babonák

Miért koccintunk pezsgővel Szilveszterkor? Miért hoz szerencsét a kéményseprő? (… és egyéb érdekes kérdések, válaszok)

Amikor éjfélkor összecsendül két pohár, tele buborékos pezsgővel, esze ágában sincs senkinek azon töprengeni, hogy vajon miért koccintással köszöntjük egymást. Tovább »

A halálmadár titkai – avagy hiedelmek és tények a bagolyról

Arról sejtésem sincs, hogy a gonosznak vagy a pogány istenek szellemének tényleg van-e köze a bagolyhoz, ahogy azt sokan állítják, de az tény, hogy a keresztény Jóisten jó párszor már megsüvegelte. Fedetlen fővel, kormos arccal állt a titokzatos madárnemzetség képviselői előtt, mert néhány templomának tornya, templomsüvege éppen a baglyok miatt égett le. Tovább »

Harang, harangszó – tények, hiedelmek, babonák

Sokáig nem tudtam megfejteni annak a harangnak a nyelvét, amely a piactéri, karcsú templomtoronyból adta hírül a különböző üzeneteit. Kislányként csodálkozva tátottam a számat, amikor az udvaron vagy a konyhában tevékenykedő nagymamám - a harangszót meghallva - néhány pillanatra megállt, majd egy rövidke fülelés után kijelentette: „meghalt valaki, mert két harang szól”. Később pedig azzal is ki tudta egészítette az előzőeket, hogy nő, avagy férfi a szerencsétlen megboldogult. Tovább »

A mítoszok madara – érdekességek a varjak bámulatos intelligenciájáról

A hollóról, a lélekvivő madárról, amely a két világ – az élők és a holtak világa – között szárnyal, rengeteg izgalmas történet maradt ránk, de én most a szegényebb, szerényebb rokonáról, a varjúról hoztam néhány nagyon érdekes információt.

A VARJAK OLYAN INTELLIGENSEK, MINT A HÉTÉVES GYEREKEK Tovább »

Vízkereszt, vagy amit akartok :)

No, ennek a bejegyzésnek az égvilágon semmi köze sincs Shakespeare vígjátékához, csak a vízkereszt kapcsán nem találtam jobb címet.

- Ma kell a karácsonyfát leszedni – jelentette ki kategorikusan nagymamám a régi januárok 6. napján,- mert vízkereszt napja van! Emlékszem, kislányként mindig a nyelvem hegyén volt a kérdés, hogy ugyan „mi fán terem az a vízkereszt”, de aztán mégsem firtattam, hanem elfogadtam tényként a létezését. Tovább »

Luca napja – hiedelmek, babonák és egyéb boszorkányságok

A velem egyidősek között Lucákat még alig – alig találni, viszont az elmúlt esztendőkben már a legnépszerűbb keresztnevek egyike, ezért december 13- án már sok – sok Luca fogja ünnepelni a névnapját. Mi ennek az oka? Az, hogy a magyar néphitünk Lucája egyáltalán nem hasonlít ahhoz a legendabeli Szent Lúciához, akit az ókereszténység egyik vértanújaként tartanak számon. Tovább »

A haj varázsa

Sámsont és Delila történetét mindenki ismeri.

A férfi természetfeletti erejének titka hajában rejtőzött. Egy éjszaka Delila az ölében alvó Sámson haját levágta, és ezzel meggyengítette, kiszolgáltatta ellenségeinek.

Természetfeletti erő és a haj? Van ebben valamiféle igazság? Tovább »