Soha semmi sem marad ugyanaz – még a Secret Klub sem

Soha semmi sem marad ugyanaz – még a Secret Klub sem2007. december legelején indult útjára a budapesti Secret Klub. Az indulás óta eltelt csaknem másfél évben, számos érdekes témával, és rengeteg fantasztikus élménnyel lett gazdagabb bárki, aki eljött és részt vett a beszélgetéseken.

Az utóbbi időben azonban már érződött, hogy változtatásra van szükség. Egyre gyakoribb és nagyobb volt a feszültség ezeken az estéken – igaz, a létszám is. Ennek több oka lehet, de az egyik legfontosabb ok az, hogy már én magam, mint moderátor sem voltam mindig ott teljes lélekkel jelen.

Nem azért, mert egyébként nem tiszteltem a mindenkori jelenlévőket, vagy mert bárkiben, vagy bármiben csalódtam volna. Az ok egyszerűen csupán az, hogy olyan mértékben felgyorsultak az életemben a változások, a kedvezőbbnél-kedvezőbb lehetőségek egymásutánisága, sőt egyidejűsége, hogy az igazat megvallva, már a Secret Klubok szerdáin is inkább ezek kötötték le a figyelmemet és a gondolataimat, bár jóllehet fizikailag jelen voltam. Ennek következményeként egyre kevésbé avatkoztam be az események folyásába, egyre kevésbé „moderáltam” a beszélgetést, amiből gyakran alakult ki zavar és feszültség a jelenlévők között.

Őszintén szólva, az első pillanattól fogva tudatában voltam annak, hogy a feszültséget én teremtem azzal, hogy nem vagyok egészen „jelen”. És már vagy két hónapja fontolgatom, hogy mit kezdjek ezzel a helyzettel, hogyan működhetne ez a Klub tovább a jövőben, megőrizve eredeti szellemiségét és hangulatát, de mégis nélkülem. Legalábbis, ami a moderátori szerepemet illeti?

Először arra gondoltam, átadom ezt a szerepet valakinek, akiben végtelenül megbízok, és akit végtelenül tisztelek, szeretetteljességéért, odaadásáért, elhivatottságáért és bölcsességéért. Ő vállalta is volna, de éreztem, hogy ez a feladat, hosszú távon számára is terhet jelentene.

Azonban ismét bebizonyosodott, hogy a Secret Klub közössége egy csodálatos és fantasztikus közösség.

Tegnap este a Klubba, szándékosan dobtam be témaként a kérdést: „Hogyan tovább Secret Klub?”

Vagyis, azok, akik rendszeresen odajárnak, hogyan tudnák elképzelni a jövőt? Hogyan tudna működni tovább a Klub más formában, más keretek között, mindenki nagyobb megelégedésére. És jobbnál-jobb ötletek merültek fel.

Ezeket az ötleteket adom most itt közre, egyszersmind ezek egyfajta jövőbeni működési irányelvként is szolgálnak a Klub tekintetében. Ezeket a pontokat a Klub tagjai alkották meg, szinte teljes egyetértésben, és bár nem merev szabályok, mégis rávilágítanak arra, hogy a Klubba látogatók, milyen légkörben szeretnének minden alkalommal találkozni és beszélgetni egymással.

1.Tekintsük magunkat csoportnak
Tartsuk tiszteletben egymást és a csoport dinamikáját. Hallgassuk meg egymást, a beszélgetések ne forduljanak át „tudás-fitogtatásba”, ne váljon a beszélgetés előadás szerű nagy monológokká, vagy párbeszédekké a többiek kirekesztésével.

2.Hallgassuk türelmesen végig azt, aki éppen beszél.
Ha hozzáfűzni valónk van a mondandójához, ezt jelezzük kézfeltartással, és ha megkapjuk a szót, előbb igyekezzünk tisztázni, hogy valóban megértettük-e, amiről a másik beszélt, majd röviden, tömören fejtsük ki az álláspontunkat

3.Legyünk toleránsabbak és elfogadóbbak egymással.
Fogadjuk el, hogy tájékozottságunk szintje nem azonos, mint ahogy érzelmi állapotunk sem feltétlenül egyezik meg. Ne rohanjuk le az éppen érzelmileg kevésbé emelkedett társainkat „túlzott pozitivitásunkkal”, hanem inkább igyekezzünk őket türelemmel és szeretettel felemelni.

4.Tartsunk gyakrabban, több, rövidebb szünetet, hogy aztán kicsit felfrissülve, újra egymásra hangolódva folytathassuk a beszélgetést.
Így alkalom nyílik a közös beszélgetés megzavarása nélkül arra, hogy lefojtassunk párbeszédeket azokkal az ismerőseinkkel, akikkel egyébként is már szívesen találkoztunk volna, mert több megbeszélni valónk is akad.

5.Legyen a beszélgetés elején egy legfeljebb 1-1,5 órás kötöttebb rész, majd szünet után folytatódjon a beszélgetés kötetlenebb formában.

6.Bárki hozhat bármilyen témát.
Ha kedvet érez hozzá, akár egy rövid, legfeljebb 15 perces előadást is tarthat a témájáról, majd erről a témáról beszélgetne tovább a csoport.

7.Legyen minden alkalommal más a moderátor.
Legyen akár az a személy, aki az adott témát hozza. Érdemes a moderátor személyét kijelölni – természetesen teljesen önkéntes alapon – még az előző Klub est végén, hogy ő is, és a többiek is felkészülhessenek a következő alkalomra.

Arra kérjük mindazokat, akik rendszeresen jártak eddig is, illetve szeretnének a jövőben bármikor eljönni a Secret Klubba, vegyék figyelembe ezeket az irányelveket, illetve ha vannak további javaslataik, ötleteik, azt itt a hozzászólásokban tegyék meg.

Legyen ez a Klub valóban egy közösség. Egy olyan közösség, mely a tagjai igényeinek megfelelően alakítja saját működését annak érdekében, hogy ez a közösség még több érdeklődőt, még több rendszeres tagot vonzzon a Harmónia Műhelybe.

Természetesen – mint ahogy az a fenti pontokból is már talán kiderült – a változások, személyi változással is járnak.

Tegnap este utolsó ízben töltöttem be a Secret Klub moderátorának szerepét. A jövőben ez a szerep mást, másokat illet ma. Hiszem, hogy sokan fogtok élni ezzel a lehetőséggel, megmutatva magatokból valami olyasmit, amiről még talán ti sem gondoltátok korábban, hogy bennetek rejlik. Bíztatok mindenkit, hogy bátran vállalja fel egyszer-egyszer a vezető szerepét. Próbálja ki, és ízlelje meg, hogy milyen érzés, másokat – és közben persze legalább ennyire önmagunkat is – vezetni.

Köszönöm mindenkinek az elmúlt csaknem 1,5 évet. Mindenkinek, aki valaha megfordult a Secret Klubban, és megosztotta velünk gondolatait, érzéseit. Én magam, rengeteget tanultam mindenkitől, aki egyszer is eljött közénk.
Külön köszönöm Admin Iminek, hogy megálmodta ezt az oldalt, ezzel pedig lehetővé tette, hogy egyáltalán elindulhasson ez a Klub és felépülhessen ez a nagyszerű közösség.
Külön köszönöm Mártának, hogy befogatta a Műhelybe azt a kis csapatot, otthont adva ezzel nekünk alkalomról-alkalomra.
És külön köszönöm a Kedvesemnek, hogy csaknem minden alkalommal velem volt, mellettem volt és támogatott a Klub estek alkalmával.

Kívánom, hogy a jövőben a Secret Klubok legyenek legalább annyira felemelőek, mint amilyenek az elmúlt 1,5 évben voltak. És kívánom, hogy a jövőben is találkozhassam ott minél több emberrel közületek, de most már csupán, mint egyszerű érdeklődő résztvevő! :)

Köszönet mindenkinek, mindenért! :)

CsatolmányMéret
v_ltoz_s.jpg29.83 KB

Hozzászólásokkedves álom! először is

kedves álom! először is köszönet és hála azért hogy beindítottad ezt a nagyszerű klubot, és hossző időn keresztül vezetted a beszélgetéseket. ilyenkor, amikor valami véget ér... valami fáj... (ahogy Ákos bácsi elénekelte nekünk :)) én pedig úgy érzem véget ért egy szép időszak, és a vonzás ismeretében nem gondolhatok másra, mint hogy abban bízom, hogy ezután egy még szebb következik :) örülök hogy eddig ilyen jól működött a klub, és javaslom hogy szedjünk össze minél több ötletet a folytatáshoz.

ha valakinek van ötlete, hogyan tovább secret klub, akkor szóljon, bújjon elő :) nekem annyi ötletem van, hogy lehetne több moderátor, akár 4-5 személy is, akik beosztják hogy legalább 1 v. 2 mindig legyen ott. a témákat pedig jó lenne előre kitalálni, hogy mindenki, aki eljön tudjon lelkiekben már készülni, és ne ott derüljön ki hogy miről is fog szólni az este... ez a két dolog jutott elsőre eszembe....

ti jöttök :-)Sajnálom!

Tudod kedves barátom! Nekem ez a kis klubb, veletek együtt az amit szeretek!!! Mind ezek mellett megértelek, csak mivel önző vagyok, nélkületek kevesebb lesz, én így gondolom. Nem akarom ecsetelni,hogy mit érzek, pedig nagyon jó dolgok történtek velem, a bevonzom a szerelmet oldalon megírom, mert oda tartozik. kérlek beneteket szerdán gyertek le a klubba!!!!Millió ölcsi, szeretlek beneteket :)))))Ja, mar ertem!

Akkor aurapillantasbol kezdo vagy!:(
Szepsegbambulasbol meg halado!:)))DDD
Neked is szines hetveget draga!:)

Szeretettel,
felebaratSzia Drága :)

:) érdekes, mert az aurát véletlenszerűen szoktam meglátni, amikor határozott figyelemmel vagyok, akkor még nem tudom bekapcsolni.
Hogy mit szoktam figyelni?
a SZÉPSÉGET :)
Tudod minden emberben van valami nagyon szép :) Na én ezt szoktam megkeresni és figyelni :) És nagyon tanulságos számomra minden tapasztalás :)
Szépséges hétvégét Neked! Öbike

A szeretet mindent áthat.....
Szeretlek! Sajnálom! Kérlek bocsáss meg! Köszönöm!
Mosolyogj Magyarország :)Szia Obi!

"...mert figyelhettem a tarsakat es..."-irtad.
Megis mit figyeltel rajtuk,talan az auraszineket?

Szeretettel,
felebaratDrága Álmom :)

Az egyik szemem sír, a másik meg nevet, de lehet hogy kacag, vagy hahotázik :)
A síró azért, mert nagyon szeretem azt a klubmilliőt amit Te alkottál meg. Én még a feszülős esteket is nagyon szerettem, mert figyelhettem a társakat és nagyon sokat tanultam ezekből az élethelyzetekből is.
A nevető pedig azért, mert ha ez így van, ahogy leírtad, akkor már nagyon azon az úton vagy, amely drágakövekkel van kikövezve és egyre nagyobb értékek kerülnek ki Tőled :)
Én ahogy tehetem, ott leszek a klubban. Mert szeretek ott lenni, szeretlek Benneteket, szeretem a beszélgetéseket.
Én nem kívánok most Neked semmit, mert TUDOM amit tudok :))))
Ez pedig csodálatos :))))

KÖSZÖNÖM :)

Szeretlek :) Öbike :)

A szeretet mindent áthat.....
Szeretlek! Sajnálom! Kérlek bocsáss meg! Köszönöm!
Mosolyogj Magyarország :)Szia Peg68

Székesfehérvár,Nyíregyháza ott biztosan működnek tudom,de keress rá a keresőben:).

Drága Sanya

Köszönöm neked az élményt hogy ott lehettem amikor a moderáltad az estéket.
Sok sikert kívánok neked a többi munkádhoz,írásaidhoz melyek biztosan maradandóak lesznek,és kislámpásként fog útat mutatni a többieknek a sötétség útvesztőiben:).

Hamarosan találkozunk barátom:)

Ölellek

" Életünk minden pillanata kockázat,amelyet a szeretet vagy a félelem vezérel.Ha sikerül a tudatosságot elérni akkor ezek a pillanatok felismerésekben fognak megnyilvánulni.Így minden pillanatban új világok nyílnak meg.Merj kockáztatni."Én is remélem, hogy azért még találkozunk Veled és......

Kedves Álomkereső!

Én is remélem, hogy találkozok, találkozunk még Veled és Ercsikével a Secret klubban.
Szebben Én sem tudom írni mint az előttem szóló , csak még annyit szeretnék hozzáfűzni
úgy alakuljon minden a jövőben ahogy Ti elképzeltétek, megálmodtátok.
S Én pedig jó ha hozzászokom, mint ahogy a címben is írtad "Soha semmi sem marad ugyanaz- Még a
Secret klub sem", és más sem. Én is mindent nagyon köszönök az elmúlt 7 hónapban kaptam, amit a Secret klubban eddig eltöltöttem.

Szeretettel: LeilaKedves Álomkereső!

Nagyon nagyon a szívemből vetted ki a szót! :D
Nagyon szép, és nagyon kerek.
És bízom benne, hogy nagyon klassz esték fognak születni!
Éreztem belül a szétesést, ezért nem is mentem a talikra... de nagyon szeretnék!
Néha olyan érzésem van, olyan ez mint egy bensőséges kapcsolat, csak nem az ember szerelmével, hanem egy közösséggel.
Az lehet, hogy véletlenül találkoztunk, de a továbi találkozásokat ne a véletlenre /hangulatra/ bízzuk.. :D

Kívánom neked, hogy a sikerrel kézenfogva járj!
http://www.youtube.com/watch?v=RaHgxfZZEm4&feature=related
lollipop - a Csillagközi NyomozóKedves Álomkereső!

Igaz én még sosem voltam a klubban, bár pár hónapon belül viszont én is meglátogatom.

Remélem, hogy ha épp arra járok majd, akkor találkozhatok veled és drága pároddal is.
Nagyon szeretnék veletek "élőben" is beszélgetni, mert igen tisztelem és becsülöm az összes írásod, amelyek számomra sokszor a békét, nyugalmat és a reményt hozta. :)

Kívánom Neked/Nektek, hogy minden egyes álmotok valósággá váljon és öröm és boldogság színesítse életed/életetek minden pillanatát!

:)))

" A gyermeki értelem nem végez összehasonlítást, hanem minden dolgot és minden eseményt egyedinek, egyszerinek és véglegesnek tekint. "

http://www.youtube.com/watch?v=rzpW7P83sb4.... csak egy kérdés

Secret Klub vidéken, más megyékben hol van? Honnan lehet tudni?
Előre is köszönöm, ha segít valaki!