Fájdalom vagy öröm?

Rövidtávfutó voltam. 110 gátas. A rajttól a célig néhány másodperc. Beleadsz mindent, feszülnek az izmok, robban az energia, és ott a cél. Ötven lépés. Körülnézni sincs időd. Nem is szabad. Nem a következő lépésre összpontosítasz, nem számít a következő mozdulat, nem számít, hogy eldőlt vagy állva maradt a gát, a célra összpontosítasz. Csak azt látod, mint a fényt, ha belenézel egy üres csőbe. Már ott is vagy. Akár győztél, akár vesztes vagy, vége.
Kicsit lihegsz, de percek múlva már újra normálisan veszed a levegőt.

Soha nem értettem a hosszútávfutókat. Egyik kilométer a másik után. A levegő fogy, az energia szintén, a lépések egyre jobban fájnak, szúr az oldalad, sajog a talpad, recsegnek a csontjaid. Azt sem tudod, mennyi van még hátra, a cél messze, nem is látod, csak futsz.
Mindig tudtam, hogy a hosszútávfutók legyőzik a fájdalmat. Azt gondoltam, hogy a fájdalomhoz hozzá kell szokni.
Én nem akartam hozzászokni a fájdalomhoz.
Tudod, tervezzük a Férfiak a nőkért programot: tavasszal legyalogolunk 6–700 kilométert. Készülök rá, mindennap edzem fél órát, javítom a kondíciómat. Ráfér. Súlyzózom, felüléseket csinálok, és hetenként növelem az intenzitást. Néha nehéz, fáj is egy–egy mozdulat, de néhány perc, és vége. De ez a gyaloglás más lesz. Eszembe jutnak a hosszútávfutók, eszembe jut az út, a hegyek, az emelkedők, a sípoló tüdőm, eszembe jut a fájdalom.
Most akkor az lesz, hogy hozzá kell szoknom a fájdalomhoz? Mondjuk ez nem olyan nagy újdonság, történt már velem egy két dolog amúgy is az életben.
És azt hiszem, megértettem a hosszútávfutókat.
Szerintem egy igazi hosszútávfutó nem csak a heroikus küzdelem élményéért fut, nem csak a győzelemért, nem csak a táv és önmaga legyőzéséért, nem csak a sikerért. Az örömért. Egy igazi hosszútávfutó szeret futni. Jelen van. Egyik lépés a másik után. Élvezi a csodálatosan működő testét. Tudja, hogy nem fogy el előle az út, látja maga körül a változatos tájat, a szél hol szembe fúj, hol oldalról, hol hátulról. A nap forrón süt, a fák árnyékot adnak, vizet iszik közben, hűsíti a nyelvét: történnek a dolgok, és ő részt vesz benne. Lassíthat, gyorsíthat a tempón. És mennyi minden járhat a fejében.
Azt hiszem, ha egy hosszútávfutó a fájdalomra koncentrálna, feladná.
Egy hónapot fogunk gyalogolni Erdély gyönyörű tájain. És aztán tovább, ki tudja hány évet ebben a gyönyörű életben, és hiszem, hogy megtanulunk az örömre figyelni.
Mindegy, hogy ezen az úton, vagy más módon, de – hiszem – meg kell tanulni figyelni az örömre.
Aki a fájdalomra koncentrál, föladja. Sőt. El sem indul. Kezdetben nem leszünk sokan.

Hozzászólásokcsak 10 nap

különböző megfontolásokból csökkentettünk a távon, és az időponton.
Tíz napot megyünk, Csíkszentdomokos és Marosvásárhely között.
Tarts velünk, ha gondolod!kössz

Köszönöm Sterkeni, élni fogok vele.
az én címem: zkabarcz@gmail.com
elküldenéd a tiéd erre a címre?Csak annyit, hogy tényleg

Csak annyit, hogy tényleg nagyon jó kezdeményezés. A segítségemet szeretném felajánlani. Romániában élek, közel a magyar határhoz. Szóval beszélem a román nyelvet. Ha valami adminisztratív vagy bármilyen más segítségre lenne szükségetek útközben, vagy még előtte, szólj nyugodtan. Akár emailben, akár telefonon, bármilyen módon szívesen segítek.A koncepció az

hogy napjaink társadalmi, gazdasági, kultúrális életében (bocs, lerántom a leplet: szociológus vagyok) mind nagyobb szerepet vállalnak a nők, és nem csak szerepet, de mind nagyobb terheket is. A legtöbb esetben a nők a kezdeményezők, és ha valami cselekvés van valami érdekében, a nők vannak többségben. Ezzel nincs bajom.
A nők megnövekedett stresszszintje, és az a körülmény,hogy nehezen tudják mindezt kezelni, és sokan élnek sikeres, ámde örömtelen életet, és elfelejtik sőt súlyosabb esetekben képtelenek szeretni önmagukat, ez más téma, bár olyan téma, ami engem is foglalkoztat.
A férfiak esetében ez a trend inkább a visszavonulást, a passzivitás megnövekedését jelenti. Hagyják, hogy a nők csinálják, ha annyira akarják. Apróság: tanfolyamon, előadáson, pláne ha házaspárok vannak jelen, a férfiak nem jegyzetelnek. Majd az asszony leírja!
Ezért gondoltm azt, hogy egy karakteresen "férfi akciót" szervezek. Figyelemfelkeltőt, és ha sikerül, hagyományt.
Tehát ezek voltak az elképzelésem hátterében. Nem kirekesztés, hanem mintanyújtás.
Ezzel együtt, most nagyon elgondolkoztattatok, van értelme a közös koncepciónak, lehet az együttműködést, a közös erőfeszítést, az egymásért történő küzdelmet is zászlóra tűzni (nem az erőfeszítésen és a küzdelmen van a hagsúly).
A kérdés persze nem megkerülhető: érdeklődésetek mennyire elméleti, illetve mennyire konkrét?Igen...bennem is megfordult

hogy a fenébe, de jó nekik, de ezek miért mennek egyedül? Én miért nem mehetek?
A nőkért mennek...egyedül...hova is? :DNem nyomulok,de örülök,hogy

Nem nyomulok,de örülök,hogy nem lenne ellenedre,ha nyomulnék:)
Csak egy ötletet vetettem fel,nem tekintem visszautasításnak,hiszen ez a Te bulid:)
Csak arról jutott ez eszembe,hogy kommunikációs hibát véltél Te is felfedezni nők és férfiak között,utána meg csak férfiakkal akarsz nőkért tenni.Ez nekem ugyanolyan furcsa,mint amikor mellrák ellen mennek futni csak nők.Férfiak miért nem futhatnak a mellrák ellen?Szóval én már alapból azt nem értem,hogy miért vannak női és férfi klikkek,amikor mindenkiben megvan a nő és a férfi is.Előbb-utóbb ki kéne már ezt nőni szerintem.
Egyébként meg nagyon is jó kezdeményezésnek tartom,hogy a nőkért akarsz csinálni valamit,mert ez is ritka egy férfitól,mint a fehér holló! Szóval le a kalappal előtted.Komolyan.Nyomulsz ezerrel Jayme :)

Ne érts félre, nincs ellenemre. Az együttgondolkodás az, ami engem leginkább inspirál. Ritkán tapasztalom.
Érleljük a gondolatot jó, remélem, nem tekinted visszautasításnak!Kedves Kreátor! Szerintem

Kedves Kreátor!
Szerintem csak így van értelme a dolognak,de nem azért,hogy nekem legyen igazam,hanem mert tényleg:)
Szóval ha csak férfiak vannak a nőkért az olyan,mintha a nőknek nem is kéne semmit tenniük a férfiakért.Ezt te se szeretnéd,nem igaz?:DMegfuttattam a gondolatot

Már megfuttattam ezt a gondolatot itt korábban:
mert tényleg érdekelt a véleményetek.
azt gondoltam, hogy a cím, hogy férfiak tesznek valamit a nőkért, elég figyelemfelkeltő, már annyiból, hogy nemigen látok hasonló mozgolódást sehol, és a célom a konkrét részvételen túl az, hogy felrázzam a férfiakat (mármint akit lehet), hogy figyeljenek a nőkre! Közvetve persze a nőket is igyekeznék mozgósítani, hiszen a cél, hogy egymásra figyeljünk.
Jayme ötlete: férfiak a nőkért,nők a férfiakért nem jutott eszembe.
szerintetek lenne ennek értelme?
Nyilván meg kell szervezni az egészet, nekem az az elképzelésem, hogy mindenféle támogatást, szponzort, pályázatot igénybe vennénk, hogy maga a részvétel ne legyen költséges, de a szellemi támogatás is nagyon elkél.
Szóval...itt tartok.Na most lebuktattam önmagam

Na most lebuktattam önmagam előtt önmagam :DDD
Elolvastam és az első, sőt legeslegelső gondolatom az volt: A csuda vigye el, hogy a férfiak ilyen önzők, hogy nem akarnak nőket is vinni :D
Mea culpa (pirulós smile) :DHát akkor csukd be és gondold

Hát akkor csukd be és gondold át:)Jayme

Első gondolatom ez volt: ha elolvasod a program célkitűzését, érteni fogod, hogy miért férfiak.
Aztán pillanatra tátva maradt a szám az ötletedtől, és egyelőre tátva van.Drága Sterkeni!

A lelkesedés az én felfogásom szerint sohasem lehet túl gyors. a lelkesedés kincs. amúgy pedig csak magában a zarándoklatban van nemi korlátozás, éppen a kitűzött cél miatt, de a program körül van éppen elég teendő. (De ez privát téma.)Amúgy én is szívesen

Amúgy én is szívesen mennék.Miért van csak férfiaknak Kreátor?Félsz,hogy nem tudnánk kommunikálni?:DDD
Lehetne mondjuk férfiak a nőkért,nők a férfiakért zarándoklat is.Plussz mindenki önmagáért.NEm?:)Túl gyors volt a

Túl gyors volt a lelkesedésem, közben megnéztem az oldalt. Nagyon jó ötlet, hátha sor kerülhet idővel egy koedukáltra is. :)))Bocs

Sajnálom, Sterkeni, de ez a zarándoklat kizárólag férfiak számára szerveződik. Olvasd el a részleteket, ha érdekel az ajánlott linken.Mikor lesz a gyaloglás? Lehet

Mikor lesz a gyaloglás? Lehet csatalakozni?