A király és a ma embere - pénzügyi nyalifali

pénzMi lenne ha egy király és a ma átlagembere találkozna? Hmmm.... nem bírom megállni, hogy ne gondoljak bele... Pontosítsunk! A király egy okos király, akinek helyén van az esze és a szíve. Voltak ilyenek is az emberiség történelmében, ezt nem tagadhatjuk le magunk előtt. A ma átlagembere pedig legyen az az ember, aki elfogadja/befogadja a körülötte levő dolgokat, jöjjön az bármilyen kommunikációs csatornáról (újságok, szaklapok, tv, rádió, egyetemi tudás, tudományok). Ugorjuk át a szkifírók kedvenc kihívását, azaz hogy hogyan kerül össze ez a két ember. Kezdjük mindjárt a bárbeszéddel. "K" a királyt jelöli, az "M" pedig a "Ma emberét".

K:-Sokat változtak a dolgok, valóban! Nehéz volt megszokni. Eléggé felgyorsult minden. Viszont egyvalamit még mindíg nem értek, nevezetesen, hogy milyen körülmények között éltek. Miközben mutogattál mindenfele, sokszor használtad a "sajnos nem
lehet", vagy "azt nem lehet megtenni" kifejezéseket. Úgy vettem észre folyamatos korlátokba ütköztök ti itt.
M:-Igen ez igaz, mert sok az akadály, korlát. Nem lehet mindent csak úgy elintézni.
K:-Igen, de nem hallottam még azt, hogy ezt mire vezeted vissza. Mi ennek az oka? Benneteket nem érdekel, hogy ez miért van?
Ha tudnátok az okát talán meg is szüntethetnétek.
M:-Ne viccelj, tudjuk az okát. Egyszer - kétszer talán említettem is. A pénzhiány a probléma. Meg az is, hogy sokat lopnak
a politikusok.
K:-Ez nekem túl sok. Kik azok a politikusok és mit jelent az, hogy pénzhiány? Talán fogyóban van az ország aranytartaléka?
M:-Hát nehéz ezekre röviden válaszolni. Olyanokra kérdezel rá, ami több egyetemi előadást foglal magába, de megpróbálok
neked röviden válaszolni. A politikusok azok, akik irányítják az országot. A politikusokat a nép választja, s ők döntenek,
de úgy kéne, hogy mindenkinek jó legyen... mégse sikerül ez...sőt...
K:-Ezek a politikusok ennyire nem értenek hozzá? De miért vannak ott, ha nem értenek hozzá? És mi az, hogy lopnak? Ezt még mindíg nem magyaráztad el világosan, de egyenlőre hagyjad is... talán a másik kérdésem egyszerűbb... Hogy áll Magyarország aranytartaléka? És mi ez a sok papírpénz, amit mutattál?
M:-Igen ez egyszerűbb kérdés. Ezt gyorsan meg tudom magyarázni, mert egyszerű. Nemrég tanultuk az egyetemen. Tudod én oda járok. Szóval: A történelem során Magyarországon is eltünt az aranyalap.
K:-Te jó ég ez hogy lehetséges?! Bár... mivel nem világos, hogy kik vezetik nálatok az országot ezen már nem is kell csodálkoznom...
M:-Ez a történelem vihara... Az egyetemen a professzorom azt mondta, hogy az indokokra részletesen ki fog térni.
A lényeg az, hogy most csak legyen annyi elég, hogy már nincsen fedezet a pénz mögött. Tehát nincs aranyalap.
K:-De ha nincs a természethez kötve a pénz, akkor ki szab a tulajdonságainak határt?
M:-A szakértők. Erre vannak a szakértők.
K:-Tehát a politikusok már megint... ajjaj.
M:-Nem, nem! Jól látod a helyzetet Kedves Király. Ha a politikusok az állandó versengésben a pénzt megpróbálnák kezelni,
garantált lenne a sorozatos rossz döntés, így egy külön szakértői testület hozza meg a döntéseit, amelyel nem foglalkoznak
a politikusok. De természetesen az állam felől megvan a kontrollszerv, amely ellenőrzi a pénzkibocsátó szerv működését.
K:-Most megint nem értek valamit. Túl bonyolúlt a ti világotok... ha a politikusok irányítanak, ahogy mondtad, akkor
pont a pénzal kapcsolatos dolgokat miért nem irányítják? Miért mondtak le a legfontosabb kérdéssel kapcsolatos döntési jogról?
M:-Azért mert versenyeznek egymással, hogy kié legyen a hatalom.
K:-Ezt a választ nem értem... Az én hatalmam semmi nem lett volna, ha a pénzkibocsátás nem lett volna a kezemben... azaz az állam kezében. Tanultam pénzügyeket is, ezért értettem a pénzkibocsátással kapcsolatos dolgokhoz... mindíg figyelemmel kísértem a fiskális ügyeket, no meg a kincstárnokom döntéseit mindíg átgondoltam, valóban jó e ez nekem, ill. az országnak.
M:-Ki mondtad a lényeget királyom: ez már a demokrácia. A hatalom szakértők kezében kell h legyenek akik szakértenek,
nem pedig hataloméhes csoportok kezében, mert akkor diktatúra lesz, s azt a mai emberek nem akarják.
K:-Én nem tudom hogy az én koromban az emberek elégedettek voltak e vagy elégedetlenek... tudom nagyon sokat változott ezen a téren a világ ezt megmutattad... de a hatalom az irányítást is jelent, tehát mivel az irányítók és a hatalom szét lettek választva ezért nem értem a ti rendszereteket. Ha a parlamentetek akar valamit és ott megvitatják mit akarnak, akkor mit csinálnak?
M:-Gondolom megkérdezik mennyi pénz van és amennyi van azzal gazdálkodnak. De itt a baj... ők lopnak és inkább maguknak teszik el, ahelyett hogy az országra fordítanák.
K:-Nálam a probléma nem itt kezdődik, hanem amit már előbb említettem.
Példáúl mi van akkor amikor a szakértőtestület azt mondja: csak ennyi pénzt bocsátottunk ki... Én megkérdezném, hogy miért csak ennyit... miért nem annyit amennyi kell? Elvégre már aranyalap sincs, nincs ami megkösse a kezünket. Annyi pénzt teremtek amennyire szükségem van az ország irányításához, ill. ahoz hogy működjön a gazdaság. Elvégre csak festék kell meg papír. Nem?
M:-Áhh az inflációhoz vezet.
K:-Bocsáss meg, mihez?
M:-A forint leértéktelenedik. Ha túl sok pénzt engedek rá a gazdaságra csak úgy, akkor a forint értéke már nem annyi lesz, mint amennyi. Érted?
K:-Próbálom megérteni.
M:-Ennek örülök.
K:-Igen, de ha én, mint állam úgy bocsátok ki pénzt, hogy azt már a születése pillanatában tudom, hogy mire akarom elkölteni, akkor mi van?
M:-Ilyen nem lehetséges.
K:-Miért nem?
M:-Ilyet sose csináltak... nem tudok rá példát... a professzorok az egyetemen nem is mondtak ilyenekre példát. Tudod az állam
nem határozhatja meg ennyire a gazdaságot. Fontos a szabadság.
K:-HÚ.... de bonyolúltak vagytok.... de a szabadság az értelmes működésnél is fontosabb?
M:-Az miért értelmes, hogy mindent megszabunk?
K:-Nem mindent szabnék meg, csak azt, ami ahoz kell, hogy minden szabályszerűen működjék.
M:-Igen, de egy bölcsészbarátom azt mondta, hogy a szabály korlátokat von maga után, s a korlát a szabadság visszaszorítása.
K:-Kik azok a bölcsészek?
M:-Huh erre lehetetlen röviden válaszolni, igazából nem is lényeges, elég annyi, hogy csupa értelmes gondolkodó ember gyűjtőneve.
K:-De ha ennyire nagyon képzik nálatok az értelmeket, meg te is ilyen egyetemre jársz, akkor hogyhogy ilyen nagy bajban van az ország?
M:-Te most gúnyolódni akarsz velem?
K:-Nem, távol álljék tőlem, de még mindíg nem magyaráztad el a rendszer lényegét... hogy az ország irányításához oly fontos és elengedhetetlen pénzkibocsátás miért van elkülönítve az irányítástól. Tényleg és az emberek mit szólnak hozzá?!
M:-Semmit... sokan ezt nem is tudják, de aki tudja az bólogat hogy helyes. Válasszuk csak ketté a primitív acsarkodó politikusokat és a szakmát.
K:-Minden kérdésre válaszoltál és mégsem értem a lényeget. Ha a szakértő csapat irányítja a pénzügyeket és nincs elég pénz, akkor miért nem váltatjátok le azokkal a poli micsodákkal... politikusokkal azokat a szakértőket... elvégre rosszúl szakértenek, nem?
M:-Nem, csak ezekszerint mégsem értetted meg az infláció veszélyét. Te jóformán azt szeretnéd, ha az állam bocsátana ki pénzt, ami egyenlő a politikusokkal. De ez diktatórikus szagú és inflációt okoz, tehát nem jó.
K:-Azt hiszem ezt akármeddig rághatjuk nem fogom megérteni. Egyébként hogy érted, most nem az állam bocsát ki pénzt?
M:-Közvetlenül nem, de mégis igen. Elvégre a Magyar Nemzeti Bank az állam intézménye, viszont maga az államot irányító testület kivonúlt a pénzkibocsátás munkájából. Tanultuk az egyetemen, hogy 1996 után a Magyar Állam csak kamatozó értékpapírokat ad ki és kincstárjegyeket. Maga a pénzteremtés és nyomás a Magyar Nemzeti Bank területe. Nincs tehát semmi
hihetetlenről szó, pusztán arról, hogy egy másik, az államhoz tartozó intézmény vette át ezt a feladatot. Ezt mai nyelven úgy hívjuk, hogy specializáltak a feladatkörök.
K:-Ezt szépen mondtad, de akárhogy is van, még mindíg nem tudtad megértetni velem, hogy ha a pénznek nincsenek korlátai, mivel nincs már aranyfedezet, akkor miért nem bocsáthat ki az ezzel foglalkozó akárki/akármi annyi pénzt, amennyi jó a Magyar gazdaságnak.
M:-Semmi baj, ha nem érted! Bejösz velem az egyetemre és a professzor úr elmagyarázza neked, mert nekem ezekszerint nem sikeürlt. Remélem elfogadod a meghívást.
K:-Természetesen. Régen nagyon szerettem a tanulást. Most is kiváncsian fogom hallgatni a magyarázatot. Hátha ő meg tudja velem értetni ezt az egészet.
M:-Bízzunk benne...

Hozzászólásokodżywki na masę

michael kors outlet
pandora jewelry
michael kors outlet clearance
coach outlet online
coach outlet store online
canada goose outlet
pandora outlet
ferragamo outlet
christian louboutin
pandora
mcm outlet
oakley sunglasses wholesale
cheap oakley sunglasses
pandora
prada outlet online
nfl jerseys wholesale
canada goose outlet
pandora jewelry
fitflops sale clearance
canada goose
canada goose jackets
pandora jewelry
true religion
ralph lauren polo
cheap oakley sunglasses
pandora charms
coach outlet
polo pas cher
mulberry handbags
lacoste shoes
coach outlet
coach factory outlet
pandora jewelry outlet
adidas ultra boost
canada goose outlet
valentino shoes
coach factory outlet
fitflops sale
gucci outlet store
christian louboutin outlet
michael kors outlet online
pandora outlet
coach outlet online
canada goose
nike shoes
ralph lauren outlet
michael kors outlet
ugg outlet
coach outlet store online
canada goose outlet
michael kors outlet
longchamp outlet
pandora charms sale clearance
true religion outlet
michael kors handbags
pandora charms
ugg boots
polo ralph lauren
coach outlet
pandora jewelry outlet
ugg outlet online
true religion jeans
canada goose jackets
pandora charms
pandora charms sale clearance
coach outlet
coach outlet
pandora charms
adidas outlet online
ugg,uggs,uggs canada
canada goose outlet online
christian louboutin sale
ray ban outlet
cheap ray ban
oakley sunglasses
kate spade outlet
coach outlet
ralph lauren shirts
pandora charms outlet
michael kors outlet online
michael kors handbags
cheap nfl jerseys wholesale
polo shirts
coach factory outlet
ugg boots
coach outlet online
cheap jordan shoes
coach outlet online
michael kors handbags
ralph lauren sale
louboutin outlet
kate spade bags
ray ban outlet
kate spade handbags
michael kors outlet
ralph lauren outlet
fred perry shirts
kate spade outlet online
polo ralph lauren
nike kyrie 3
true religion outlet
kobe bryant shoes
pandora charms
coach outlet online
canada goose jackets
polo ralph lauren
michael kors outlet
christian louboutin shoes
ralph lauren polo shirts
cheap oakley sunglasses
michael kors outlet clearance
ralph lauren outlet
nike air max
ugg,uggs,uggs canada
pandora outlet
coach outlet
birkenstock sandals
coach factory outlet
cheap jerseys
christian louboutin
michael kors outlet
coach factory outlet
coach factory outlet online
christian louboutin shoes
michael kors outlet online
mlb jerseys
mbt shoes
ugg boots
canada goose outlet store
ray ban sunglasses
polo ralph lauren
oakley sunglasses wholesale
tory burch outlet
nike outlet online
nfl jerseys
pandora charms
uggs outlet
moncler outlet
mont blanc pens
supreme
giuseppe zanotti outlet
kate spade handbags
michael kors outlet
uggs outlet
pandora outlet
supreme shirts
mont blanc pens
coach outlet online
pandora charms
michael kors outlet
nike outlet
canada goose uk
canada goose jackets canada
christian louboutin sale
nhl jerseys
ray ban sunglasses
kate spade outlet online
canada goose
canada goose jackets
canada goose jackets
true religion outlet
michael kors outlet
pandora outlet
kate spade bags
michael kors outlet online
cheap snapbacks
christian louboutin shoes
adidas outlet online
kate spade bags
canada goose jackets
ugg boots
coach outlet online
michael kors outlet
ralph lauren outlet
mcm bags
longchamp outlet
mulberry outlet
nike outlet online
rolex watch
cheap jordans
true religion
coach factory outlet
asics outlet
christian louboutin
canada goose outlet store
nike air max
michael kors outlet clearance
prada outlet store
michael kors outlet
pandora charms outlet
polo ralph lauren outlet
moncler outlet
canada goose jackets
ugg canada
true religion outlet
oakley sunglasses wholesale
michael kors outlet online sale
ugg outlet
cheap ugg boots
polo outlet
yaoxuemei20180525..........

Válaszom töröltem,az álláspontomat megtartom magamnak........Kedves Admin!

Az a "probléma", hogy mindenből van minden... a szemszög kérdése, hogy ki, melyik példákat, ember csoportokat helyezi előtérbe.még egy gondolat, megakadt

még egy gondolat, megakadt a szemem a BECSÜLET szón, ami nem tudom hogyan került ide, mert ez szeirntem nem kapcsolódik ehhez a témához. nem tudom miért írtad azt amit írtál, lehet hogy én értettem félre, de mintha azt mondtad volna vele hogy te azért tartasz pénzt otthon, mert a becsületes utat választottad, és a gyerekeidnek is ezt adod tovább... a két dolog szerintem nem kapcsolódik össze, te mégis összekapcsoltad, ami jelezheti azt, hogy nálad van valami tudatalatti beidegződés ezzel kapcsolatban...

ha van kedved kideríteni, gondold végig, hogy szerinted az alábbi állítások közt van-e olyan, ami IGAZ:

- a szegény emberek becsületesebbek,
- inkább szegénynek tartod magad mint gazdagnak (nem tudom így van-e, csak kérdésnek írtam)
- a gazdag emberek nem becsületes módon szerzik a vagyonukat,
- becsületes munkával nem lehet egy évben 100 millió Ft-ot keresni

kíváncsi vagyok, hogy a fenti kérdések közül van-e olyan, ami szerinted IGAZkedves Ágica! nem tudom

kedves Ágica!

nem tudom mivel mondtam rosszat, a hozzászólásodból legalábbis azt éreztem hogy megbántódtál. azt írod: "Régebben egyenlőek voltunk" és ez szerintem most is így van, legalább annyira mint régen. persze azt nem állíthatjuk hogy mindenkinek ugyanolyan lehetőségei vannak, de azt biztosan hogy napjainkban sokkal inkább igaz ez, mint akár 100, sőt méginkább 500 vagy 1000 évvel ezelőtt. ma szinte bárkiből lehet gazdag, és szegény is, függetlenül attól hogy milyen körülmények közé született. ismerjük a titkot, és tudjuk hogy semmi mást nem kell csinálni, csak kitűzni a célt azaz KÍVÁNNI, utána pedig az univerzum válaszára VÁRNI ameddig csak kell, kitartóan és égő vággyal, és persze tettrekészen, hogy amikor a harmadik lépéshez érünk akkor felismerjük és elfogadjuk vágyunk beteljesülését :-) vagyis ha ismered a titkot, és tudod értelmezni, használni, akkor belátható, hogy minden ember egyenlő...

az hogy ennek ellenére vannak szegények és vannak gazdagok, tény, mert nem mindenki AKAR IGAZÁN gazdag lenni, de ezzel nincs is baj, a titok pont azt mondja hogy aki nem akar gazdag lenni, annak nem kell :-) és a pénzzel kapcsolatos dolgokról már sokszor írtam itt is, még tavaly ilyen dolgokat, amikor Zsullel a pénzről vitáztunk. akkor is azt mondtam hogy a pénz értéke NULLA, sőt a tréningjeimen a pénz definiálásánál egy tekercs vécépapírt szoktam kivetíteni szimbolikusan, mert ezt mindig is így gondoltam :-) a diplomáról is hasonló véleményem van, és nem csak nekem, a világ leggazdagabb emberei közül is sokan így gondolják. persze nem kell ezzel egyetérteni, lehet máshogy is gondolni :-) ettől szép az élet, hogy ELFOGADJUK, hogy nem mindenkinek egyezik a véleménye :-)

és attól hogy bizonyos dolgokat máshogy gondolunk, még segíthetünk egymásnak, hiszen erről szól az oldal, most is, régen is.

kívánok szép napot neked is,

A.Drága Admin...

Nem tudom szó nélkül hagyni írásod.Régebben egyenlőek voltunk...,most külön választod a szegényeket és gazdagokat.Ez a célja ennek az oldalnak?
Én igen tartok itthon pénzt, amit munkámmal megkeresek, mert hiába is lenne aranyam , a gáz, villany,víz számlát stb. nem tudnám kifizetni.
De nem értek avval egyet , hogy ettől szegény lennék. Sőt büszke vagyok magunka, hogy saját magunk, ismétlem munkával előteremtjük magunkat ami a megélhetésünkhöz szükséges..Régebben nem erről szólt az oldal.... Ma már teljesen más tartalmat kapott minden...és ez szomorúsággal tölt el, hol van már egymás
segítése???
Irom ezt sok szeretettel és megértéssel, mert mindenki úgy boldogul ami számára a legjobb::..
Én más utat választottam, és soha nem fogom megbánni!És a gyerekek is ezt adom tovább...., mert a becsület hatalom.
Legyetek sikeresek, ezt kívánom: ÁgicaSe tűm, se cérnám!:)

Se tűm, se cérnám!:)jól látod Zsul, és

jól látod Zsul, és nemcsak a forint, hanem a dollár és az euró értéke fog elsőnek közelíteni ahhoz amennyit valójában ér, ami NULLA :))) de kit zavar ez, ha nem tartasz pénzt, akkor nincs is gond, nem? :) a gazdagok sosem tartanak túl sok pénzt, azt csak a szegény emberek tartanak, mert azt hiszik az ér valamit :))) de hát mint tudjuk a pénz csak viszi a pénzt... na erre varjunk gombot! :DDDKedves Zsul!

Nagyon jó kérdések.
Nemcsak a Te "királyod" nem érti....

Szép napot kívánok!
Jugik

http://www.jugik09.gemsziget.netIgen, hát erre próbáltam

Igen, hát erre próbáltam rávilágítani, mikor kitaláltam ezt a párbeszédet.:) Bár én inkább centralizáltnak hívnám, csak a centrum nem ott van, ahol az emberek gondolják, vagy sejtik.hm... köszönöm Zsul... ez

hm... köszönöm Zsul... ez érdekes kis olvasmány a mi kis decentralizált világunkban... :)

Eszembe jutott, hogy egyszer Sas József egy kabaréban ezt mondta: mindenhol azt hallani: költségvetési hiány... ilyenkor azon gondolkodom: vajon kinél van a többlet? ... :)

Bizony, ahogy a történetedben is... a bölcs király ma már trón helyett csak iskolapaddal kínáltatna... :)