Az élet újabb titka

Vannak bizonyos programozott gondolatok, amik bár logikusak, mégis hazugságok. Számos szélhámosról tudunk, akik kristálytiszta logikával voltak képesek felépíteni a hazugságaikat, és tudtak másokat becsapni. Logikusak voltak a hazugságaik, csak alapjában véve nem voltak igazak.

Victor Lustig az 1900-as évek elején minisztériumi levélpapírokat, valamint hivatalos névjegyeket hamisíttatott, majd ezek birtokában sürgős tárgyalásra hívott egy elegáns szállodába több ismert párizsi vaskereskedőt.

A posta és táviratügyi minisztérium államtitkáraként Lustig visszautasíthatatlan üzletet ajánlott nekik: az Eiffel-torony megvételét. Elpanaszolta, hogy a szerkezet fenntartása túl költséges, ezért az eleve ideiglenesre tervezett – és sokak szemét bántó – tornyot haladéktalanul értékesíteniük kell ócskavasként. S hogy még nagyobb hülyét csináljon a delikvensekből, ezért az üzletért csúszópénzt is kért. Természetesen kapott is.

Méret hoztam ezt szóba? Nyilván azért, mert meglátásomban van ennek a történetnek egy általánosabb, szélesebb körben is értelmezhető tanulsága is.

Sokat hallunk mostanában arról, hogy az emberiségben intenzív ébredés megy végbe, a gondolkozásmódunk jelentősen változik. Egymáshoz, az élethez, bolygónkhoz való viszonyunk pozitívan formálódik. Sok esetben ennek a változásnak, szemléletváltásnak épp az a lényege, hogy sok mindenről pont az ellenkezője bizonyosodik be, mint ahogy azt eddig gondoltuk, vagy ahogyan vélekedtünk róla.

Mi lenne az egyik ilyen hibás gondolat program, amire a mondókám elején utaltam, ami irányította eddig a gondolkozásunkat, és mi az, ami ebben a kérdésben is megfordul bennünk.

Időről időre fellángoló, majd elcsitulni látszó vita az otthonszülés kérdése. Hogy ebben a felvetésben kinek van igaza, most eldönteni nem kívánom. Mindenesetre azt elgondolkodtatónak tartom, hogy valamikor természetes volt az, hogy a születendő kisbaba hazaérkezett. Ez számomra az otthonszülés szimbolikája. Tehát nem egy ideiglenes világba érkeztél, hanem haza. Nem egy olyan helyre, ahonnan folyton menekülni kéne, és várni a megváltó halált, hanem egy olyan hely ez itt, ahová készültél, célokkal, tervekkel, és amiben, ahol otthon érezheted magad. És hogy egyetlen szóban is megragadjam mondandóm lényegét így fogalmazok: ez itt a MENNYORSZÁG:

A trükk tehát nem más, mint elhitetni magammal, hogy a menny valahol máshol van, és ahová csak úgy kerülhetünk be, ha egész életünkben irányított gondolatokkal mindennek pont az ellenkezőjét tesszük, mint ahogy az praktikus, vagy élvezhető lenne.

De mi történik akkor, ha megértem, hogy ez az otthonom, és ez az a hely, ahová mindig is vágytam? :)
A kérdés legyen költői, a válasz pedig legyen minden esetben egyedi :)

Címkék: