mitológia

A pánikbetegség mitológiai háttere

- Ó, Mr. Pánik Úr, hát itt van már megint!? Holott évekkel ezelőtt világosan megmondtam, hogy köztünk már semmi nincs!

Mindezt visszaeső pánikbetegként suttogtam, erőtlenül és remegve, miközben a rosszullétem egyre jobban elhatalmasodott rajtam. Tovább »

Mitológiai „Kis növényhatározó”

Emlékszel még a Kis növényhatározó című tankönyvedre, amit lázasan forgattál azokon a biológiaórákon, amikor a növények pontos beazonosításáért jelest ígért a tanár? A könyv morfológiai tulajdonságok alapján kényszerített döntésekre, és minden jó döntésed után szűkült a kör, míg végül célhoz értél. Tovább »

A sors és a végzet szimbólumai

A szimbólumok misztikus világa rengeteg izgalmas történetet rejt magába.

Mivel a sors és a végzet szimbólumaival lépten-nyomon találkozunk, arra gondoltam, hogy felelevenítem azt a mitológiai hátteret, amikből a jelentésük táplálkozik, hiszen a 21. századunkban is jelen vannak, aminek talán az egyik legközismertebb példája: Tóth Verának a Sorskerék című dala. Tovább »

MItológia

Aranyos Szegelet Tovább »

Címkék:

MItológia

Aranyos Szegelet Tovább »

Címkék:

Alma - ami nem tiltott

Kevés gyümölcs dicsekedhet olyan nagy múlttal, mint az alma. A mitológián, a Biblián, Tell Vilmos legendáján keresztül - a világ egyik vezető szoftvercégének emblémájáig mindig, mindenütt ott volt, és van az alma.

Az almához kötődő mítoszoknak se szeri, se száma. Az alma nagyon sok nép mesekincsében, és hitvilágában jelen van. Először említeném, azt a bizonyos almát, amit Éva a kígyó sugallatára szakajtott a tudás fájáról.
Így vált a Bibliában a bűn jelképévé, a kísértés és a csábítás gyümölcsévé. Tovább »

Mágikus fagyöngy

Az ókorban és a középkorban azért tulajdonítottak mágikus erőt a fagyöngynek, mert nem értették, hogyan képes a növény zölden átvészelni a telet.

A görög mitológia nem kevesebbet állít, mint azt, hogy Hermész, a kereskedelem istene a Hades (alvilág) bezárt kapuját egy fagyöngy ágával nyitotta meg. Tovább »

Emberalkotta istenek

Az istenképek és az azokat létrehozó társadalmak közötti összefüggésekről röviden Tovább »