Az önbecsülés és annak fontossága

Brian TracyBrian Tracy aki több mint 30.000 órát töltött az egyéni és társadalmi siker tanulmányozásával, egyszer azt mondta: "Az siker legmélyebb titka tehát a következő: Gondoskodjunk az önbecsülés állandó növeléséről, gerjesztéséről. Cselekedjünk folyton olyasmit, önmagunknak, önmagunkért az életünkért, amitől tetszünk magunknak, amitől elfogadjuk és tiszteljük önmagunkat. Mondjuk tehát újra és újra: Én szeretem magam, én szeretem magam, én szeretem magam.". Ha nem halottatok volna még Brian Tracy-ről akkor itt többet megtudhattok róla. Ebben a bejegyzésben arról szeretnék írni miért olyan fontos az önbecsülés, és hogyan növelhetjük.

A XX. század legnagyobb áttörése, hogy megértsük az ember szellemi teljesítményét az énkép felfedezése volt. Bármi amit valaha elhittünk önmagunkról vagy a világról az az énképünk részévé vált. Az énkép életünk folyamán szerzett összes tapasztalataink eredménye. Néhány kutató szerint az énkép már a születés előtt kezd kialakulni, de ha egyszer már kialakult beállítja, meghatározza, megjósolja hatékonyságunk és teljesítményünk szintjét életünk minden területén. Négy-hat éves korban alakul ki az énkép, ettől kezdve ez az énkép határozza meg szavainkat, tetteinket, rekacióinkat és mindent. Ez azt jelenti hogy minden javulás az életünkben az énképünk megváltoztatásával történhet csak. Az énkép, nem más mint egy belső szerepmodell, ami belülről meghatározza szavainkat, tetteinket. Az életünket nem mi irányítjuk közvetlenül. Ahogy Buddha is mondta, csupán múltbéli gondolataink eredményei vagyunk. Az agyunk olyan egy biocomputer, gépiesen végrehatja az utasításokat. Ne feledjétek hogy csak a gondolatainkat tudjuk irányítani, semmi mást. A külvilágodat nem tudod, csak a jelenlegi énképed korlátai között. Az énkép tehát a belső hitnek az a halmaza ami meghatároz mindent ami velünk történik.
Hogyan öltözködünk, főzünk, barátkozunk stb. mindent még a jövedelmünket is az énképünk határozza meg.
És végül az összénképet az határozza meg milyen az átlaga a fontosnak tartott területek énképeinek.

Az önbecsülés az énkép egyik eleme, azt mutatja hogyan érzünk önmagunk iránt.
"Önmagunk iránti érzésünk a hajtóerő, a motor, hatalmas hajtóereje tudatalattinknak. Az énképünkön belüli hajtóerő, és valójában ettől függ hogy mi minden történik velünk. Az önbecsülés legjobb meghatározása mennyire szeretjük magunkat. Mennyire szeretjük magunkat mint szülőt, nyilvános szereplőt, pénzkeresőt stb. mennyire szeretjük magunkat, milyen az emocionális beállítottságunk életünk egy bizonyos szféráját illetően, ez határozza meg teljesítményünket abban a szférában. Csodálatos hogy mivel azzá válunk amit gondolunk, énképünk alakítható, önbecsülésünk növelhető, azáltal hogy állandóan mondogatjuk: Szeretem magam. Szeretem magam. Én szeretem magam. Én szeretem magam. Én szeretem magam. Szeretem magam. Én szeretem magam. Minnél többször mondjuk: szeretem magam, önbecsülésünk annál magasabb lesz, és minnél magasabb az önbecsülésünk annál pozitívabb lesz összénképünk, és minnél pozitvabb összénképünk annál jobban az eredményeink minden téren. Minden alkalommal amikor azt mondjuk: szeretem magam, szeretem magam, mintha pszichikailag felpumpálnánk magunkat. Minden olyasmi ami növeli önbecsülésünk növeli teljesítményünket is, minden olyasmi ami csökkenti önbecsülésünket lerontja teljesítményünket: többet hibázunk, rossz kedvűek leszünk stb."
(Szó szerint a legendától, Brian Tracy-től)

"Az emberek másoktól várják azt a megbecsülést, amit önmaguktól kellene megkapniuk"
(Walaholol Vastam)

"Önmagunk szeretének kritikus pontja, vagy önbecsülésünknek ha úgy tetszik az hogy először is, senki mást nem szerethetünk jobban, mint ahogy önmagunkat szeretjük. Tehát önbecsülésünk szintje meghatározza más emberekkel való kapcsolataink minőségét. Másodszor senki mástól nem várhatjuk el hogy úgy szeressen és becsüljön minket mint mi önmagunkat. Mások felénk irányuló érzéseit is saját önbecsülésünk határozza meg. Ma már minden egyes pszichológiai iskola egyetért abban, az hogy mennyire őszntén szeretjük és fogadjuk el magunkat mint értéket és hasznos emberi lényt, az hatással van mindenre ami velünk történik. Mennyire szeretjük magunkat? Önbecsülésünk növelése érdekében mondogassuk: Én szeretem magam, én szeretem magam, szeretem magam."
(Szó szerint a legendától, Brian Tracy-től)

Végeztem egy kutatást még régebben, egy weboldal segítségével, amit ide is belinkeltem és pár tag is kitöltötte a kérdőíve anno. Olyan kérdéseket tettem fel mint hogy például mennyire szeretik magukat 1-10ig, és mennyire boldogok az életben 1-10ig a teszt kitöltői. Amikor következtetéseket vontam le az adatokból ledöbbentem. A kitöltők szinte mindig az önszeretre és a boldogságra ugyan azt a számot adták!!! Egy-két kivétel volt a kb. 180 kitöltőből, ott is csak 1 szám volt az eltérés maximum a két érték között! A kapcsolatokra is kitértem és beigazolódott hogy kapcsolataink minőségét az önbecsülés határozza meg, persze a pszichológia már évek óta bizonyítja ezt, de azért más volt saját "szememmel" meggyőződni efelől.

"Mivel fordított arány áll fent az önbecsülés és a negatív szokásminták között. Minnél jobban szeretjük magunkat, annál kevésbé félünk a kudarctól. Minnél jobban szeretjük magunkat, annál kevésbé félünk bármitől. És ha állandóan mondogatjuk: Én szeretem magam, Én szeretem magam, Szeretem magam ha tovább mondogatjuk hamarosan önbecsülésünk magasabban lesz, majd még magasabb és még magasabb, és eltűnnek a félelmeink. Ahogy emelkedik önbecsülésünk, félelmeink az ellenkező irányba tolódnak vissza."
(Szó szerint a legendától, Brian Tracy-től)

Brian még azt is felfedezte hogy a személyiség egészsége és az emberi kapcsolatok között közvetlen összefüggés áll fent. Márpedig a kapcsolatok fontos téma, mert boldogságunk 85%-át teszik ki. Tehát valóban boldogít a pénz, a siker de boldogságunk főleg a kapcsolataink eredménye.

"Mindenki egészégesebb személyiséget akar, hogyan állapítjuk meg egészséges-e a személyiségünk? Az egészséges személyiség fő kritériuma persze az, hogy mennyire szeretjük magunkat. Hogy mennyire szeretjük magunkat, az a lényege személyiségünknek. Azok akik nagyon szeretik magukat egészséges a személyiségük, sok féle emberrel ki tudnak jönni"
(Szó szerint a legendától, Brian Tracy-től)

Minnél jobban szeretjük magunkat annál több emberrel tudunk kijönni. Annál jobban szeretnek az emberek, annál jobban élvezik a társaságunkat stb.

Végül az önbecsülés növeléséről szeretnék írni nektek. Gondolom érzitek már a fontosságát. Először is, égető vágynak kell égni bennünk. Úgy nem lehet célokat elérni hogy nem tudjuk miért akarjuk. Ha azt mondjuk hogy hát csak úgy jó lenne, abban nincs motiváció, márpedig a tudatalatti működése az érzelmektől függ. Gondoljunk rá sokat hogy mit akarjuk, és miért.
"Az embernek mindene meglehet az életben, feltéve hogy pontosan tudja mit akar, és MIÉRT akarja azt"
(Adam Jackson)
(Brian kutatásaiból beigazolódott, hogy az emberek nagyrészének (95%-ának) homályos elképzelése van arról hogy mit akar, vagy semmilyen.)

Képzeljük el hogy milyen jó dolog lenne ha több sikert és boldogságot vihetnénk az életünkbe, méghozzá életünk minden szférájába. És ez így van. Kérdezzük meg ismerőseinket hogy mennyire szeretik magukat 1-10ig, ha lesz magas szám meg alacsonyabb is akkor rádöbbenünk mit is jelent ez. Szeretet az élet ahogy mondják. A világ legnagyobb emberei Jézus, Buddha stb.. Mind az egyetemes szeretről beszélnek. Márpedig másnak csak úgy tudunk szeretetet adni, ha önmagunkat szeretjük, csak azt adhatjuk amink van. Ha kicsit szeretjük magunkat, kicsit tudunk adni másoknak. Ez nem egoizmus, ha megnézed az egoistákat mélyebben megszemléled viselkedésünket, rájöhetsz hogy valójában nem szeretik magukat, ezért vannak a külsőségekkel elfoglalva, azokból próbálják pótolni a szeretet éhségüket. Ha már nagyon szeretjük magunkat, akkor szeressünk másokat (mindenkit kivétel nélkül, fontos!).

Az a gondolat amitől nem tudunk szabadulni a végzetünkké válik, ezt is ezen az oldalon olvastam. Pontosan így van. Most írok pár dolgot hogy hogyan lehet növelni az önbecsülést, de ne feledjétek: ha elég erős vágy él bennetek, nem kell nektek a titokról olvasni, sőt semmiről, ha elég erős a vágyatok, automatikusan, öntudatlanul alkalmazzátok a vonzás törvényét. Az élet - sokan mondják - igazságtalan, szerintem nagyon is igazságos, hiszen amit akarunk, amit tényleg intenzív vággyal akarunk, azt meg is szerezzük.

"Most pedig elmondok valamit ami érdemes feljegyezni. A tudatfeletti tevékenység törvényét mely így hangzik: Bármely ötlet, terv, cél, gondolat amely huzamosan foglalkoztatja a tudatos elmét, meg kell hogy valósuljon a tudatfeletti segítségével. Bármely ötlet, terv, cél gondolat, ami huzamosan foglalkoztatja a tudatot, minden amire nagyon vágyik, vagy amitől nagyon fél megvalósul a tudatfeletti által. Legyen bár pozitív, vagy negatív jó vagy rossz önnek, ha átéli, átérzi, gondol rá a tudatfeletti a tapasztalatok összeségét bocsájtja a rendelkezésére hogy összehozza azokat az embereket és körülményeket, melyek a gondolat megvalósulásához szükségesek."
(Brian Tracy).

Tudatfeletti, vagy ha úgy tetszik Univerzum megvalósít mindent amire állandóan gondolsz. De én inkább a vágyat hangsúlyoznám, mert ezt szerintem már úgy is tudja mindenki. De ki azt aki elszánta már magát, és mindent megtett a célja elérése érdekében?

Tehát módszerek. Estét elalvás előtt ágyban, és a reggelt felébredés után (kb. fél óráig van erősebb hatása) mindenképpen érdemes kihasználni. Mondogasd hogy "Én szeretem magam". Szerintem kösd képekhez, például egy olyan képhez amikor a tükör előtt mondod a türköképednek hogy szereted magad, de azt mond hogy "Én szeretem magam", de kösd ahhoz a képhez. Én így tudom jobban beleélni magam, de persze mindenki megtalálhatja hogy neki hogy a legjobb. Tehát a kulcs hogy éldd bele magad, érzelmileg minnél jobban próbálj bent lenni abba amit mondasz.
Hogyha az egész napod szinte el van foglalva, jöjj rá hogy akkor is rengeteg időd van, gondolkodni. Amikor utazol, fogatmosol stb. Tudom hogy a mai embernek kevés az ideje általában, de például monoton tevékenységeknél gondolhatsz az önmagad szeretetére, ahol nem kell nagyon figyelni.

Honnan tudhatod hogy jól csinálod? Hát honnan, hogy jó érzés. Örömteli, extrovertáltabbá válsz, és örülsz, fel vagy dobva, egy bizonyos idő után biztos. Ha olyanok kezdik el ezt, mint amilyen én voltam, vagyis akiknek alacsony az önértékelése, nem nagyon szeretik magunkat, azoknak valamivel nehezebb elérni hogy szeressék magukat. De minden nehézség csak a Te általad kreált nehézség. Az akadály az a rémisztő dolog amit akkor látunk ha levesszük szemünket a célról (márpedig figyelmed irányát is te szabod meg). A legfontosabbnak én a vágyat tartom, illetve azt hogy jöjj rá hogy te irányítod az életed. Ha ebben nem is tudsz hinni, azt hogy mennyire szereted magad, az tőled függ.
Függővé teheted az önbecsülésedet a körülményektől, igen, hatalmadban áll, de ekkor is Te vagy az aki csináltál valamit, aki teremtette, és rosszabb esetben fentartja a helyzetet. Tehát elárulom hogy tökéletes hatalmad van az önbecsülésed felett, az hogy Te mennyire szereted Magad, persze hogy csakis tőled függ. Tőled függ, ezért Te vagy a felelős. Ha nem Te, akkor ki lenne?

Ha negatív érzelmeid támadnának, mert elképzelhető hogy fognak (akármilyen negatív érzés) akkor mondd azt hogy "Én vagyok a felelős". Ha ezt képes vagy megtenni, hogy azt mondod párszor hogy te vagy a felelős (és függetlenül attól hogy miről van szó) akkor elmúlik a negatív érzés. Nem csak Brian Tracy , hanem Én szerintem is mert kipróbáltam. Tudom hogy némelyekben vannak nagyon rossz érzések ha bizonyos dolgokra gondoltok, mégpedig tapasztalatból tudom hogy annyira rosszak hogy inkább elmenekülnénk az adott helyzet elől, de higgyük el a negatív érzések a vádaskodásból származnak, abból hogy valakiket okolunk, és nem bocsátunk meg, nem vállaljuk a felelősséget. Mondjuk tehát ha rossz érzés van hogy Én vagyok a felelős. Az Én vagyok a felelős mondat is növeli az önbecsülésünket.

Ha van még kérdésed tedd fel nyugodtan, megpróbálok rá válaszolni.
Tehát ezek voltak a gondolataim az önbecsülést illetően, Én így látom, és remélem segítettem!
Sok sikert és boldogságot kívánok mindenkinek!

Hozzászólások:(

Hogy tudnam mondogatni ha nem igaz???hazudjak sajat magamnak???hat,

Ez pont jokor jott!
Koszonom!Csak csatlakozni tudok...

Csak csatlakozni tudok Sta -hoz: Nagyon jó volt ez az írás, öröm volt olvasni. Sokkal fontosabb most az ÖNSZERETET a HIT önmagunkban napjainkban, mint valaha bármikor !!! Köszönöm. :-)Köszi..És Szívesen! Még

Köszi..És Szívesen!
Még annyit tennék hozzá hogy az erős vágy alatt nem azt értem hogy erőlködjetek! Isten ments! Játékosan fogjátok fel a dolgot. Azért csináld mert jó érzés és pluszba még a jövőben is mégtöbb jó érzést vonz az életetekbe, az önmagatok iránti elfogadás, bizalom, és értékelés azaz egyszóval szeretet. :)Nagyon jó ez az írás! Nagyon

Nagyon jó ez az írás! Nagyon tetszik és számomra biztató, és teljesen egyetértek veled! :) köszönöm hogy olvashattam