillaga,
szikrázva ragyog reánk.
Az Úr küldte le nékünk,
első szülött fiát.
Ragyogj kicsi Csillag!
Szórj ránk Szeretetet!
Fényesítsd belülről,
kihülő szívünket.

És legyen áldott véled, a Szent Karácsony Éj!
Mert a kisded személyében, megszületett a Remény.

Rákoskeresztúr, 1998. Jakabanikó

Az igazság felszabadít. A szabadság igazzá tesz.

"Szíved halk szavát csak türelmed csendjében hallhatod meg."Drága Apokrif

Nagyon megérintetted a lelkemet.... köszönöm ......
Szeretlek: Örökös BoldogságKedves apokrif.....

::::::::Tetszik a beirásod ...... Szeretettel ölel : ágica