Híd az örökkévalóságon át...Richard Bach (részlet)

...Úgy látom magunkat, mint akik elakadtak egy véget nem érő bevezető részben. Kezdetben minden élvezetes volt, a gyönyörűség maga. Egy kapcsolatnak ez a része az, amikor az ember a legjobb formájában mutatkozik meg: szellemes, elragadó, izgatott és izgató, érdeklődő és érdekes. Ekkor oldott vagy és szeretetre méltó, mert még nem mozgósítod a védelmi rendszeredet, s ezért a partnered meleg, érző emberi lényt ölelhet benned, nem pedig egy óriási kaktuszt. Ez a kölcsönös örömök ideje. Nem csoda, hogy annyira kedveled a kezdeteket, hogy az életed mindenáron örökös újrakezdések láncolatává szeretnéd tenni.

A kezdtek azonban nem nyújthatók el az örökkévalóságig; nem lehet folyton visszamenni a kályhához. Az indulás után el kell jutni valahova, fejlődni kell – különben beáll az unalom, s azzal vége is mindennek. Csak unalmat ne – mondod te, s azonnal odébbállsz, változatosságot keresel más embereket, más helyeket, hogy azután úgy térhess vissza egy kapcsolathoz, mintha az új lenne, mintha mindig újra lehetne kezdeni.

Mi fejlődés helyett újra meg újra elölről kezdünk mindent. Időnként szükségszerű, üzlet diktálta távollétek választanak el bennünket, amelyek keményen megviselnek két olyan embert, aki annyira közel állnak egymáshoz, mint mi. Néhányszor azért váltunk külön, mert te úgy vélted, olyan helyzeteket kell teremtened, amelyekben folytonosan újjáteremtheted az annyira vágyott újdonság élményét.

Nyilvánvaló, hogy a zenei középrész, a kidolgozás, nem kedvedre való. Hiszen ebben fedezhetnéd fel, hogy csupa olyan elvvel vetted magad körül, amelyekről óhatatlanuk kiderül, hogy egyszerűen használhatatlanok, akármennyi szellemi energiát és alkotóerőt ölsz is beléjük. Vagy még ennél is rosszabbra jönnél rá: hogy belekezdtél valami nagyszerűbe, mondjuk egy szimfóniába, de a részleteit ki kell dolgozni: mélységet kell neki adni, a különálló részeket gondosan össze kell illeszteni, úgy, hogy egymást is gazdagítsák, többek legyenek, mint külön-külön voltak. Ha a könyvírással akarnék párhuzamot vonni, azt is mondhatnám, hogy ez az a pillanat, amikor az ötletet meg kell írni, művé kell formálni, vagy elvetni mint alkalmatlant.

Mi ketten bizonnyal messzebbre jutottunk együtt, mint az valaha is a szándékodban állt. Szerintem azonban hamar megálltunk ezen az úton; nem tettük meg az ésszerűen kínálkozó és még többet ígérő lépéseket. A kezdetek után i elmélyülés és kiteljesedés helyett mindig leragadtunk valahol a kezdeteknél. Rá kellett jönnöm, hogy ha éveket töltenénk is együtt, akkor is csak próbálkoznánk, és soha nem élhetnénk a szellemi fejlődésünk teljes lehetőségével, ami bámulatosan hasonló érdeklődésünkből adódik, mert az együttlétünkből hiányzik a zavartalan folytonosság. Tehát, hiába becsüljük saját lelki fejlődésünket olyan sokra – így soha nem fogunk eljutni a kiteljesedésig, pedig meg tudnánk tenni.

Mindkettőnk előtt ott lebeg valami eljövendő gyönyörűség víziója. Mégsem válthatjuk valóra ezt a vágyképet. Én védelemből magad elé emelt falaid előtt rostokolok, te pedig egyre többet és többet húzol fel belőlük magad köré. Hiába vágyakozom arra, hogy még gazdagabban és teljesebben élhessünk; amíg együtt vagyunk, te mindig meg fogod találni a módját, hogy akadályokat gördíts az utunkba. Mindketten csalódottak vagyunk: te szeretnél még hátrébb húzódni tőlem, de nem megy, én pedig nem tudok előre haladni; így állandó harcban, felhőkkel és árnyakkal teli légkörben töltjük azt a kevés időnket, amelyet számunkra engedélyezel.

Gyakran okozol nekem – így vagy úgy – fájdalmat azzal, hogy megállás nélkül – változatos módokon, olykor kegyetlenül – érezteted az ellenállásodat velem szemben. Úgy szegülsz szembe velem és a kettőnk között gyönyörűségesen formálódó valamivel, mintha szörnyeteget látnál bennünk.

Az együtt töltött időkről naplót vezetek. Most nagyon alaposan végigolvastam. Elszomorodtam, sőt meg is döbbentem, de mindenképpen hasznos volt, hogy szembenéztem a valósággal. Július első napjai és a rákövetkező ötven nap volt az egyetlen igazán boldog időszak a kapcsolatunkban. Az volt a kezdet, és az valóban csodaszépen alakult. Azután hirtelen-vadul, számomra érthetetlenül többször is elváltunk időről időre, és amikor visszatértél, tőlem való húzódozásaidból ugyanezt a vad védekező elutasítást éreztem ki.

Az is boldogtalan állapot, ha elmész, és ezért nem vagyunk együtt; de az is, hogy ha itt vagy, mégis mintha valahol másutt járnál. Lassan bőgőmasina lesz belőlem, mert muszáj sírnom; minta a sajnálattal válthatnám meg a kedvességet. Pedig tudom, hogy még nem süllyedtem odáig, hogy sajnálatra szoruljak.

Amikor azt mondtad, hogy nem halaszthatod el a randevút, és nem segíthetsz nekem aznap, mert úgy vélted, hogy „nem szereted az ilyesmit”, akkor rájöttem az igazságra. Mintha lavina zúdult volna a fejemre. Én képes vagyok kendőzetlenül szembe nézni a valósággal, de ezt nem lehet sokáig bírni. Bármennyire szeretném is, ez így nem mehet tovább. Töbet nem tudok elviselni.

Remélem, hogy amit mondok, nem az egyezségünk felrúgásának tekinted, hanem inkább az általad kezdeményezett sok-sok lezárás, befejezés folytatásaként. Azt hiszem, mindketten tudtuk, hogy ennek így kell lennie. Be kell ismernem, felsültem azzal az igyekezetemmel, hogy megértessem veled, milyen öröm valakihez tartozni.

Richard, szívbéli barátom, mindezt halkan, gyengéden és szeretettel mondom neked. Ezek valóságos érzések, nem lepleznek semmiféle rejtett haragot! Nem vádollak, nem hibáztatlak, nem hárítok rád semmit. Csak szeretném megérteni, ami történt, és véget vetni a fájdalomnak. Csak azt mondom el, amire önmagam ellenére rá kellett ébrednem: te meg én soha nem jutunk el a fejlődés szakaszába, még kevésbé a nagyszerű végkifejletig: egy kiteljesedett kapcsolat csúcsáig.

Hja valaha is éreztem olyat, hogy rátaláltam valamire, aminek a kedvéért érdemes korábbi korlátaimat, beidegződéseimet áthágni, és elmenni a végsőkig, akkor ezt a kettőnk kapcsolatában éreztem. Úgy vétem, nem kell szégyenkeznem amiatt, hogy talán túlságosan sokáig arra törekedtem, hogy megmentsem ezt a kapcsolatot. Inkább büszke vagyok magamra; írra, hogy felismertem, micsoda ritka, csodás lehetőség állt előttünk, amíg valóban fennállt, és a szó legtisztább és legnemesebb értelmében mindent beleadtam, hogy el ne veszítsük ezt a lehetőséget.

Ez vigasztal most. Mert a kapcsolatuk lezárásának ebben a szörnyű pillanatában becsülettel mondhatom, hogy most már semmilyen módot nem látok arra, hogy belépjünk abba a csodaszép jövőbe, amely hajdanán előttünk állt.

A fájdalom ellenére is boldog vagyok, hogy megismerhettelek, és egyáltalán nem mindennapi perceket tölthettem veled. Soha nem fogom elfelejteni ezt az időt. Sokat fejlődtem melletted, tanultam tőled, és tudom, hogy én is jó hatással voltam rád. Mindketten jobb emberek lettün azáltal, hogy összehozott bennünket a sors.

Talán nem a legjobbkor, de eszembe jutott még egy sakk-hasonlat. A sakk olyan játék, amelyben a kezdetkor, a kibontakozás pillanatában mindenki számára világos a cél: egy olyan középjáték, amely megindul és kiélesedik a harc, amelyben mindkét fél áldozatokat szenved, és mindkét fél erői megfogyatkoznak; majd a végjáték, amelyben az egyik fél capdába ejti és harcképtelenné teszi a másikat.

Szerintem te úgy fogod fel az életet, mint egy parti sakkot, én pedig úgy látom, mintha szonáta lenne. Amiatt, hogy másként gondolkozunk, a király is meg a királynő is áldozatul esik, és a muzsika elhal.

A barátod vagyok most is, és tudom, hogy te is a barátom vagy. Gyengéd, mély szeretettel és igazi tisztelettel teli szívvel küldöm el neked ezt a levelet, s tudhatod, hogy valóban így érzek. Ugyanakkor határtalanul szomorú is vagyok, hogy a mi ígéretes, ritka szép, csodálatos lehetőségünk beteljesítetlen maradt.

Leslie6 naponta legalább egyszer félreléptem? :)

Ha igaz a statisztika, akkor... 6 naponta legalább egyszer félreléptem? :)

Szeretem a statisztikákat, mert azok számszerűen kimutatnak mindent, és nincsen lehetőség mellébeszélésre! :))
Éppen ezért a számoknak ritkán szoktam visszafeleselni. :)

A kommunikáció felsőfokon videó tetszett!
A testbeszéd téma meg különösen a gyengém, úgyhogy örömmel néztem meg!MIELŐTT

Mielőtt hazudnál, legalább gyakorolj! :) Csináld egyszer úgy, hogy hihető legyen. Ja, ezért se sértődj meg.

http://www.rtlklub.hu/musorok/fokuszplusz/videok/224753 - a gyakorláshoz.

Ha igaz a statisztika, akkor... 6 naponta legalább egyszer félreléptél. Köszönöm. Tényleg.Régi epizódok - új reakciók

"Nem szépítem!
Az én életregényem írója: egy igazi pancser. Olyannyira összefüggéstelenül ír, hogy szinte követhetetlen számomra a sztori, ... sőt, néha azt sem tudom, hogy ki, kicsoda.
Rögeszmésen ismétel néhány epizódot, ... de megfejthetetlen, hogy ezt milyen célból teszi.
Mi fog ebből kisülni? Még elképzelni sem tudom.

Isten őrizzen meg attól, hogy Richard Bach kezébe kerüljön! :)))"

De jól beszéltem a múltkor, mert ez nagyon - nagyon igaz!

Ma fergeteges napom volt, ... negatív értelemben. Szinte mindenki rám pikkelt, és történt egy-két olyan dolog, amely igencsak megzavarta a lelki nyugalmamat, ... de nem voltam hajlandó a régi beidegződések szerint reagálni.

- Hohó, Pipacs, fogd ki a szelet a vitorládból - szóltam rá önmagamra.
Aztán sírtam, ... és még a hideg is tört, ... a hideg is rázott, ... de akkor sem hagytam a régi énemet felülkerekedni.

Győztem.

Hogy ez most jó e nekem, vagy sem, ... no, azt az egyet nem tudom! Mindenesetre a régi epizódokra emlékeztető szitukra másképpen reagáltam.***

Ha egy regényből eltűnik egy szereplő, az író szinte mindig mondat vele valamilyen végszót, mielőtt véglegesen "kiírja onnan", ... aztán gondosan elvarrja azt a szálat.
Így az olvasónak nem marad hiányérzete, és tudomásul veszi, hogy a cselekmény nélküle fut tovább.

Nem szépítem!
Az én életregényem írója: egy igazi pancser. Olyannyira összefüggéstelenül ír, hogy szinte követhetetlen számomra a sztori, ... sőt, néha azt sem tudom, hogy ki, kicsoda.
Rögeszmésen ismétel néhány epizódot, ... de megfejthetetlen, hogy ezt milyen célból teszi.
Mi fog ebből kisülni? Még elképzelni sem tudom.

Isten őrizzen meg attól, hogy Richard Bach kezébe kerüljön! :)))Igen ...

„A kezdtek azonban nem nyújthatók el az örökkévalóságig”. Párhuzamot vontam.
A múltnap a padlásunkon nosztalgiáztam, szüleimtől örökölt, de azóta is kincsként őrzött ócska tárgyak között, s nagy barna színű hanglemezeket hallgattam. Éppen a legkedvesebb dalomnál, a hanglemezjátszó tűje megbolondult, folyton az előző barázdákba ugrott, s fáradhatatlanul ismételte ugyanazt a dallamrészletet. Látod, hasonló ez a mi szerelmi történetünkhöz, ahol a képzeletbeli tű valamiért nem folytatta a dallamot.
Cselekedtem, óvatosan megemeltem a hanglemezjátszó karját, s a tűt továbbléptettem, nemcsak a poros padlásszobában, hanem a mi történetünkben is.
„Soha nem fogunk eljutni a kiteljesedésig, pedig meg tudnánk tenni”. Ez a mondat végleg törülve lett a könyvből, fekete tollal írtam fölé a következőket: „Elérkezett a mi pillanatunk, a kiteljesedés korlátai a valóságban nem léteznek, mert eddig is csak magunk alkottuk őket.”.
„Én képes vagyok kendőzetlenül szembe nézni a valósággal”, ha azt a szemedből olvashatom ki. - „s mindezt nagyon „halkan, gyengéden és szeretettel mondom neked”.
Hidd el, ha „valaha is éreztem olyat, hogy rátaláltam valamire, aminek a kedvéért érdemes korábbi korlátaimat, beidegződéseimet áthágni, és elmenni a végsőkig, akkor ezt a kettőnk kapcsolatában éreztem”. Hogy valóban képes vagyok a végsőkig elmenni, párszor már bizonyítottam,- hiszen annyi őrültség van már mögöttem,- de a legnagyobbra most készülök. Nem akarok úgy megöregedni, s egyszer majd meghalni, hogy nem mertem élni.

Tegnap az igenről írtam, ma világgá kiáltom: Igen, igen, igen …!!!Két igen ...

„Szerintem te úgy fogod fel az életet, mint egy parti sakkot, én pedig úgy látom, mintha szonáta lenne”.
Férfi és nő, - mintha sohasem beszélnének egy nyelven.
Ez a szöveg megérdemli, hogy érdemileg elmélyüljek benne, -mert olyan nekem való, szinte megszólított- ezért az elemezését a világért sem hagynám ki a későbbiekben.

Felületes olvasás utáni gondolataim:
Ha két óriási alkotóerő találkozik, -aki szeretne KÖZÖSEN szimfóniát vagy könyvet írni, - s abba mindketten önzetlenül beleteszik szívüket, lelküket, akkor az a mű, az első hangtól- az utolsóig, az első betűtől- az utolsó pontig (írásjelig) egy csodálatosan megkomponált egésszé forrhatja ki magát.
A közös alkotáshoz: legalább két igenre van szükség, mert akkor az „ígéretes, ritka szép, csodálatos lehetőségek valóban" beteljesülnek.Ha nekem kellene most levelet

Ha nekem kellene most levelet írnom valakinek,a lényege ez lenne:Úgy látom magunkat, mint amikor az ember a legjobb formájában mutatkozik meg.Amikor nincs más, csak a mély szeretet és megmagyarázhatalan összetartozás érzése.Az indulás után sokat fejlődtünk, még ha közben sokszor tűnt úgy, hogy inkább "süllyedünk". club penguin cheatsElképzeltem magam Leslie helyébe!

Ha nekem kellene most levelet írnom valakinek,a lényege ez lenne:Úgy látom magunkat, mint amikor az ember a legjobb formájában mutatkozik meg.Amikor nincs más, csak a mély szeretet és megmagyarázhatalan összetartozás érzése.Az indulás után sokat fejlődtünk, még ha közben sokszor tűnt úgy, hogy inkább "süllyedünk".Mi ketten már most messzebbre jutottunk együtt, mint amit remélhettünk és ami bárki számára is "hihető" lehet.Ha nem ragaszkodunk az eredeti elképzeléseinkhez, amely a kezdetek kezdetén motivált minket, akkor még az is megtörténhet, hogy egy napon-pontosan az állandó változást megértve- a mi szép és ígéretes lehetőségünk beteljesül.Bárhogy is alakuljon, egy valamiben biztos vagyok:VALAMIT, VALAMILYEN FORMÁBAN MINDENKÉPPEN BETELJESÍTÜNK./Hogy mit, na az a "titok" része./*

*Kedves Csillagvirág!

A könyv őszinte és mélyen elgondolkoztató.
"Bárhonnan megkaphatod a számodra szükséges választ, akár egy tavalyi újságból is. HUNYD BE A SZEMED, TEDD FEL MAGADBAN A KÉRDÉST, AKÁRMILYET, AZTÁN NYÚLJ BÁRMILYEN ÍROT SZÖVEG UTÁN - MEGKAPOD A VÁLASZT. " R. Bach
Igen, a kérdések és válaszok...
cseppKedves csillagvirág !

Én éppen most olvasom, ezt a könyvet még a nem tartok itt, csak a 86 oldalon tartok.
Ezért lehet, hogy még nem kellett volna elolvasnom ezt a részletet, pedig azt gondoltam ,hogy
ez a Leslie nevű hölgy lesz az a ideális társ akit az író keres.

Szeretettel: LeilaKedves Csillagvirág!

Éppen ezen a héten olvastam egy töredékét...
Köszönöm, így egészen más értelmet nyert számomra.
csepp