advent

Szerelmes adventi naptár

December hónap adventi időszakában a szerelmesek szinte lázban égnek. Kirakatokat bámulnak… baráti tanácsokat kérnek, miközben napokig törik a fejüket, hogy milyen különleges ajándékkal varázsolják el szívük hölgyét. Tovább »

A várakozás megszentelése – Adventi gondolatok

Varázslatos, szinte misztikus élmény, amikor a decemberi napsugarak a hideg templomablakokon keresztül utat törnek a belső térbe, majd vibrálón táncolva megpihennek valahol. Olyan, mintha Isten gyertyákat gyújtana. Ma hasonlóképpen ragyogtak be Pilinszky János gondolatnapsugarai a lelkem ablakán. Tovább »

FÉNYVÁRÁS Dobogókőn VII.

December 21-én, immáron ha jól számoltam, 7. Alkalommal tartjuk meg a SZER-t.

Program:
10-11 között gyülekező a Zsindelyes Vendégházban.
11-15-ig végigjárjuk a TURUL ösvényt (4 órás túra, a sólyomröptetés megidézésére, a TURUL üzenetének felvázolásával, a mindennapokra szóló útmutatást is figyelembe véve)
15-től melegedés, töltődés a Zsindelyesben. Tovább »

Hányat alszunk még karácsonyig?

A „hányat alszunk még karácsonyig” örök gyermeki kérdését nagyon ötletesen válaszolta meg egy anyuka, több mint 160 évvel ezelőtt, az 1851- es esztendő adventi időszakában. Történt ugyanis, hogy a kisfia, Gerhard naponta százszor is rákérdezett tőle.

Az anyuka a türelmetlenkedő kisfiának kétszárnyú ablakokat vágott ki kartonból, éppen 24-et, s úgy ragasztotta rá egy másik kemény kartonlapra, hogy közéjük cukorkákat helyezett. Tovább »

Különleges adventi koszorúk

Mitől különleges egy adventi koszorú?
Attól, hogy nem szokványos, hanem formabontó, egyedi, modern vagy meghökkentő, mégis rendelkezik azokkal az alaptulajdonsággal, amik miatt ünnepi dekorációként éppen úgy megállja a helyét, mint a hagyományos társai.

Higgyétek el, hogy a formabontás egyáltalán nem szentségtörés, mert ha az első adventi koszorú készítője még élne, akkor bizonyára a hagyományosnak hitt (vélt) koszorúinkra is rácsodálkozna, mert idők során sokat változott. Tovább »

Advent – Várakozás

November 11 (11:11). Márton nap. Libát eszünk és újbort iszunk. A jövőben várt jólétünkért áldozunk. Kellemes, vidám áldozat ez, a hun királyfiból lett püspök, Franciaország védőszentjének az ünnepén. Tovább »

Advent negyedik hete

Úgy tartják, hogy a karácsony előtti utolsó vasárnap egy nagy lila lepelbe öltözött angyal jelenik meg, s járja be az egész Földet. Kezében lantot tart és azt pengeti. Közben szépen énekel hozzá. Ahhoz, hogy meghallhassuk, jól kell figyelnünk, s szívünknek tisztának kell lennie. A béke dalát énekli.
Sok kis angyal kísérni, s együtt énekelnek. Daluktól valamennyi mag, amely a földben szunnyad, felébred, így lesz majd új élet tavasszal a Földön. Tovább »

Advent

Ma van Advent első vasárnapja, idén november 27-én. Ilyenkor meggyújtjuk az első gyertyát, és kezdetét veszi a készülődés az év talán legszebb időszakára, a szeretet ünnepére, a Karácsonyra.

Az Advent szó a latin adventus, azaz "közeleg" szóból ered. Az adventi időszak a keresztény vallásban a Krisztus születésének, Karácsony szentestéjének a közeledését, az ünnep várását jelzi. Az adventi naptár hagyománya pedig a német lutheránusokhoz kapcsolódik. Tovább »

Adventre készülve

adventMit is jelent az advent szó? Felkészülés.
Felkészülés Jézus megszületésére.

Várakozással tele időszak ez az én, mi életünkben is.
Ilyenkor már a lányok fontolgatják magukban, hogy mi az, amit karácsonyra Tovább »