Az Elengedésről

elengedésAz előző bejegyzésem egy kissé keményre sikerült, és talán nem adott teljes körű magyarázatot bizonyos dolgokra. Bár szóban lelőhetetlen vagyok, írásban most tanulok boldogulni.

Szóval célszerűnek találom, hogy egy kicsit bővebb leírást adjak az Elengedés művészetéről, és annak az értelméről.

Aki ismeri Deepak Chopra nagyszerű művét az Élet 7 Törvényét, annak ismerős, hogy a szándék és a vágy törvényén kívül, amire a Titok nagyban épít, van az elkülönülés és a legkisebb erőfeszítés törvénye is. Vagyis függetlenné kell válnod attól, hogy az eredmény megvalósul-e vagy sem. Illetve, hogy minden dolog a legkisebb erőfeszítéssel valósul meg az univerzum működése által.

Vagy ha az Ábrahám-Hicks tanításokat nézzük, akkor ott azt találjuk, hogy el kell érned, hogy bár a hiányból fakad a vágyad, ne érezd mégsem a hiányát a dolognak, mert különben nem kapod meg. Persze a képzeleteddel és hiteddel be tudod foltozni a hiányérzetet, és ezáltal megéled a rezgések összhangját, és megteremtődik amit akartál. Ám a tapasztalatom szerint a legtöbb ember egy vidám arccal elfedett hiányérzetet él, és ezért nem működik a nagy varázslat. Mivel a jövőd pontosan olyan, mint a jelened, ezért holnap nem milliomos leszel, hanem szegény, aki milliókról álmodik, mert most is ezt teszed. (Oké, tudom, hogy ez sarkítás, de nincs oly messze a lényegtől! Erre találták ki a hála gyakorlatot, amivel a mostani öt forintodat úgy látod, mintha az ötmillió lenne, és a rezgéseid hozzá igazodnak.)

Tapasztaltad-e azt, hogy valamit nagyon akartál, de nem sikerült, és amikor már nem számított, akkor megtörtént? Aki eleget élt már, az tudja mire gondolok!

Pár szóban hadd írjak le egy alap buddhista tanítást. A szamszára kifejezés, amit sokan talán az azonos című filmből ismernek, általában jelenségvilág, vagy mátrix, netán illúziók világa néven ismeretes. A szó eredeti jelentése: vele pörögni. Vagyis a jelenségekhez tapadva létezni, velük mozdulni. Jelenségnek számít minden gondolatod és érzésed. Egyszerűen beleveszünk a jövő- menő hülyeségekbe. Az egésznek a hajtómotorja három gyökérok. Az alapvető a nemtudás. Annak nemtudása, hogy ki vagy. (Nem a jelenség, nem is csak annak az elkülönül tapasztalója, hanem a kettő összességét is meghaladó dolog, mely elmondhatatlan, túl a szavakon) Én most leegyszerűsítem arra, hogy nem tudod, hogy minden rendben. Ezért ellenszenvvel, haraggal meg akarsz szabadulni dolgoktól, és vággyal, kötődéssel meg akarsz szerezni dolgokat, állandóan javítod a világot. Kicsit úgy, mint az ifjú vízvezeték szerelő a Niagaránál: Azt hiszem, meg tudom javítani! Ha felszámolod ezt a három okot: a nemtudást, ellenszenvet, kötődő vágyat, akkor éred el a Nirvánát, melynek jelentése: ellobbanás. Ahogy egy gyertya lángja kialszik, nem ég benned a javítási vágy.

Szóval a nagy ez nem kell, az meg igen, de nagyon lázban elvétjük a pillanat tökéletességét, és ezáltal az egyetlen pontot, ahol az erőnk lakik: a jelent. Aki a jelent éli, annak automatikusan pozitív a figyelme, és ezáltal jól teremt. Aki küzd azzal, hogy pozitívan gondolkodjon, az még nem éli a jelent, az ugyanis túl van a gondolatokon, irányításon. Amúgy negatív hülyeségekre figyelve is lehet pozitívan gondolkodni, csakhogy a figyelmed teremt!

És ezzel el is értünk az elengedés módszeréhez. Bármilyen rossz (vagy jó) érzéshez való kötődést el lehet engedni pillanatok alatt. Akárcsak egy kisgyerek, aki elesve nem azonnal sír, hanem körbenézve ellenőrzi a felnőtteket, aztán dönt, hogy hogy érezzen a dolog felől. Ha nem kap figyelmet, akkor vállat vonva továbbjátszik. Vagy a fájdalmat egy anyutól kapott puszitól elengedi.
Mi pontosan ugyanígy képesek vagyunk ugyanerre, csak már nem nagyon használjuk ki ezt a képességet. Minden érzés mögött egy-egy akarás húzódik meg. Általában megerősítést, biztonságot, egységet, elkülönülést, kontrollt akarunk. Ezekkel semmi baj, de más az hogy akarod, és más az, hogy éled valójában. Ha ügyesen elengedjük az akarást, akkor az érzéssel együtt eltűnnek a hülye gondolatok, és emelkedik a rezgésünk. Sőt egyre nagyobb lesz a belső csend. Ekkor már nem azért kell az amire vágytál, mert akkor nagyobb biztonságban érzed magad, vagy jobban elfogadnak, hanem csak úgy, játékból. Nem tesz hozzá semmi olyant a teremtésed az életedhez, ami most meg ne lenne benned.

Persze az érzések azt mondják, hogy ha feladod az akarást, akkor vesztesz. Csakhogy ez hazugság! Addig vesztesz, amíg ragaszkodsz! Egy rákos barátomat végigvittem pár elengedésen, kezdve azzal, hogy akar meggyógyulni. Első menetben megszűntek a fájdalmai, és leállt a daganat növekedése, pusztán ennyitől.

Sokan szeretnének intuitívabbak lenni. Ha le tudsz mondani arról, hogy tudni akarod, elfogadod, hogy az eddigi tapasztalatod, az elméd nem tudja, és elengeded a görcsöt, akkor bekapcsol az intuíció. A legmagasabb szinten a nemtudás=intuíció. Az első Elengedés tréning egyik résztvevője nem találta a pénztárcáját. Elengedte az aggódást, a nagy akarást, hogy megtudja, hogy hol van, aztán beugrott a bevásárló kosár, meg az is, hogy reggel menjen be a boltba, mert ott lesz. És lőn.
Valaki más azt jelezte vissza, hogy a munkahelyén ugyanolyan hibákat csináltak az emberei, de már nem idegesítette magát, sőt visszavonulva a szobájába, direkt megpróbálta magát felhúzni, ahogy régen, de nem ment. Más az biztosítási, befektetési üzletéhez keresett kuncsaftokat, munkatársakat. Az elengedés után, másnap már telefonon hívták az ügyfelek és leendő munkatársak.

A tanfolyam nagyon tömény, kevés elmélettel, sok gyakorlattal, kapcsolatok, egészség és pénz témakörben. A gyakorlatokat részben csoportban, részben párban végezzük, de elsajátítva egyedül tudod csinálni, előbb-utóbb menet közben az életedet élve. Aki tényleg mélyen szeretné a dolgot megismerni, annak ajánlom a „Nincs Több Kifogás” tábort.
Időpontok a honlapomon

Címkék:

HozzászólásokSedona-Release

Azért sokan ismerik valamilyen szinten, mint ahogyan én is.
Ráadásul sokféle ága-boga van (melyek közül néhányat fel is soroltam).
Csak arra akartam rámutatni, hogy akiknek az Agykontroll-Titok-Megerősítések (Affirmations) típusú dolgok jönnek be, azoknak kissé sokkoló, ahogyan a Sedona és társak közelítik meg a dolgokat.még írnom kell róla

A honlapomra feltettem valamennyit, de azt hiszem kevés lesz. A dolog nagyon új Magyarországon, és szeretném méltó módon prezentálni...Elengedés technika

Nagyon érdekes téma. Lehet konkrétumokról is beszélni.
Az alap Lester Levenson tanítása, ebből fejlődött ki egyrészről a Sedona módszer, másrészről pedig az Elengedési technika (Release technique). A kettő lényege ugyanaz, bár ma már egyre inkább széttartó irányba fejlődnek. Nekem utóbbi valamivel szimpatikusabb, de ez ízlés dolga.

Van aztán a Chris Payne-féle Effortless Life System, és valamelyest ide sorolható a Byron Katie-féle The Work is (magyarul Négy kérdés címen kapható az alapkönyv).

Szerintem mindegyik technika nagyon kiváló!

De érdemes arról is szólni, hogy ezek a technikák azért eléggé ellentétesek mondjuk az agykontrollal vagy a Titok féle "feelgood" technikákkal.

Az Agykontroll azt tanítja, hogy vágy, hit és elvárás szükséges a sikerhez.
Az Elengedés azt, hogy a vágy káros, a hit lényegtelen, az elvárást meg el kell engedni.

A Hicks, Titok-féle tanítások azt mondják, hogy legyenek benned pozitív érzelmek a vágyad tárgya iránt, az Elengedés meg azt, hogy a pozitív érzelmeket is el kell engedni.

Az Elengedési technikában pedig mindjárt az elején tisztázzák, hogy NEM pozitív gondolkodásról van szó, sőt, a pozitív gondolkodást kifejezetten elvetik.

Szóval tudni kell, hogy ez elengedés másfajta technika, mint a "feelgood." Szerintem jobb is, de persze kinek mi jön be!Köszönöm

Köszönöm kedves András! A tanfolyamról hol olvashatok bővebben?nem butácska!

Még véletlenül sem az.
Nagyon sokan félreértik az elengedést! Amit itt leírtam, az csak egy jól hangzó elmélet. A gyakorlat ténylegesen arról szól, hogy minden akarást és ellenállást elengedünk. A pincéres verzió a megfejtés! Persze, ha csinálsz valami vizualizációt, vagy hasonlót, akkor tedd, de a végén engedd el azt is! Minden alkalommal, amikor eszedbe jut a téma, egy pillanatnyi jó érzés után engedd el. És főképp engedjük el a jó érzéshez való kötődést is. Az visszatér magától.

Figyelem! Az elengedés nem azt jelenti, hogy akarom, aztán azt mondom, hogy nem fontos, és félreteszem, elnyomom! Elfogadom a vágyam, akarásom, és aztán elengedem azt! Pofonegyszerű, de sokaknak a kétnapos tanfolyam éppen hogy elég arra, hogy ráérezzenek! :-)Kedves András! "Idetévedtem"

Kedves András!

"Idetévedtem" a Titok olvasása után, aztán "ráakadtam" a blogodra, majd a honlapodra!
Hálásan köszönöm.
Ma is tanultam,.....elengedni! Tudod, hogy épp az út keresés fázisában vagyok s kérdésem lehet, hogy butácska lesz.
Az elengedni tudás azt jelenti, hogy megtörtént a rendelés melyet táplálok pozitív gondolatokkal érzésekkel, vagy eleküldtem a rendelést és várom, hogy a pincér kihozza, de nem foglalkozom vele különösebben?

Juditmost tudtam meghallgatni a youtubeos linket

Tartalmilag részben hasonló, de valójában nagyon más, amit csinálunk gyakorlatban. Szép ez így zenével felsorolva, hogy mi mindent engedünk el, de a gyakorlati folyamat nem ilyen kicsit sem. Ez így néhány szép gondolat + szentimentális érzések. A gyakorlati elengedés intenzív munka az érzésekkel. A trutyi felhozása,és elengedése.
Bocsi, ha kemény vagyok, de fontos megkülönböztetni!http://www.youtube.com/watch?

Még vannak problémáim az elengedéssel, de valóban akkor történnek meg a dolgok, amikor már nem számítanak...Nagyon jó írás!

A napokban egyre több intuícióm volt, és sikerült elengedni a nega gondolatokat....Bizony, bizony, egy hiteles tükör sok mindent ...

megváltoztathat. Ha merünk belenézni, és ha merünk tanulni abból, amit látunk. :-)Le a kalappal!

Ez szenzációs írás! Nagyon köszönöm! Asszem néhányszor még elolvasom...