Meditációról kezdőknek

Segítsük a kezdőket és egymást, hogy minél jobban elsajátitsuk a gonolataink lecsendesítésének a technikáját, és minél könnyebben megtaláljuk a belső békénket.
Kezdem egy jó tanáccsal:

Ha úgy döntesz, hogy meditálni fogsz, az nem lesz meditáció. Ha kitűzöd magad elé, hogy jó leszel, a jóság sosem fog kivirágzani benned. Ha az alázatot gyakorlod, eltűnik belőled. A meditáció az a szellő, ami akkor jön be, ha nyitva hagyod az ablakot, de ha akarattal hagyod nyitva, és akarattal hívod, sosem fog eljönni.

Az ember, hogy elszökjön konfliktusai elől, a meditáció sok formáját találta ki.
Ezek vágyon, akaraton, a teljesítmény kényszerén alapulnak, és konfliktust, erőfeszítést alkalmaznak, hogy célhoz érjenek. Ez a tudatos, szándékos erőfeszítés mindig a manipulált elme keretein belül marad, abban pedig nincs szabadság. Minden erőfeszítés, ami arra irányul, hogy meditálj, a meditáció megtagadása.
A meditáció a gondolatok vége. Csak akkor jelenik meg egy másik dimenzió, amely túl van az időn.

Az első lépések:

Az alábbi gyakorlatokat lazitás és lelki megnyugvás miatt írom le. A legjobb ha betanulod a szöveget,de rögzítheted egy magnóra is.

Ülj le kényelmesen egy székre.
Mindkét talpad érintse a padlót.
A gerincedet tartsd egyenesen, de lazán. Nyugodtan nekidőlhetsz a szék támlájának.
Oldd meg a ruhád öveit és pántjait.

A cipődet is leveheted, ha így kényelmesebb. Kezedet lazán engedd a combodra. Két tenyered fordítsd felfelé, hogy jelképesen kitárulj.
Képzelj lelki szemeid elé egy ragyogó fehér fényt, amely lassan köréd fonódik, és kitölti az aurádat.
Látod, milyen elevenen lüktet, milyen életerős és ragyogó?
Feloldja és megsemmisíti a teherként magaddal hurcolt negatívumokat és sötétséget. Szent, ragyogó fény, folyamatos védelmet biztosít számodra.
Elegendő rá gondolni, s máris a rendelkezésedre áll; bármikor elérhető.

Most hunyd be a szemedet, végy egy hosszú, mély lélegzetet. A lassú légzés egyértelműen jelzi a szervezetnek, hogy elengedheti magát. Lassíts légzésed ütemén, olyan ritmusban végy levegőt (zárt szájjal), mint elalvás előtt szoktál.
Közben kérd meg elmédet és érzelmeidet, hogy tartsanak össze, tartsanak veled mindabban, amit a következő napokra, hetekre elhatározol. Azaz a gondolataid és a szíved ellenállás nélkül működjenek együtt veled.

Tudatosítsd magadban, hogy a két talpad a padlóra simul.
Figyelj erre a tényre, amíg tökéletesen tudatában leszel, mintha ezekben a pillanatokban a talpad volna a legfontosabb testrészed. Közben ne gyorsíts a légzéseden!
Lélegezz tovább nyugodt ritmusban, lassan.
Érezd, miként lazul el a két talpad.
Érzed, amint az izmok egymás után kiengednek, megszűnik bennük a feszültség, s olyan lazák, mintha tehetetlen selyemzsinórkötegek lennének.
Ugyanezt az „összpontosítás-lazítás” módszert követve, lélegezz lassú ritmusban, kiegyensúlyozottan, s lazítsd ellenállástól mentesre mindkét bokádat, lábszáradat, vádlidat, térdedet, combodat. Magadban vagy halkan mondd ki a következő gondolatot: „Minden lélegzetemmel oldódik bennem a feszültség, amelynek helyét lelkem gyógyító ereje veszi át.”
A lábad már ellazult.

Folytasd a feneked, a medencéd, a szaporító és hasüregi szervek, a hasfal, a hát, a gerinc, a váll, a kar, a kéz és az ujjak lazításával.
Lazítsd el a bőrödet, az összes izmodat és inadat, s valamennyi belső szervedet.
Az erekről se feledkezz meg! Lazulj el úgy, mint egy rongybaba.
Kellemes, megnyugtató és gyógyhatású.

Ugye, érzed, milyen jó?

Csöndesen, leengedett vállal, lazán ülsz, egy szikrányi feszültség sincs már benned, helyét a szellemből, a lélekből és az istentől eredő energia és életerő tölti ki.
Folytasd a lazítást.
Lazítsd el a nyakadat, az álladat, az arcodat, az ajkadat, a nyelvedet, a lehunyva tartott szemhéjadat, a szemgolyódat, a szemöldöködet, a két füledet és a fejbőrödet.
A nyak és a fej tökéletes, részletes lazítása fontos, mert hihetetlenül sok feszültség képes összegyűlni e két testrészünkben.
Érzed, amint kellemesen elernyednek az izmaid, száműzted magadból a feszültséget, amelynek helyét betölti tudatosságod és szellemed ereje.
Nincs többé nyugtalanság, szorongás, nincsenek félelmek sem, nincs több negativitás.
Békésnek, nyugodtnak érzed magad, teljesen ellazultál.
Egészséges, nyitott, könnyű és éber vagy.
Körülötted még fényesebben ragyog a fehér fény.
Készen állsz Isten válaszainak meghallgatására, készen állsz szellemed felszabadítására, hogy figyelhessen, szabadon, félelem nélkül szárnyalhasson, és néhány futó pillantást vethessen a szent örökkévalóságból eredő jelekre.Csakra meditációk

Csakra meditációkat fogok a napokban leírni a kedvenc meditációs könyvemből.

A Bázis csakra színei a vörös különböző árnyalatai.
Vörös szín

Először lazitsd el magad teljesen.
Varázsolj lelki szemeid elé egy tál vízen úszó, vörös virágot.
Tekints a virágra, és vedd a kezedbe.
Vizsgáld meg figyelmesen a szirmok érdekes alakzatait.
Figyeld meg a szirmokon a vörös minden árnyalatát.
Derítsed ki van-e a virágnak illata. Képzeld el, hogy gyönyörködsz az illatában.
Tedd vissza a vízbe a virágot, és meditálj ismét a színéről.
Most fokozódjék a szín intenzitása egészen addig, amíg Te el nem kezded érezni finom vibrálását minden testrészedben.
Képzeld el, hogy beszívod Magadba ezt a vörös színt.
Vezessed be ezt a színt a bázis csakrába!
Engedd, hogy a vörös szín a legkülönfélébb gondolatokat, érzelmeket vagy érzéseket keltsen benned. Engedd ezeket megjelenni és fokozódni. Figyeld meg őket és a rád gyakorolt hatásukat.
Most hagyd elhomályosodni a színt, amíg ismét ott nem áll előtted a tál s benne a víz színén úszó vörös virág.
Elmélkedj az imént szerzett élményről.
Lélegezz egy kicsit mélyebben, és tudatosítsd Magadban a tested, és azt a helyet ahol meditálsz.
Maradj teljesen ellazulva, és nyisd ki a szemed.

Érezd jól magad!Folyt.köv.

Millió ölelés!Anett

“Most valósággá válik minden édes remény,
Mely ott ég a szívünk rejtekén.
Az élet tárt karokkal vár,
Hogy szép lesz-e, csupán rajtunk áll.”
(Antoine de Saint-Exupéry)Vizualizációs gyakorlat

Kérlek, képzelj el szívedben egy virágot, egy rózsát. Érezd, hogy a rózsa még nem nyílt ki teljesen, még bimbó. Miután két vagy három percet meditáltál, próbáld meg elképzelni, ahogy a rózsa sziromról sziromra kinyílik. Lásd és érezd, ahogy a rózsa sziromról sziromra nyílik. Azután öt perc elteltével próbáld meg azt érezni, hogy egyáltalán nincs szíved, csak egy virág van benned, amit „szív"-nek hívnak. Nincs szíved, csak egy virág. A virág a szíveddé vált, vagy a szíved vált virággá.
Hét vagy nyolc perc után érezd, kérlek, hogy a virágszív vagy a szívvirág beborította egész testedet, a tested már nem létezik. Tetõtõl-talpig rózsa illatát érzed. Ha a térded szemléled, a rózsa illatát érzed. Ha a fejedre tekintesz, a rózsa illatát érzed. Mindenhol a rózsát érzed. A rózsa szépsége, illata és fénye áthatotta egész testedet. Ha érzed, hogy tetõtõl-talpig a rózsa szépségévé, illatává, fényévé és gyönyörévé váltál, akkor kész vagy arra, hogy magadat a Supreme lába elé helyezd, aki az én Gurum, a te Gurud, és mindenki Guruja. Azt érzed: „Ó Legfelsõbb Úr, íme Lábad elé helyezem magam." Ezután meditációd véget ért.

Képzelj el valami nagyon tágasat, csendeset és nyugodtat. A meditáció kezdetén érezd, hogy egy végtelen óceán van benned, és ennek a mélyére merültél, ahol minden csendes. Ha ezzel a végtelen óceánnal, a csend áradatával azonosulni tudsz, akkor nagyon könnyû lesz meditálnod.

A meditáció olyan, mintha leszállnánk a tenger mélyére, ahol minden békés és nyugodt. Meglehet, hogy a felszínt hullámok sokasága borzolja, de a tenger ez alatt érintetlen marad. A tenger, legmélyebb mélységében, tiszta csend. Amikor meditálni kezdünk, elõször saját belsõ létünkhöz próbálunk eljutni, valódi létezésünkhöz - azaz, mondhatni, a tenger fenekére. Itt nincsenek ránk hatással a külsõ világból jövõ hullámok. A félelem, kétség, aggodalom és mindennemû világi nyugtalanság szertefoszlik, mivel bennünk szilárd béke van. Mivel értelmünk tiszta béke, tiszta csend és tiszta egység, a gondolatok nem érinthetnek meg. Mint a halak a tengerben, fickándoznak és tovaúsznak, de nem hagynak nyomot. Tehát legmagasabb meditációnkban úgy érezzük, hogy a tengerben vagyunk, és a tenger állatai nem befolyásolhatnak minket. Úgy érezzük, mi vagyunk az ég, és a szárnyaló madarak nincsenek hatással ránk. Értelmünk az égbolt és szívünk a határtalan óceán. Ez a meditáció.

Millió ölelés!Anett

“Most valósággá válik minden édes remény,
Mely ott ég a szívünk rejtekén.
Az élet tárt karokkal vár,
Hogy szép lesz-e, csupán rajtunk áll.”
(Antoine de Saint-Exupéry)Az imagináció

Az imaginációs gyakorlatokat arra használjuk, hogy átélve fiktív történeteket vagy saját emlékeket és az azokba foglalt érzéseket, újabb lelki tapasztalatokra tehetünk szert és elmélyítve azt, a belső énünk felismerésekhez jut, ami változást generál bennünk!

Máshogy megfogalmazva, itt egy olyan lelki gyakorlatról van szó, amivel megélheted azokat a dolgokat a lelkivilágodban, amiket az életben nem mertél, nem tudtál vagy nem akartál megélni! Amit nem éltél meg teljes mélységében, abból nem is tudtál tanulni, így az a lelki-tanulmány még mindig arra vár, hogy befogadd!

Az alábbi imaginációs gyakorlatoknak lesz egy konkrét szála, egy története, amin célszerű lenne végigmenned. De előfordulhat az, hogy a belsőd valami mást akar mutatni Neked, vagy más úton akar eljuttatni Téged a megoldásaidhoz.
Ilyenkor elkanyarodik a gyakorlatod egy másik irányba, amerre Te eredetileg nem is akartál menni!
Ha ilyet tapasztalsz, akkor először vizsgáld meg, hogy nem-e egyszerű figyelemelkalandozásról van szó? Ha igen, akkor mondj NEM-et és tereld vissza a figyelmedet a gyakorlatodhoz!

Viszont ha a belsőd okkal visz másfelé, más úton, akkor hagyd magad! Ne erőltesd magadra egyik gyakorlatot se, aminek nekikezdesz, mert akkor elvész a belső intuíciód szava a nagy akarásban, és az nagyobb veszteség, mint a betervezett gyakorlat!

Az imaginációs gyakorlatoknál a belső képek megjelenése nem elsődleges fontosságú!
Bár egy kép felér száz szóval, de egy érzés felér ezer képpel is! Egy érzés, messze több információt képes hordozni, mint egy kép, hang vagy egy gondolat.
Igazából mindegyikre szükséged lehet az önmagadat fejtegetős gyakorlatokban, de egyiknek a megjelenését se erőltesd magadra! Ha nem jön kép, hang vagy érzés, az nem baj, csak jelent valamit!

Azt jelentheti, hogy

a belsőd nem abban a formában kívánja közölni az információt, mint ahogyan azt Te elvárod!
az a belső érzékszerved el van dugulva, valószínűleg valami régebbi feldolgozatlan élménnyel.
érkezett információ, csak annyira gyenge impulzussal, amit egyenlőre nem tudsz érzékelni!
Az első oknál nincs semmi gond. A másik kettő pedig orvosolható!

Millió ölelés!Anett

“Most valósággá válik minden édes remény,
Mely ott ég a szívünk rejtekén.
Az élet tárt karokkal vár,
Hogy szép lesz-e, csupán rajtunk áll.”
(Antoine de Saint-Exupéry)Vizualizáció

A vizualizáció során egy elképzelt vagy valós képet kivetítünk a "belső képernyőnk-re".
A vizualizációs gyakorlatok fejlesztik a belső látásunkat, képi megjelenítésünket, a figyelem összegyűjtését és irányítását, valamint rendszeres gyakorlásával az elmélyülés képessége is fejlődik.

1. gyakorlat

Gyakorold a vizualizálást. Képzelj el különböző színű és formájú tárgyakat magad előtt a térben!
Piros kocka, fehér gömb, kék piramis, stb.
Lásd őket közelebbről, távolabbról, forgasd meg minden irányba.
Végül képzeld el, hogy beléjük bújsz és a belső anyagszerkezetüket látod egészen közelről!

Gyakorold ezt addig, amíg tökéletesen nem tudod megjeleníteni az összes tárgyat és látod a színeket!
A vizualizációs gyakorlatok segítségével sokat fejlődik a belső látásunk, de a lelki gyakorlatokhoz a többi belső érzékszervünknek is fejlődnie kell! Belső hallás, szaglás, ízlelés, tapintás.

2. gyakorlat

Képzelj el mezőt, rétet, folyót, patakot, hegyet, völgyet, szakadékot, felhőket, vízesést, tavat, óceánt, napsütést és esőt!
Sétálj ezeken / ezekben és ne csak láss, hanem érezz is! Érezd az illatokat, halld a hangokat, érintsd meg a természet elemeit, érezd bele magad teljesen!

Végezheted ezt a belső természetjárást napi relaxáció gyanánt is! Nyugalmat, kiegyensúlyozottságot fog hozni!

Ez a gyakorlat már bevezet Téged, a belső átéléseken alapuló Imaginációs gyakorlatokba, ahol a környezet elemein túl személyekkel, emberi kapcsolatokkal, érzésekkel, gondolatokkal fogunk dolgozni.

Jó gyakorlást és elmélkedést kívánok.

Millió ölelés!Anett

“Most valósággá válik minden édes remény,
Mely ott ég a szívünk rejtekén.
Az élet tárt karokkal vár,
Hogy szép lesz-e, csupán rajtunk áll.”
(Antoine de Saint-Exupéry)Elmélyülés

1. gyakorlat

Ülj, vagy feküdj kényelmesen! Csukd be a szemedet és fordítsd befelé a figyelmedet! Legyen egyenletes a légzésed és az első percben csak erre figyelj!

Utána képzelj el magad előtt egy lépcsőt, ami lefelé vezet, önmagad mélyebb tudatállapotai felé!
Indulj el ezen a lépcsőn lefelé és minden egyes lépésnél figyelj a mélyülés érzésére!
Egyesével lépdelj, ne siess, csak a mélyülésre figyelj, mintegy elvárva azt önmagadtól, és ettől majd le is süllyedsz önmagadba!

Ahogy haladsz lefelé, úgy mélyülsz, közelebb érsz ahhoz a belső tudatállapothoz, ahol a belső gyakorlataidat tökéletesen el tudod majd végezni! Kezdetben szánjál legalább 10-15 percet csak az elmélyülésnek!

Ha megérkeztél, a mélységedbe, akkor pihenjél egyet, majd indulj vissza a lépcsőn, felfelé az éber állapot felé! Felfrissülve, pihenten fogsz megérkezni!

2. gyakorlat

Haladóbbak képzeljék el:
Egy szakadék szélén ácsorogsz, összeszeded a bátorságodat, legyűröd a félelmedet és nekifutsz a mélységnek!
Ahogy elrugaszkodsz a földtől, egyből zuhanásba kezdesz! - nehogy elkezdj repkedni nekem, mert az itt nem helyes! : )

Szóval zuhansz és engeded, hogy ez a zuhanás érzés beléd hatoljon, hasson rád! Ez fogja megadni azt a hirtelen elmélyülés érzést, amit ki lehet váltani ezzel a gyakorlattal

Költözés miatt még nincs netem, remélem hamarosan lesz, akkor több időt tudok fordítani a fórumra. Addig is gyakoroljunk. :))))

Millió ölelés!Anett

“Most valósággá válik minden édes remény,
Mely ott ég a szívünk rejtekén.
Az élet tárt karokkal vár,
Hogy szép lesz-e, csupán rajtunk áll.”
(Antoine de Saint-Exupéry).

.Koncentráció

Két gyakorlatnak a leírását is beillesztem, válasszatok kedvetekre. :)

I.gyakorlat
Gyújts meg egy gyertyát és helyezd el úgy, hogy le tudj ülni vele szembe, a lángja pedig a szemmagasságodban legyen!
Szüntesd meg a huzatot a helységben és tegyél a gyertya alá alátétet, nehogy a megolvadt viasszal összekend az asztalodat vagy a padlót!

Ülj le hozzá és figyelj rá! Szokd meg a fényét és egy idő után csak a lángját figyeld!
Érd el azt, hogy folyamatosan figyeled és a figyelmed egyfajta éberséggel is rendelkezzen!
Ne legyél nagyon görcsös és ne is bambulj el a gyakorlat alatt! Csak olyan laza éberséggel és aktivitással figyeld a lángot, mintegy kíváncsian figyelve, hogy vajon történik-e vele valami a következő pillanatban?!

II. gyakorlat
Feküdj vagy ülj kényelmesen, lazulj el és figyelj befelé!
Először figyeld meg a gondolataidat. Figyeld, ahogyan megjelennek, rájuk tapadsz, elsodornak, majd ettől elfelejtkezel magadról, hogy ki vagy és éppen mit akartál csinálni?!
Később, amikor kipottyansz a gondolatmenetből, akkor feleszmélsz, hogy mi van és visszatérsz a figyelő állapotába.

Figyeld meg jól azt a részét ennek az elragadtatásnak, amikor először megjelenik a gondolat és elkezdel azzal foglalkozni! Talán még magadnál vagy, de pillanatról pillanatra jobban belemerülsz a sodrásába és egyszercsak már nem vagy jelen!
Ezt úgy kerülheted el, ha még az elején nemet mondasz a gondolatod csábításának. Dönts úgy, hogy most nem foglalkozol vele, majd esetleg később! A döntés után megint csak figyelj befelé és ha újabb gondolat merülne fel a belső térből, akkor azt is engedd el egy határozott NEM-mel!

Így, szépen elfogynak majd az érdemleges gondolatok és egy viszonylagos csend alakulhat ki a gondolati szférádban.

Utána figyelj az érzelmeidre és ismételd meg velük ugyanezt az elnapolást, elutasítást!

Érzelmek és gondolatok sokszor együtt jelennek meg, de ez számodra teljesen mindegy, hiszen most, NEM foglalkozol velük!

Az így kialkudott csend aztán, a belső gyakorlataid ideális színtere lehet! Nem fogja semmi sem elvonni a figyelmedet az igazán lényegestől, Önmagadtól!

Millió ölelés!Anett

“Most valósággá válik minden édes remény,
Mely ott ég a szívünk rejtekén.
Az élet tárt karokkal vár,
Hogy szép lesz-e, csupán rajtunk áll.”
(Antoine de Saint-Exupéry)Sri Chinmoy-tól egy gyakorlat

Gyakorlat: a pont
Ha fejleszteni szeretné koncentráló képességét, próbálja ki a következő gyakorlatot:

Először is alaposan mossa meg az arcát és a szemét hidegvízzel. Fessen egy fekete pontot a falra szemmagasságban. Helyezkedjen el a ponttal szemben, attól körülbelül 30 cm távolságra, és koncentráljon rá.

Pár perc múlva próbálja meg azt érezni, hogy belégzéskor a lélegzete valójában a pontból jön, és hogy a pont is belélegzik és lélegzetét Öntől kapja. Próbálja meg úgy érezni, hogy két személy van: Ön és a fekete pont. Az Ön lélegzete a ponttól jön, és az ő lélegzete Öntől jön.

Ha a koncentrációja nagyon erős, 10 perc múlva azt fogja érezni, hogy a lelke elhagyta, és belépett a falon lévő fekete pontba. Ekkor próbálja meg úgy érezni, hogy Ön és a lelke beszélgetnek egymással. A lelke elviszi Önt a lélekvilágba a megvalósulásért, Ön pedig elhozza a lelket a fizikai világba a manifesztációért.

Ily módon nagyon könnyedén fejlesztheti koncentrációja erejét. De ezt a módszert gyakorolni kell. Sok minden van, ami gyakorlással könnyűvé válik, de ha nem gyakorlunk, akkor nem is érünk el eredményt.

Millió ölelés!Anett

“Most valósággá válik minden édes remény,
Mely ott ég a szívünk rejtekén.
Az élet tárt karokkal vár,
Hogy szép lesz-e, csupán rajtunk áll.”
(Antoine de Saint-Exupéry)Relaxáció

A relaxáció az a gyakorlat, ahol az előzőek jótékony hatását mintegy kiélvezhetjük.
Tudatos pihenésnek is hívhatnánk, hiszen a relaxációban csak arra törekszünk, hogy minél jobban élvezzük a semmittevést!

A test és elme lelassulását, megpihenését több módszerrel is segítheted:

-Kényelmesen leülsz vagy lefekszel és megpróbálsz semmire se gondolni.
-Ellazítod az izmaidat, visszavonod a testedtől a figyelmed.
-Közben kellemes, lágy hangzású (meditatív ) zenét hallgatsz.
-Bizonyos illatok szintén segítik az ellazulást ( illóolajok, füstölők ).
-Figyeld meg a légzésed és fokozatosan lassítsd és mélyítsd azt!
-Koncentrálj egy pontra, egy dologra, majd engedd el azt is!
-Pihenj szándékosan, ne akarj semmit se csinálni!

Ha mindezeket együtt alkalmazod, akkor a tested hihetetlen módon kipiheni majd magát és közben a tudatállapotod is elkezd mélyülni.
A mélyebb tudatállapotokban egy darabig még érzékeled a külső világ zajait vagy még rohangálhatnak a gondolataid. De minél mélyebbre merülsz, úgy szép lassan csend és nyugalom fog megszállni Téged!
Használj ehhez kezdetben kellemes, lágy zenét, gyújts finom illatú füstölőt és próbáld lecsendesíteni a gondolataidat!
A gondolatok megfogására az egyik legjobb módszer, ha mindig csak lassítani próbálod őket, nem pedig elüldözni. Ha harcba kezdesz belül a saját gondolataiddal, akkor előbb-utóbb belekeveredsz ebbe és még zaklatottabb leszel, mint előtte!
Próbáld csak lassítani a gondolatokat és figyeld meg, hagyd, hogy szép lassan elússzanak előled. Ez be fog válni!

A gyakorlást mindig nyugodt helyen végezd. Legyen körülötted legalább egy fél óra csend és nyugalom!

Millió ölelés!Anett

“Most valósággá válik minden édes remény,
Mely ott ég a szívünk rejtekén.
Az élet tárt karokkal vár,
Hogy szép lesz-e, csupán rajtunk áll.”
(Antoine de Saint-Exupéry)Kedves Jugik!

Nagyon szívesen.

Kedves Felebarát!
Én is jobban szeretem a fekvő helyzetet,mert ha túl fáradt vagyok akkor bele is aludhatok és nem ébredek nyakfájással. :))))
Még, ami véleményem szerint nagyon jól ellazít, a vízben való meditáció, legyen szó egy tóról amiben lebegek, vagy itthon a fürdőkádamró tele melegvízzel.

Millió ölelés!Anett

“Most valósággá válik minden édes remény,
Mely ott ég a szívünk rejtekén.
Az élet tárt karokkal vár,
Hogy szép lesz-e, csupán rajtunk áll.”
(Antoine de Saint-Exupéry)Kedves Anett

A modszered nagyszeru.
En a fekvo helyzetet meg konnyedebbnek talaltam. Egesszen lebegos allapot. Nem = az alvassal!
Koszonom, hogy olvashattam, valoban preciz leiras kezdoknek es haladoknak is!:)

Szeretettel,
felebaratKedves Anett!

Nagyon KÖSZÖNÖM! Sokat segítettél nekem :-)
Gyakorolnom kell még.... de jó úton vagyok :-)

Szép napot kívánok!
Jugik

http://www.jugik09.gemsziget.netFeszítés és lazítás.

Ezt a gyakorlatot érdemes fekvő helyzetből indítani, hogy utána könnyebb legyen elterülni!

Figyeld meg az izmaid létét, próbáld mindegyiket az irányításod alá vonni! ...
Szedd össze magad és hirtelen, egyszerre feszítsd meg őket! Feszítsd őket teljes erődből, mindent beleadva, még akkor is amikor jelzik, hogy kezdenek elfáradni!
Közben, a figyelmeddel kutass még olyan izmok után, amelyeket nem feszítettél még meg és feszítsd meg ezeket is!

Amikor már kivagy a feszítéstől, akkor még számolj magadban 3-ig és akkor egyszerre enged el őket! Figyelj rá tudatosan, hogy minden izmod elernyedjen!
A hosszú feszítés közben sokszor megszokják az izmok a feszült helyzetüket és utána is bennük maradna ez, ha nem ernyesztenéd el őket szándékosan!

Pihenj így 1 percet, majd ismételd meg a feszítést! Meglátod, hogy a második-harmadik feszítéskor már több izmodat tudod majd kontrollálni és egyre erősebben tudsz majd feszíteni.

Legalább 3-szor ismételd meg egymás után ezt a feszítés-lazítást, majd ernyedj el teljesen, végleg!
Csak figyeld, hogyan bizsereg a test, hogyan pihennek meg az izmok!

Ez a gyakorlat a nagyon feszült életet élő emberek oázisa lehet, illetve ahol cikáznak a gondolatok, ott is csendet teremthet!

Millió ölelés!Anett

“Most valósággá válik minden édes remény,
Mely ott ég a szívünk rejtekén.
Az élet tárt karokkal vár,
Hogy szép lesz-e, csupán rajtunk áll.”
(Antoine de Saint-Exupéry)Milyen értékes emberek

Milyen értékes emberek élnek a környezetemben,mi ez ha nem csoda,vagy titok?Légzés irányítás.

Ülj le vagy feküdj hanyatt és kezd el megfigyelni a légzésedet!
Figyeld, hogyan lélegzel be és hogyan fújod ki a levegőt! ... Figyeld meg a be- és kilégzés közötti szüneteket is! Tartasz-e benttartást vagy kinttartást?

Érzékeld a levegő áramlását, figyeld meg, milyen testérzeted van ettől az orrjárataidban, légcsövedben és a tüdődben?

Amikor a légzésedet már figyeled pár perce, akkor kezdd el megkérni arra, hogy lassuljon! Kérd meg rá, hogy fokozatosan lassuljon le és jusson el egy mélyebb, kiegyensúlyozottabb állapotba!
Ha most sem annyira zaklatott a légzésed, attól még tud lassabb és mélyebb lenni! Várd el ezt tőle!

Megfigyeled közben, hogyan lassul le és egyre nyugodtabbá válik. Közben még néha előjöhet valami érzés, gondolat, ami felkavar, de 5-10 percnyi légzés lassítás után már egészen jól el fogsz mélyülni.

Kezdetben, gyakorold ezt naponta legalább egyszer és meglátod, hogy éber állapotban is sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb leszel!

Millió ölelés!Anett

“Most valósággá válik minden édes remény,
Mely ott ég a szívünk rejtekén.
Az élet tárt karokkal vár,
Hogy szép lesz-e, csupán rajtunk áll.”
(Antoine de Saint-Exupéry)Salvaje :)

Fókival volt szerencsém egyszer együtt meditálni... Ő is hangosan és jóizűen kezdett nevetni, kacagni, egy idő után ragájos lett és mindenki nevetett, ha jól emlékszem azt mondta: vele sokszor előfordul, mert így szabadul fel benne az energia (és szerintem így engedi el azokat a gondolatokat amiket el kell engednie). A meditációnál is az a lényeg, hogy jól érezd magad, és ha te ettől érzed jól magad akkor nevess, kacagj! A szomszéd meg hangosítson a tévéjén. :))))

Millió ölelés!Anett

“Most valósággá válik minden édes remény,
Mely ott ég a szívünk rejtekén.
Az élet tárt karokkal vár,
Hogy szép lesz-e, csupán rajtunk áll.”
(Antoine de Saint-Exupéry)Drága Ragyogás!

Igen a gondolataim, ha kell pillanatok alatt le tudom csendesíteni. Az a legfantasztikusabb érzés, mikor az utolsó száguldozó gondolatok is tovatünnek és csak a lélegzetemre figyelek. Amit tanulnom kell, jobban mondva már megtanultam, csak az alkalmazásával van némi problémám, az a vizualizáció.Ezallatt azt értem, hogy az én véleményem szerint úgy könnyebb meghallani a belső hangokat, ha egy másik személynek képzelem el ŐT. Volt ilyen tapasztalatom, de én azt szeretném, ha ez mindennapos lenne. A kedvenc gyakorlatom, hogy lépkedek lefelé egy lépcsőn és fokozatosan leszek egyre nyugodtabb és egyre ellazultabb. Vannak vezetett meditációk, de én mégis egy kedvenc könyvembből szoktam olvasgatni a gyakorlatokat.
Természetesen a kérdéseidre szívesen válaszolok, és ha kell utánna járok, mert imádok új dolgokat tanulni.
Most arra keresem a választ, hogyan tudnám elengedni a görcsös ragaszkodásom az anyagi javak iránt, mert szeretnék JÓLLÉTben élni a gyerkőceimmel. A választ itt mindenképpen közzé teszem, mert tudom, hogy nagyon sokan keresik a megoldást erre a feladatra.

Millió ölelés!Anett

“Most valósággá válik minden édes remény,
Mely ott ég a szívünk rejtekén.
Az élet tárt karokkal vár,
Hogy szép lesz-e, csupán rajtunk áll.”
(Antoine de Saint-Exupéry)Meditáció

Sajnos nem megy. Minden egyes alkalommal, mielőtt ellazulnék elkezdek nevetni, és nem tudok odafigyelni a dolgokra. Fogalmam sincs miért, csak nevetek a semmin.Anett, drágám te már alkalmazni is tudod ezt a szépet, melyet

megosztasz itt velem, velünk?
Nem tapintatlanságból, csak érzékenységből kérdezem, hogy esetleg bármikor kérdezhetek is akkor tőled?
Mert magam is / igyekszem / teszem dolgomat magammal. Mint tudjuk ez a legnehezebb, és széles nagyon a keresési felület.... van lehetőség akár tévelyegni is, ha hagyjuk sodortatni magunkat.Technika....

A meditatív tudat csendes. Ez nem az a csend, ami gondolattal felfogható, nem egy halk este csendje, hanem az a csend, amelyben a gondolat - minden képével, szavával, érzékelésével együtt - teljesen eltűnt. Ez a meditatív tudat a vallásos tudat - az a vallás, amit nem érinthet egyház, templomok és zsoltárok.
A vallásos tudat a szeretet kirobbanása. Ez az a szeretet, amely nem ismer szétválasztottságot. Számára a távoli is közel van. Nem az egy vagy a sok, hanem a szeretet állapota, amelyben minden megosztottság eltűnik. Mint a szépség, ez sem mérhető szavakkal. Csak ebből a csendből hat a meditatív tudat.

Koncentráció

Koncentrálj és meditálj a tisztaságra.
Nézd csak, minden belső ellenállásod eltűnik,
És szíved ajtaja automatikusan szélesre tárul.

Koncentráció egy tárgyra

Koncentrálj egyetlen egy dologra. Ha a hüvelykujjad hegyére akarsz koncentrálni, képzeld el, hogy hüvelykujjad az egyetlen tulajdonod. Semmi más nem létezik, amit sajátodnak mondhatsz. A test többi része nem a tiéd – csak a hüvelykujj. Ha az orrod hegyére akarsz koncentrálni, érezd, hogy csak az orrod a te tulajdonod. A szemed, a füled, a szád, a végtagjaid nem tartoznak hozzád. Ha valami másra kezdesz gondolni, érezd, hogy idegen területre léptél. Ily módon fejlesztheted koncentrációs erődet. Szabadon eldöntheted, hogy melyik testrészedre koncentrálj, de olyan testrészt válassz, amiről érzed, hogy az teljesen a tiéd. De ne koncentrálj a kezedre, a karodra vagy a lábadra. Testednek egy egészen kis pontját válaszd ki – a szemet, az orrot vagy az ujjhegyet. Minél kisebb, annál jobban megfelel a koncentrációhoz.

Koncentráció a szívverésre

Vannak keresők, akik szívesen koncentrálnak a szívverésükre. Ha ezt szeretnéd tenni, ne félj attól, hogy a szíved megáll, és meg fogsz halni. Nem! Ha igazi hős akarsz lenni a spirituális életben, próbálj meg a szívverésedre koncentrálni. Ez arany alkalom arra, hogy belépj a végtelen életbe. Ha a szívverésed hangját hallod, minden alkalommal érezd benne határtalan és halhatatlan életedet.

Szeretettel!Anett

“Most valósággá válik minden édes remény,
Mely ott ég a szívünk rejtekén.
Az élet tárt karokkal vár,
Hogy szép lesz-e, csupán rajtunk áll.”
(Antoine de Saint-Exupéry)