Mézespuszedli

Drága Barátaim! Nagyon örültem, hogy vasárnap szívesen fogyasztottátok a mézespuszedlimet. Közkívánatra, most közkinccsé teszem a receptet. Először az alapreceptet fogom leírni, aztán majd a módosítási ötleteket, melyeket már kipróbáltam.
Szóval: 25 dkg méz, 25 dkg margarin, 10 dkg kristálycukor. Ezeket egy edényben felolvasztom úgy, hogy lehetőleg ne forrjon fel. Ezután 50 dkg liszthez hozzáadok egy mokkáskanálnyi szódabikarbónát, őrölt szegfüszeget, fahéjat - esetleg mézeskalács füszerkeveréket- ízlés szerint. Ha már kihült az előzőleg felolvasztott keverék, akkor hozzáadom a liszthez, és összekavarom. Egyenként hozzádadok még egy egész tojást és két tojássárgáját. Lehet robotgéppel , de fakanállal is kikavarható. Nylon zacsiba pakolom az egészet és mehet a hűtőbe néhány órára, vagy egy éjszakára is akár. De le is fagyasztható! Sütéskor kb l cm vastagra nyújtom a tésztát, kiszaggatom, sütőpapírral vagy akár alufóliával kibélelt tepsibe rakom, és kb 150 fokra hevített sütőben kb 10 percig sütöm. Ne legyen túl piros, inkább világosabb.
Közben a két maradék tojásfehérjét habosra verem és hozzáadok 30 dkg porcukrot. és azzal megkenem a kisült korongok tetejét.
Ebből a tésztából karácsonyra lehet jópofa sütikéket készíteni. Akkor vékonyabbra kell nyújtani, és ha kisült, akkor a cukormázat nylon zacsiba tesszük, ollóval kis lyukat vágunk az egyik sarkába, és már lehet is müvészi hajlamainkat kiélni a különféle formák diszítése során.
Kipróbált módosításaim: Kb 30dkg fehér liszthez, 20 dkg teljes kiőrlésü rozslisztet adok. Fehér cukor helyett barna cukorral olvasztom össze a mézet és a margarint. Én ízesítésként 2-2 teáskanál őrölt szegfüszeget, és fahéjat, és ha van otthon akkor reszelt citromhéjat teszek bele. Apróra vagdalt aszalt gyümölcsöt is lehet hozzáadni. Lehet máz nélkül, dióval vagy mandulával a tetején megsütni. Egyébként a két tojásfehérje + 30 dkg porcukor mennyiségü máz kb két adag sütihez is elég, ha jól gazdálkodunk vele. Ha meg kimarad, akkor a végén habcsókot is készithetünk belőle!
Vasárnap megkóstolhattátok azt a változatát amibe nem tettem tojást, hogy vegetariánus barátaink is nyugodtan csemegézhessenek belőle. Szerintem úgy is ehető volt!

Hát, azt hiszem, hogy minden tudnivalót leírtam. Ja, és még azt, hogy ezt imádom sütni. Főleg télen, amikor kinn már sötét van, és a lakást átjárja a sülő mézeskalács illata! Már novemberben elkezdem a karácsonyi formákat sütni a barátaim, ismerőseim legnagyobb örömére! Meg a sajátoméra!
Az unokáim is imádják enni is, és sütni is! Ez egy nagyon jó elfoglaltság velük a téli estéken, amikor nagy élevezettel gyúrják, formázzák és díszítik a tésztákat. És kisütjük, és mindíg azt eszik meg legelőször, amit Ők formáztak.
És még egy nagyon fontos dolog! Ezt a sütit szinte azonnal lehet enni, nem keményedik meg! Persze másnapra az igazi, amikor már összeérnek benne az ízek!

Drágáim! Remélem Nektek is olyan örömöt fog okozni ennek a sütinek a sütése mint amit én érzek alkotás közben!
Nagyon fontos! Mikor a süti kihült, a máz megszáradt, akkor vagy jó záródó fémdobozban, vagy nylon tasakban kell tárolni, mert kiszárad!

Szeretettel: Judit



Ginikém!

Örülök, hogy megnyerte a tetszésedet a mézeskalács receptem. Tényleg nagyon finom, és a barnacukor-rozsliszt módosítást azért tettem bele mert így egészségesebb, meg egyébként is olvastam valahol, hogy a teljes kiőrlésü rozsliszt nagyon jó a mézes tésztába, mert tovább megőrzi a nedvességtartalmát.Én is nagyon várom már a karácsonyt! szeretettel: Judit

"Csak egy helyen szeretnék élni, és ez az a hely, ahol a szeretet örökké uralkodik."



Drága Juditmama!:-))

Köszönöm ezt a sokféle leírását a mézeskalácsnak!
Tavaly a karácsonyfát telesütöttem vele, de sokkal jobban tetszik barnacukorral és kevert liszttel a dolog, ezt fogom idén sütni:-)))
Én is imádom azt a mennyei érzést, amikor télen sorban sülnek a kis figurák, mindent betölt a fűszerek illata, pláne ha még kint sűrűn hullanak a hópelyhek, bent pedig finom meleg van, és talán már a fenyő is hozzájárul ehhez az érzéki zsongáshoz:)
Alig várom a karácsonyt...

Az első millióm ebből jött 2 hónap alatt!
Sejtlúgosítás!



Ercsikém!

Ez tök jó! Megsütötted már? Ha nem, akkor mostmár tudod, hogy milyen. Próbáld ki, hogy gyúrni, formázni, sütni, díszíteni is milyen élvezet. A kislányok is nagy örömüket lelnék benne a karácsonyi előkészületekben. szerettel ölellek:Judit



Drága Juditkám:-))

Képzeld,rájöttem,hogy Nekem is ez a recept van meg:-))))))))))))9
És ennek úgy örülök,hogy jujujj:-)))
Köszönöm!!!!



Hihihi!

Juditmama az élvhajhász!!??? Tündéri vagy Erykém! Imádlak! Judit



Juditkám! Láttad a csokoládé c. filmet?

Hát, azért, mert ilyen vagy!
Örülsz, hogy adhatsz és hajszolod az "élvezeteket"!
Csak tedd azt, Te drága! Még most is érzem az illatát!:))))

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: Ery



Köszönöm Erykém!

A szép szavakat. De tényleg! Nem tudom miért van, de valóban olyan boldogság érzése van bennem amikor ezzel a sütivel foglalkozom, hogy magam sem értem. szeretettel: Judit



Drága Juditkám!

Néhány alkotórészt kifelejtettél a hozzávalókból.
Beleteszed a szívedet-lelkedet és a szeretetedet, amiből Neked van bőven!:))))))

"Élj a Szíved Erejével!"
Szeretettel: Ery