Hogy mikor vagy szabad?

- Amikor leültél egy egész nyarat, hetet, napot és éjszakát együtt tölteni azokkal, akik elmentek, s a múltban a legjobban megbántottak s mégis a legtöbbet adták.

- Amikor leülsz és eltöltesz egy telet, egy hónapot egy keddet, egy hajnalt, azokkal, akik itt maradtak veled, csak te nem akarod tudni őket.

- Amikor leülsz csak úgy, akkor, akkor egyszer, mikor a legkevésbé sincs rá időd, és menned kellene, s neked lelassul a világ és haladnak melletted az árnyak s rájuk se nézel, átsuhannak rajtad, keresztül engeded magadon és észreveszed magad. Jelentőséget kap a pillanat. A minden és a semmi. Hagyod, hogy megtörténjen az élet veled s fogadod ajándékait, amiket régebben észre sem vettél vagy csak nem becsültél.

Az érdek eltűnik és a szeretet beléd költözik. Szétszór, megfoszt, újraéleszt, hogy élhesd, ami él téged. Hogy a pillanat azt a varázsát adja neked, ami ott lapul a mögöttesben, ami csak nagy ritkán, kivételes pillanatokban, de fellebbenti a fátylat. Álmaidban. Tudat alatt. Lélekredőkben. Összegyűrt papírgalacsinokban. Vasalatlan ráncokban. Édes-színes táncokban. Hogy álmaid a nappalaid lehessenek, hogy ne kísértsenek s csak jó emlékek lehessenek. Mert leültél velük, szembenéztél és szembesültél velük. És ültél velük, akiktől annyira féltél, akiket annyira nem értettél.

- Amikor te vagy a levegő, magadnak.

A pénz jön és megy, az emberek fontosak, azok, akik épp itt és most vannak.
Nincs benned múlt, nincs fájó emlék, nincs félelem, nincs jövő, leültél és kezet fogtál velük.
Követheted a dallamod, magad. Minden megy a maga útján, megy és jön. Engeded és fogadod. Az álmod színesítgeted, korrepetálod, korrigálod: korrektor vagy. Korrekt orr.

Már csak kis időre törhet meg a főnököd, a párod, a gyereked, a számlák, a karrier, az eszmék, az ideák, mások. Megértetted. Megbocsátottad. Megbántad.
Nem bántad meg. Megtetted. Nem tetted meg. Kimondtad. Csendben maradtál.
Elengedted. Elfogadtad. Rendezted. Dobozba, polcra, kukába, szívbe raktad.
Felszabadultál.

Éld meg: szabad vagy. Szeretnek. Szerethetsz.