Meditáció a régi félelmeink felszámolásához

Észrevettem, hogy még mindig ismételgetek egy régi, gyermekkori berögződést Valahányszor a szüleim megszidtak, vagy olyasmit mondtak rólam, amit bírálatnak éreztem, azonnal bezárultam, elfutottam, és azzal vigasztaltam magamat, hogy jobban meglennék emberek nélkül, többre vinném egyedül. Kezdem belátni, hogy ugyanígy viselkedem a barátaimmal is.

Ez csak egy régi szokás, ami rögzült. Próbáld az ellenkezőjét tenni. Valahányszor érzed, hogy bezárulsz, tárulj ki. Ha menni akarsz, ne menj; ha nem akarsz beszélni, beszélj. Ha le akarod zárni a vitát, ne zárd le, inkább hatalmas lendülettel vesd bele magad.

Légy igazi harcos minden helyzetben!Minden félelemkeltő helyzetben két lehetőség között választhatsz: harcolsz, vagy meghátrálsz. Egy kisgyermek általában nem harcolhat, különösen a hagyománytisztelő országokban nem. Amerikában a gyerek olyan hevesen harcol, hogy sokszor a szülőnek kell meghátrálnia! De a régi, hagyomány béklyózta országokban – vagy azokban a családokban, ahol a hagyományos értékek még mindig nagyon erősek – a gyermek nem harcolhat. Az egyetlen lehetősége, ha bezárul, ha védekezésként magába zárkózik. Tehát te is a meghátrálást tanultad meg.

Most egyetlen megoldás kínálkozik: valahányszor úgy érzed, hogy menekülni szeretnél, maradj, ahol vagy, makacsold meg magad, és harcolj keményen. Egy hónapig próbálgasd az ellenkezőjét annak a viselkedésnek, mint amire tanítottak, aztán majd meglátjuk.

Amint képes vagy az ellenkezőjét cselekedni, megérted majd, miként szabadulhatsz meg mindkettőtől. Mindkettőtől meg kell szabadulnod, mert csak akkor szűnhetnek meg benned a félelmek – és mert mindkettő rossz. Mivel az egyik fajta rossz túlságosan mélyen beléd ivódott, a másikkal kell kiegyensúlyozni.

Tehát egy hónapon át légy igazi harcos – minden helyzetben.

És nagyszerűen fogod érezni magadat, igazán kitűnően, ugye? Hiszen valahányszor meghátrálsz, rossznak, gyengének érzed magad. Ez gyáva módszer – bezárulni.

Légy merész, jó? És azután szabadulj meg mindkettőtől, mert a merészség a mélyben szintén gyávaság.

Ha a merészség és a gyávaság egyaránt eltűnik, akkor válhatsz félelem nélkülivé. Próbáld ki!
Osho

Hozzászólásoknem ertem...

Asszalamu aleykum!

"...Légy igazi harcos minden helyzetben!..."

Jo! De miert csak egy honapig?
Es hol van ebbe a meditacio?