Vigyázni kell

Egy időben - a munkámból adódóan - sokat hallgattam orvosi előadásokat. Előfordult, hogy olyan részletességgel ecsetelt egy-egy orvos egy-egy tünetcsoportot, hogy elkezdtem magam figyelni, nem arra a betegségre utal-e, ha ezt vagy azt érzek.

Ha van az embernek valami egészségügyi problémája, és elővesz egy orvosi könyvet, a saját tünetét több betegségnél is megtalálja, tuti úgy érzi, hogy ez is a baja, meg az is a baja.

Az utóbbi időben meghallgattam, megnéztem több előadást, és rájöttem, hogy vigyáznom kell, mert úgy járok.

Volt néhány problémám az utóbbi húsz évben. Úgy értem, mindig ugyanaz a néhány, csak nem tudtam rá megoldást. Sok-sok évnyi keresgélés után megtaláltam azt a kombinációt, ami nekem tökéletesen működik. Nem állítom, ez az egyetlen, és mindenkinek ezt kell használni, merthogy ez nem is igaz. De nekem bevált. Meggyőződésem, hogy olyan kombinációt sikerült összeállítani, ami nemcsak a múlt problémáit oldja meg/fel, hanem a jelenlegi feladatokat és minden jövőbeli kihívást is simán fogok vele kezelni. Viszont határozottan árt(hat, ha nem figyelek oda), ha olyan előadást hallgatok, ami a (még nem tökéletesen megoldott) problémákat boncolgatja. Ha már kiválasztottam a módszeremet, és folyton újakkal kísérletezem, azzal azt üzenem befelé, hogy bizonytalan vagyok.

Ki fogok fejleszteni egy szűrőfélét, mert szeretném a külső szándékot a helyes úton tartani, de nem szeretnék emiatt lemondani a további fejlődésről, tanulásról, eddig ismeretlen tanítások felfedezéséről.