Szmirnai boszorkányok

Nemrégiben kaptam egy „tiszteletpéldányt” a címben szereplő regényből, hogy mondjak róla véleményt. Mint a mágia elméletéhez (és bizonyos értelemben a gyakorlatához is) értő ember eleinte kételkedve fogadtam a könyvet. Tartottam tőle, hogy mivel a legtöbb írónak lövése nincs ezekről a dolgokról, ezért ez a könyv is csak „egy újabb” lesz a manapság oly divatos szoft erotikus/horrorisztikus misztikus baromságokból. Tudjátok mire gondolok. Mint például amikor a kiscsaj élete legnagyobb problémája, hogy a vámpírral vagy a vérfarkassal való testi kapcsolattal dobja fel, amúgy szürke elcseszett életét.

Másik ilyen tipikus irányvonal amikor a testnevelésből többszörösen felmentett, szemüveges luzerről kiderül, hogy különleges képességei vannak és (titokban) jól megmenti a világot a gonosztól (és még be is csajozik közben!).

Érthető miért népszerűek az olyan művek amiben az átlagos, szürke életet élő emberek szerencsés véletlenek révén hamarabb ki tudnak keveredni elcseszett életük romjai közül, mint ahogy belehalnának az unalomba. :) Jellemző az emberekre, hogy mindig valami külső megváltást várnak, ahelyett, hogy a saját kezükbe vennék sorsuk irányítását. A szmirnai boszorkányok viszont nem várnak semmiféle csodára. Ők maguk hozzák létre életük jobbra fordulását.

Ez az, amiért egyre jobban tetszeni kezdett a könyv, ahogy haladtam előre az olvasással. Persze végigkíséri a regény folyamát egyfajta elmélyülés a boszorkányi mágiában, de ha teljesen őszinték akarunk lenni, akkor amit csinálnak az a szokásos hétköznapi „katyvasz mágia”. Nem akarok megsérteni egy boszorkányt sem. Nem általában a boszorkány rítusokról beszélek, hanem kizárólag a könyvben leírt boszorkány „varázslatokról” (kb.: éjfélkor arabul (idegen nyelven) felolvasnak a bibliából fűszerezve 1-2 gyerekmondókával görögül, majd háromszor átköpnek egy piros gyertya felett és kész is a varázslat). Viszont hozzá kell tenni, hogy nagyon korhű, ahogy bemutatja a szerző az 1800-as évek vége 1900-as évek elejei hétköznapi mágikus szemléletet.

Száz szónak is egy a vége, nem ajánlom a könyvet kezdő boszorkányoknak, mert a könyvből senki nem fog mágikus praktikákat ellesni. Egész egyszerűen, mert nincs benne egy működőképes varázslat sem. Illetve persze működött minden praktika, de nem úgy és azon a módon, ahogy a szereplők (és az olvasó gondolná).

Ajánlom viszont mindenkinek, aki szeretne az életben előbbre jutni. Kiváló példagyűjtemény arra, hogyan lehet a mindennapokba átültetni azt a tudást, amit a legmodernebb siker tréningeken elhangzik. Gyakorlatilag a kor színvonalán és lehetőségei között a boszorkányok azon alapelveket alkalmazzák amik az én ötéves programom gerincét is képezik. Ahogy ma is, úgy bármely korban ezen alapelvek alkalmazásával el lehet érni, hogy bárki a nincstelenségből a stabil anyagi jólét biztonságába érjen. A történet elején földönfutó menekültként egy batyuval érkeznek meg Szmirnába, majd 5-7 év múlva már a környék leggazdagabb köreiben forognak…

Nézzük meg mi a sikerük titka! A „mágikus” praktikáikban való hit révén kiküszöbölik a korlátozó hiedelmeiket. Annyira hisznek ezekben a praktikákban, hogy fel sem merül bennük, hogy ne járnának sikerrel, hiszen ők elvégezték a szükséges rítust. Gyakorlati oldalról megközelítve teljesen mindegy, hogy EFT, meditáció, vizualizáció vagy vélt mágikus praktikák miatt szűnnek meg a korlátozó hiedelmeink, a lényeg az, hogy ne korlátozzanak minket.

Ráadásul főszereplőink nem elégszenek meg és dőlnek hátra miután „varázsoltak”. Ők folyamatosan fókuszban tartják a céljaikat. Folyamatosan ég bennük az erős vágy, hogy előbbre jussanak. Számukra nem opció a kudarc…

Folyamatosan tesznek is azért (nemcsak mágikus úton, hanem) a fizikai világban, hogy minden rendben menjen. Erős családi összefogást tartanak fenn. Ha kell, akkor keményen dolgoznak a saját vállalkozásukban. Ha kell, akkor „beépülnek” a konkurenciához ellesni a legújabb üzleti módszereket és recepteket. Ha kell, akkor egy szolgáló álcájában kémlelik ki az előkelő klubot, ahová tartozni szeretnének. Te is teszel legalább ennyit a sikeredért?

De a szmirnai boszorkányok nem állnak itt meg. Ők még ennél is többet tesznek. Folyamatosan képzik magukat! Bármibe is fognak, abban a legjobbak akarnak lenni. Legyen szó akár a szépségápolási termékek előállításáról, akár a dohánykereskedelemről vagy pusztán egy a felső körökben népszerű kártyajátékról. Mindig újabb és újabb dolgokat tanultak meg.

Ez a siker összes titka!

Többet vártál? Ki kell ábrándítsalak, nincs „titkos összetevő” (lásd: Kung-Fu Panda). Csak te tudod megteremteni álmaid életét! De éppen ezért csak rajtad áll (vagy bukik), hogy álmaid életét éled-e. Csak tőled függ. Kire/mire vársz még???

Rendrakás a fejben, erős pozitív érzelmek, folyamatos kemény munka, folyamatos tanulás. Ez önmagában a varázslat. Ezért nagyon jó és elgondolkodtató gyakorlati „példatár” a Szmirnai Boszorkányok.

Elric Freeman
www.teljessegforrasa.hu