Hagyaték

(Kígyómarás után) "Egy Boldizsár nevezetű vénemberhez vittek, akit csodatevőnek nevezett volt a nép.
Hosszú lehetett az út oda föl, de nincs emlékezésem erről. Mindössze arra emlékszem - de az is lehet, hogy úgy tűnik, mintha emlékeznék erre, mert annyiszor hallottam mások szájából -, hogy egy öregember fölém hajolt és megkérdezte:
- Mit tudsz Istenről, gyerek?
S én meg kinyögtem, nehezen mozduló nyelvvel:
- Ő teremté a világot...!
- Színigazat mondtál, s ehhez tartsd magad -, felelte az ismeretlen vénember, s megtoldotta egy második kérdéssel:
- Ha Istennel lennél, teremtenél-e mérget?
Azt mondják akik ott voltak, hogy erre csak megráztam a fejemet, mert beszélni már nem tudtam többé. Kék voltam, mint az érett szilva s szemem is lezárult.
De úgy rémlik még ma is, mintha roppant messzeségből hallottam volna az öregember hangját, ahogy mondta:
- Az Úr se teremtett ilyesmit. De az emberek buták s nem hiszik el, amikor mondom. Na. Amit Isten nem teremtett, annak nem lehet hatalma fölötted, 'sze tán Isten gyermeke vagy. Teszünk egy kis ciberét a marások helyére, hadd menjen ki belőlük a hőség s rendben leszel, mielőtt hármat szól a fürj...
Hogy szólott-e hármat vagy nem, azt nem tudhatom. De mikor fölnyitottam a szememet, ott feküdtem egy csergepokrócon, bükkerdő mélyén, szénégetők félfödele alatt s a bükkök lombja közül úgy csillogott alá az égbolt friss kékje, mintha angyalok sikálták volna fényesre."

Wass Albert: Hagyaték (részlet)

Címkék:

HozzászólásokKöszi a linket. Találtam még

Köszi a linket. Találtam még ott számos hasznos cuccot. :))"Multi multa, nemo omnia

"Multi multa, nemo omnia novit.- Sokan sokat tudnak, de senki sem tud mindent." Ez van. :) Mivel Wass Albert erdélyi hangnemben írt így megkérdem 1- 2 onnan jött ismerősömet a ciberéről, hátha tudnak valamit. A Kincskereső nem tartozik a kedvelt műveim közé, viszont a Zengő ABC- t és Dióbél királyfit ma is szívesen olvasom (ha összefutok velük).

Jó éjszakát, Harmatcsepp! :)A kökényszilva az a kökény.

A kökényszilva az a kökény. Utána nézegettem a gyógynövényes könyvemben és vértisztító, méregtelenítő hatású. Az, hogy a szerző maga erre gondolt- e?... Nem tudom. :) Remélem valamennyit segítettem.