Az embereket nem maguk a dolgok zavarják, hanem a.....

“Az embereket nem maguk a dolgok zavarják, hanem a szemléletük, ahogy a dolgokat nézik” (Epiktetosz)

Hogy is változtathatom meg gondolkozásomat, hogyan tisztulhatunk meg a lekicsinylő, rossz automatikus gondolatainktól?
Az egyik fontos tudás az, hogy egyedül könyveket olvasva bizony nagyon nehezen, mert ezek a gondolatok én-azonosak, vagyis nem vesszük őket alapból észre!
Kellene mindenki mellé olyan segítség, aki képes felismerni azokat a gondolatokat a másikban, amelyek a hitet aláássák!
Fontos, hogy csak hosszú időn keresztül végzett gyakorlással tudjuk elérni azt a rezgésszintet, ami a Vonzás törvényének sikeres alkalmazásához kell!
A teremtés megakadályozó tényezője a diszfunkcionális, negatív, önmagát lekicsinylő, félelemmel teli gondolkodás, ami az ember hangulatát és magatartását is befolyásolja.
A gondolatok befolyásolják az érzéseket és a magatartást.
Az élmények, életesemények egészséges, pozitív, reményekkel teli módon való értelmezése, címkézése sikeres magatartást eredményez. Ha egy személy megváltoztatja, negatív, önmagát lekicsinylő, félelemmel teli gondolkodásmódját, ennek eredményeképpen érzései és magatartása is változni fog.
A diszfunkcionális gondolkodástól való megszabadulás egy jelentésmódosító folyamat, ami tehát a diszfunkcionális viselkedésnek és gondolkodásnak a megváltoztatását célozza. Ennek érdekében azonosítja a diszfunkcionális hiedelmeket és az ezeket fenntartó gondolkodási hibákat és maladaptív viselkedésformákat.
A módszer célja tehát a korrekció, vagyis hatékonyabb, jobb, adaptívabb, pozitívabb, sikerorientált gondolkodási mechanizmus és viselkedésforma kialakítása és rögzítése.
Ne felsejtsük el, amit már írtam, hogy én-azonos gondolatokról van szó, amelyek legnagyobb része pici gyermekkorunk óta velünk van!
Ugye hány ember mondta már nekünk, hogy okosak, szépek, sikeresek vagyunk!
És vajon életed során megváltozott az a hited-gondolatod, hogy csúnyának, butának, sikertelennek, gondolod magad?
Ugye nem!
Hát igen, tehát egy papírhajóra ráírva nem lehet a gondolkodásunkat megváltoztatni, ebben egészen biztos vagyok!
Ám tudni kell, mindenkinek van lehetősége megtanulni, de csak saját élmény keretében van erre lehetőség!
A módszer megtanulása során aktuális problémáinak megoldását segítjük úgy, hogy közben a célszerűtlen, helytelen gondolkodás és viselkedés megváltozzon. Lényege a hibás kognitív sémák “átírása”. A folyamat végére pozitív irányú személyiségváltozás következik be, amit követ a hangulat és magatartás kedvező irányú változása is.
Sándor

HozzászólásokÍrjon egy emailt a válaszért

Írjon egy emailt a válaszértKedves Sándor, mit értesz

Kedves Sándor, mit értesz "diszfunkcionális gondolkodás" alatt?Köszönöm! Ma ez a második

Köszönöm!
Ma ez a második lélekemelő írás, amit az oldalon olvastam. (Másik szaboxé a "bocsiról". :)) /Azt/ HISZEM felül kell írnom a magamról alkotott gondolataimat. "Nem is értem" miért hagytam, hogy a környezetemben élők befolyásoljanak ennyire?! Magamra vettem minden szavukat, pedig mindenki magából indul ki! Nahát!... Köszönöm még egyszer! :D
Szép Napot, Sándor! :)